Reasoning Questions Answers asked in LIC AAO - 5/3/2016


LIC AAO Examination was conducted on 5 March, 2016. The solved question paper provided here covers all segments namely General Knowledge and Current Affairs, Reasoning Ability, Quantitative Aptitude, Computer Knowledge, English Language etc. Solve the questions now and be better prepared for upcoming LIC Assistant Administrative Officer exams.

Part I-Reasoning Ability Solved Questions
Directions (Q. Nos. 1-4) :
Study the given information carefully to answer the given questions.
Eight people- B, C, D, E, F, G, H and I live on eight different floors of a building but not necessarily in the same order. The lowermost floor of the building is numbered one, the floor above that is numbered two and so on till the topmost floor is numbered eight.
D lives on the floor numbered 5. Only two people live between D and I. B lives immediately below I. Only four people live between B and C. C lives immediately above H but not on the topmost floor. F lives on an even numbered floor. Two people live between F and E.

1. Four of the following five are alike in a certain way and hence form a group. Which one of them does not belong to the group?
(a) GF (b) ED (c) ID (d) BD (e) HE (Ans : c)

2. How many people live between I and C?
(a) One (b) Three (c) More than three (d) Two (e) None (Ans : c)

3. If all the people are made to live in alphabetical order from bottom to top, the positions of how many people will remain unchanged?
(a) More than three (b) None (c) One (d) Two (e) Three (Ans : d)

4. Who amongst the following lives immediately below E?
(a) D (b) C (c) G (d) I (e) No one (Ans : b)

Directions (Q. Nos. 5-9) : Study the following information carefully and answer the given questions. Seven people, namely, A, B, C, D, E, F and G like seven different colours namely, Blue; Green, Orange, Pink, Silver, Red and Yellow, not necessarily in the same order. They will also attend a meeting, in the same order, from Monday to Sunday (of the same week.)
E will attend a meeting on Wednesday. Only one person will attend meeting between E and the one who like pink.
Only two people will attend a meeting between the one who likes pink and the one who likes Yellow. Only three people will attend a meeting between the one who likes Pink and C. B will attend a meeting immediately after the one who likes Pink. Only one person will attend a meeting between B and A. D will attend a meeting immediately before F. Only one person will attend a meeting between F and the one who likes Green. F likes neither Blue nor Orange. The one who likes Silver will attend a meeting immediately before the one who likes Blue.

5. On which of the following days will G attend a meeting?
(a) Monday (b) Tuesday (c) Saturday (d) Thursday (e) Friday (Ans : a)

6. Which of the following colours does D like?
(a) Silver (b) Blue (c) Pink (d) Orange (e) Red (Ans : d)

7. Four of the following five are alike in a certain way as per the given arrangement and hence form a group. Which of the following does not belong to that group?
(a) A-Pink (b) D-Blue (c) C-Yeliow (d) C-Silver (e) E-Orange (Ans : c)

8. As per the given arrangement, A is related to Saturday and C is related to Sunday in a certain way. To which of the following is B related to in the same way?
(a) Wednesday (d) Monday (c) Friday (b) Tuesday (e) Thursday (Ans : e)

9. Which of the following pairs represent those who will attend a meeting immediately before and immediately after E?
(a) E, A (b) B, C (c) A, D (d) C, G (e) G, A (Ans : a)

Directions (Q. Nos. 10-11) : Study the following information carefully and answer the given questions. A is the mother of both U and T. T is the sister of J. J is the son of M. P is married to U. U is the daughter-in-law of K.

10. How is P related to M?
(a) Son-in-law (b) Nephew (c) Son (d) Cannot be determined (e) Cousin (Ans : a)

11. If R is the husband of K, then how is K related to P?
(a) Cannot be determined (b) Mother-in-law (c) Grandmother (d) Sister-in-law (e) Mother (Ans : c)

Directions (Q. Nos. 12-16) : Study the given information carefully and answer the questions.
A, B, C, D, E, F, G and H are sitting around a circular area at equal distances between each other, but not necessarily in the same order. Some people face the centre while some face outside (i. e. in a direction opposite to the centre.)
• C sits second to the left of G. G faces the centre. Both the immediate neighbours of C face outside.
• D sits third to the right of C.
• B sits third to the right of H. H is neither an immediate neighbour of C nor D.
• Both the immediate neighbours of A face outside.
• E faces same direction as H (i. e. if H faces the centre then E also faces the centre and vice-versa.)
• Immediate neighbours of E face opposite directions (i. e. if one neighbour faces the centre then the other faces outside and vice-versa.)

12. Four of the following five are alike in a certain way based on the given seating arrangement and so "form a group. Which is the one that does not belong to the group?
(a) B (b) D (c) E (d) A (e) C (Ans : c)

13. Who amongst the following are immediate neighbours of E?
(a) D, H (b) D, F (c) C, G (d) A, G (e) A, C (Ans : a)

14. Which of the following is true regarding F as per the given seating arrangement?
(a) A is one of the immediate neighbours of F. (b) F faces the centre. (c) None of the given options is true.
(d) Only three people sit between F and D. (e) F sits third to the left of H. (Ans : d)

15. What is H's position with respect to C?
(a) Fifth to the left (b) Fourth to the right (c) Third to the right (d) Second to the right (e) Third to the left (Ans : e)

16. Who is sitting to immediate right of G?
(a) H (b) A (c) D (d) F (e) E (Ans : a)

Directions (Q.Nos. 17-18) : Study the given information carefully to answer the given questions.
Meenal starts from point A, walks 15 m to the East and reaches point B. She then takes a left turn and walks 4 m. She finally takes a right turn and walks 5 m and steps at point D.
Reena who is standing at point Z which is 7 m to the South of point B walks 9 m towards West, takes right turn and walks for 11 m and steps at point Y.

17. How far and in which direction is point Y with respect to point D?
(a) 14 m towards, West (b) 9 m towards, East (c) 13 m towards, East
(d) 9 m towards, West (e) 14 m towards, East (Ans : a)

18. If Meenal walks 11 m towards South from point D, in which direction will she have to walk in order to reach point Z?
(a) North (b) South-East (c) West (d) North-West (e) East (Ans : c)

Directions (19. Nos. 19-23) : Study the given information carefully and answer the given questions.
Twelve people are sitting in two parallel rows containing six people each, in such a way that there is equal distance between adjacent persons. In row-1 S, T, U, V, W and X are seated and all of them are facing South. In row-2 M, N, O, P, Q and R are seated and all of them are facing North. Therefore, in the given seating arrangement, each member seated in a row faces another member of the other row. (None of the information given is necessarily in the same order.)
T sits third to the left of X. X does not sit at an extreme ends of the line. P sits second to the left of the one who faces T. Only two people sit between P and M. V sits second to the right of S. S is not an immediate neighbour of T. O sits second to the left of R. Q is neither an immediate neighbour of M nor R. U is not an immediate neighbour of S.

19. Four of the following five are alike in a certain way based on the given arrangement and hence form a group. Which of them does not belong to that group?
(a) N (b) O (c) X (d) U (e) T (Ans : d)

20. What is the position of P with respect to Q?
(a) Second to the right (b) Third to the left (c) Fourth to the right (d) Second to the left (e) Third to the right (Ans : a)

21. Who amongst the following is facing N?
(a) S (b) T (c) W (d) V (e) X (Ans : b)

22. Which of the following statements is true regarding W?
(a) T is one of the immediate neighbours of W. (b) Only one person sits between W and V. (c) U sits to second to the right of W.
(d) W faces one of the immediate neighbours of M. (e) None of the given statements is true. (Ans : a)

23. Who amongst the following is facing U?
(a) R (b) P (c) O (d) Q (e) M (Ans : e)

Directions (Q. Nos. 24-25) : Study the given information carefully to answer the given questions.
Five people A, B, C, D and E buy different number of cookies, C buys more cookies than both Band E. D buys more cookies than B but less than A and E. A does not buy the maximum number of cookies. E does not buy the third highest number of cookies. The one who buys the maximum number of cookies buys 20 cookies.

24. Who amongst the 'following buys the second lowest number of cookies?
(a) B (b) D (c) E (d) C (e) A (Ans : b)

25. If the difference between the cookies bought by C and A is 8, then which of the following may possibly represent the number of cookies bought by E?
(a) 12 (b) 8 (c) 15 (d) 5 (e) 10 (Ans : c)

Directions (Q. Nos. 26-30) : In each of the questions/set of questions below are given two/three statements followed by two conclusions numbered I and II. You have to assume everything in the statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts and then decide which of the two given conclusions logically follows from the information given in the statement.
Give answer
(a) if only conclusion I follows
(b) if only conclusion II follows
(c) if either conclusion I or II follows
(d) if neither conclusion I nor II follows
(e) if both conclusions follow

26. Statements : Some stands are racks.
No rack is a box.
All boxes are cartons.
Conclusions : I. All stands can never be boxes.
II. All racks being cartons is a possibility. (Ans : e)

27. Statements : All kittens are turtles.
Some turtles are puppies.
Conclusions : I. At least some puppies are kittens;
II. No puppy is a kitten. (Ans : c)

28. Statements : All papers are mills.
All mills are factories.
Conclusions : I. All mills are papers.
II. All papers are factories. (Ans : b)

29. Statements : No perfume is a fragrance.
Some perfumes are deodorants.
All deodorants are cologne.
Conclusions : I. At least some perfumes are colognes.
II. No fragrance is a deodorant. (Ans : a)

30. Statements : No perfume is a fragrance.
Some perfumes are deodorants.
All deodorants are cologne.
Conclusions : I. At least some deodorants are not fragrances.
II. All fragrance being colognes is a possibility. (Ans : e)

Loading...

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *