Social Studies Multiple Choice Questions and Answers


We are giving 60 questions with answers of Social Studies / Social Science of Punjab Teacher Eligibility Test PTET exam. These questions not only develop of your I.Q. but will useful for upcoming government exams also.
Social Studies and Social Science GK Questions
( Previous Questions No. 1-30 )
31. The name of the regent who reigned for Akbar was–
(A) Humayun (B) Babur (C) Bayram Khan (D) Salim (Ans : C)

32. The earth has an axial tilt of 23.4°. This means that–
(A) The earth wobbles around its axis (B) The earth has varied weather during the year
(C) The hemispheres of earth are exposed to the sun for different times during the year
(D) The earth is a sphere (Ans : D)

33. Making a living is–
(A) A right given to us by the government (B) A divine right
(C) A right given to us by the courts (D) A fundamental right (Ans : D)

34. The empire of King Harsha was spread over–
(A) The area from the southern sea to the northern mountains (B) The western sea to the eastern sea
(C) The Ganga Yamuna valley (D) Afghanistan to Assam (Ans : B)

35. The Radcliffe line forms the boundary between–
(A) India and Pakistan (B) India and China
(C) India and Myanmar (D) India and Afghanistan (Ans : A)

Also See : Punjab TET Social Studies/ Social Science Solved Paper

36. Social Sciences study–
(A) Societies (B) Individuals (C) Governments (D) Philsophies (Ans : A)

37. The division of the people of India into linguistic provinces was based on the principle that–
(A) Providing administration to people in their own language is a good in itself
(B) All of these
(C) Using local languages makes for easier administration
(D) Language is an important bond which unites people and creates an identity for them (Ans : B)

38. Class room teaching should be–
(A) Intense (B) One sided (C) Interactive (D) Easy (Ans : C)

39. The current Lok Sabha is the–
(A) Thirteenth Lok Sabha (B) Fifteenth Lok Sabha
(C) Fourteenth Lok Sabha (D) Sixteenth Lok Sabha (Ans : B)

40. Article 370 of the Constitution concerns the state of–
(A) Himachal Pradesh (B) Jharkhand (C) Jammu and Kashmir (D) Tamilnadu (Ans : C)

41. The highest earth filled dam in India is–
(A) Ranjit Sagar (B) Bhakra (C) Tehri (D) Hirakud (Ans : A)

42. The Chief Justice of India is appointed by–
(A) The Prime Minister of India (B) The Parliament of India
(C) The President of India (D) The Lok Sabha (Ans : C)

43. Who was Pliny?
(A) A poet who wrote on the history of India (B) A warrior King who settled in Afghanistan
(C) A Roman scholar who mentioned India as a trading nation trading with the Roman empire
(D) All the above (Ans : D)

44. Education of a child takes place–
(A) at all three, home, school and society (B) in school
(C) in society (D) at home (Ans : A)

45. The second urbanization in India is supposed to have happened approximately in the 6th century BCE. When did the first urbanization happen, approximately?
(A) 2500 BCE (B) 1200 BCE (C) 1000 BCE (D) 900 BCE (Ans : A)

46. The Gateway of India, the India Gate and the Teen Murti were Built–
(A) To welcome George V, to honour the war fatalities of the Indian army, fatalities in the First World War respectively–
(B) To welcome the English King, to welcome the English viceroy, to welcome the Prince of Wales respectively
(C) To honour the English Queen Victoria, to celebrate the victory in the First world War and to honour those slain in the Second World War respectively
(D) None of these (Ans : A)

47. Project work is important because–
(A) It enables students to be creative (B) It creates some work for students
(C) Learning by doing is more lasting learning (D) It enables teachers to be creative (Ans : C)

48. The Supreme Commander of the military in India is–
(A) The President (B) The Prime Minister
(C) The Home Minister (D) The Defence Minister (Ans : A)

49. Teaching techniques in the social sciences could involve–
(A) Role Playing (B) Lectures (C) Projects (D) All of these (Ans : D)

50. The Ranjit Sagar dam is located near the village–
(A) Naldhera (B) Thein (C) Nathpa (D) Jhakri (Ans : B)

51. The strength of the Mughal imperial system lay in–
(A) Its harsh laws (B) The mansabdari system
(C) Its ability to be paternalistic
(D) The cooperation extended to it by other Indian rulers (Ans : B)

52. Which of the following factors are responsible for the rapid growth of sugar production in south India as compared to north India?
1. Higher per acre yield of cane 2. Higher sucrose content of sugarcane
3. Lower labour cost 4. Longer crop period
(A) 1 and 2 (B) 1, 2 and 4 (C) 1, 3 and 4 (D) 1, 2 and 3 (Ans : B)

53. After which census was it discovered that the population of India is growing at a rapid rate–
(A) 1921 (B) 1931 (C) 1951 (D) 1901 (Ans : C)

54. The Protection of Civil Rights Act was designed to–
(A) Protect the civil rights of individuals (B) Prescribe punishment for the practice of Untouchability
(C) Protect the civil rights of social groups (D) Protect the civil rights of citizens (Ans : A)

55. A JPC, in the context of the Indian parliament stands for–
(A) Joint Parliament Consul (B) Just Parliament Consulting
(C) Joint Parliamentary Committee (D) Joint Parliament Consulting (Ans : C)

56. Who took charge as Prime Minister at the death of Jawaharlal Nehru?
(A) Gulzarilal Nanda (B) Morarji Desai (C) Lal Bahadur Shastri (D) Indira Gandhi (Ans : A)

57. The difference between a primary and secondary source is that–
(A) A primary source is primary while a secondary source is secondary
(B) A secondary source is closest to the person, information, period, or idea being studied
(C) A primary source is closest to the person, information, period, or idea being studied
(D) All of these (Ans : C)

58. The revolt of 1857 was also called the sepoy mutiny and the first war of independence. What was the importance of these different names for the same set of events?
(A) To identify the main actors in these events
(B) To measure the degree of anticolonialism in the Indian people
(C) To understand the different outcomes that resulted
(D) An act of self-publicity on the part of those who gave these names (Ans : D)

59. Lok Adalat is–
(A) All of these (B) A court to settle disputes through compromise or settlements
(C) A court designed to shorten the time taken for settling disputes (D) A court run by the people (Ans : C)

60. What was common to the following scholars from Ancient India; Apastamba, Baudhayana, Katyayana, Manava, Panini, Pingala, Yajnavalkya–
(A) They were astronomers (B) They were grammarians
(C) They were poets (D) They were mathematicians (Ans : B)

Loading...

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *