SSC Delhi Police Constable Solved Question Paper 2017 PDF Download

Delhi Police Constable Exam 2017 Question Paper Download- Staff Selection Commission (SSC) Delhi Police Constable (Executive) recruitment exam of the year 2017 held on dated 7 December, 2017. We are giving 50 questions of General Knowledge and Current Affairs of this exam with answers. These questions not only develop of your I.Q. but will useful for upcoming government exams also.


General Knowledge/Current Affairs Solved Question
1. In India, inflation is measured on the basis of–
(a) Wholesale Price Index (b) Producer Price Index
(c) Consumer Price Index (d) No option is correct
Answer : C

2. The workforce population includes people aged from years to years.
(a) 10, 69 (b) 15, 64
(c) 21, 55 (d) 18, 65
Answer : B

3. In which type of economy, there is neither exports nor imports?
(a) Closed (b) Open
(c) Mixed (d) Global
Answer : A

4. Which price is declared by the government every year before the sowing season to provide incentives to the farmers for raising the production of their crops?
(a) Maximum support price (b) Minimum support price
(c) Maximum stock price (d) Minimum stock price
Answer : A

5. What is an association of workers for the purpose of maintaining or improving the conditions of their employment called as?
(a) Federation (b) Trade Union
(c) Accord (d) Colony
Answer : B

6. ...................... is the right of a person, party or nation to stop a certain decision or law.
(a) Strike (b) Veto
(c) Both Strike and Veto (d) Neither Strike nor Veto
Answer : B

7. Which part of the Indian Constitution deals with the Municipalities?
(a) Part IV (b) Part V
(c) Part IXA (d) Part X
Answer : C

8. Anti-defection law is given in which Schedule of Indian Constitution?
(a) Seventh (b) Eighth
(c) Ninth (d) Tenth
Answer : D

9. Which among the following is the most frequently mentioned tax in the inscription of Cholas who ruled in Tamil Nadu?
(a) Vetti (b) Kadamai
(c) Thari (d) Manai
Answer : A

10. Chahamanas who ruled over the region around Delhi and Ajmer were later known as–
(a) Chalukyas (b) Chauhans
(c) Cholas (d) Chandelas
Answer : B

11. In which session, Sarojini Naidu became the first Indian women President of Indian National Congress?
(a) 1922, Gaya (b) 1925, Kanpur
(c) 1928, Calcutta (d) 1931, Karachi
Answer : B

12. The period from 1915-47 in India's freedom struggle was termed as–
(a) Extremist phase (b) Moderate phase
(c) Gandhian phase (d) No option is correct
Answer : C

13. What is the name of the Arabic book by Al-Biruni?
(a) Kitab-ul-Hind (b) Hindustan-nama
(c) Tarikh-e-Hindustan (d) Falawa-e-Hindustani
Answer : A

14. Who started the Shuddhi Movement in India in the 1920's?
(a) Subhash Chandra Bose (b) Swami Dayanand Saraswati
(c) Chandrashekhar Azad (d) Raja Ram Mohan Roy
Answer : B

15. The Tropic of Cancer passes through how many States of India?
(a) 6 (b) 7
(c) 8 (d) 9
Answer : C

16. What is the approximate time lag from Gujarat to Arunachal Pradesh?
(a) 1 h (b) 1.5 h
(c) 2 h (d) 2.5 h
Answer : B

17. Which is not a part of the Deccan plateau in the Northeast India?
(a) The Meghalaya plateau (b) Karbi-Anglong plateau
(c) North Cachar hilts (d) The Kaimur hills
Answer : D

18. Which vegetation covers the deltas of the Ganga, the Mahanadi, the Krishna, the Godavari and the Kaveri?
(a) Montane forest (b) Mangrove forests
(c) Thorn forests (d) Tropical deciduous forest
Answer : B

19. Anamudi is the highest peak of–
(a) Anairnalai hills (b) Nilgiri hills
(c) Aravalli hills (d) Jaintia hills
Answer : A

20. Which State is largest producer of jute in India?
(a) Bihar (b) Assam
(c) Odisha (d) West Bengal
Answer : D

21. Each centimetre has ten equal divisions called–
(a) Metre (b) Micrometre
(c) Decirnetre (d) Millimetre
Answer : D

22. Translucent objects are the objects through which we–
(a) cannot see at all (b) can see clearly
(c) can see but not very clearly (d) No option is correct
Answer : C

23. A thin wire that gives off light from the bulb is called–
(a) Terminal (b) Tip
(c) Source (d) Filament
Answer : D

24. Which among the following is the reproductive part of a plant?
(a) Root (b) Stem
(c) Flower (d) Fruit
Answer : C

25. When a disease-carrying microbe enters our body, the body produces .........................to fight the microbe.
(a) Antigen (b) Antibodies
(c) Antibiotics (d) Anti Allergenic
Answer : C

26. Which man-made fibre is obtained from wood pulp?
(a) Nylon (b) Rayon
(c) Silk (d) Polyster
Answer : B

27. Which chemical is used to test whether substance is acidic or basic?
(a) Indicator (b) Prornoter
(c) Catalyst (d) Neutraliser
Answer : A

28. Presence of which among the following is essential for rusting?
I. Water (or water vapour)
II. Oxygen
(a) Only I (b) Only II
(c) Both I and II (d) Neither I nor II
Answer : C

29. Which is not an example of one-sided symbiotic relationship?
(a) Cattle egrets and cattle (b) A hermit crab and an empty seashells
(c) A spider on a tree (d) Tapeworm in host's stomach
Answer : D

30. What does the sum total of the populations of the same kind of organisms called?
(a) Kingdom (b) Class
(c) Phylum (d) Species
Answer : D

31. Which is a new scheme named 'Saubhagya' to carry out electrification of all households in India?
(a) Pradhan Mantri Safal Ujjwal Bhagya Yojana
(b) Pradhan Mantri Sahaj Bijli Har Ghar Yojana
(c) Pradhan Mantri Samridh Ujala Bhagyashree Yojana
(d) No option is correct
Answer : B

32. The government of which State will merge its existing seven health schemes to launch a unified scheme-Arogya Bhagya?
(a) Kamataka (b) Maharashtra
(c) Meghalaya (d) Odisha
Answer : A

33. Which country's scientists have successfully created the world's shortest X-ray laser pulse?
(a) Sweden (b) Bulgaria
(c) Norway (d) Switzerland
Answer : D

34. Which space agency has launched Joint Polar Satellite System-1 into space on November 18, 2017?
(a) Indian Space Research Organisation
(b) China National Space Administration
(c) National Aeronautics and Space Administration
(d) Russia State Corporation for Space Activities
Answer : C

35. India's Sundar Singh Gurjar won Gold medal in which event at World Para Athletics, 2017?
(a) Javelin throw (b) Long jump
(c) Discus throw (d) High Jump
Answer : A

36. India's Mithali Raj became first women cricketer to score ......................career runs in Women's One Day International Cricket.
(a) 5000 (b) 6000
(c) 7000 (d) 8000
Answer : B

37. In which country India has designated Zorinpui Land Check post as an authorised immigration check post?
(a) Myanmar (b) Bangladesh
(c) Bhutan (d) Nepal
Answer : C

38. What is the name of India-Nepal joint military exercise whose 12th edition was held from September 3-16, 2017 in Nepal?
(a) Sampriti (b) Surya-kiran
(c) Indra (d) Prabal
Answer : B

39. Author of the novel named 'Lincoln in the Bardo' has won which literary award in 2017?
(a) Pulitzer Prize (b) Man Booker Prize
(c) European Union Prize (d) Giller Prize
Answer : B

40. In which field Richard H. Thaler has won Nobel Prize 2017?
(a) Economic Sciences (b) Literature
(c) Physics (d) Chemistry
Answer : A

41. What is the name of Google's digital payment app launched on September 18, 2017?
(a) Tez (b) Veg
(c) Kranti (d) Bhim
Answer : A

42. Who is the head of the Economic Advisory Council to the Prime Minister Constituted on September 25, 2017?
(a) Ashima Goyal (b) Ratan Natal
(c) Bibek Debroy (d) Surjit Bhalla
Answer : C

43. Which is the 15th country to ratify the Solar Alliance Framework Agreement?
(a) Somalia (b) Tuvalu
(c) Fiji (d) Guinea
Answer : D

44. Which is the last country to join the Paris Climate Agreement in November, 2017?
(a) Fiji (b) Syria
(c) Afghanistan (d) Ghana
Answer : B

45. Which Metro system is the world's first completely green Metro system?
(a) Hong Kong Mass Transit Railway (b) Singapore Mass Rapid Transit
(c) Delhi Metro Rail Corporation (d) London Underground
Answer : C

46. On November 1, 2017, the Energy Efficiency Services Limited (EESL) under the Ministry of Power, launched "Creating and Sustaining Markets for Energy Efficiency project" in partnership with–
(a) World Wildlife Fund CNWF) (b) Global Environment Facility (GEF)
(c) Green Climate Fund (GCF) (d) World Resources Group (WRG)
Answer : C

47. Who among the following has been re-elected on November 21, 2017 as a member of lnternational Court of Justice?
(a) Dalveer Bhandari (b) Hishashi Owada
(c) Peter Tomka (d) Ronny Abraham
Answer : A

48. On November 10, 2017 Audrey Azoulay was appointed as the new Director General of which United Nations body?
(a) WHO (b) UNICEF
(c) UNDP (d) UNESCO
Answer : D

49. The ninth BRICS summit 2017 was organised in which city of China?
(a) Suzhou (b) Xi an
(c) Hong Kong (d) Xiamen
Answer : D

50. Which country is at the top of the eighth edition of the World Giving Index compiled in October, 2017 by the 'Charities Aid Foundation'?
(a) United States of America (b) Australia
(c) Myanmar (d) China
Answer : C

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *