100+ Uttar Pradesh General Knowledge GK Questions Answers Download


Latest Uttar Pradesh General Knowledge (GK) Question Answer - If you are preparing for state level exams and want to get strong catching on Uttar Pradesh General Knowledge, then don’t forget to study of these questions on Uttar Pradesh GK given below.


1. Who is the Chief Minister of Uttar Pradesh at present ?
(A) Mulayam Singh Yadav (B) Raj Nath Singh
(C) Akhlesh Yadav (D) Yogi Adityanath (Ans: D)

2. At present what is the area of Uttar Pradesh ?
(A) 2,40,928 Square km (B) 2,36,286 Square km
(C) 1,13,454 Square km (D) 3,25,425 Square km (Ans: B)

3. Who is the present Governor of U. P.?
(A) B.L.Joshi (B) Ram Naik
(C) J.B.Patnaik (D) M.K. Narayan (Ans: B)

4. Which one is the emerging place of river Gandak?
(A) Gangotri Himnud (B) Gandak Himnud
(C) Trishuli Himnud (D) Mustong Himnud (Ans: D)

5. What type of climate is in Uttar Pradesh ?
(A) Temperate (B) Sub temperate
(C) Tropical monsoon (D) Hot-dry-monsoon (Ans: C)


6. How many States of India touch the border of Uttar Pradesh ?
(A) 4 (B) 5 (C) 8 (D) 3 (Ans: C)

7. Of which oldest land is the part of Uttar Pradesh?
(A) Angaraland (B) Gondwanaland
(C) Oshenia (D) Eurasia (Ans: B)

8. Which of the following cities in the state has Textile Research Institute of North India ?
(A) Ghaziabad (B) Kanpur (C) Varanasi (D) Etawah (Ans: A)

9. In which of the following years was NO1DA set up?
(A) 1970 (B) 1980 (C) 1972 (D) 1976 (Ans: D)

10. In which of the following cities of Uttar Pradesh are there two Archaeological Museums ?
(A) Kanpur (B) Lucknow
(C) Varanasi (D) Allahabad (Ans: C)

11. Which of the following university in Uttar Pradesh declared as a Central?
(A) Aligarh Muslim University (B) I.I.T.Roorkee
(C) Banaras Hindu University (D) Allahabad University (Ans: D)

12. Where is the Opium factory situated in Uttar Pradesh ?
(A) Ghazipur (B) Gorakhpur
(C) Sultanpur (D) Amethi (Ans: A)

13. What is percentage of male literacy according to 2011 census in Uttar Pradesh ?
(A) 45.16 (B) 49.06 (C) 65.06 (D) 77.30 (Ans: D)

14. What is the percentage of female literacy in Uttar Pradesh according to 2011 census ?
(A) 38.76 (B) 27.06 (C) 57.20 (D) 23.06 (Ans: C)

15. In Uttar Pradesh which river is known as Prandaini, Muktidaini and sacred river ?
(A) Ganga (B) Saraswati (C) Gomati (D) Yamuna (Ans: A)

16. In which district of Uttar Pradesh has solar energy plant been started ?
(A) Agra (B) Aligara (C) Mathura (D) Etah (Ans: B)

17. At present how many districts are there in Uttar Pradesh ?
(A) 66 (B) 67 (C) 68 (D) 75 (Ans: D)

18. In which of the following places is the oil refinery in the State situated ?
(A) Mirzapur (B) Mathura (C) Varanasi (D) Agra (Ans: B)

19. Which State produces the maximum quantity of Wheat in India ?
(A) Punjab (B) Haryana (C) Madhya Pradesh (D) Uttar Pradesh (Ans: D)

20. In which of the following districts is Narora Nuclear Energy Plant established ?
(A) Agra (B) Allahabad (C) Mirzapur (D) Bulandshahar (Ans: D)

21. Of which religion are the maximum followers in Uttar Pradesh ?
(A) Muslim (B) Hindu (C) Buddha (D) Jain (Ans: B)

22. Who launched the Chipko Movement ?
(A) H.N.Bahuguna (B) S.L.Bahuguna
(C) N.D.Tiwari (D) None of these (Ans: B)

23. Where is the Saline Water Project situated ?
(A) Near Agra (B) Near Lucknow
(C) Near Varanasi (D) 40 km away from Saharanpur (Ans: D)

24. In which of the following years did the present name of Uttar Prdesh come into existence ?
(A) 1947 (B) 1950 (C) 1956 (D) 1935 (Ans: C)

25. In which one of the following is the reputed M.B.A. institute situated?
(A) Varanasi (B) Allahabad (C) Agra (D) Lucknow (Ans: D)

26. Which of the following cities of Uttar Pradesh is known as Kranti Naga ?
(a) Meerut (B) Kanpur (C) Ballia (D) Lucknow (Ans: A)

27. With which of the following country's collaboration will 'Tahri Dam Project' be completed in the state–
(A) Germany (B) Britain (C) Italy (D) Soviet Russia (Ans: B)

28. What is the number of Nyaya Panchayats in Uttar Pradesh ?
(A) 5639 (B) 10204 (C) 7140 (D) 8814 (Ans: D)

29. In which of the following cites is 'Emporium' situated in Ganga-Yamuna Doab in Uttar Pradesh?
(A) Lucknow (B) Kanpur (C) Meerut (D) Agra (Ans: B)

30. Where is ihe Botanical Research Institute and Central Research Institute situated ?
(A) Lucknow (B) Allahabad
(C) Gorakhpur (D) Kanpur (Ans: A)

31. What is the percentage of total cultivated land of lndian in Uttar Pradesh?
(A) 15 (B)17 (c) 19 (d) 22 (Ans: D)

32. In which of the following cities in the state is sulehkul festival, the symbol of Hindu Muslim unity organised ?
(A) Meerut (B) Aligarh (C) Lucknow (D) Agra (Ans: D)

33. Which is the oldest University in Uttar. Pradesh?
(A) Dr. Bhim Rao Ambedakar University
(B) Aligarh Muslim University
(C) Allahabad University
(D) Chhatrapati Sahu Maharaj University (Ans: C)

34. In which of the following places is the Civil Aviation Training Centre situated in the State ?
(A) Allahabad (B) Lucknow (C) Varanasi (D) Amethi (Ans: A)

35. Formerly by which name Uttar Pradesh was known ?
(A) United Province (B) Uttari Prant
(C) Avadh Prant (D) Arya Pradesh (Ans: A)

36. In which of the following districts is Ayodhya the birth place of Ram situated ?
(A) Faizabad (B) Allahabad
(C) Gorakhpur (D) Akbarabad (Ans: A)

37. In which of the following cities is Dayal Bagh the famous centre of Radha Swami sect situated ?
(A) Allahabad (B) Prayag (C) Mathura (D) Agra (Ans: D)

38. What is the number of elected members of the Lok Sabha for Uttar Pradesh ?
(A) 75 (B) 80 (C) 72 (D) 78 (Ans: B)

39. Give the position of Uttar Pradesh in respect of population in India—
(A) First (B) Second (C) Third (D) Fourth (Ans: A)

40. In which district of the State is Bamroli Airport situated ?
(A) Barabanki (B) Varanasi (C) Bareilly (D) Allahabad (Ans: D)

41. What is the percentage of literacy in Uttar Pradesh according to 2011 census ?
(A) 67.70 (B) 14.06 (C) 34.43 (D) 38.70 (Ans: A)

42. What is the state flower of the State of Uttar Pradesh?
(A) Gulab (B) Palash (C) Neel Kamal (D) Champa (Ans: B)

43. Which soil is found in the maximum area in Uttar Pradesh?
(A) Sandy clay (B) Alluvial clay (C) Red day (D) Red and Black mixed (Ans: B)

44. How many projects have been sanctioned in order to purify sacred river Gimga from pollution in Uttar Pradesh ?
(A) 34 (B) 39 (C) 26 (D) 22 (Ans: B)

45. Who was the adopted son of the controversial Nana-Sahab in First War of Independence ?
(A) Baji Rao (B) Baji Rao II
(C) TatyanTope (D) Dhandu Pant (Ans: B)

46. Where is the Indian Telephone Industry situated ?
(A) Allahabad (Naini) (B) Lucknow
(C) Kanpur (D) Gorakhpur (Ans: A)

47. Where is the U.P. Sangeet Natak Academy ?
(A) Allahabad (B) Varanasi
(C) Mathura (D) Lucknow (Ans: D)

48. How many Prime ministers of India belong to Uttar Pradesh ?
(A) 3 (B) 4 (C) 5 (D) 8 (Ans: D)

49. What is the forested area in Uttar Pradesh ?
(A) 18,520 km2 (B) 12,000km2
(C) 14333km2 (D) 15.020km2 (Ans: C)

50. Which one is the maximum well known means of transport in the state ?
(A) Road Transport (B) Rail Transport
(C) Air Transport (D) Water Transport (Ans: A)

51. What is the tenure of members of the Vidhan Parishad ?
(A) 5 Years (B) 6 Years
(C) 2 Years (D) 4 Years (Ans: B)

52. In which place of Uttar Pradesh carpets are manufactured ?
(A) Aligarh (B) Bhadoi (C) Mathura (D) Kanpur (Ans: B)

53. In which of the following rivers is there a facility of water transportation ?
(A) Ganga-Yamuna (B) Ghaghra-Gomati
(C) Ganga-Ghaghra (D) All the above (Ans: B)

54. On which canal has the Fathima Power House been established in U.P.
(A) Sharda Canal (B) Ghasan Canal
(C) Ghagghar Canal (D) Betwa Canal (Ans: A)

55. How many types of wooden trees are found in Uttar Pradesh?
(A) 500 (B) 800 (C) 900 (D) 1000 (Ans: D)

56. In which town of U.P. University of Agriculture and Technology University is under operation ?
(A) Agra (B) Jhansi (C) Banda (D) Kanpur (Ans: C)

57. At which place does river Gomti meet with river Ganga ?
(A) Kannauj (B) Prayag (C) Gagipur (D) None of these (Ans: C)

58. Where is the 'Rani-Mahal Museum' situated ?
(A) Agra (B) Jhansi (C) Allahabad (D) Mathura (Ans: B)

59. Name the rivers which meet at the border of Uttar Pradesh ?
(A) Yamuna, Ramganga, Gomati (B) Yamuna, Gomati, Gandak
(C) Gomati, Gandak, Kosi (D) Son, Ghaghra, Gandak (Ans: A)

60. Which one of the following was the leader at Bareilly during the First War of Independence?
(A) Khan Bahadur Khan (B) Tafajjul Hussain
(C) Begam Hazrat Mahal (D) Khan Mohd. Hussain (Ans: A)

61. Which is the highest mountain range of Plateau region situated in the South ?
(A) Kaimur (B) Sonakar
(C) Vindhyachal (D) Baghelkhand (Ans: B)

62. Which of the following means of irrigation is used in Uttar Pradesh ?
(A) Wells and Tubewells (B) Tanks
(C) Canals (D) Other source (Ans: A)

63. What is the existing length of total Highways road in U.P. ?
(A) 15,000 km (B) 11,211 km
(C) 24,000 km (D) 26,000 km (Ans: B)

64. In what per cent of the total area are the Cash Crops grown in Uttar Pradesh ?
(A) 10% (B) 12% (C) 5% (D) 8% (Ans: B)

65. Which of the following was the founder of Banaras Hindu University in district Banaras of Uttar Pradesh ?
(A) Madan Mohan Malviya (B) Swami Viveka Nand
(C) Swami Dayanand (D) Ishwar Chand Vidhya Sagar (Ans: A)

66. What is the minimum age required for being a member of the Vidhan Sabha ?
(A) 21 years (B) 25 years (C) 30 years (D) 35 years (Ans: B)

67. Which of the following cities in the State is famous for mud and day utensils ?
(A) Khurja (B) Firozabad (C) Meerut (D) Renukote (Ans: A)

68. The city Ayodhya is situated along the bank of river-
(A) Saryu (B) Gomati (C) Ganga (D) Son (Ans: A)

69. In which district of Uttar Pradesh is diamond found ?
(A) Jalaun (B) Hamirpur (C) Banda (D) Lalitpur (Ans: C)

70. Where is the tradition of Birha, Rassia and Allaha folk sungs ?
(A) Rajasthan (B) Madhya Pradesh
(C) Uttar Pradesh (D) Gujarat (Ans: C)

71. What is the rank of Uttar Pradesh in energy electric production ?
(A) First (B) Second (C) Third (D) Fourth (Ans: B)

72. How many Commissioneries are there in Uttar Pradesh ?
(A) 11 (B) 13 (C) 15 (D) 18 (Ans: D)

73. How many towns are there Uttar Pradesh according to 2011 census?
(A) 915 (B) 638 (C) 635 (D) 73l (Ans: A)

74. Which one of the following crops is not cultivated in Uttar Pradesh ?
(A) Tea (B) Tobacco (C) Black-pepper (D) Sugarcane (Ans: C)

75. Where is the Indian Institute Technology situated ?
(A) Lucknow (B) Saharanpur (C) Kanpur (D) Agra (Ans: C)

76. Which one of the following held the office of Chief Minister of Uttar Pradesh for longest period ?
(A) Chaudhary Charn Singh (B) Chandra Bhan Gupta
(C) Hemwati Nandan Bahuguna (D) Govind Ballabh Pant (Ans: D)

77. According to area which is the largest of Uttr Pratdesh ?
(A) Saharanpur (B) Banda
(C) Gonda (D) Khiri (Ans: D)

78. Which of the following is the largest industry in Uttar Pradesh?
(A) Foundry' Industry (B) Leather Industry
(C) Agriculture Implements industry (D) Handloom Industry (Ans: D)

79. What is the area of Uttar Pradesh which has been merged with Uttarkahnd ?
(A) 45,000 km2 (B) 55,000 km2 (C) 40,000 km2 (D) 70,000 km2 (Ans: B)

80. At present how many districts are there in Uttar Pradesh?
(A) 55 (B) 65 (C) 70 (D) 75 (Ans: D)

81. Which State of India has maximum number of Universities ?
(A) Uttar Pradesh (B) Maharashtra
(C) Karnataka (D) Tamilnadu (Ans: A)

82. What is Sex ratio in U.P. (Per Thousand)?
(A) 903 (B) 904 (C) 912 (D) 910 (Ans: C)

83. Who was the second woman Chief Minister of Uttar Pradesh?
(A) Sarojni Naidu (B) Vijai-Laxmi- Pandit
(C) Kamla Nehru (D) Indira Gandhi (Ans: B)

84. How many State Agricultural Universities. (SAUs) are there in Uttar Pradesh ?
(A) 1 (B) 2 (C) 3 (D) 4 (Ans: C)

85. Which is the main centre of books publication in the State?
(A) Allahabad (B) Agra (C) Meerut (D) Varanasi (Ans: B)

86. Which part of the country's population lives in Uttar Pradesh ?
(A) Fifth (B) Seventh (C) Sixth (D) Eighth (Ans: C)

87. What is the total no. of villages in Uttar Pradesh as per 2011 census ?
(A) 1,02,567 (B) 1,06,704
(C) 97,134 (D) 1,12,569 (Ans: C)

88. In which of the following cities is the famous 'Dudhaba National Park' situated?
(A) Allahabad (B) Varanasi
(C) Lakhimpur (Khiri) (D) Hamirpur (Ans: C)

89. In which of the following cities is Valmiki Ashram the author of Ramayan situated ?
(A) Chakrata (B) Bithur (C) Chitrakut (D) Ayodhya (Ans: B)

90. Who among the following held the office of Chief Minister for the shortest period in the State?
(A) Tribhuvan Narayan Singh (B) Kamlapati Tripathi
(C) Ram Naresh Yadav (D) Ram Singh (Ans: A)

91. What is the percentage of farmers of the total population in Uttar Pradesh ?
(A) 60% (B) 72% (C) 65% (D) 81% (Ans: B)

92. Which among the following has been recently declared a central university ?
(A) Aligarh Muslim University (B) Allahabad University
(C) Banaras Hindu University (D) B. R. Ambedkar University (Ans: C)

93. In which of the following cities is the Para- troopers Training Schools of Air Force situated in Uttar Pradesh ?
(A) Agra (B) Kanpur (C) Saharanpur (D) Lucknow (Ans: A)

94. Which is the longest canal of Uttar Pradesh ?
(A) Agra Canal (B) Sharda Canal
(C) Upper Ganga Canal (D) Lower Ganga Canal (Ans: B)

95. How many physical divisions can Uttar Pradesh be divided ?
(A) 2 (B) 4 (C) 3 (D) 5 (Ans: C)

96. By which of the following tribes are Bissu, Panchoi and Deai festivals celebrated ?
(A) Raji (B) Bhotia (C) Jaunsari (D) Mahigir (Ans: C)

97. In which of the following districts in Uttar Pradesh, is the Krishan Janam Bhumi situated?
(A) Agra (B) Mathura (C) Etawah (D) Kosi (Ans: B)

98. What, is the maximum limit for the State Public Service Commission examination in Uttar Pradesh
(A) 26 years (B) 28 years
(C) 32 years (D) 35 years (Ans: C)

99. Where is the National Sugar Research Insti tute situated?
(A) Lucknow (B) Kanpur
(C) Faizabad (D) Agra (Ans: B)

100. Where is the oldest museum of the State situated?
(A) Allahabad (B) Lucknow
(C) Mathura (D) Varanasi (Ans: B)

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *