Comprehension Passages with Questions and Answers

Comprehension Passages with Questions and Answers
विभिन्न प्रतियोगी परीक्षाओं में Comprehension Passages से संबंधित प्रश्न पूछे जाते हैं। इसके अंतर्गत एक गद्यांश या अनुच्छेद (Passage) पर आधारित कई प्रश्न पूछे जाते है। इन प्रश्नों का उत्तर दिए गए विकल्पों में से ही चुनना होता है। आपको इस गद्यांश (Passage) को पढ़कर व समझकर इसका उत्तर देना होता है। यही कारण है कि इसे Comprehension अर्थात् 'भाषा की समझ' कहा जाता है। यह सभी प्रश्न IBPS Bank (PO and Clerk), NDA, CDS, SSC (CGL, MTS, LDC), MBA, Hotel Management, MCA, UPSC, BEd Exams आदि परीक्षाओं के लिए उपयोगी साबित होगें।

Directions :
Read the passage carefully, then answer the following questions which are based on what is stated or implied in the passages.

A Japanese monitoring system can detect when people are too tired to work safely, even before they know it. The system analyses voice patterns for signs of fatigue and could be used to identify airline pilots and air traffic controllers who need rest. Preliminary tests have been promising, so the researchers plan to try out the system on pilots and air traffic controllers. Human error accounts for 80 per cent of all air accidents worldwide. If the tests are successful the system could be uses in any transport system where voice commands can be monitored.

1. How does the monitoring system tell that people are too tired to work safely?
(a) from voice patterns (b) from voice variations
(c) from close observation (d) from tests on people in transport system (Ans : a)

2. What is the purpose of analysis?
(a) to test the effectiveness of Japanese monitoring system (b) to give rest to some and employ other pilots
(c) to avoid accidents due to fatigue (d) All are correct (Ans : c)

3. How do the researchers view the tests?
(a) successful (b) promising (c) reliable (d) doubtful (Ans : b)

4. A majority of air accidents occur due to–
(a) mental fatigue (b) physical tiredness (c) human error (d) engine failure (Ans : c)

5. Which one of the following statements is True?
(a) If the tests prove successful, the system could be uses in any mode of transport.
(b) If the tests are promising, accidents on roads and in the air will come down.
(c) Voice commands are not a very promising criterion to know if the people are too tired.
(d) The monitoring system analyses voice changes for signs of fatigue only among ordinary people. (Ans : a)

In the era of all-round institutional decay, the business firm can show the way to regeneration by creating new value for society. Indian entrepreneurs and managers must occupy the pride of place in society and actively shape the public agenda. But this can happen only if there is a new minded in corporate India. The fact that we have role models within the country should make this transformation within the business community relatively easy. The more difficult part is to apply the very same principles to the renewal of other public institutions in the non-business arena.

1. What would the authors of the passage like the entrepreneurs and managers to do?
(a) tone up administration (b) stop institutional decay
(c) shape public agenda (d) help transformation in thinking (Ans : c)

2. What is expected of a business firm to show?
(a) firmness (b) profits (c) production  (d) regeneration (Ans : d)

3. What is the most urgent need of the hour?
(a) new mindset (b) new social agenda (c) new industrial policy (d) changes in corporate India (Ans : a)

4. What is required within the business community?
(a) role models (b) transformation  (c) easy going (d) competitive spirit (Ans : b)

5. Which one of the following statements is True?
(a) The Indian entrepreneurs and managers must occupy the pride of place in Indian society.
(b) In an all-round business decay, the corporate sector can show the way.
(c) The public agenda should include a new mindset in the non-business arena.
(d) Corporate sector can create new value system in a decaying society. (Ans : a)

Harvesters are the only kind of ants to go in for accumulating property, as well as the chief kind to practise war. This association of property with war is interesting, as various anthropologists believe that in the human species war, or at any rate habitual and organized war, did not arise in human evolution until man had reached the stage of settled civilization, when he began to accumulate stores of grain and other forms of wealth.

1. According to experts, the desire to fight and the desire to accumulate property are–
(a) not related to each other (b) intimately connected with each other
(c) found only among ants (d) innate in all organic livings (Ans : d)

2. Among ant populations there is a group which–
(a) accumulates property but does not practise war (b) accumulates property and also practises war
(c) accumulates property to practise war (d) practises war without being interested in property (Ans : b)

3. Men did not fight frequently and in an organized way until they–
(a) started leading a settled life (b) discovered deadly weapons
(c) became very powerful (d) developed the art of war (Ans : a)

4. Property was accumulated when man started–
(a) wandering from one place to another (b) inventing machines (c) storing grain (d) fighting with others (Ans : c)

5. Human beings have–
(a) remained as they were at the beginning of time (b) become inefficient and lazy over the years
(c) transformed themselves very rapidly (d) changed with the passage of time (Ans : d)

Read Articles to Improve English :
Common Errors Questions with Answers
Spelling Mistakes Questions with Answers
Cloze Passage Questions with Answers
Active and Passive Voice Questions with Answers
Sentence Arrangement Questions with Answers
Sentence Improvement Questions with Answers
Sentence Completion Questions with Answers
One Word Substitution Questions with Answers
Idioms and Phrases Questions with Answers
Antonyms Questions with Answers
Synonyms Questions with Answers
Using the Net for marketing classical music products or disbursing arcane information about it makes sense because it is not only a niche market but also a very widely disbursed one. However, any serious student of Indian classical music should be warned that information on the Net is neither complete nor always accurate. There are huge gaps and hordes of mistakes. Because there is no monitoring of the editorial content of such sites the sheer anarchy and unreliability of the data in qualitative terms cannot also be overlooked. It is impacting on the process of transmission of tradition. This is bound to have an effect on the form itself.

1. What special advantage does Net enjoy vis-a-vis others in the field of marketing?
(a) It is cheap (b) It is modern (c) It is widely used (d) It provides suitable market (Ans : d)

2. What limitation does the Net suffer from?
(a) Incomplete and inaccurate information (b) Highly technical information for the common man
(c) Expensive and limited range (d) Mechanical or impersonal impact on classical music (Ans : a)

3. What does `arcane information' stand for?
(a) quick information (b) cheap information (c) secret information (d) reliable information (Ans : c)

4. The users of Net should guard themselves against–
(a) adverse effect on classical music (b) confusion and unreliability of data
(c) commercialisation of data (d) worsening of quality and purity of data (Ans : b)

5. Where does the negative impact of Net marketing of classical music show itself?
(a) learning (b) tuition (c) form (d) tradition (Ans : d)


Comments & Contact Form


Email *

Message *