Social Science GK Questions with Answers

We are giving 60 questions with answers of Social Studies / Social Science of Punjab Teacher Eligibility Test PTET exam. These questions not only develop of your I.Q. but will useful for upcoming government exams also.
Social Studies and Social Science GK Questions
1. The Singh Sabha movement was broadly begun in the–
(A) eighteenth century (B) twentieth century
(C) nineteenth century (D) twenty-first century (Ans : C)

2. The right to property is–
(A) All of these (B) A fundamental right (C) A citizen's right (D) A legal right (Ans : D)

3. A teacher has to be adapt at–
(A) Acting (B) Learning (C) Communication (D) Playing multiple roles (Ans : C)

4. The Fundamental Rights in India are designed to–
(A) Ensure rights of human beings (B) ensure that all Indians can lead their lives in peace and harmony as citizens of India
(C) protect liberty (D) protect freedom (Ans : B)

5. Part of the complexity in teaching social sciences lies in the fact that their subjects is–
(A) Every changing (B) Very complex (C) Non-existent (D) Localised (Ans : A)

Also See : Punjab TET Child Development and Pedagogy Solved Paper

6. When does history begin?
(A) when human civilization begins (B) when human memory begins
(C) when written sources be-come available (D) All of these (Ans : D)

7. All revenues received by Government by way of taxation like income-tax, central excise, custom, land revenue (tax revenues) etc., form the–
(A) Government of India (B) Contingency Fund of India
(C) Consolidated Fund of India (D) All of these (Ans : C)

8. Which of the following occupies the largest cultivated area in India–
(A) Barley and maize (B) Jowar and bajra (C) Wheat (D) Rice (Ans : D)

9. Identify the correct time sequence for the following–
(A) Guru Har Krishan, Guru Har Rai, Guru Har Gobind (B) Guru Angad, Guru Har Gobind, Guru Amar Oas
(C) Guru Nanak, Guru Angad, Guru Har Gobind (D) All of these (Ans : C)

10. The parliamentary system in India is based on the principle of–
(A) First past the post (B) Proportional Representation
(C) Majority vote (D) Popular democracy (Ans : A)

11. In terms of history which is the proper chronological order–
(A) Palaeolithic, Megalithic, Microlithic, Neolithic (B) Neolithic, Megalithic, palaeolithic, Microlithic
(C) Palaeolithic, Neolithic, Microlithic, Megalithic (D) Microlithic, Neolithic, Megalithic, Palaeolithic (Ans : A)

12. The greatest impact on the envlronment of earth has been from–
(A) Atomic blasts (B) Human activity
(C) Chemical pollution (D) Solar radiation (Ans : B)

13. Where rice was first domesticated?
(A) Antarctica (B) South Asia (C) America (D) Europe (Ans : B)

14. From the Mansarovar Lake region come the following rivers of India–
(A) Brahmaputra, Sutlej and Yamuna (B) Brahmaputra, Indus and Sutlej
(C) Indus, Jhelum and Sutlej (D) Jhelum, Sutlej and Yamuna (Ans : B)

15. India is a large country. It covers how much area of the earth ?
(A) 1.4% (B) 4.4% (C) 3.4% (D) 2.4% (Ans : D)

16. Recently there has been much controversy over the condition of glaciers in India. The fear is that glaciers are–
(A) Advancing (B) Deepening (C) Retreating (D) Thickening (Ans : C)

17. Prasar Bharti is–
(A) The Public Service Broad-caster of India (B) An NGO
(C) A TV organization (D) A radio organization (Ans : C)

18. The third planet in the solar system is also called–
(A) Venus (B) Mars (C) Earth (D) Neptune (Ans : C)

19. The Buland Darwaza was built to–
(A) Celebrate the birth of the heir to the throne of Agra (B) Commemorate the conquest of Gujarat
(C) Honour the Chishti saints (D) All of the above (Ans : B)

20. The first state systems in India were formed in which region–
(A) Kaveri valley (B) Narmada valley (C) Ganga-Yamuna doab (D) All of these (Ans : C)

21. Controlling air pollution is important to ensure that–
(A) Crops do not suffer (B) Industries get a proper supply of air
(C) We have clean air to breathe (D) Animal poulation does not go down (Ans : C)

22. The Slave Dynasty consisted of–
(A) A single family which had obtained its freedom from slavery
(B) A number of unrelated families whose founder was a slave soldier in service of the king
(C) The slaves of Indian ruler (D) None of the above (Ans : D)

23. Ashoka's dhamma was–
(A) A principle of good conduct (B) An ideology
(C) A set of ideas propagated by emperor Ashoka (D) All of the these (Ans : D)

24. Saffron is produced in India in–
(A) Assam (B) Bengal (C) Gujarat (D) Jammu and Kashmir (Ans : D)

25. What is common to Fakir. Azizuddin, Diwan Moti Ram and Claude Auguste Court–
(A) They were astronomers of considerable reputation (B) They were employed by Maharaja Ranjit Singh
(C) They were soldiers of fortune (D) All of these (Ans : B)

26. When the government was faced with customs that were different to the laws that it enacted it allowed them to exist under the name of 'customary law'. Custom here was defined as–
(A) Something that had been practiced since 'time immemorial'
(B) A practice on which there was social unanimity
(C) A belief that was backed by the khaps
(D) A practice that was part of the history of the people (Ans : A)

27. DPI is the acronym for–
(A) Director of Prosecution and Intelligence (B) Department of Personnel and Investigations
(C) Director Private Instruction (D) Director Public Instruction (Ans : D)

28. The science that deals with the study of the Earth and its lands, features, inhabitants, and phenomena is called–
(A) Paleontology (B) Geography (C) Biology (D) Sociology (Ans : B)

29. Feminism refers to–
(A) The ideology that women should be treated at par (B) The ideology that women should rule
(C) The ideology that men should rule (D) That women should be given more opportunities than men (Ans : A)

30. "Where the mind is without fear" were lines by–
(A) Mahatma Gandhi (B) Swami Vivekananda
(C) Gurudev Rabindranath Tagore (D) Sardar Bhagat Singh (Ans : C)

Loading...

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *