CTET Previous Year Question Paper with Answers 2014-2015

Central Teacher Eligibility Test (CTET) of the year 2014 held on dated 21 September, 2014. We are giving 30 questions of General English of this exam with answers.

Also See : CTET 2015 Question Paper with Answers

Directions (Q. Nos. 1-15) : Read the passages given below and answer the questions that follow by selecting the most appropriate option.

Passage I
Archaeology is the scientific study of the human past. It is the means whereby we are able to extend our knowledge of human history beyond the limits of written records. In India, written history goes back many millennia and throughout the world, inscriptions on stone and clay tablets are only a few millennia old. Such records encompass only a small fraction of the human story. Archaeology gives us access to the entire spectrum of human experience, spanning several million years in Africa. This enormous time depth offers the potential to study long-term cultural processes and the opportunity to learn the lessons of countless cultures. Recovering this knowledge may prove-vital to our own survival. Even if the lessons learned do not turn out to have such an immediate and practical value, filling in the blank pages of India's and the world's history is an intrinsically worthwhile endeavour. Moreover, historical archaeology can supplement or clarify the knowledge gleaned from more traditional histories. Finally, by increasing our understanding and appreciation of the achievements of ancient cultures, archaeology can provide a significant boost to heritage tourism.
Although I argue that archaeology could save the world – or atleast our civilization's precarious hold on it, I freely confess that I did not become an archaeologist to save the world, nor to make money. In face, I chose to become an archaeologist because I was fascinated by the wonders of the past and the prospect of making new discoveries that would shed light on how we came to be what we are seemed to me to be a noble thing, to which I could dedicate my life's work.

1. The primary purpose of the passage is to–
(a) present new excavations (b) list archaeological sites
(c) present the state of archaeology (d) present archaeology as a career option (Ans : d)

2. According to information in the text, "spectrum of human experience" refers to–
(a) lost communities (b) evidence of human settlement
(c) historical events (d) geographical feature (Ans : c)

3. Pick out the correct statement based on your understanding.
(a) Society should learn from its past (b) Archaeology has no value at all
(c) All locations are found in remote areas (d) The job of an archaeologist is an uninteresting job for anyone (Ans : a)

4. According to the text, which of the following statements is true?
Archaeology
(a) offers insight to prevent destruction of human heritage
(b) is a subject which is easy to study
(c) is very difficult to practice, professionally
(d) gives few clues about cultural development (Ans : a)

5. Based on information, it can be assumed that–
(a) only the rich can afford to travel to archaeological sites
(b) archaeology contributes to a better understanding of society
(c) universities do not support the Archaeology Department
(d) archaeology is a profitable business for archaeologists (Ans : b)

6. It can be inferred that archaeology offers–
(a) an alternative profession (b) greater career prospects
(c) no evidence about human evolution (d) deeper historical insights (Ans : d)

7. In the essay, the writer–
(a) refutes historical evidence, as they often contradict finds
(b) chose his profession to understand human behaviour
(c) claims archaeology is a very accurate science
(d) discourages potential archaeologists from going too far (Ans : b)

8. The word/phrase "the blank pages" of India's and the world's history means–
(a) oral traditions (b) non-literary works
(c) unrecorded facts (d) empty pages (Ans : c)

9. Archaeology is "an intrinsically worthwhile endeavour", Here 'intrinsically' means–
(a) specially (b) uniquely (c) basically (d) usually (Ans : c)

Passage II
Our ship was about 120 tons burden, carried fourteen men, besides the master, his boy and myself; we had on board no large cargo of goods. The same day I went on board we set sail, standing away to the Northward upon our own coast, with design to stretch over for the African coast when we came about ten or twelve degrees of Northern latitude, which, it seems was the manner of their course in those days. We had very good weather, all the way upon our own coast, till we came to the height of Cape St. Augustino; from whence, keeping further off at sea, we lost sight of land. In this course we passed about twelve days' time, when a violent tornado or hurricane, took us quite out of our knowledge. It blew in such a terrible manner, that for twelve days together we could do nothing but drive; nor did any in the ship expect to save their lives. In this distress we had, besides the terror of the storm, one of our men died of the calenture and a man and a boy washed overboard. About the twelfth day, the weather started abating a little, the master made an observation as well as he could and found that he was in about eleven degrees of North latitude but that he was twenty-two degrees of longitude difference West from Cape St. Augustino; so that he found he was gotten upon the North part of Brazil. Now he began to consult with me what course he should take; for the ship was leaky and very much disabled and he was for going directly back to the coast of Brazil.

10. The main theme of the extract is about a–
(a) storm at sea (b) voyage by ship
(c) ship caught in a storm (d) fishing expedition (Ans : c)

11. As used in the extract, which is the best definition of 'design'?
(a) Disfigure (b) Wish (c) Purpose (d) Scheme (Ans : c)

12. Based on information in the passage, it can be inferred that–
(a) there were two sailors and a master
(b) they were sailing westwards during the storm
(c) they were going to trade in Brazil
(d) they were on an adventure trip (Ans : b)

13. They decided to opt for the change of destination because–
(a) it was still stormy at sea (b) they had lost their way
(c) the ship was not sea-worthy (d) the new course was smooth sailing (Ans : c)

14. Who was drowned in the storm?
(a) A young sailor (b) An older passenger
(c) The ship's captain (d) The writer himself (Ans : a)

15. The shipmen had travelled a total of….. days before touching shore again.
(a) 12 (b) 24 (c) 14 (d) 21 (Ans : b)

Directions (Q. Nos. 16-30) : Answer the following question by selecting the most appropriate option.

16. The process of second language acquisition is influenced by languages that the learner already knows. The influence is….. .
(a) inter-language (b) systemic errors
(c) language transfer (d) phonology (Ans : c)

17. The second language course is organized on elements of human society and the natural world, without relying on printed text. This is called the….. method.
(a) situational (b) natural (c) grammar translation (d) language immersion (Ans : b)

18. Emphasis on interaction as both the means and the ultimate goal of learning a language underlies the….. approach.
(a) comprehension (b) silent way (c) immersion (d) communicative (Ans : d)

19. A short text is read aloud and then students visualize what the passage describes. Then, they tell the teacher about their visualization, or draw a picture. The activity assesses students'–
(a) speaking with clarity (b) listening comprehension
(c) ability to draw well (d) accuracy in interpretation (Ans : b)

20. Task A role-play of approximately 2 minutes with the teacher in which the candidate exchanges information making four or five statements and asking three or four questions, including greeting and leave-taking would assess….. skills.
(a) acting (b) speaking (c) listening (d) vocabulary (Ans : b)

21. The….. favours the exposure of students to a structure in different contexts that. could allow them to apply the rules by themselves.
(a) direct method (b) inductive method (c) deductive method. (d) communicative approach (Ans : b)

22. Integrating semantic function as a part of grammar instruction requires students to focus on–
(a) drills for the practice of grammatical structures
(b) building fluency use rather than grammatical correctness
(c) accuracy of grammar use in syntax formation
(d) communication of meaning and accuracy of language (Ans : d)

23. Student-generated corrections are important in language learning because–
(a) students revise and edit the errors in their own writing or speech
(b) they indicate active engagement in the learning process
(c) more lime can be given to grammar drills before production
(d) teachers can conduct more remedial classes (Ans : b)

24. Smaller class size for slow learners facilitates greater personalized instruction in the new language because of–
(a) incidental learning, informal assessment and more interaction
(b) disciplined approach, less interaction and formal assessment
(c) more interaction , flexible schedule and authentic assessment
(d) language focused, formal assessment and flexible schedule (Ans : c)

25. Considering learning styles broadens the approaches taken in the management of language-related problems. Some students prefer to get new information in written directions or verbal information. Their learning style is–
(a) auditory (b) visual (c) kinesthetic (d) manipulative (Ans : b)

26. The progress of teaching-learning of reading skills of a language over a certain period of time may be evaluated–
(a) by asking students to read aloud a set text
(b) assessing students' interpretation of the text
(c) setting a reading task with a variety of test items
(d) through students' appreciation of stylistic devices (Ans : c)

27. Formative Assessment of students' writing skills could be based on–
(a) group dancing (b) model-making individually
(c) scripting a skit in pairs (d) a formal written test (Ans : c)

28. New technology is becoming an integral part of our social fabric. This is reflected in the classroom when students are–
(a) actively searching for answers using computers
(b) using a whiteboard during a presentation
(c) on frequent field trips for first hand experience
(d) narrating during Power Point presentation (Ans : a)

29. The 'sandwich-technique' is a bilingual method which has a three-phase structure of–
(a) listening- writing- repetition (b) drills with levels of difficulty
(c) presentation- practice- production (d) error correction- re-production, (as drill) (Ans : c)

30. How can you get shy students to speak when they do not want to?
(a) Don't put pressure on them to come up with a response quickly
(b) Change the topic to suit the students' ability
(c) Give a list of words with meanings to learn and use
(d) Conduct special classes to practice speaking (Ans : a)

Also See : CTET 2015 Question Paper with Answers

Loading...

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *