Latest Current Affairs September 2017 PDF in Hindi Download


दोस्तों, AllExamGuruBlog.com आपके लिए जुलाई से सितम्बर 2017 के महत्वपूर्ण करंट अफेयर्स (Current Affairs) को एक लाइन के प्रश्न के रूप में लाये है। आप इन्हें चाहे तो नीचे दिये ​PDF के लिंक से PDF File भी फ्री में Download कर सकते है। इन Current Affairs की PDF से आपको यूपीएससी, बैंकिंग, एसएससी, सीएलएटी, रेलवे और अन्य सभी प्रतियोगी परीक्षाओं में अच्छे अंक प्राप्त करने में मदद मिलेगी।


1. 'डॉ. एपीजे अब्दुल कलाम नेशनल मेमोरियल की स्थापना कहां की गई? – रामेश्वरम
2. भारत ने 15 अगस्त, 2017 को अपना कौन-सा स्वतंत्रता दिवस मनाया? – 71वाँ
3. न्यू डेवलपमेण्ट बैंक (एनडीबी) के प्रथम क्षेत्रीय केन्द्र की स्थापना किस देश में की गई? – दक्षिण अफ्रीका
4. विश्व स्वास्थ्य संगठन (डब्ल्यूएचओ) ने किस अफ्रीकी देश को पोलिया मुक्त घोषित किया? – सोमालिया
5. संयुक्त राष्ट्र के महासचिव एंटोनियो गुटेरस ने किस भारतवंशी महिला को पश्चिम अफ्रीका क्षेत्र की नई उप विशेष प्रतिनिधि नियुक्त किया? – रूबी संधू
6. विजय नाम्बियान, जिनका निधन अगस्त, 2017 को हो गया, किस क्षेत्र से जुड़े थे? – साहित्य
7. ई-कॉमर्स कम्पनी 'फ्लिपकार्ड' ने 31 जुलाई, 2017 को किस कम्पनी के अधिग्रहण की घोषणा की? – ईबे इण्डिया
8. 'सागर-वाणी' क्या है? – एक पोर्टल
9. भारत ने किस देश के साथ 'ट्रेड एण्ड ट्रांजिट एग्रीमेण्ट' पर हस्ताक्षर किए हैं? – भूटान
10. जर्मनी के किस युवा खिलाड़ी ने फाइनल में स्विट्जरलैंड के रोजर फेडरर को हराकर रोजर्स कप टेनिस टूर्नामेंट 2017 का खिताब जीत लिया? – एलेक्जेंडर ज्वेरेव
11. सर्वोच्च न्यायालय ने वाहनों को बीमा प्रदान करने वाली कम्पनियों को किस दस्तावेज के बिना बीमा प्रदान करने से मना करने को कहा है? – प्रदूषण
12. किस स्थान पर भारत का पहला भारत-विभाजन संग्रहालय स्थापित किया गया है? – अमृतसर
13. किस देश की एलिना स्वितोलिना ने डब्ल्यूटीए टोरंटो टेनिस टूर्नामेंट 2017 का खिताब जीत लिया? – यूक्रेन
14. किस शहर में अगस्त, 2017 को सस्ता भोजन उपलब्ध कराने हेतु 'इन्दिरा कैण्टीन' स्थापित की गई है? – बैंगलुरू
15. किस बैंकिंग/बीमा प्रणाली द्वारा सहारा लाइफ इंश्योरेन्स का अधिग्रहण किया गया है? – आईसीआईसीआई
16. भारतीय मुक्केबाजों ने किस देश के वॉजवोडिना में संपन्न छठे गोल्डन ग्लोब महिला मुक्केबाजी टूर्नामेंट में दो स्वर्ण समेत 10 पदक जीता? – सर्बिया
17. स्टेनफोर्ड युनिवर्सिटी के वैज्ञानिकों ने रक्त जांच के माध्यम से किस रोग की जांच की प्रविधि तैयार की है? – कैंसर
18. भारत के किस खिलाड़ी ने श्रीलंका के खिलाफ पल्लेकल में अपना पहला टेस्ट शतक बनाया जिसमें उन्होंने एक ओवर में 26 रन बनाए जो भारत के लिए नया रिकॉर्ड है? – हार्दिक पांड्या
19. किस अफ्रीकी देश में उहुरु केन्याता ने फिर राष्ट्रपति चुनाव में जीत हासिल की जिसके विरोध में विपक्षी पार्टियों ने हिंसक प्रदर्शन किया? – केन्य
20. '2017 रोजर्स कप टेनिस स्पर्द्धा' में पुरुष एकल का खिता​ब किसने जीता? – एलेक्जेण्डर ज्वेरेवा
21. केंद्र सरकार ने पहलाज निहलानी की जगह किस प्रसिद्ध गीतकार एवं कवि को सेंसर बोर्ड का नया-अध्यक्ष नियुक्त किया? – प्रसून जोशी
22. वित्त मंत्री अरुण जेटली ने किस तिथि लोकसभा में 'आर्थिक सर्वे 2016-17 भाग-दो' पेश किया। ऐसा पहली बार हुआ, जब आर्थिक सर्वे दो भागों में पेश किया गया? – 11 अगस्त, 2017
23. तुर्की के किस एथलीट ने विश्व एथलेटिक्स चैंपियनशिप में 200 मीटर रेस का खिताब जीता? – रामिल गुलिएव
24. भारतीय मूल के किस अमेरिकी ने विमानन कंपनी जेट एयरवेज के सीईओ का पदभार संभाल लिया? – विनय दुबे
25. ई-रकम क्या है? – किसानों को बाजार से जोड़ना
26. किस प्रसिद्ध फुटबॉल क्लब ने मैनचेस्टर यूनाइटेड क्लब को 2-1 से हराकर यूएफा सुपर कप (UEFA Super Cup) 2017 का खिताब जीत लिया? – रीयल मैड्रिड
27. भारत ने किस देश के साथ 28 अगस्त, 2017 को हरित ऊर्जा सम्बन्धी समझौते पर हस्ताक्षर किए? – जर्मनी
28. किस खाड़ी देश ने भारत सहित 80 देशों के नागरिकों को वीजा मुक्त प्रवेश की अनुमति देने की घोषणा की? – कतर
29. किस योजना का नाम बदलकर प्रधानमंत्री किसान सम्पदा योजना (पीएमकेएसवाई) किया गया है? – खाद्य प्रसंस्करण सम्पदा योजना
30. किस देश द्वारा वैश्विक वित्तीय संस्थाओं से 'पूर्ण स्वतन्त्रता' की घोषणा की गई है? – लीविया
31. 'स्लमडॉग मिलियनेयर' से कामयाबी का परचम लहराने वाले किस भारतवंशी ब्रिटिश अभिनेता को एशिया गेम चेंजर अवार्ड के लिए चुना गया? – देव पटेल
32. नीदरलैंड्स ने किस देश को 4-2 से हराकर पहली बार महिला यूरो कप फुटबॉल का​ खिताब जीत लिया? – डेनमार्क
33. किस संस्था ने अगस्त, 2017 को 'माईफस्टॅटैग' मोबाइल ऐप्प को लॉन्च किया? – एनएचएआई
34. कालेधन संबंधी सूचनाओं के आदान-प्रदान के लिए किस देश ने भारत के साथ हुए समझौते को अधिसूचित कर दिया? – स्विट्जरलैंड
35. भाजपा नेता और एनडीए उम्मीदवार एम. वेंकैया नायडू उपराष्ट्रपति चुनाव में विपक्ष के किस उम्मीदवार को हराकर देश के 13वें उपराष्ट्रपति बने? – गोपालकृष्ण गांधी
36. इस भारतीय जोड़ी ने डब्ल्यूएसएफ स्क्वॉश चैंपियनशिप 2017 में कांस्य पदक जीता? – जोशना चिनप्पा और दीपिका पल्लीकल
37. ग्लास्गो (ब्रिटेन) में सम्पन्न विश्व बैडमिण्टन चैम्पियनशिप 2017 में स्वर्ण पदक किसने जीता? – नोजुमा ओकुहारा (जापान)
38. मुस्लिम लीग-नवाज के इस वरिष्ठ नेता और पूर्व पेट्रोलियम मंत्री ने पाकिस्तान के अंतरिक प्रधानमंत्री के रूप में शपथ ग्रहण की? – शाहिद खाकन अब्बासी
39. कौन-सा फ्रांसीसी शहर 2024 में और कौन-सा अमेरिकी शहर 2028 में ओलंपिक खेलों की मेजबानी करेगा? – क्रमश: पेरिस व लॉस एंजिलिस
40. भारत के किस देश के साथ बौ​द्धिक सम्पदा समझौते को 16 अगस्त, 2017 को केन्द्रीय कैबिनेट ने अपनी स्वीकृति दी? – स्वीडन
[ Read More... ]

CLAT Legal Aptitude Questions - Legal Aptitude Solved Paper with PDF


Under the important questions of Legal Aptitude a set of 50 questions with solution is given below. These all questions are asked in Common Law Admission Test (CLAT) Exam. held on 15th May, 2016. Since the most questions asked in the previous years are asked in the successive years again in different exams. Therefore, the study of these questions is the most necessary.

Legal Aptitude Question Paper

Directions–This section consists of fifty (50) questions. Follow the instructions carefully and choose the most appropriate option.

The question number 1-35 in this section consists of legal proposition(s) / principle(s) (hereinafter referred to as 'principle') and facts. Such principles mayor may not be true in the real and legal sense, yet you have to conclusively assume them to be true for the purposes of this section. In other words, in answering the following questions, you must not rely on any principle except the principles those are given herein below for every question. Further, you must not assume any facts other than those stated in the question. The objective of this section is to test your interest towards study of law, research aptitude and problem solving ability, even if the 'most reasonable conclusion' arrived at may be absurd or unacceptable for any other reason.


To answer a question, the given principle is to be applied to the given facts so as to arrive at most reasonable conclusion. Only one of the option, i. e. , (A), (B), (C), or (D) is the most reasonable conclusion.

1. Principle: Intentional application of force to another person is actionable in law.
Facts : 'P' and 'D' are unknown to each other. When 'P' is about to sit on a chair, 'D' intentionally pulls it away as a result of which 'P' falls on the floor and is injured.
(A) 'D' is not liable as 'P' is not seriously injured
(B) 'D' is not liable as such jokes are common in the society
(C) 'D' is liable as he intentiomnally caused injury to 'P'
(D) 'D' is not liable as the injury is not directly caused (Ans : C)

2. Principle: Law does not penalise for wrongs which are of trivial nature.
Facts : In the course of a discussion, 'A' threw a file of papers at the table which touched the hands of 'B'.
(A) 'A' is liable for his act, as it assaulted 'B'
(B) 'A' is liable for insulting 'B'
(C) 'A' is not liable for his act, as it was of trivial nature
(D) 'A' is liable for his act, as the file touched 'B's hand (Ans : C)

3. Principle : Consent is a good defence in a civil action for tort but the act should be the same for which consent was given.
Facts : 'B' was formally invited by 'A' to his house. 'B' after sitting for some time in drawing room, moved to the bed room of the house. 'A' sued 'B' for tres- pass.
(A) 'B' has committed trespass as there was no consent of 'A' for entry in the bed room
(B) 'B' has committed no trespass as he entered the house with' A' s consent
(C) 'B' has interfered with privacy of 'A'
(D) 'B' has offended 'A' by moving to bed room (Ans : B)

4. Principle: One who dishonestly mis-appropriates or converts to his own use or sells any movable property belonging to another, is guilty of the offence of misappropriation.
Facts: 'A' takes property belonging to 'Z' out of 'Z's possession, in good faith, believing when he takes it, that the property belongs to himself. Subsequently, 'A' on discovering his mistake, without disclosing the actual facts, dishonestly sells the property to a stranger.
(A) 'A' may be guilty of theft but not for misappropriation
(B) 'A' is guilty of an offence of misappropriation
(C) 'A' is not guilty because when he took the property, he believed in good faith that it belonged to him
(D) 'A' is not guilty as the property can be recovered from the stranger (Ans : B)

5. Principles:
A servant is one who is employed to do some work for his employer (master). He is engaged under a contract of service. He works directly under the control and directions of his master.
In general, the master is vicariously liable for those torts (wrongful facts) of his servant which are done by the servant in the course of his employment.
Facts: 'M' appointed 'D' exclusively for the purpose of driving his tourist vehicle. 'M' also appointed 'C exclusively for the purpose of performing the work of a conductor for the tourist vehicle. During one trip, at the end of the journey, 'C, while 'D' was not on the driver's seat, and apparently for the purpose of turning the vehicle in the right direction for the next journey drove it through the street at high speed, and negligently injured 'P'.
(A) 'M' could be made liable for the act of 'C, as 'C was employed under a contract of service
(B) 'M' is not liable as he was not present at the time of accident
(C) 'M' could not be made liable for the act of 'C', as his (C's) act of driving the vehicle was not in the course of his employment
(D) None of the above (Ans : C)

6. Principles:
1.
Waging agreements are void.
2. Collateral agreements to wagering contracts are valid.
Facts: XYZ Bank lends Rs. 40,000 to Sabu in order to enable him to award as prize to Randeep who is the winner of horse race. Later Sabu refuses to pay the prize stating that horse racing is wagering agreement. Can XYZ Bank recover money from Sabu ?
(A) Bank can recover money from Sabu so that payment of prize money can be made to Randeep
(B) No, as it is a wagering contract
(C) Yes, as it is only a collateral agreement to horse racing. Therefore, the bank can recover the money from Sabu
(D) Horse Racing is illegal and therefore XYZ Bank cannot recover anything from Sabu (Ans : A)

7. Principle: Where a person lawfully does anything for another person, or delivers anything to him, not intending to do so or to provide gratuitously, and such other person takes the benefit of that, the latter is bound to compensate the former for something done or thing provided, or to restore, the thing so delivered. 
Facts: Trader' A' delivers certain eatables at B's house by mistake. 'B' consumed the eatables without asking anything. Which of the following derivations is correct?
(A) 'B' 'can be made liable to pay for the eatables, only if 'A' establishes an express contract between' A' and 'B'
(B) 'B' is bound to pay' A' for the eatables
(C) It is the discretion of 'B' to make payment to ' A'
(D) 'B' is not bound to pay 'A' for the eatables (Ans : B)

8. Principle: Killing is not murder if the offender, whilst deprived of the power of self-control by intense and sudden provocation, causes the death of the person who gave the provocation.
Facts: 'A', a man found his girl friend sleeping, in her own bed room, with another man named 'B'. 'A' did not do anything but went to his home, picked a gun and cartridges, returned to the girl friend's bed room with loaded gun but found the place empty. After fifteen days he saw his girl friend dining in a restaurant. Without waiting for even a second, 'A' fired five bullets at his girl friend who died on the spot.
(A) 'A' did not kill his girl friend under intense and sudden provocation
(B) 'A' could have killed both 'B' and his girl friend
(C) 'A' could have killed 'B' instead of his girl friend
(D) 'A' killed his girl friend under intense and sudden provocation (Ans : A)

9. Principle: Whoever takes away any moveable thing from the land of any person without that person's consent, he is said to have committed theft.
Facts : During his visit to the house of 'C', 'A' asked 'B', the son of 'C', to accompany' A' to the forest. Neither' A' nor 'B' informed 'C' in this regard. 'B' accompanied' A' to the forest.
(A) 'A' has committed theft
(B) 'A' has not committed theft
(C) 'A' has not committed theft till 'B' did not accompany him.
(D) 'A' has committed theft as soon as he entered the house of 'C' (Ans : B)

10. Principle: False imprisonment is a tort (wrong) which means the total restraint of a person's liberty without lawful justification.
Facts : A part of a public road had been closed for spectators of a boat race. 'P' wanted to enter but he was prevented by 'D' and other policeman because he had not paid the admission fee. 'P' was able to enter the enclosure by other means but was unable to go where he wanted to go. The
policeman refused access to where he wanted to go but allowed him to remain where he was or to go back. 'P' remained within the enclosure and refused to leave. Subsequently, 'P' sued 'D' for false imprisonment.
(A) It was a case of false imprisonment, but 'D' could not be made liable for it
(B) 'D' could not be made liable for false imprisonment as he has not touched him
(C) 'D' could not be made liable for false imprisonment, as he did restrict P's movements
(D) 'D' could not be made liable for false imprisonment, as he did not totally restrict P's movements (Ans : D)

11. Principle : A person is said to have committed assault when an apprehension is caused in the mind of a person that he isabout to use physical force against his body.
Facts : 'A' abuses 'B' while he was sitting in a moving train, by aggressively shaking his fists when 'B' was standing on the railway platform at a distance.
(A) 'A' has not committed assault against 'B'
(B) 'A' has caused fear of assault in the mind of 'B'
(C) 'A' has caused apprehension of assault in the mind of 'B'
(D) 'A' has committed assault against 'B' (Ans : D)

12. Principle: Letters or words not describing quality of things can be registered as a trade mark.
Facts: Ram made an application for registration of alphabet 'B' written in a fancy style as trade mark to be applied on packets and cartons of shoes manufactured by him.
(A) The alphabet 'B' can be registered as trade mark because it describes the quality of things
(B) The alphabet 'B' cannot be registered as trade mark because it belongs to humanity
(C) The alphabet 'B' can be registered as trade mark
(D) The alphabet B cannot be registered as trade mark because it is an English letter (Ans : C)

13. Principle: Sale of liquor is illegal. All agreements relating to prohibited items do not exist in the eyes of law.
Facts: 'A' entered into an agreement with 'B' for the sale of liquor. 'A' failed to supply the agreed quantity of liquor to 'B'.
(A) 'A' can bring a legal action against 'B'.
(B) 'A' and 'B' can initiate appropriate legal proceeding against each other.
(C) 'B' can bring a legal action against 'B'.
(D) 'B' cannot bring any legal action against' A'. (Ans : D)

14. Principle : Consent is a good defence for civil action in tort. But consent must include both knowledge of risk and assumption of risk, i. e. , readiness to bear harm.
Facts : A lady passenger was aware that the driver of the cab, in which she opted to travel, was little intoxicated. The cab met with an accident and lady got injured.
(A) Lady is entitled to claim compensation as she only knew about risk and there was no assumption of risk.
(B) Driver can take the plea that he was lightly intoxicated.
(C) Lady is not entitled to claim compensation as she had knowledge of the risk.
(D) Lady can refuse to pay the taxi as she had suffered injuries. (Ans : A)

15.Principle: In cases where there is an infringement of legal right even without any actual loss or damage, the person whose right is infringed has a cause of action.
Facts : 'P' was wrongfully prevented by the Returning officer from exercising his vote in an assembly election. However, the candidate for whom he wanted to cast his vote won the election. Still, he (,P') brought an action claiming damages. Which of the following derivations is correct ?
(A) 'P' would not succeed in his action, as the candidate for whom he wanted to give his vote won the election
(B) 'P' would succeed in his action, as it is mandatory to cast vote
(C) 'P' would not succeed in his action, as he did not suffer any loss in that election
(D) 'P' would succeed in his action, as he was wrongfully prevented from exercising his legal right of voting in their action (Ans : D)

16. Principle : Defamation if the publication of a statement which tends to lower reputation of a person in the intimation of other members of the society generally.
Facts : 'A' writes a highly offensive and derogatory letter about 'B', and sends it directly to 'B' in a sealed cover.
(A) 'A' is liable to 'B' for defamation, as the letter is highly offensive and is derogatory and is directly sent to 'B'
(B) 'A' is not liable to 'B' for defamation, since there is no publication to any other person in whose estimation the reputa- tion of 'B' could be brought down
(C) 'A' is liable to 'B' for defamation, as it has hurt his ('B's) self-esteem
(D) 'A' is liable for defamation, as the letter is highly offensive and derogatory (Ans : B)

17. Principle: An agreement may be entered into orally or in writing, or by conduct.
Facts: 'A' went to the shop of 'B' and picked a toothbrush and gave a cheque of Rupees Twenty to 'B' and left the shop.
(A) Payment of toothbrush cannot be made through a cheque
(B) 'A' should have carried a currency note of Rupees Twenty to make the payment
(C) 'A' did not enter into an agreement with 'B'
(D) There was an agreement between' A' and 'B' (Ans : D)

18. Principle : Whoever does not arrest the killer and report the matter to the concerned authorities commits an offence.
Facts: 'A', a woman, sees 'B', another woman killing a third woman, 'C. 'A' neither attempted to arrest 'B' nor informed the concerned authorities.
(A) 'B' has committed an offence
(B) 'B' has not committed an offence
(C) 'A' has committed an offence
(D) 'A' has not committed an offence (Ans : C)

19. Principle: There are certain acts which, though harmful, are not wrongful in law; therefore do not give legal right to bring action in law, to the person who suffers from such acts.
Facts: 'Prakash' has a rice mill. His neighbour, Shanti, sets up another rice mill and offers a tough competition to Prakash. As a consequence, Prakash's profits fall down. He brings a suit against Shanti for damages.
(A) Prakash cannot succeed in his claim for damages, as it is a case of damage without infrin- gement of any legal right
(B) Prakash can succeed in his claim as it is a case of actual damages
(C) Prakash may succeed in his claim for damages, as it is a case of loss to his business
(D) Prakash can succeed in his claim for damages, as it is a case of damage as a result of infringement of his legal right (Ans : A)

20. Principle : A condition to a contract can also be compiled with after the happening of the event to which such a condition is attached.
Facts: 'A' promises to pay Rs. 9000 to 'B' on the condition that he shall marry with the consent of 'C', 'D' and 'E'. 'B' marries without the consent of 'C', 'D' and 'E', but obtains their consent after the marriage.
(A) 'B' has not fulfilled the condition (B) 'B' has fulfilled the condition
(C) 'B's marriage is not valid (D) The condition is illegal (Ans : B)

21. Principle: The communication of a proposal is complete when it comes to the knowledge of the person to whom it is made.
Facts: 'A' sent a letter making a proposal to 'B' to purchase the house of  'B'
(A) The communication of proposal is complete when 'A' sent the letter
(B) The communication of proposal is complete when B's wife handed over the letter to 'B'
(C) The communication of proposal is complete when 'B's wife received it
(D) The communication of proposal is complete when 'B' reads the Jetter (Ans : D)

22. Principle: Whoever by words or writing conveys to others any imputation concerning any person's reputation is said to defame that person.
Facts: During a marriage ceremony, 'A' circulated a pamphlet saying that '5', sister of the bride, is a thief, she has stolen the shoes of the bridegroom.
(A) 'A' has defamed '5' (B) 'A' did not defame '5' as he never intended it
(C) 'A' defamed the bride (D) 'A' has defamed the bridegroom (Ans : B)

23. Principle: Causing of an effect partly by an act and partly by an omission is an offence.
Facts: 'A' confined her daughter 'D' in a room. 'A' also did not provide any food to her daughter 'D'. Consequently, 'D' died of starvation.
(A) 'A' committed no offence 
(B) 'A' committed the offence of confining 'D'
(C) 'A' committed the offence of not providing food to 'D'
(D) 'A' committed the offence of causing death of 'D' (Ans : D)

24. Principle: An agreement without free consent can be enforced only at the option of the party whose consent was not free.
Facts: 'A' obtains the consent of 'B' to enter into an agreement by putting the gun on the head of B's girl friend.
(A) 'A' can enforce the agreement (B) 'B' can enforce the agreement
(C) Neither' A' nor 'B' can enforce the agreement (D) 'B' cannot enforce the agreement (Ans : B)

25. Principle: Nothing is an offence which is done by a child under twelve years of age, who has not attained sufficient maturity of understanding to judge the nature and consequences of his conduct on that occasion.
Facts: Himesh, 11 years old boy, picks up a gold ring worth (Rs.5,000 lying on a table in his friend's house and immediately sells it for (Rs. 2000, and misappropriates the money.
(A) Himesh would be protected under the principle stated above because his acts show that he was not sufficiently mature to understand the nature and consequences of the conduct
(B) Himesh would not be protected under the principle stated above because his acts show that he was sufficiently mature to understand the nature and consequences of his conduct (C) Himesh would be protected under the principle stated above because he is below 12 years of age
(D) Himesh would not be protected under the principle stated above because, irrespective of the age, stealing is an offence (Ans : B)

[ Read More... ]

CLAT Legal Aptitude Solved Question Paper with PDF Free Download


Under the important questions of Legal Aptitude a set of 50 questions with solution is given below. These all questions are asked in Common Law Admission Test (CLAT) Exam. held on 15th May, 2016. Since the most questions asked in the previous years are asked in the successive years again in different exams. Therefore, the study of these questions is the most necessary.

Legal Aptitude Solved Question Paper

( Previous Questions No. 1 to 25 )
26. Principle: Nothing is an offence, which is done by accident or misfortune and without any criminal intention or knowledge in the doing of a lawful act in a lawful manner by lawful means and with proper care and caution.
Facts : 'A' takes up a gun, not knowing whether it is loaded or not, points it playfully at 'B' and pulls the trigger. Consequently, 'B' falls dead.
(A) 'B's death is accidental, as 'A' had no intention to kill 'B'
(B) 'B's death is accidental, as 'A' was just pointing the gun playfully at 'B'
(C) B's death is accidental, as 'A' did not have the knowledge that the gun is loaded
(D) B's death is not accidental, as there was want of proper care and caution on the part of 'A' (Ans : D)



27. Principle: Import means bringing some consignment into India from a foreign country.
Facts: A consignment from Sri Lanka entered the territorial waters of India. However, this consignment never crossed the Indian custom barrier nor did it enter into the stream of com- merce in India.
(A) The consignment was imported into India
(B) The consignment will only be imported into India when it crosses the Indian custom barrier
(C) The consignment was not imported into India
(D) The consignment will only be imported into India when it enters into the stream of commerce in India (Ans : D)

28. Principle: Existence of all the alleged facts is relevant, whether they occurred at the same time and place or at different times and places.
Facts: 'A', a citizen of England, is accused of committing murder of 'B' in India by taking part in a conspiracy hatched in England.
(A) Only the fact that 'A' is accused of conspiracy hatched in England is relevant
(B) The facts that' A' citizen of England is accused of commission of murder in India and of conspiracy hatched in England are relevant facts
(C) Only the fact that' A' citizen of England is accused of committing murder of 'B' in India is relevant
(D) 'A' citizen of England cannot be tied in India (Ans : B)

29. Principle: Copyright law protects only work. 'Work' means cinematographic film but does not include performance by an actor in a cinematographic film.
Facts : Alia Bhatt acted in a movie.
(A) The acting of Alia Bhatt can be protected under copyright law as professional work
(B) The acting of Alia Bhatt can be protected under copyright law
(C) The acting of Alia Bhatt can be protected as film producer's work
(D) The acting of Alia Bhatt can be protected under copyright law only as an artistic work (Ans : A)

30. Principle: Acceptance of proposal must be the exact mirror image of the proposal.
Facts: 'A' made a proposal to 'B' to sell a chair for Rs. 500. 'B' expressed his desire to buy the said chair for Rs. 400
(A) 'B' has accepted the proposal of 'A'
(B) It is not clear whether 'B' has accepted the proposal of ' A' or not
(C) It is not clear whether 'A' made a proposal to 'B'
(D) 'B' has not accepted the proposal of ' A' (Ans : D)

31. Principle: Law never forces an impossible promise.
Facts: 'A' made a promise to 'B' to discover treasure by magic.
(A) Law will not enforce the promise
(B) Law will enforce the promise only at the option of ' A'
(C) Law will enforce the promise
(D) Law will enforce the promise only at the option of 'B' (Ans : A)

32. Principle: A person, who is usually of unsound mind, but occasionally normal, may take a contract when he is not of unsound mind.
Facts: 'A' generally means in the state of unsound mind and rarely becomes capable of understanding the things.
(A) 'A' can never make a contract
(B) 'A' can make a contract at any time whenever he pleases
(C) 'A' can make a contract when normal
(D) 'A' can make a contract only for his own benefit (Ans : C)

33. Principle:
An independent contractor is one who is employed to do some work of his employer. He is engaged under a contract for services. He undertakes to produce a given result, and in the actual execution of the work, he is not under the direct control or following directions of his employer. He may use his own discretion in execution of the work assigned.
In general, an employer is not liable for the torts (wrongful acts) of his independent contractor. But, the employer may be held liable if he directs him to do some careless acts.
Facts: Ramesh hired a taxi-cab to go to Delhi Airport. As he started late from his home, he kept on urging the taxi-driver to drive at a high speed and driver followed the directions; and ultimately due to high speed an accident took place causing injuries to a person.
(A) Ramesh would not be held liable for damages because Ramesh did not know the consequences of such rash driving
(B) Ramesh would be held liable for damages as he exercised the control by giving directions to the driver
(C) Ramesh would not be held liable for damages because the driver was an independent contractor and not his servant
(D) Ramesh would not be liable as car was not owned by him (Ans : B)

34. Principle : Mere silence as to facts likely to affect the decision of a person to enter into a contract is not fraud.
Facts : 'A' sells to 'B' ('A' s daughter who is minor) a horse which' A' knows to be unsound. 'A' says nothing to 'B' about the unsoundness of the horse.
(A) 'B' can take plea of fraud because she is minor
(B) 'A' has not committed fraud
(C) There cannot be a contract between a father and daughter
(D) 'A' has committed fraud (Ans : A)

35. Principle : A person is said to shot the doing of a thing when he investigates any other person to do that thing. Mere acquiescence, however, does not amount to instigation.
Facts: 'A' says to 'B', "I am going to kill 'C. And, 'B' replies: 'Do as you wish and take the conse- quences; thereafter' A' kills' C.
(A) 'B' abetted' A' to kill 'C' (B) 'B' is jointly liable with 'A' for killing 'C'
(C) 'B' has abetted' A' by conspiracy (D) 'B' has not abetted' A' to kill 'C' (Ans : D)

Directions–(Q. 36-50) Choose the most appropriate options–

36. The object of which one of the following writs is to prevent a person to hold public office which he is not legally entitled to hold?
(A) Quo warranto (B) Prohibition
(C) Mandamus (D) Certiorari (Ans : A)

37. Under the Constitution of India 'Right to Pollution Free Environment' has emerged as a fundamental right from the right to-
(A) Life and personal liberty under Article 21 (B) Freedom of movement under Article 19
(C) Conserve culture under Article 29 (D) Equality under Article 14 (Ans : A)

38. The Supreme Court of India has struck down the institution (ninety-ninth Amendment) Act, 2014 as unconstitutional. It is related to–
(A) Religious rights (B) National Judicial Appointment Commission
(C) Land Exchange between India and Bangladesh (D) Jallikattu (Ans : B)

39. Lis pendens' means–
(A) Decision awaited (B) On the basis of evidence
(C) Awaited information (D) A pending suit (Ans : D)

40. Which among the following was described by Dr. B. R. Ambedkar as the "heart and soul of the Constitution of India" ?
(A) Right to move throughout the territory of India (B) Right to Constitutional Remedies
(C) Right to equality (D) Freedom of Religion (Ans : B)

41. Which Indian State has prescribed minimum education qualification for candidates contesting panchayat polls?
(A) Kerala (B) Haryana (C) Punjab (D) Gujarat (Ans : B)

42. 'audi alteram partem' means–
(A) Giving opportunity of hearing of the other side (B) Following the substantive law
(C) A transferee cannot retransfer (D) Not connected to facts (Ans : A)

43. 'persona non grata' means–
(A) Non-person (B) Ungrateful person
(C) Non-performance of promise (D) An unacceptable person (Ans : D)

44. 'alibi' means a plea by an accused person that he--
(A) was present elsewhere (B) underwent preventive detention
(C) was facing trial (D) Remained in. judicial custody (Ans : A)

45. Which among the following does not belong to the 'right to freedom of religion' ?
(A) Freedom of conscience and free profession, practice and propagation of religion
(B) Freedom from attending religious instruction or religious worship in certain educational institutions
(C) Freedom from payment of taxes for promotion of any particular religion
(D) Freedom of speech and expressisson (Ans : D)

46. 'obiter dicta' means–
(A) Judgement of a court in the case before it (B) Basis of judicial decision
(C) Direction by a judge (D) An opinion given by the court not necessary for the decision (Ans : B)

47. Under the Constitution of India restriction on freedom of religion cannot be place on the ground of–
(A) Social justice (B) Public order (C) Health (D) Morality (Ans : A)

48. As per law the minimum age for the marriage of a boy and a girl in India is–
(A) 18 years and 21 years respectively (B) 18 years in both cases
(C) 21 years and 18 years respectively (D) 21 years in both cases (Ans : C)

49. If an authority is holding information about another in a 'fiduciary capacity', the information under the Right to Information Act, 2005 may not be obtainable. 'Fiduciary relationship' is based on–
(A) Contract (B) Authority (C) Law (D) Trust (Ans : D)

50. Which one of the following is not a directive principle of State policy under Part IV of the Constitution of India?
(A) Organisation of village panchayats
(B) Promotion of adult education
(C) Provision for just and humane conditions of work and maternity relief
(D) Promotion of international peace and security (Ans : B)




[ Read More... ]

इतिहास के पन्‍नों में आज 25 सितम्बर का दिन (देश-विदेश)


इतिहास के पन्‍नों में 25 सितम्बर के दिन की प्रमुख घटनाएं जैसे वास्कोडिगामा आखिरी बार वायसराय बन कर भारत आए और भारत के प्रसिद्ध रॉकेट वैज्ञानिक सतीश धवन का जन्म हुआ। अन्य प्रमुख विश्व प्रसिद्ध घटनाएं इस प्रकार है–


25 सितम्बर, 1237 – इंग्लैंड और स्कॉलटलैंड के बीच कॉमन बॉर्डर को लेकर संधि हुई।
25 सितम्बर, 1294 – ब्रिटेन के दार्शनिक और रसायनशास्त्री रोजर बेकन का निधन हुआ। उनका जन्म 1214 ईसवी में हुआ था। उन्हें हेब्रू ग्रीक और अरबी भाषा का पूरा ज्ञान था। रसायन शास्त्र के क्षेत्र में उन्होंने कई पुस्तकें लिखी हैं।
25 सितम्बर, 1340 – इंग्लैंड और फ्रांस ने निरस्त्रीकरण संधि पर हस्ताक्षर किये।
25 सितम्बर, 1524 – वास्कोडिगामा आखिरी बार वायसराय बन कर भारत आए।
25 सितम्बर, 1639 – अमेरिका में पहली प्रिंटिंग प्रेस की शुरुआत हुई।
25 सितम्बर, 1654 – इंग्लैंड और डेनमार्क ने व्यापार समझौते पर हस्ताक्षर किये।
25 सितम्बर, 1846 – अमेरिकी सेना ने मेक्सिको के मोंटेरी पर कब्जा किया।
25 सितम्बर, 1897 – ब्रिटेन में पहली बस सेवा की शुरूआत हुई।
25 सितम्बर, 1911 – फ्रांसीसी युद्धपोत लिब्रीटे में टूलॉन हार्बर पर विस्फाेट से 285 लाेगों की मौत हुई।
25 सितम्बर, 1914 – स्वतंत्रता सेनानी और भारत के पूर्व उप प्रधानमंत्री चौधरी देवीलाल का जन्म हुआ।
25 सितम्बर, 1916 – भारतीय अर्थशास्त्री, समाजशास्त्री, पत्रकार और महान चिंतक दीनदयाल उपाध्याय का जन्म हुआ।
25 सितम्बर, 1920 – भारत के प्रसिद्ध रॉकेट वैज्ञानिक सतीश धवन का जन्म हुआ।
25 सितम्बर, 1939 – प्रसिद्ध अभिनेता एवं फिल्म निर्माता-निर्देशक फिरोज खान का जन्म हुआ।
25 सितम्बर, 1955 – रॉयल जॉर्डन वायु सेना की स्थापना।
25 सितम्बर, 1977 – जानी-मानी अभिनेत्री दिव्या दत्ता का जन्म हुआ।
25 सितम्बर, 1981 – मध्य अमेरिकी देश बेलीज संयुक्त राष्ट्र में शामिल हुआ।
25 सितम्बर, 1992 – अमेरिकी अंतरिक्ष एजेंसी नासा ने 1,018 किलोग्राम का एक रोबोट 'मार्स ऑब्जर्वर' स्पेशक्राफ्ट अंतरिक्ष में भेजा।
25 सितम्बर, 1996 – तालिबान के लड़ाके के काबुल के बेहद करीब पहुंचे।
25 सितम्बर, 2008 – चीन ने अंतरिक्ष यान ‘शेंझो 7’ का प्रक्षेपण किया।
25 सितम्बर, 2009 – भारतीय प्रवर्तन निदेशालय ने लगभग पांच हज़ार करोड़ रुपये के हवाला नेटवर्क का खुलासा किया।
25 सितम्बर, 2010 – हिंदी के वरिष्ठ पत्रकार और साहित्यकार कन्हैयालाल नंदन का निधन हुआ।
25 सितम्बर, 2015 – सिंगापुर में प्रदूषण की वजह से स्कूलों को बंद करना पड़ा।
[ Read More... ]

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *