Spelling Mistakes Questions with Answers for Competitive Exams

Spelling Mistakes  Questions with Answers
विभिन्न प्रतियोगी परीक्षाओं में Spelling Mistakes से संबंधित प्रश्न पूछे जाते हैं। इसके अंतर्गत अंग्रेजी भाषा में चार शब्द दिए गए होते हैं। इन चारों शब्दों में से एक शब्द की वर्तनी (Spelling) अशुद्ध लिखी रहती है। आपकोइस अशुद्ध वर्तनी (Spelling) वाले शब्द को चुनना होता है। यह सभी प्रश्न IBPS Bank (PO and Clerk), NDA, CDS, SSC (CGL, MTS, LDC), MBA, Hotel Management, MCA, UPSC, BEd Exams आदि परीक्षाओं के लिए उपयोगी साबित होगें।

Directions :
In these questions, groups of four different words are given. In each group, one word is wrongly spelt. Find the wrongly spelt word.
1. (a) Deficency (b) Disastrous (c) Discourteous (d) Decency (Ans : a)

2. (a) Severity (b) Cruelity (c) Sincerity (d) Superiority (Ans : b)

3. (a) Overture (b) Affinity (c) Noteable (d) Prismatic (Ans : c)

4. (a) Passagway (b) Causeway (c) Subway (d) Straightway (Ans : a)

5. (a) Renaissance (b) Revelation (c) Refrendum (d) Reverence (Ans : c)

6. (a) Assesment (b) Assignment (c) Alignment (d) Inherent (Ans : a)

7. (a) Legible (b) Communiceble (c) Incorrigible (d) Eligible (Ans : b)

8. (a) Immunity (b) Immaculate (c) Imminent (d) Immitate (Ans : d)

9. (a) Insolvency (b) Legitimacy (c) Hypocrisy (d) Idiosynacracy (Ans : d)

10. (a) Demonstration (b) Tution (c) Mendacious (d) Audience (Ans : b)

11. (a) Leprosy (b) Licence (c) Lenient (d) Limerick (Ans : b)

12. (a) Rogue (b) Deluge (c) Algae (d) Girafe (Ans : d)

13. (a) Stensil (b) Stubborn (c) Specter (d) Suffocate (Ans : a)

14. (a) Soldier (b) Beautiful (c) Infinite (d) Clearify (Ans : d)

15. (a) Waitage (b) Baggage (c) Luggage (d) Village (Ans : a)

16. (a) Corruption(b) Eruption (c) Errudite (d) Erroneous (Ans : c)

17. (a) Centenery (b) Cemetery (c) Century (d) Chemistry (Ans : a)

18. (a) Quadruple (b) Quagmaire (c) Quadrangle (d) Quadrant (Ans : b)

19. (a) Adultration (b) Adulation (c) Advancement (d) Admittance (Ans : a)

20. (a) Sustenance (b) Maintainance (c) Movable (d) Manageable (Ans : b)

Read Articles to Improve English :
Common Errors Questions with Answers
Comprehension Passages Questions with Answers
Cloze Passage Questions with Answers
Active and Passive Voice Questions with Answers
Sentence Arrangement Questions with Answers
Sentence Improvement Questions with Answers
Sentence Completion Questions with Answers
One Word Substitution Questions with Answers
Idioms and Phrases Questions with Answers
Antonyms Questions with Answers
Synonyms Questions with Answers


Comments & Contact Form


Email *

Message *