Management Aptitude Test (MAT) Solved Questions 2015

MANAGEMENT APTITUDE TEST, 2015 (Held on 7-12-2014) 
Intelligence and Critical Reasoning Solved Paper

(Q. 1-5) Read the following information to answer these questions–
Davis Cup is held every year to decide top tennis playing country. Six countries namely Russia, Sweden, Holland, America, France and Spain won the cup held at six different cities viz. , Dallas, Barcelona, Athens, Florence, Madrid and Stockholm between 2005 and 2010, not necessarily in the same order. It is known that–
(i) Country won at Florence in a year, which is a multiple of two, but not of five.
(ii) America and France won in two consecutive years, but not in 2006.
(iii) Country at Florence won in the year 2008.
(iv) Russia won at Stockholm in the year 2007 and Sweden won at Athens.
(v) Sweden, Russia and France won in an odd numbered year.
(vi) Spain won in a year, which is a multiple of five.
(vii) The game at Dallas was held before it was held at Madrid.

1. In which of the following cities the game was not held in two consecutive years?
(A) Florence, Barcelona (B) Athens, Dallas
(C) Florence, Madrid (D) Florence, Stockholm (Ans : C)

2. Which of the following combination of city-country-year is correct?
(A) Florence-Holland-2008 (B) Barcelona-France-2009
(C) Dallas-Spain-2005 (D) None of the above (Ans : B)

3. Which country won the tie just the year before Russia had won?
(A) Sweden (B) Holland (C) France (D) Can’t be determined (Ans : B)

4. Which of the following pairs of countries won in two consecutive years?
(A) Sweden and Holland (B) Sweden and Spain
(C) Russia and Spain (D) None of the above (Ans : A)

5. Which of the following are the respective cities in which America and France won?
(A) Madrid and Dallas (B) Florence and Barcelona
(C) Florence and Dallas (D) None of the above (Ans : B)

Directions–(Q. 6-10) Read the following information to answer these questions–
Six boys namely Manish, Banku, Kanu, Dheeraj, Nanu and Raj are standing in a row in an award giving ceremony, not necessarily in the same order and are facing North. Manish and Banku are standing adjacent to each other. Kanu, who is not standing at either ends, is not adjacent to Raj. Nanu is to the left of Banku. Dheeraj is standing between Kanu and Manish. Banku is standing at one of the ends.

6. If it is known that Raj and Nanu are standing adjacent to each other, who is standing to the immediate left of Kanu ?
(A) Dheeraj (B) Banku (C) Raj (D) Nanu (Ans : D)

7. If Kanu, Dheeraj and Manish are standing in the same order (from west to east), then who is standing at the extreme East?
(A) Nanu (B) Banku (C) Raj (D) Manish (Ans : D)

8. If one more boy other than Dheeraj is standing between Kanu and Manish, then who is standing between Kanu and Raj ?
(A) Nanu (B) Dheeraj (C) Banku (D) Can’t be determined (Ans : A)

9. If Nanu is standing at one of the ends then who is standing between Nanu and Raj ?
(A) Dheeraj and Manish (B) Dheeraj and Kanu
(C) Dheeraj and Banku (D) Can’t be determined (Ans : D)

10. If Dheeraj were to stand at the west end then Raj would stand between?
(A) Dheeraj and Manish (B) Dheeraj and Kanu
(C) Dheeraj and Nanu (D) Can’t be determined (Ans : A)

Directions–(Q. 11-13) In each of these questions, two statements I and II are provided. These may have a cause and effect relationship or may have independent causes or be the effects of independent causes. Read the statements carefully and mark answer as–
(A) If the statement I is the cause and statement II is its effect
(B) If the statement II is the cause and statement is its effect
(C) if both the statements I and II are effects of independent cause
(D) If both the statements effects of some common cause

11. I . This year the cutoff percentages for admission to junior colleges have increased over the last year.
II. This year’ s performance of students in Xth final exam was considerably higher than the previous year. (Ans : B)

12. I. The conditions of most of the national highways are very-bad.
II. Government has now sanctioned a huge amount of money to’ maintain the national highways. (Ans : A)

13. I. Rain and thunder showers lashed the city during the past three days.
II. Many people stayed indoors during the past three days. (Ans : A)

Directions–(Q. 14-17) Each of these questions consists of a pair of words bearing a certain relationship. From amongst the alternatives, choose the pair that best illustrates a similar relationship.
14. Surgeon : Scalpel
(A) Musician : Instrument (B) Carpenter : Cabinet
(C) Sculptor : Chisel (D) Baker : Oven (Ans : C)

15. Triangle : Hexagon
(A) Cone : Sphere (B) Rectangle : Octagon
(C) Pentagon : Heptagon (D) Angle : Quadrilateral (Ans : B)

16. Stare : Glance
(A) Culp : Sip (B) Confide : Tell
(C) Hunt : Stalk (D) Step : Walk (Ans : A)

17. Cloth : Thread
(A) Body : Weight (B) Silk : Cloth
(C) Wood : Grains (D) Ornaments : Gold (Ans : D)

Directions–(Q. 18-22) Complete the series by replacing the question mark ‘?’.
18. ZlA, X2D, V6G, T21J, R88M, P445P, ?.
(A) N2676S (B) N2676T (C) T2670N (D) T2676N (Ans : A)

19. W /2, U /10, R/26, ?, I/122.
(A) K/57 (B) J/49 (C) N/58 (D) M/58 (Ans : C)

20. K105, N108, Q113, T120, W131, ?.
(A) J135 (B) H136 (C) ZI44 (D) K138 (Ans : C)

21. AA40, CD51, GH64, ?, US100.
(A) KK81 (B) MM80 (C) MM81 (D) KK80 (Ans : C)

22. XC 13 WD, UF 15 TG, RI 17 QJ, ?.
(A) OL 19 MN (B) OL 19 NM (C) ON 19 NM (D) ON 19 MN (Ans : B)

23. Sita, Ramanand and Suresh are the children of Mr. and Mrs. Malhotra. Rani, Raja and Satya are the children of Mr. and Mrs. Aggarwals. Girija and Rahul are the children of Mr. and Mrs. Gupta. Suresh and Girija are married to each other and Rajni, Sushil and Ramayan are their children. Sita and Satya are also married to each other and Prem and Amar are their children. How is Suresh related to Rahul ?
(A) Brother (B) Cousin (C) Uncle (D) Brother-in-Law (Ans : D)

24. If ‘A’ and ‘B’ are brothers and ‘C’ is the sister of ‘A’. ‘D’ is the sister of ‘E’ while ‘E’ is the daughter of ‘B’. Who is the uncle of ‘D’ ?
(A) E (B) C (C) A (D) B (Ans : C)

25. In a joint family of seven persons F, E, N, J, P, M and L, there are two married couples. ‘F’ is a house-wife and her husband is ‘E’. T is the wife of ‘N’. ‘L’ is the grand-daughter of T. ‘E’ is the father-in-Law of T and father of ‘P’. ‘M’ is the son of ‘N’ and brother of ‘L’. How is T related to ‘P’?
(A) Sister (B) Cousin (C) Niece (D) Sister-in-Law (Ans : D)

26. Arnan is 16th from the left end in a row of boys and Vivek is 18th from the right end. Gagan is 11th from Aman towards the right and 3rd from Vivek towards the right end. How many boys are there in the row ?
(A) 42 (B) 48 (C) 36 (D) None of the above (Ans : D)

27. Mohan and Suresh study in the same class. Mohan has secured more marks than Suresh in the terminal examination. Suresh’s rank is seventh from top among all the students in the class. Which of the following is definitely true?
(A) Mohan stood first in the terminal examination
(B) There is at least one student between Mohan and Suresh in the rank list
(C) There are at the most five students between Mohan and Suresh in the rank list
(D) Suresh is five ranks lower than Mohan in the rank list (Ans : B)

28. If every even numbered letter starting from B is replaced by odd numbers 3, 5, 7, ….. etc. respectively then which letter digit will be 3rd to the right of the letter / digit which is 10th from the right?
(A) M (B) 11 (C) 23 (D) None of the above (Ans : D)

Directions–(Q. 29-32) Each of these questions has an assertion (A) and a reason (R). Mark answer as–
(A) If both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(B) If both (A) and (R) are true, but (R) is the correct explanation of (A)
(C) If (A) is true, but (R) is false
(D) If (A) is false, but (R) is true

29. Assertion (A) : Rajiv Gandhi was Prime Minister of India for many years.
Reason (R) : Rajiv Gandhi was the grandson of Pandit Nehru. (Ans : B)

30. Assertion (A) : India has a number of states.
Reason (R) : India follows a ‘unitary’ system of government. (Ans : A)

31. Assertion (A) : Aluminium is used for transmission of electricity.
Reason (R) : Aluminium is a good conductor of electricity. (Ans : A)

32. Assertion (A) : Spectacles are used for correction of vision.
Reason (R) : Lenses have the ‘property’ of refraction. (Ans : B)

Directions–(Q. 33-35) In each of these questions, a statement is followed by two conclusions I and II. Consider the statement and the following conclusions. Decide which of the conclusions follows from the statement. Mark answer as–
(A) If conclusion I follows
(B) If conclusion II follows
(C) If neither conclusion I nor II follows
(D) If both conclusions I and II follow

33. Statement : Many engineering and medical graduates are taking up jobs in administrative services and banks and thus wasting the application of knowledge earned during these courses.
Conclusions :
I. All the professionals should be advised to refrain from taking up such jobs.
II. The government should appoint a committee to find out the reasons for these professionals taking up such jobs and to suggest the remedial measures. (Ans : D)

34. Statement : A large number of Post-graduates in management courses (MBAs) in the country are not in a position to have the I gainful employment at present and the number of such professionals is likely to grow in future.
Conclusions :
I. The government should launch attractive employment schemes and encourage these postgraduates to opt for these schemes to effectively use their expertise and knowledge.
II. This has happened due to proliferation of management institutes in the country and thereby lowered the quality of output. Those colleges which are not equipped to impart quality education should be closed down immediately. (Ans : A)

35. Statement : There ate many instances of dacoity and looting in passenger trains every now and then in our country.
Conclusions :
I. The railway authorities should immediately deploy policemen in all the trains.
II. The passengers traveling by train should be given training on how to deal with dacoits and looters. (Ans : D)

Directions–(Q. 36-40) Read the following information to answer these questions–
Eight officers namely Anis, Buddha, Chaitanya, Dhyanchand, Erick, Fakir, Gyan and Harry have come using their own cars to attend a round table meeting. The following information is available regarding their seating arrangement and the cars they use.
I. Anis is sitting opposite to Chaitanya and owns an Ertiga car.
II. Fakir is sitting between Erick and Buddha.
III. Dhyanchand is sitting opposite to Buddha.
IV. Gyan is not neighbor of Buddha or Dhyanchand.
V. Fakir uses Ritz and Harry uses Jazz.
VI. Neighbors of Chaitanya use Splendor and Yuva.
VII. User of Beat sits opposite to user of Splendor and next to user of Ritz.
VIII. Users of Yoga and Yuva sit adjacent to each other.
IX. Anis sits to the left of Dhyanchand.

36. Which information is not very useful to decide which seating position Chaitanya has occupied?
(A) Neighbour of Chaitanya use Splendor and Yuva
(B) Anis sits to the left of Dhyanchand
(C) Users of Yuga and Yuva sit adjacent to each other
(D) All are useful (Ans : B)

37. Who among the following are not sitting adjacent to each other?
(A) Anis and Dhayanchand (B) Dhyanchand and Gyan
(C) Buddha and Chaitanya (D) Erick and Anis (Ans : B)

38. Who among the following use Yuga and Yuva ?
(A) Chaitanya and Buddha (B) Harry and Fakir
(C) Buddha and Dhyanchand (D) Erick and Gyan (Ans : A)

39. If Harry exchanges his seat with Erick, who will be his neighbours in the new position ?
(A) Anis and Dhyanchand (B) Anis and Fakir
(C) Buddha and Chaitanya (D) Erick and Anis (Ans : B)

40. Who among the following uses Beat?
(A) Anis (B) Fakir (C) Erick (D) Can’t be determined (Ans : C)


Comments & Contact Form


Email *

Message *