Reading Comprehension - Multiple Choice Questions and Answers


Passage 1
Our voyage was very prosperous, but I shall not trouble the reader with a journal of it. The captain called in at one or two ports and sent in his long-boat for provisions and fresh water, but I never went out of the ship till we came into the Downs, which was on the 3rd day of June, 1706, about nine months after my escape. I offered to leave my goods in security for payment of my freight, but the captain protested he would not receive one farthing. We took kind leave of each other, and I made him promise that he would come to see me at my house in Redriff. I hired a house and a guide for five shillings which I borrowed from the captain.




6. When the writer uses the word ‘prosperous’ to decribe the voyage, he means that–
(A) it made him rich (B) it made him healthy
(C) It was very pleasant (D) it was uneventful (Ans : C)

7. On the voyage, the author–
(A) left the ship at intervals (B) was not able to leave the ship because it did not stop
(C) never left the ship at all (D) never left the ship till came into the Downs (Ans : B)

8. In the context of the passage, the word ‘provisions’ means–
(A) mainly food (B) mainly security (C) money (D) mainly ammunition (Ans : A)

9. For the payment of the author’s freight, the captain–
(A) kept his goods as security (B) refused to accept any money
(C) protested against being paid only a farthir (D) accepted a sum of money (Ans : D)

10. From the passage, it is clear that the captain’s attitude to the author was–
(A) one of hostility (B) one of indifference
(C) one of extreme friendliness and kindness (D) one of disgust and irritation (Ans : C)

Passage 2

Many doctors flatly refused to believe Jenner when he announced that he had found a preventive against smallpox. They declared vaccination to be a dangerous practice. But the dread of smallpox was in everybody’s heart, and people flocked to Jenner to be vaccinated.
The Latin word for cow is ‘Vacca’, it is the root from which the word vaccination was formed. Some of the ‘vacca’ used by Jenner were not pure and some harms were done; but when supplies of pure vaccine were available, the practice of vaccinating spread all over England and from England to other countries. We hardly hear of outbreaks of smallpox now.

11. The passage describes–
(A) how smallpox may be treated (B) how vaccines were manufactured in England
(C) the dangers of vaccination especially for children
(D) the gradual acceptance of vaccination as a preventive against smallpox (Ans : D)

12. Vaccination sometimes proved harmful because–
(A) vaccination was a dangerous practice
(B) some of the vaccines used were of a poor hygienic standard
(C) there are physiological differences between cows and human beings
(D) vaccination is given at a very early age (Ans : B)

13. People hastened to get themselves vaccinated because–
(A) many doctors supported Jenner’s claims (B) fear of the terrible disease drove them to take the risk of vaccination
(C) supplies of pure vaccine had now become available (D) the practice of vaccinating had spread all over the world (Ans : B)

14. Vaccination was intended by Jenner to–
(A) cure people suffering from smallpox (B) delay the death of smallpox victims
(C) build up a defence against smallpox germs (D) prevent cows from spreading the disease (Ans : C)

15. With reference to the passage, consider the following statements–
1. Many doctors did not believe that Jenner was a doctor.
2. There are no outbreaks of smallpox nowadays.
Which of the statements given above is I are correct ?
(A) Only 1 (B) Only 2 (C) Both 1 and 2 (D) Neither 1 nor 2 (Ans : D)
 
Passage 3
It happened one day, about noon, going towards my boat, I was exceedingly surprised with the print of a man’s naked foot on the shore, which was very plain to be seen in the sand.
I stood like one thunder-struck, or as if I had seen an apparition. I listened, I looked round me, I could hear nothing, nor see anything.
I went up the shore, and down the shore, but it was all one; I could see no other impression but that one. I went to it again to see if there were any more, and to observe if it might not be my fancy; but there was no room for that, for there was exactly the very print of a foot toes, heel and every part of a foot.

16. On finding the footprint on the shore, what did the author do ?
(A) Did not pay much attention to it (B) Observed it with curiosity
(C) Began to investigate its origin (D) Ran away in fear (Ans : C)

17. Which one of the following words best describes the emotion evoked by the footprint in the author?
(A) Curiosity (B) Indifference (C) Fear (D) Surprise (Ans : D)

18. How does the author convince himself that the footprint is a real one?
(A) By finding the person who made it (B) By being told about it by a witness
(C) By thinking about it for some time (D) By examining it carefully and noticing its details (Ans : D)

19. Which one of these expressions best brings out the effect of the footprint on the author?
(A) Seen an apparition (B) Stood like one thunder-struck
(C) Went up the shore (D) Looked round himself (Ans : A)

20. The passage is full of short simple sentences. Their purpose is to–
(A) facilitate easy understanding (B) give a plain narration
(C) convey breathless excitement (D) imply the inability of the author to write in a better way (Ans : C)

People Also Visited:

40 MCQ Synonyms Objective Questions and Answers
Antonyms - Multiple Choice Questions (MCQ) and Answers
Ordering of Sentences - Multiple Choice Questions (MCQ) and Answers
Sentence Rearrangement - Multiple Choice Questions (MCQ) Answers
Idioms and Phrases - Multiple Choice Questions (MCQ) and Answers
Sentence Correction - Multiple Choice Questions (MCQ) and Answers
Spotting Errors - Multiple Choice Questions (MCQ) and Answers

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *