[Download] CGPSC General Studies Pre Solved Question Paper 2017


Chhattisgarh Public Service Commission (CG PSC) State Services (Pre.) Exam of the year 2017 held on dated 18 February, 2018. We are giving 100 questions of General Studies (Paper-I) of this exam with answers. The question paper of the exam comprised of 100 objective type multiple choice questions with maximum marks of 200. We have presented the question paper with suitable hints and solutions.


For the solution of all the next questions from the link given below, see the solution downloading the PDF. PDF File is absolutely FREE.

General Studies Questions–

1. By which of the following regulation British East India Company's trade monopoly in India was abolished?
(A) Charter Act of 1793 (B) Charter Act of 1813
(C) Charter Act of 1833 (D) Charter Act of 1853
(E) None of the above (Ans : B)

2. The following were the Officers in the 'Ashta Pradhan' of Shivaji:
1. Mazumdar 2. Dabir 3. Waknis 4. Surnis
Select the correct answer :
(A) 1, 2, 3 (B) 2, 3, 4
(C) 1, 2, 4 (D) 1, 3,4
(E) 1, 2, 3, 4 (Ans : A)

3. Which of.the following pair (building of Mughal period and place) is not correctly matched?
(A) Shershah's Tomb – Sasaram
(B) Humayun's Tomb – Delhi
(C) Jahangiri Mahal – Burhanpur
(D) Buland Darwaja – Fatehpur Sikri
(E) Bibi Ka Maqbara – Aurangabad (Ans : C)

4. Which of the following is not correct pair of crop and its leading producing State?
(A) Rice : West Bengal (B) Wheat : Uttar Pradesh
(C) Cotton : Gujarat (D) Rapes and Mustard : Rajasthan
(E) None of the above (Ans : E)

5. Which one of the following river valleys is-most important in respect of coal reserves of the Gondwana period?
(A) The Son river valley (B) Mahanadi river valley
(C) Damodar river valley (D) Godavari river valley
(E) None of the above (Ans : C)

6. In the scheme of the physiographic division of India by S.P. Chatterjee in which sub-division of the Peninsular Plateau the Mahanadi Basin is included?
(A) The Northern Deccan Plateau (B) The Southern Deccan Plateau
(C) The Eastern Plateau (D) The Eastern Ghats
(E) None of.the above (Ans : C)

7. Which year is known as 'Demographic Divide' in India?
(A) 1901 (B) 1921 (C) 1951
(D) 1971 (E) None of these (Ans : B)



8. Why the rights are called Fundamental Rights because
1. It is written in the Constitution.
2. It is democratic.
3. It is public welfare
4. It is essential for personality development.
5. Parliament can't make law against it.
(A) 1, 2, 3 (B) 1, 3, 5 (C) 1, 4, 5
(D) 2, 3, 5 (E) None of these (Ans : C)

9. Which is unmatched in the context of Constitutional Amendment Procedure?
1. Extension of executive powers of Centre and State
2. Supreme and High Court
3. Election of President
4. Qualification of President
5. Condition of the office of the President
6. Tenure of President
7. Distribution of Legislative Powers in Centre and State
8. States representation in Parliament
(A) 1, 2, 3 (B) 2, 3, 4 (C) 3, 4, 5
(D) 4, 5, 6 (E) 6, 7, 8 (Ans : D)

10. Which of the following is the discretionary powers of President?
1. To appoint Prime Minister to the leader of majority party
2. To summon the Parliament
3. To return a bill to the Parliament with objections
4. To appoint the members of Council of Ministers
5. To assent the bill referred by Governor          .
6. To detain a bill
7. To ask the Prime Minister for such information related to any matter
8. To say the Council of Ministers for reconsideration on any advise
(A) 1, 2, 4, 7 (B) 2, 5, 6, 8 (C) 1, 3, 6, 8
(D) 2, 5, 7, 8 (E) 3, 6, 7, 8 (Ans : E)

11. During 2011-12 to 2015-16, the contribution of Service Sector in the growth rate of Indian economy is
(A) 72.4% (B) 50.7% (C) 69%
(D) 66% (E) None of these (Ans : C)

12. What is Current Account Deficit (CAD)?
(A) Excess amount drawn over the total deposit amount in Current Accounts of the Banks
(B) Deficit due to excess of government expenditure over government revenue in current year
(C) Deficit caused due to excess of total imports over total exports during the year
(D) Loss due to highest cost of production over market price of the commodity
(E) None of the above (Ans : C)

13. Which of the following correctly explain that India is underdeveloped economy?
1. Inequitable distribution of income
2. High dependency ratio
3. Slower rate of increase in national income
4. Change in banking and financial sector
Select the correct answer using the codes given below.
(A) 1, 3 and 4 (B) 1, 2 and 4
(C) 1 and 4 (D) All of the above
(E) None of the above (Ans : B)

14. Which one of the following is main teaching of Gita?
(A) Karma Yoga (B) Gyan Yoga
(C) Bhakti Yoga (D) Niskama Karma Yoga
(E) Asparsha Yoga (Ans : D)

15. Which one of the following is authored by Dara Shikoh?
(A) Tabkati Nasiri (B) Kitabul Hind
(C) Tahakik-e-Hind (D) Mazzmaul Bahnain
(E) Sirr-e-Akabar (Ans : E)


Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *