UIIC Administrative Officer Solved Question Paper 2015


United India Insurance Company Administrative Officers (Mains) Exam of the year 2015 held on dated 3 January, 2015. We are giving 40 questions of Reasoning of this exam with answers. These questions not only develop of your I.Q. but will useful for upcoming government exams also.
Note–This question consists of a question and two statements numbered (I) and (II) given below it. You have to decide whether the data given in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and choose the most appropriate option.

1. In which month (of the same year) was Ritesh appearing for an exam ?
Statement I-Ritesh's brother correctly remembers that he appeared for an exam after April but before November and that the month of his exam had exactly 30 days.
Statement II-Ritesh's sister correctly remembers that he appeared for the exam after June but before December and that the month of his exam did not have 31 days.
(A) The data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer the question.
(B) The data even in both statement I and II together are not sufficient to answer the question.
(C) The data in statement II alone are sufficient to answer the question while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
(D) The data in both the statements I and II together are necessary to answer the question.
(E) The data in statement I alone are sufficient to answer the question while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question. (Ans : D)

2. Five friends P, Q, R, S and Tare sitting around a circular table facing the centre. Who sits second to the right of S ?
Statements :
I.
Only two people sit between S and T. Only one person sits between T and Q. P is an immediate neighbour of T.
II. R sits second to the left of s. Only one person sits between R and P. Q is not an immediate neighbour of P.
(A) The data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer the question.
(B) The data even in both statement I and II together are not sufficient to answer the question.
(C) The data in statement II alone are sufficient to answer the question while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
(D) The data in both the statements I and II together are necessary to answer the question.
(E) The data in statement I alone are sufficient to answer the question while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question. (Ans : A)

3. Is M the aunt of T ?
Statements :
I.
K is the son of M. K is the brother of J. J is the daughter of D. N is the sister of D. T is the daughter of N.
II. L is the father of T. N is the mother of T. D is the brother of N. D has two children, J and K. M is married to D.
(A) The data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer the question.
(B) The data even in both statement I and II together are not sufficient to answer the question.
(C) The data in statement II alone are sufficient to answer the question while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
(D) The data in both the statements I and II together are necessary to answer the question.
(E) The data in statement I alone are sufficient to answer the question while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question. (Ans : C)

4. How far and in which direction is point L from point P ?
Statements :
I.
Point M is 5 m to the south of point L. Point N is 7 m to the east of point M. Point O is 5 m to the north of point N. Point P is 5 m to the east of point O.
II. Point L is 19 m to the west of point S. Point S is 5 m to the north of point R. Point Q is 7 m to the west of point R. Point P is to the north of point Q such that point Q and point P form a straight line of 5 m.
(A) The data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer the question.
(B) The data even in both statement I and II together are not sufficient to answer the question.
(C) The data in statement II alone are sufficient to answer the question while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
(D) The data in both the statements I and II together are necessary to answer the question.
(E) The data in statement I alone are sufficient to answer the question while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question. (Ans : A)

5. Seven people P, Q, R, S, T, U and V are standing in a straight line facing south. What is the position of V from the right end of the line?
Statements :
I. Q stands on one of the extremes of the line. Only two people stand between Q and R. V is an immediate neighbour of R.
II. S stands at one of the extreme ends of the line. Only four people stand between S and T. V is an immediate neighbour of T.
(A) The data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer the question.
(B) The data even in both statement I and II together are not sufficient to answer the question.
(C) The data in statement II alone are sufficient to answer the question while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
(D) The data in both the statements I and II together are necessary to answer the question.
(E) The data in statement I alone are sufficient to answer the question while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question. (Ans : B)

Note–
Study the following information and answer the given question. G is the mother of R. R is the mother of S. S is the daughter of T. T is the brother of J. J is the mother of L. L is the daughter of Q. Q is the son of D.

6. How is T related to G ?
(A) Son (B) Daughter (C) Daughter-in-law (D) Sister (E) Son-in-law (Ans : E)

7. How is S related to J ?
(A) Son (B) Niece (C) Nephew (D) Daughter (E) Can not be determined (Ans : B)

Note–Study the information carefully and answer the question.
L, M, N, O, P, Q, R and S are sitting around a circular area at equal distances between each other, but not necessarily in the same order. Some of the people are facing the centre while some face outside. (i. e. , in a direction opposite to the centre).
S sits fourth to the left of P. O sits second to right of S. S faces outside. L sits third to right of R. R is not an immediate neighbour of O. L is not an immediate neighbour of P. Both the immediate neighbour of Q face the centre. Both the immediate neighbours of M face opposite directions (i.e., if one person faces the centre other faces outside and vice-versa). Both the immediate neighbours of S face same direction as O (i.e., if O faces the centre then both the immediate neighbours of S face the centre and vice-versa). Immediate neighbours of P face a direction opposite to that of P (i.e., if P faces the centre both his immediate neighbours face out- side and vice-versa).

8. What is R's position with respect to O?
(A) Third to the right (B) Fifth to the left (C) Second to the left
(D) Third to the left (E) Fourth to the right (Ans : E)

9. Four of. the following five are alike in a certain way based on the given seating arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
(A) N (B) O (C) M (D) P (E) L (Ans : C)

10. Which of the following is true regarding N as per the given seating arrangement? 
(A) N sits to immediate right of M. (B) N faces outside.
(C) Only two people sit between N and Q. (D) L sits second to right of N.
(E) S is one of the immediate neighbours of N. (Ans : E)

11. Who is sitting to immediate left of P?
(A) R (B) M (C) O (D) S (E) Q (Ans : B)

12. How many people in the given arrangement face outside?
(A) One (B) Three (C) Five (D) Four (E) Two (Ans : D)

Note–In this question two statements followed by two conclusions numbered I and II have been given. You have to take the two given statements to be true even if they seem to be at variance from the commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.

13. Statements-No win is a loss. All losses are victories.
Conclusions :
I. No victory is a win.
II. Some victories are wins.
(A) Either conclusion I or II is true. (B) Neither Conclusions I nor II is true.
(C) Both conclusions I and II are true. (D) Only conclusion I is true.
(E) Only conclusion II is true. (Ans : D)

14. Statement-All sides are lengths. No length is a breadth.
Conclusions :
I. All lengths are sides.
II. No breadth is a side.
(A) Either conclusion I or II is true (B) Neither conclusion I nor II is true.
(C) Both conclusions I and II are true. (D) Only conclusion I is true.
(E) Only conclusion II is true. (Ans : E)

15. Statement-No remark is a wish. Some wishes are hopes.
Conclusions :
I. Atleast some remarks are hopes.
II. All hopes are wishes.
(A) Either conclusion I or II is true. (B) Neither conclusion I nor II is true.
(C) Both conclusions I and II are true. (D) Only conclusion I is true.
(E) Only conclusion II is true. (Ans : D)

16. Statements-Some pens are; erasers. All sharpeners are pens.
Conclusions :
I. All sharpeners being erasers is a possibility.
II. All erasers are pens.
(A) Either conclusion I or II is true. (B) Neither conclusion I nor II is true.
(C) Both conclusions I and II are true. (D) Only conclusion I is true.
(E) Only conclusion II is true. (Ans : B)

17. Statements-Some names are languages. All languages are poems.
Conclusions :
I. Atleast some poems are names.
II. Atleast some languages are names.
(A) Either conclusion I or II is true. (B) Neither conclusion I nor II is true.
(C) Both conclusions I and II are true. (D) Only conclusion I is true.
(E) Only conclusion II is true. (Ans : C)

Note–Study the following information and answer the given question.
Six friends P, Q, R, S, T and U obtained different marks in an exam. P obtained more marks than only two people. Q obtained more marks than S but not the highest. U obtained more marks than only R. The one with second highest marks obtained 480 marks. The one with second lowest marks obtained 350 marks.

18. Which of the following is true regarding T as per the given information?
(A) T obtained less marks than only two people. (B) T possibly obtained 500 marks.
(C) T obtained more marks than S but less than Q. (D) All the given statements are true. .
(E) T definitely obtained 480 marks. (Ans : B)

19. Who amongst the following obtained third highest marks ?
(A) S (B) R (C) T (D) U (E) P (Ans : A)

20. Who amongst the following possibly obtained 400 marks?
(A) P (B) Either S or P (C) S (D) T (E) Either R or T (Ans : B)

Note–Study the following information and answer the question-Seven friends namely, M, N, O, P, Q, Rand S have an essay competition on seven days of the same week namely, Monday, Tuesday, Wednesday, Thursday, Friday, Saturday and Sunday. Each friend also studies in a different standard namely, first, second, third, fourth, fifth, sixth and seventh but not necessarily in the same order.

The one who studies in first standard has a competition on Saturday. S studies in second standard and has a competition on Wednesday. N has a competition immediately before Q. N does not have a competition on any of the days after S. The one who studies in seventh standard does not have a competition on any of the days on or before Friday. The one who studies in third standard has a competition immediately after O. Q does not study in fifth standard. The one who studies in sixth standard does not have a competition immediately before or after S. R does not have a competition on Sunday and does not study in third standard. P does not have a competition on any of the days on or before M.

21. Which of the following standards does R study in ?
(A) Seventh (B) Fifth (C) First (D) Second (E) Fourth (Ans : C)

22. Four of the following form a group as per the given arrangement. Which is the one that does not belong to that group?
(A) Q–Tuesday (B) M–Wednesday (C) P–Saturday
(D) S–Sunday (E) R–Thursday (Ans : A)

23. Based on the given arrangement, which of the following statements is TRUE?
(A) M has a competition on Saturday. (B) R has a competition immediately after M.
(C) Q studies in the sixth standard. (D) All the given statements are true.
(E) Only two people have their competition between Sand P. (Ans : B)

24. Which of the following combinations is definitely correct?
(A) R–Friday–First (B) O–Tuesday–Fourth (C) M–Thursday–Third
(D) Q–Saturday–Fifth (E) P–Sunday–Seventh (Ans : E)

25. Which of the following represents the day on which N has his competition?
(A) Saturday (B) Friday (C) Sunday (D) Tuesday (E) Monday (Ans : E)

Note–In this question, a relationship between different elements is shown in the statements. The statements are followed by conclusions. Study the conclusions based on the given statement and select the appropriate answer.

26. Statements :
C ≥ O = M < U ≤ N < D
Conclusions : I. O < D
II. C > N
(A) Either conclusion I or II is true. (B) Neither conclusion I nor II is true.
(C) Both conclusions I and II are true. (D) Only conclusion I is true.
(E) Only conclusion II is true. (Ans : D)

27. Statements :
P > L = A ≥ C = E
Conclusions: I. E ≤ L
II. P > C
(A) Either conclusion I or II is true. (B) Neither conclusion I nor II is true.
(C) Both conclusions I and II are true. (D) Only conclusion I is true.
(E) Only conclusion II is true. (Ans : C)

28. Statements :
S > T ≤ A = I; L ≥ A
Conclusions : I. L ≥ T
II. A > S
(A) Either conclusion I or II is true. (B) Neither conclusion I nor II is true.
(C) Both conclusions I and II are true. (D) Only conclusion I is true.
(E) Only conclusion II is true. (Ans : D)

29. Statements :
S > T ≤ A = I; L ≥ A
Conclusions : I. S > L
II. I ≤ L
(A) Either conclusion I or II is true. (B) Neither conclusion I nor II is true.
(C) Both conclusions I and II are true. (D) Only conclusion I is true.
(E) Only conclusion II is true. (Ans : E)

30. Statements :
N ≤ U < M = B ≥ E > R
Conclusions : I. N < R
II. E ≤ U
(A) Either conclusion I or II is true. (B) Neither conclusion I nor II is true
(C) Both conclusions I and II are true (D) Only conclusion I is true
(E) Only conclusion II is true (Ans : B)

Note–Study the information and answer the given questions–
In a certain code language–
'Prepare for your exams' is written as 'xn nt oz wl'
'Hard work for prepare'
is written as 'nt mI oz tk'
'Prepare your studies well'
is written as 'sd jk nt xn'
'Work well best results'
is written as 'ds lu jk ml'
(All the codes are two letter only)

31. What is the code for 'best' in the given code language?
(A) lu (B) ml (C) sd (D) ds (E) Either ds or lu (Ans : E)

32. What is the code for 'exams are hard' in the given code language?
(A) wl ml tk (B) zr tk ko (C) wl xn tk (D) tk zr wl (E) ko wl xn (Ans : D)

33. What is the code for 'studies for' in the given code language?
(A) ds sd (B) jk sd (C) jk xn (D) oz jk (E) oz sd (Ans : E)

34. What is the code for 'well' in the given code language?
(A) xn (B) nt (C) wl (D) jk (E) ml (Ans : D)

35. What does 'nt' stand for in the given code language?
(A) Hard (B) work (C) for (D) prepare (E) well (Ans : D)

Note–
Study the following information to answer the given questions–
Ten people are sitting in two parallel rows containing five people each, in such a way that there is an equal distance between adjacent persons.

In Row 1–R, S, T, U and V are seated (but not necessarily in the same order) and all of them are facing north.
In Row 2–F, G, H, I and J are seated (but not necessarily in the same order) and all them are facing south. Therefore, in the given seating arrangement, each member seated in a row faces another member of the other row.
T sits third to the right of the person who faces F. Only two people sit between F and 1. The person who faces U sits to immediate left of H. Only one person sits between Hand J. The one who faces G sits second to right of R. H does not face V.

36. Which of the following groups of people represent the people sitting at extreme ends of both the rows?
(A) F, J, U, R (B) I, F, V, S (C) J, I, V, T (D) H, G, T, R (E) F, G, T, U (Ans : C)

37. Who amongst the following sits to immediate right of the person who faces R?
(A) I (B) H (C) J (D) F (E) G (Ans : C)

38. Which of the following is true regarding G ?
(A) J sits second to right of G. (B) V is an immediate neighbour of the person who faces G.
(C) Both H and I are immediate neighbours of G. (D) Only two people sit between G and I.
(E) None of the given options is true. (Ans : C)

39. Which of the following is true with respect to the given information?
(A) J faces one of the immediate neighbours of S. (B) J is an immediate neighbour of I.
(C) None of the given options is true. (D) U sits exactly between S and T.
(E) F faces U. (Ans : D)

40. Who amongst the following faces S?
(A) G (B) H (C) J (D) I (E) F (Ans : B)

Loading...

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *