Chhattisgarh Pre. B.Ed. Entrance Exam 2017 with Solution & PDF


The Chhattisgarh Pre. B.Ed. Entrance Exam 2017 was conducted on 30 April 2017. The solved question paper provided here covers all segments namely General Awareness, General Mental Eligibility, Educational Interest etc.


Here only the solution of Part-II : General Awareness and Part-III : Educational Interest is given. For all the rest Parts like Part-I : General Mental Eligibility, Part-IV : General Hindi and Part-V : General English download the PDF. Solutions of all the part are included in PDF file. PDF File is absolutely FREE.

PART-II : General Awareness


31. Carnatic music in India originated in the—
(A) 12th Century to 13th Century (B) 14th Century to 15th Century
(C) 13th Century to 14t~ Century (D) None of the above (Ans : B)

32. Gram Sabha was introduced in which Amendment of Constitution of India ?
(A) 73rd Amendment (B) 74th Amendment
(C) 71st Amendment (D) None of these (Ans : A)

33. As per the Census 2011, which of the following States is least populous?
(A) Arunachal Pradesh (B) Kerala
(C) Sikkim (D) None of the above (Ans : C)

34. Economic Planning in India is a subject in the Constitution of India–
(A) State List (B) Union List
(C) Concurrent List (D) None of these (Ans : C)

35. Which of the following is the first fertilizer plant in public sector?
(A) Gujarat Narmada fertilizer (B) Nangal fertilizer
(C) Sindri fertilizer (D) Kochi fertilizer (Ans : C)

36. Which of the following disease is not caused by virus?
(A) Small-pox (B) Mumps
(C) Rabies (D) Diphtheria (Ans : D)

37. Bacteria was discovered by—
(A) Harvey (B) Leeuwenhoek
(C) Landsteiner (D) Eijkman (Ans : B)

38. In the content of Census 2011, which of the following year is called micro divide year?
(A) 1951 (B) 1961
(C) 1950 (D) 1947 (Ans : A)

39. Which of the following is administrative report of Akbar's Reign?
(A) Akbamama (B) Ain-i-Akbari
(C) Ruquaat (D) None of these (Ans : B)

40. Who was associated with the Red Shirts Movement?
(A) Mahatma Gandhi (B) Jawaharlal Nehru
(C) Ballabh Bhai Patel (D) Abdul Gaffar Khan (Ans : D)

41. Which of the following was first Atomic Reactor in India?
(A) Purnima-l (B) Apsara
(C) Kamini (D) Dhruva (Ans : B)

42. In which Schedule of Constitution of India, the list of official languages of India are given?
(A) Schedule-8 (B) Schedule-l
(C) Schedule-2 (D) Schedule-7 (Ans : A)

43. Which state has maximum number of Institutions in top 100 institution as per National Institutional Ranking Framework (NIRF) ?
(A) Maharashtra (B) West Bengal
(C) Tamil Nadu (D) Uttar Pradesh (Ans : C)

44. Rashtriya Ucchtar Shiksha Abhiyan (RUSA) was launched in–
(A) 2012 (B) 2013
(C) 2014 (D) 2015 (Ans : B)

45. The Gross Enrolment Ratio (GER) of India in the context of Higher Education in 2014-15 was–
(A) 24.3 (B) 25.3
(C) 23.3 (D) 23.5 (Ans : A)

46. South Asean Association of Regional Cooperation (SAARC) has its secretariate in–
(A) Dacca (Bangladesh) (B) Kathmandu (Nepal)
(C) Islamabad (Pakistan) (D) None of the above (Ans : B)

47. Which of the following is true about Goods and Services Tax (GST) ?
(A) It is value added tax (B) It will be levied on manufacture, sale and consumption
(C) It is an indirect tax (D) All of the above (Ans : D)

48. What is Repo rate?
(A) It is the rate on which Reserve Bank of India lends money to State Government
(B) It is the rate on which Reserve Bank of India lends money to its clients
(C) It is the rate of which Commercial Banks lend money to Regional Rural Banks
(D) None of the above (Ans : B)

49. The colour of which of the following soil is due to oxide of iron?
(A) Forest soil (B) Laterite soil
(C) Black soil (D) Alluvial soil (Ans : B)

50. This State is the most populous State–
(A) 17th (B) 18th
(C) 19th (D) 16th (Ans : D)



PART-III : Educational Interest

51. Multimedia approach is used in–
(A) Behavioural Technology (B) Teaching Technology
(C) Distance Education (D) Programmed Instruction (Ans : B)

52. Instruction medium affects the absence and escape from class teaching–
(A) Agreed (B) Indefinite
(C) Disagreed (D) None of these (Ans : B)

53. There is equal participation of teacher and learner in the–
(A) Lecture method. (B) Demonstration method
(C) Question-answer technique (D) None of the above (Ans : C)

54. The motivated teacher will have following attributes–
(A) Unrealistic level of aspiration (B) Goal-directed behaviour
(C) Dissatisfaction (D) Deprivation of needs (Ans : B)

55. The teacher who has developed an interest in teaching–
(A) Studies problems of student behaviour (B) Compares different types of tests
(C) Refuses to be guided by the rule of the thumb (D) Cannot deal with the children effectively (Ans : A)

56. Educationally, maladjusted children are–
(A) Very poor in achievement (B) Dpressed with their educational problem
(C) Both of these A & B (D) None of the above (Ans : C)

57. Who proposed 10 + 2 + 3 system in Education?
(A) Kothari Commission (B) Mudaliar Commission
(C) Radha Krishnan Commission (D) None of the above (Ans : A)

58. 'Spare the stick and spoil the child'. This assumption is related to what type of discipline which has been advocated?
(A) By naturalist philosophy (B) By pragmatist philosophy
(C) In Victorian era (D) In democratic era (Ans : C)

59. Acquisition of information and knowledge is–
(A) Ability to learn (B) Ability to adjust
(C) Ability to memorise (D) None (Ans : A)

60. Teacher's knowledge in student's needs and interests are covered by the subject–
(A) Philosophy of education (B) Psychology of education
(C) Sociology of education (D) Politics of education (Ans : B)

61. If any student get the same marks in a test by many examiners–
(A) Objective (B) Valid
(C) Reliable (D) None of these (Ans : C)

62. Which test is designed to reveal a person's strength and weakness in one or more areas of the field being used?
(A) Interest test (B) Diagnostic test
(C) Objective test (D) Oral test (Ans : B)

63 Nature and nurture refers to–
(A) Internal and external environment (B) Temperament and character
(C) Physical features and temperament (D) Heredity and environment (Ans : D)

64. That teacher should be considered most successful who–
(A) Who takes interest in the development of the students (B) Maintains discipline
(C) Gives good marks (D) Gives home work regularly (Ans : A)

65. Govt. policy on education regards education is unique–
(A) Consumption (B) Investment
(C) Source of income (D) Expenditure (Ans : B)

66. The first Open School was established in India in the year–
(A) 1969 (B) 1979
(C) 1989 (D) 1999 (Ans : C)

67. What should be done to develop different abilities in students?
(A) Will lecture on the importance of abilities
(B) Will give examples of able men
(C) To develop a particular ability in students, they should be instructed to make effort for it
(D) All of the above are not helpful in development of ability (Ans : D)

68. The teacher should promote–
(A) Anxiety among the students to complete the syllabus in a hurry
(B) Harassing the students to complete the work
(C) Encourage interactive communication among students
(D) Punishment to students whenever they put a question (Ans : C)

69. A method of discovery and research is–
(A) Lecture method (B) Inductive method
(C) Deductive method (D) Project method (Ans : B)

70. The students of today are–
(A) Careles and intelligent (B) Not devoted to studies
(C) Dedicated to studies (D) Of sharp mind

71. A prime requisite for one who enters the teaching profession is–
(A) An IQ over 125 (B) Public speaking ability
(C) Good health (D) Extra income (Ans : C)

72. Find the odd one out–
(A) Recall (B) Recognition
(C) Trace (D) Remembering (Ans : C)

73. The meaning of universalization of primary education is–
(A) To provide education to all
(B) To provide education to all girls
(C) To provide free and compulsory education to the age group of 6-14
(D) To provide free and compulsory education to all children (Ans : D)

74. Work experience in education means–
(A) Education for productivity with rural
(B) Working for a new social order
(C) Experience in industrial and technological world
(D) Education for orientation towards vocational courses (Ans : D)

75. Frustration for the motives causes–
(A) Inferiority (B) Anxiety
(C) Inefficiency (D) Behaviour disorders (Ans : D)

76. To identify non-social students, in your class, you as teacher would apply–
(A) Aptitude test (B) Sociometric test
(C) IQ test (D) Achievement test (Ans : B)

77. Student learn through activity because–
(A) Activity is creative (B) Activity is done by the student himself
(C) Activity is interesting (D) Involves physical labour (Ans : B)

78. Generally, it is believed, that a teacher should be with the students–
(A) Strict and unappproachable (B) Strict and introvert
(C) Respectable but friendly (D) Independent and approachable (Ans : C)

79. The main task of educational computer is–
(A) Scoring the answers (B) Preserve the information
(C) Analysis of data (D) All of the above (Ans : D)

80. Computer language is based on–
(A) Number system (B) Symbol system
(C) Series system (D) None of these (Ans : A)


Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *