Arunachal Pradesh General Knowledge(GK) Questions and Answers 2017

1. Which is the capital of Arunachal Pradesh?
(A) Pasighat (B) Itanagar
(C) Deomali (D) Tezpur
Ans : (B)




2. Which is the highest point in Arunachal Pradesh?
(A) Dhavalagiri (B) Godwin Austin
(C) Namcha Barwa (D) Kangto
Ans : (D)
3. Total number of Districts in Arunachal Pradesh–
(A) 12 (B) 14
(C) 16 (D) 17
Ans : (C)
4. Which one is recognised as the State Animal of Arunachal Pradesh?
(A) Methun (B) Snow leopard
(C) Wild Deer (D) Boat
Ans : (A)
5. Which one is the highest Peak in Arunachal Pradesh?
(A) Sela Pass (B) Tawang
(C) Kangte (D) Myodia
Ans : (C)
6. Who was the first Chief Minister of Arunachal Pradesh?
(A) Gegong Apang (B) Prem Khandu Thungan
(C) Mukut Mithi (D) Dorjee Khandu
Ans : (B)
7. Which one is the largest district in Arunachal Pradesh?
(A) Kurung Kumey (B) Upper Dibang Valley
(C) West Kameng (D) Upper Siang
Ans : (B)
8. Which of the following rivers flows through Arunachal Pradesh?
(A) Brahmaputra (B) Indus
(C) Ganges (D) Cauvery
Ans : (A)
9. Which country is to the west of Arunachal Pradesh?
(A) Bhutan (B) Siam
(C) Burma (D) Laos
Ans : (A)
10. When was Arunachal Pradesh separated from Assam?
(A) 2000 (B) 1972
(C) 1956 (D) 1948
Ans : (B)
11. What is the area of Arunachal Pradesh?
(A) 28,974 sq. mi. (B) 32,333 sq. mi.
(C) 56,123 sq. mi. (D) 44,896 sq. mi.
Ans : (B)

12. Which country refers to Arunachal Pradesh as South Tibet?
(A) Australia (B) Indonesia
(C) Philippines (D) China
Ans : (D)

13. In which city the largest monastery of India is located–
(A) Itanagar (B) Bomdila
(C) Pasighat (D) Tawang
Ans : (D)

14. Tapi Mra climbed the Mount Everest in the Year–
(A) 2005 (B) 2007
(C) 2009 (D) 2012
Ans : (C)
15. How was Arunachal Pradesh formerly known?
(A) PEPSU (B) Coorg
(C) North East Frontier Agency (D) North West Frontier Province
Ans : (C)

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *