UGC NET Management Solved Question Paper with Answer Key


We are giving questions with answers of Management asked in UGC-NET/JRF exam of 2016 (Held on 22-01-2017). These all questions will very helpful to you for the upcoming UPSC, IAS, MBA, UGC NET and other exams and will increase your intelligence skills.



Management Solved Paper
Note : This paper contains fifty (50) objective type questions of two (2) marks each. All questions are compulsory.

1. Indicate the correct code for the scope of managerial economics from the following :
(a) Demand analysis
(b) Production and cost analysis
(c) Pricing and investment decisions
(d) Factor pricing decision
(e) Economic environmental analysis
(A) (a), (b), (c), (d)
(B) (b), (c), (d), (e)
(C) (a), (b), (c), (e)
(D) (a), (c), (d), (e) (Ans : C)

2. Price elasticity of demand for a product is measured by :
(A) Ed = ∆Q/Q × ∆P/P (B) Ed = ∆Q/Q ÷ ∆P/P
(C) Ed = ∆P/∆Q × Q/P (D) Ed = ∆P/P ÷∆Q/Q
(Where Ed = Elasticity of demand, Q = Quantity, P = Price and D = Represents change) (Ans : B)

3. Which one of the following will be the appropriate pricing strategy for a new product expecting an expanding market?
(A) Monopoly pricing (B) Skimming pricing
(C) Penetrating pricing (D) Differential pricing (Ans : C)

4. Match the List-I with List-II and suggest the correct code from the following :
List-I
(a) Loss Leader (b) Unchanged pricing
(c) Basing point pricing (d) Skimming pricing
List-II
(1) Locational price differentials (2) Products with high initial demands
(3) Product line pricing (4) Oligopoly pricing
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4
(B)) 3 4 1 2
(C) 4 2 1 3
(D) 3 1 2 4 (Ans : B)

5. In case the firm makes varying investments on the different investment projects the appropriate project evaluation technique would be, which one of the following :
(A) Average annual rate of return technique (B) Pay back value technique
(C) Net present value technique (D) Profitability index technique (Ans : D)

6. According to Henry Fayol, which one of the following combinations of qualities are required in a manager?
(A) Physical, mental, experience, educational and conceptual
(B) Technical, human, conceptual, mental and moral
(C) Physical, mental, moral, educational, technical and experience
(D) Mental, moral, conceptual, educational, technical and experience (Ans : C)

7. Neo-classical organization theory emphasis on which one of the following?
(A) Flat structure of organization (B) Tall structure of organization
(C) Coordination by hierarchy (D) Unity of command (Ans : A)

8. According to Graicuna's formula of span of management, if a superior has three subordinates, what number of cross-relationships would be?
(A) three (B) six (C) nine (D) eighteen (Ans : B)

9. In Reddin's 'Tridimensional Grid', which one of the following is a less effective styles of leadership ?
(A) Developer (B) Missionary (C) Executive (D) Bureaucrat (Ans : B)

10. Assertion (A) : Attribution theory is based on relationship between personal perception and interpersonal behaviour.
Reasoning (R) : Since most 'whys' are not directly observable, people must depend upon cognitions, particularly perception.
Codes :
(A) (A) is right and (R) is wrong
(B) (A) is wrong and (R) is right
(C) Both (A) and (R) are right, but (R) does not explain (A)
(D) Both (A) and (R) are right and (R) explains (A) (Ans : D)
11. Arrange the following steps of training and development process in the right sequence.
(a) Need analysis
(b) Validation
(c) Evaluation
(d) Implement the programme
(e) Instructional design
(A) (a), (e), (d), (c), (b)
(B) (a), (e), (c), (b), (d)
(C) (a), (e), (b), (d), (c)
(D) (a), (b), (e), (c), (d) (Ans : C)

12. Which one of the following is related to 'Standard of Personnel'?
(A) Job Specification  (B) Job Description
(C) Job Design (D) Job Evaluation (Ans : A)

13. If an employee desires to pay more than the minimum require contribution under the Employee's Provident Fund and Miscellaneous Provisions Act, 1952, then–
(A) employer shall also pay an amount equal to the total contribution of employee
(B) employer shall pay only half of the additional contribution of employee
(C) employer is under no obligation to pay the additional contribution
(D) the act is silent regarding this matter (Ans : C)

14. Under the Employee's State Insurance Act, 1948, sickness benefit can be paid for which one of the following maximum periods?
(A) 45 days in two consecutive benefit periods
(B) 66 days in two consecutive benefit periods
(C) 91 days in two consecutive benefit periods
(D) 180 days in two consecutive benefit periods (Ans : C)

15. Which one of the following laws is enacted by the Central Government and enforced by the State Governments ?
(A) The Employees State Insurance Act, 1948
(B) The Employees' Provident Fund and Miscellaneous Provisions Act, 1952
(C) Factories Act, 1948
(D) The Mines Act, 1952 (Ans : C)

16. The cost of external equity can be most appropriately computed as per the:
(A) Earnings price ratio (B) Dividend price ratio
(C) Dividend price plus growth ratio (D) Capital assets pricing model (Ans : D)

17. Match the List-I with List-II and choose the correct answer from the codes given :
List-I
(a) Net income approach for capital structure
(b) Net operating income approach for capital structure
(c) Irrelevance of capital structure for the value of the firm
(d) FRICT analysis for capital structure
List-II
(1) Modigliani, M. and Miller M. H. (2) Robert Bruner
(3) Ezra Soloman (4) David Durand
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4
(B) 4 3 1 2
(C) 4 3 2 1
(D) 2 1 4 3 (Ans : B)

18. Which one of the following is not a feature of 'Preference Shares' ?
(A) Prior claim on income/ assets of the company over equity shareholders.
(B) Redeem ability after certain period.
(C) Possessing voting rights on important issues of the company
(D) May possess the right to participate in surplus profits of the company (Ans : C)

19. The basic consideration for divided pay-out for a company excludes which one of the following?
(A) Investment opportunities for the company
(B) Expectations of the shareholders of the company
(C) Legal and financial restrictions for the company
(D) Stability of the dividend considerations (Ans : D)

20. For the following two statements of Assertion (A) and Reasoning (R) indicate the correct code :
Assertion (A) : Shareholders, Wealth Maximisation (SWM) and not the profit maximization is an appropriate and operationally feasible financial management goal.
Reasoning (R) : There exists a principal-agent relationship between the shareholders and the management of the company.
Code:
(A) (A) and (R) both are correct
(B) (A) is correct but (R) is incorrect
(C) (A) is incorrect but (R) is correct
(D) (A) and (R) both are incorrect (Ans : A)

21. Which one of the following components is not the part of broad marketing environment?
(A) Technological environment
(B) Task environment
(C) Demographic environment
(D) Natural environment (Ans : B)

22. The Coco Cola Company markets a wide range of different beverage products including bottled water, soft-drinks, juices and sports drinks. Each product appeals to a different segment. This is an example of which type of market offerirtg?
(A) Differentiated marketing (B) Target marketing
(C) Undifferentiated marketing (D) Intensified marketing (Ans : A)

23. Temporarily reducing prices to increase short-run sales is an example of which one of the following:
(A) Segmented pricing (B) Promotional pricing
(C) Dynamic pricing (D) Geographical pricing (Ans : B)

24. Match the items of List-I with the items of List-IT and indicate the code of correct matching:
List-I
(a) Brand elements (b) Brand line
(c) Brand personality (d) Brand promise
List-II
(1) The marketer's vision of what the brand must be and do for consumers
(2) All products, original as well as line and category extensions, sold under a particular brand name
(3) Those trademarkable devices that serve to identify and differentiate the brand
(4) The specific mix of human traits that may be attributed to a particular brand
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 2 4 1
(B) 1 2 3 4
(C) 3 1 4 2
(D) 4 3 2 1 (Ans : A)

25. Statement I : In developing advertising programme marketing managers must always start by identifying the target market and buyer motives.
Statement II: A company may run multiple advertise campaigns at the same time, each emphasizing different aspects of its brand and services.
(A) Only Statement-I is correct
(B) Only Statement-IT is correct
(C) Both Statements-I and IT are correct
(D) Both Statements-I and IT are incorrect (Ans : C)

26.Match the items of List-I with the items of List-IT and select the code of correct matching with regard to forecasting models for operations :
List-I [Model Type (name)]
(a) Delphi technique (b) Economic modeling (c) Exponential smoothing
List-II (Description)
(1) Causal quantitative model (2) Quantitative model (Naive) (3) Qualitative model
Codes:
(a) (b) (c)
(A) 1 2 3
(B) 3 1 2
(C) 3 2 1
(D) 2 3 1 (Ans : B)

27. In which one of the following situations, a product-oriented layout is appropriate?
(A) A medical clinic (B) An automated carwash
(C) A work centre for welding, heat treating and painting
(D) A home plumbing repair business (Ans : B)

28. A graphic tool to trace the interaction of several workers with one machine is termed as :
(A) Gang process chart (B) Flow process chart
(C) Activity chart (D) Operation chart (Ans : A)

29. Which one of the following is a technique of statistical quality control used for product control?
(A) R-chart (B) Sampling plan
(C) np-chart (D) Control-chart (Ans : B)

30. The decision-criterion in which a decision-maker selects an alternative that maximizes H (criterion of realism) = [a x (maximuminrolumn)] + [(1- a) x (minimum in column)] is called :
(A) Laplace criterion (B) Hurwicz criterion
(C) Wald's criterion (D) Bayesian criterion (Ans : B)

31. Which one of the following expressions relates to an event which represents the occurrence of either A or B both ?
(A) A∪B (B) A∩B
(C) AB (D) (A∩B)∪(A∩B) (Ans : A)

32. A Bernoulli process has all but which one of the following properties? .
(A) Each trial has two possible outcomes
(B) The probability of a success on any trial remains fixed over time
(C) The probability of success on any trial is equal to the probability of failure
(D) Trials are statistically independent (Ans : C)

33. Statement-I: The product of coefficient of correlation, standard deviation of variable 'X' and Standard deviation of variable 'Y' gives the measure of covariance between X and Y variables.
Statement-II: The product of coefficient of correlation between X and Y variables and the ratio between standard deviation of X variable to standard deviation of Y variable measures the slope of the regression line of X on Y variable.
Codes:
(A) Both the statements are correct.
(B) Both the statements are incorrect.
(C) Statement-I is correct while statement-II is incorrect.
(D) Statement-I is incorrect statement-II is correct. (Ans : A)

34. Statement-I: Both the probable error and standard error of the coefficient of correlation are different
Statement-II: When a sampling distribution of mean is prepared by taking small sized samples from a normally distributed population, the distribution takes the shape of normal distribution.
Codes:
(A) Both the statements are correct.
(B) Both the statements are incorrect.
(C) Statement-I is correct while statement-II isincorrect.
(D) Statement-I is incorrect statement-II is correct. (Ans : A)

35. Which one of the following is not the major characteristics of internet?
(A) Open (B) Expensive
(C) Global (D) Untrusted (Ans : B)

36. Assertion (A) : Private foreign capital lends to flow to the high profit areas rather than to the priority sectors.
Reasoning (R) : One of the important limitations to utilize the foreign capital is the absorptive capacity of the recipient country.
(A) (A) and (R) both are correct and (R) is the correct explanation of (A)
(B) (A) and (R) both are correct, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is correct whereas (R) is incorrect.
(D) (R) is correct whereas (A) is incorrect. (Ans : B)

37. Consider the following statement and identify the correct code of true statements:
(A) When an organization's survival is threatened and it is not competing effectively, retrenchment strategies are often needed.
(B) Turnaround strategy is used when an organization is performing well but has not yet reached a critical stage.
(C) Divestment strategy involves selling the business or setting or setting it up as a separate corporation.
(D) Liquidation strategy involves closure of business which is no longer profitable.
Codes:
(A) Only (a), (b) and (c) are correct.
(B) Only (b), (c) and (d) are correct.
(C) Only (a), (c) and (d) are correct.
(D) Only (a) and (d) are correct. (Ans : C)

38. Statement-I: Most business start off as "Question Marks", in that the they enter a high growth market in which there is alredy a market leader.
Statement-II: A "Star" is the market leader in a high-growth market, but it does not necessarily provide much cash.
(A) Statement-I is correct but Statement-II is incorrect.
(B) Statement-II is correct but Statement-I is incorrect.
(C) Both the Statements are incorrect.
(D) Both the Statements are correct. (Ans : D)

39. Match the items of List-I with the items of List-II and identify the code of correct matching:
List-I
(a) Consistent actions one time
(b) It reflects the decision of the firm to offer particular products or services in particular markets
(c) A manoeuvre intended to outwit competitor
(d) A view of what the organization is to become
List-II
(1) A perspective (2) Apoly
(3) A position (4) A patttem
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 4 3 1 2
(B) 4 1 2 3
(C) 4 3 2 1
(D) 3 4 2 1 (Ans : C)

40. Apple computers uses a differentiation competitive strategy that emphasizes innovative product with creative design. This is an example of :
(A) Functional strategy (B) Business strategy
(C) Operating strategy (D) Product strategy (Ans : B)

41. Match the items of List-I with the items of List-II and identify the code of correct matching:
List-I
(a) Richard Cantillon (b) Joseph A. Schumpeter (c) J. K. Golbraith 
List-II
(1) Entrepreneur must accept the challenge and should be willing hard to achieve something
(2) Entrepreneurs are all those persons who are engaged in economic activity
(3) Entrepreneur is a person who introduces innovation and change
Codes:
(a) (b) (c)
(A) 3 1 2
(B) 1 3 2
(C) 2 3 1
(D) 2 1 3 (Ans : C)

42. Total quality Management, job redesigning, new techniques of doing things and management by consensus are the examples of which one of the following?
(A) Opportunistic entrepreneurship
(B) Administrative entrepreneurship
(C) Incubative entrepreneurship
(D) Mass entrepreneurship (Ans : B)

43. Under technology and quality upgradation support to help manufacturing MSMEs buy energy efficient technologies for production, what percentage of the actual expenditure is provided as financial support by the Government of India ?
(A) 75% (B) 60%
(C) 50% (D) 25% (Ans : A)

44. Which one of the following is not a personal characteristic of an entrepreneur ?
(A) Innovative (B) Hardworking
(C) Practical (D) Submissive (Ans : D)

45. Which one of the following is the most insignificant reason for sickness in SSI sector?
(A) Power shortage (B) Lack of demand
(C) Management problems (D) Equipment problems (Ans : C)

46. Statement-I: Ethical principles tend to be broader than legal principles.
Statement-II: Laws and ethics are closely related.
Codes:
(A) Statement-I is correct but Statement-II is incorrect
(B) Statement-II is correct but Statement-I is incorrect
(C) Both the Statements are correct
(D) Both the Statements are incorrect (Ans : C)

47. Assertion (A) : The state shall endeavour to protect and improve the environment and to safeguard the forest and wildlife of the country.
Reasoning (R) : The directive principles of state policy of the Indian Constitution command the state to ensure protection and improvement of environment and to safeguard forest and wildlife.
Codes:
(A) (A) is correct but (R) is not correct
(B) (R) is correct but (A) is not correct
(C) Both (A) and (R) are correct and (R) is the right explanation of (A)
(D) Both (A) and (R) are correct but (R) is not the right explanation of (A) (Ans : C)

48. Match the items of List-I with the items of Ust-II and identify the code of correct matching:
List-I (CSR Models)
(a) Ethical Model (b) Statist Model
(c) Liberal Model (d) Stakeholder Model
List-II (Emphasis)
(1) Corporate responsibilities limited to private owners.
(2) Voluntary commitment by companies to public welfare.
(3) State ownership and legal requirements determine corporate responsibilities.
(4) Companies respond to the need of customers, communities, etc.
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 3 1 4
(B) 2 1 3 4
(C) 2 1 4 3
(D) 1 3 2 4 (Ans : A)

49. Which one among the following is not correct about J. J. Irani Committee's recommendations on Company Law (2005)–
(A) 2/5th of the board of a listed company should comprise of independent directors
(B) Introduce the concept of One Person Company (OPC)
(C) Allow corporations to self-regulate their affairs
(D) Disclose proper and accurate compilation of financial information of a corporation (Ans : A)

50. A business should act ethically for which of the following reasons ?
(a) To prevent harm to the general public
(b) To meets take-holder expectations
(c) To protect their own employees
(d) To maximize profit of the business
Codes:
(A) (a), (b) and (c) only
(B) (b), (c) and (d) only
(C) (a), (c) and (d) only
(D) (a) and (d) only (Ans : A)

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *