Cloze Passage Exercises with Answers for Competitive Exams

Cloze Passage Questions
विभिन्न प्रतियोगी परीक्षाओं में Cloze Passage से संबंधित प्रश्न पूछे जाते हैं। इसमें एक गद्यांश या अनुच्छेद (Passage) दिया होता है, जिसमें पाँच से दस तक रिक्त स्थान होते हैं। प्रत्येक रिक्त स्थान के लिए चार विकल्प दिये रहते हैं। उनमें से सबसे उपयुक्त शब्द, जो दिए गए गद्यांश को Grammar, Structure और Meaning तीनों ही दृष्टिकोणों से Meaningful बनाता हो, वहीं उसका उत्तर होता है। यह सभी प्रश्न IBPS Bank (PO and Clerk), NDA, CDS, SSC (CGL, MTS, LDC), MBA, Hotel Management, MCA, UPSC, BEd Exams आदि परीक्षाओं के लिए उपयोगी साबित होगें।

Directions :
In these following passages some of the words have been left out. First read the passage over and try to understand what it is about. Then fill in the blanks with the help of the alternatives given.

Passage-1
There is a dark shadow (1) over the world. It is the shadow of drought. It (2) from India to the US, from the Middle East to Australia. Temperatures worldwide are on the (3). Lakes and rivers are (4) up. Cattle and other animals are (5) and crops are withering.
Indeed, it seems Mother Earth is in the throes of (6) changes. The (7) of these changes are (8) and devastating. Since the seventies, (9) temperatures have gone (10) by 13.8° F to 14°F. The small changes in temperature can cause terrible calamities like droughts, floods, cyclones, etc.

1. (a) assembling (b) gathered (c) galloping (d) looming (Ans : d)

2. (a) spreads (b) starts (c) appears (d) hides (Ans : a)

3. (a) scaling (b) average (c) rise (d) thermometer (Ans : c)

4. (a) drowned (b) drying (c) filled (d) fed (Ans : b)

5. (a) thirsty (b) dying (c) grazing (d) suffered (Ans : b)

6. (a) trivial (b) worldwide (c) irreversible (d) climatic (Ans : d)

7. (a) requirements (b) problem (c) demands (d) implications (Ans : d)

8. (a) negligible (b) minimal (c) slower (d) wide (Ans : d)

9. (a) measurable (b) room (c) global (d) absolute (Ans : c)

10. (a) up (b) down (c) widening (d) changes (Ans : a)


Read Articles to Improve English :
Common Errors Questions with Answers
Spelling Mistakes Questions with Answers
Comprehension Passages Questions with Answers
Active and Passive Voice Questions with Answers
Sentence Arrangement Questions with Answers
Sentence Improvement Questions with Answers
Sentence Completion Questions with Answers
One Word Substitution Questions with Answers
Idioms and Phrases Questions with Answers
Antonyms Questions with Answers
Synonyms Questions with Answers
Passage-2
New public opinion polls of Israelis and Palestinians (1) important (2) that accurately reflect the situation on the (3) and in people's minds : a short-term (4) of positions and a tendency towards political or military (5) combined with a longer-term (6) of a political solution that responds to the (7) rights of both sides. In other words, we witness the apparent (8) of short-term loss of faith in the peace process, but long-term (9) in a negotiated peace (10).

1. (a) underlie (b) forecast (c) reflect (d) reveal (Ans : d)

2. (a) modes (b) trends (c) forecasts (d) signs (Ans : b)

3. (a) ground (b) heart (c) reality (d) brain (Ans : a)

4. (a) softening (b) shrinking (c) restructuring (d) hardening (Ans : d)

5. (a) threat (b) fear (c) terror (d) psyche (Ans : c)

6. (a) maintenance (b) acceptance (c) searching (d) introduction (Ans : b)

7. (a) just (b) holy (c) fair (d) legitimate (Ans : d)

8. (a) possibility (b) reality (c) doomsday (d) dichotomy (Ans : d)

9. (a) acquiescence (b) longing (c) approval (d) acceptance (Ans : a)

10. (a) treaty (b) agreement (c) challenge (d) accord (Ans : d)

Loading...

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *