(Download) NABARD Officers Grade A & B Solved Paper


We are giving 30 questions with answers of General English asked in National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD) Recruitment of Officers in Grade ‘A’ and Grade ‘B’ of 2015. 


ENGLISH LANGUAGE Solved Questions
Directions (Qs. 1 to 10) :
Read the following passage carefully and answer these questions.
The international definition of water stress is 1,000 cubic metres of usable water per person per year. The average northern Chinese has less than a fifth of that amount. China has 20 percent of the population but only 7 percent of its fresh water. China has built as many large dams as the rest of the world put together. But, while the South of China is a lush, lake- filled region, the north-which has half the population and most of the farmland is more like a desert and the shortage is worsening. In the 19505 the country had 50,000 rivers with catchment areas of 100 square kilometres or more. Today, China has only 23,000 as a result of over- exploitation by farms or factories. China was hoping for a shale gas revolution but does not have enough water for it since most of the gas reserves are in the driest parts of the country. The World Bank puts the cost of China's water problems- mostly damage to health- at 2. 3 percent of the year's GDP. China clearly needs. to do something to remedy the situation in the North and has initiated one of the biggest engineering projects the world has never seen-a diversion to move water along 2,000 miles of water canals. Aside from the massive cost, the two rivers involved have very different ecosystems and taking water from one to another could do irreparable environmental harm. The parts of the project completed have already killed many organisms. Such projects could also hurt China's neighbours and all these projects would increase the amount of water in China by only a few percentage points.
The Government would do better to focus on demand, reducing consumption of water in order to make better use of limited supplies. Water is too cheap in most cities and such mispricing results in extravagance. Industry recycles too little water, agriculture wastes too much. Higher water prices would raise costs for farms and factories but would be better than spending millions on shipping water around the country. Development plans such as building cines of a million people in the Gobi desert should be rewritten. China should also fine polluters stiffly. China's engineers have performed amazing feats in the past but the current water problem in the North should also involve economists and environmental regulators in the solution.

1. Which of the following is the central idea of the story?
(a) China needs to devote its resources to expanding infrastructure.
(b) Northern China is experiencing a water crisis and suggested remedies need to be rethought.
(c) China's efforts to solve its water crisis are praiseworthy and are an example to the world.
(d) The Chinese government is oblivious to sharing water resources with its neighbours.
(e) China's politicians were ill-equipped to handle the country's water problems which are beyond remedy. (Ans : b)

See Also : NABARD Computer Awareness Questions

2. According to the passage, which of the following is/are the consequences of the China's efforts to remedy its water problems?
(A) Many aquatic organisms have been sacrificed.
(B) Water has become unaffordable in China.
(C) The Government has put on hold its ambitious plans for urban housing.
(a) Only (B) (b) Only (C) (c) Only (A) (d) All (A), (B) and (C) (e) Only (A) & (C) (Ans : c)

3. Which of the following is true in the context of the passage?
(a) China is over exploiting its water resources which is detrimental. '
(b) China is willing to implement novel solutions to the water crisis despite uprisings.
(c) China has an abundance of fresh water resources for its population but these are mismanaged.
(d) The finances generated from shale gas reserves have been used to remedy China's water problems.
(e) None of the given statements is true in the context of the passage. (Ans : a)

4. Which of the following is an appropriate title for the passage?
(a) China Divided: River Disputes (b) Mighty Rivers: A Conflict Among Neighbours (c) Rivers in China: A Sustainable Marvel
(d) Free Water: A Necessity (e) Northern China: A Future Drying Up (Ans : e)

5. According to the author, what approach should China adopt to handle its water crisis?
(a) Approach neighbouring countries to rework water sharing agreements.
(b) Penalise industries for polluting excessively and provide water to farmers at discounted rates.
(c) Implement a multi-pronged approach-keeping . in mind economic and environmental conditions.
(d) Adopt the recommendations of the World Bank to resolve the issue.
(e) Other than those given as options. (Ans : c)

Directions (Qs. 6 to 10) : Which of the phrases given against the sentence should replace the word/ phrase given in bold in the sentence to make it grammatically correct? If the sentence is correct as it is given and no correction is required, select 'No correction required' as your answer.

6. Some countries that missing the first Green Revolution due to poor policies are now witnessing a change and are becoming more self-sufficient.
(a) that were missing (b) have missing (c) which missed out on (d) being missing (e) No correction required (Ans : c)

7. Online shopping is projected to increase by 350 percent during peak festival seasons on account of the unbelievably low prices offered by retailers.
(a) unbelievable low price (b) lowest unbelievable price (c) unbelievably lowering price
(d) prices being unbelievably low. (e) No correction required (Ans : e)

8. Asian firms need to spend 50 percent more than the research and development and coming with breakthrough innovations to be competitive.
(a) came into (b) have come through (c) are having (d) come up with (e) No correction required (Ans : d)

9. An audit of private electricity distribution companies will be undertaken before the government announces to hike up to tariffs.
(a) hike tariffs (b) a hiking tariff (c) on hiking tariffs (d) any hike in tariffs (e) No correction required (Ans : a)

10. Sustain level growth required to lift millions of people out of poverty will require rethinking of country's economic policy.
(a) To sustain level (b) Sustaining the level of (c) Sustainable levels through
(d) If we sustain levelling (e) No correction required (Ans : b)

Directions (Qs. 11 to 15) : In these questions, the sentence has two blanks, each blank indicating that something has been omitted. Choose the set of words for the blanks which best fits the meaning of the sentence as a whole.

11. Although we………. stiff competition from countries such as the Philippines, our BPO industry is still huge and………. hundreds of Indians.
(a) face, employs (b) experience, maintain (c) prove, engages (d) witness, services (e) note, helps (Ans : a)

12. A language is considered nearly………. when only a few native speakers………. it and it is no longer being taught to children.
(a) exhausted, say (b) abolished, speak (c) extinct, use (d) passe, treat (e) past, need (Ans : c)

13. We………. do not pay attention to the 30 minute gaps sandwiched………. two meetings.
(a) Seldom, in (b) regularly, middle (c) frequently, within (d) often, between (e) at least, among (Ans : d)

14. ………. other cities where lack of education or civic sense might be one of the reasons that may have contributed to issues related to solid waste management, most residents here are………. of the pros and cons.
(a) Unlike, aware (b) Inconsistent, conscious (c) Similarly, known (d) Contrary, careful (e) Likewise, sensible (Ans : a)

15. The fact that Saudi Arabia ………. nearly 10 million barrels a day is not the………. reason it has been called "the Central Bank of Oil".
(a) removes, alone (b) harvests, just (c) saves, solely (d) yield, single (e) produces, only (Ans : e)

Directions (Qs. 16 to 20) : In these questions, find which point (a), (b), (c) and (d) has mistake. Mark that part as your answer. If there is no mistake in any part, then mark (e) i.e. No error as your answer

16. Most people do not (a)/ realise that medical emergencies are (b) / nearly always be correctable, (c)/ if detected early (d)/.
(a) Most people do not (b) realise that medical emergencies are (c) nearly always be correctable,
(d) if detected early. (e) No error (Ans : c)

17. Over the last fifteen years, (a)/ a significant body of research has (b)/ demonstrated that each of us (c)/ is a disturbingly unreliably rater of other people's performance (d)/.
(a) Over the last fifteen years, (b) a significant body of research has (c) demonstrated that each of us
(d) is a disturbingly unreliably rater of other people's performance. (e) No error (Ans : d)

18. Children who make heart healthy (a)/ choices reduces their chances of (b)/ developing heart diseases (c)/ later in life (d)/.
(a) Children who make heart healthy (b) choices reduces their chances of (c) developing heart diseases
(d) later in life. (e) No error (Ans : a)

19. India is one of the (a)/ biggest oil importers, but (b)/ is this practices good (c)/ for-the country and its people (d) ?
(a) India is one of the (b) biggest oil importers, but (c) is this practices good
(d) for the country and its people. (e) No error (Ans : c)

20. The internet project envisages (a)/ the use of high-altitude balloons to providing (b)/ affordable internet to around five billion people (c)/ globally, who currently have no access (d) ?
(a) The internet project envisages (b) the use of high-altitude balloons to providing (c) affordable internet to around five billion people
(d) globally, who currently have no access. (e) No error (Ans : b)

Directions (Qs. 21 to 30) : In the following passage, there are blanks, each of which has been numbered. Against each, five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.
Agriculture is a …(21)… sector of our economy and credit plays an important role in increasing agriculture production. Availability and access to adequate, timely and low-cost credit from institutional sources is of great …(22)… especially to small and marginal farmers. Along with other inputs, credit is essential for establishing sustainable and …(23)… farming systems. Most farmers are small producers engaged in agricultural activities in areas of widely …(24)… potential Experience has shown that easy access to financial services at affordable cost …(25)… affects productivity, asset formation and income and food security of the rural poor. The major concern of the Government therefore, is to bring all the farmer households within the banking …(26)… and promote complete financial inclusion.
The Government has initiated several policy measures to improve the accessibility of farmers to institutional sources of credit. The …(27)… of these policies has been progressive institutionalisation for providing timely and adequate credit support to all farmers in order to …(28)… them to adopt modern technology and improved agricultural practices for increasing agricultural production and productivity. The policy …(29)… emphasis on …(30)… credit flow at the ground level.

21. (a) integral (b) centre (c) dominant (d) proven (e) highest (Ans : c)

22. (a) view (b) importance (c) urgency (d) source (e) choice (Ans : b)

23. (a) isolated (b) apportioned (c) abject (d) continuous (e) profitable (Ans : e)

24. (a) justified (b) true (c) most (d) varying (e) catering (Ans : d)

25. (a) not (b) seriously (c) must (d) positively (e) patiently (Ans : d)

26. (a) loans (b) fold (c) premises (d) area (e) branch (Ans : a)

27 (a) truth (b) aim (c) goals (d) founder (e) course (Ans : b)

28. (a) make (b) supply (c) enable (d) reach (e) focus (Ans : c)

29. (a) gives (b) keeps (c) set (d) always (e) lays (Ans : e)

30. (a) augmenting (b) sending (c) submitting (d) receiving (e) limiting (Ans : b)

Loading...

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *