MCQ on Criminal Procedure 1973 with Answers


1. Main characteristic of the Code of Criminal Procedure is– (U.P.A.P.O.)
(a) Empowerment of executive Magistrate with judicial power (b) Separation of legislature from executive
(c) Separation of executive from judiciary (d) Separation of revenue work from executive (Ans : c)

2. Object of investigation is– (U.P.A.P.O.)
(a) To punish accused (b) To acquit accused (c) To collect evidence (d) To convict accused (Ans : c)

3. An order of life imprisonment may be passed by– (U.P.A.P.O.)
(a) A Chief Judicial Magistrate (b) A Sessions Judge
(c) A Metropolitan Magistrate (d) Any Magistrate of first class (Ans : b)

4. A sentence of imprisonment for a term of ten years may be passed by which one of the following? (U.P.A.P.O.)
(a) The Court of a Magistrate of Ist class (b) The Court of a Chief Judicial Magistrate
(c) Assistant Sessions Judge (d) The Court of the Chief Metropolitan Magistrate (Ans : c)

5. Under which of the following sections of the Code of Criminal Procedure, police can arrest an accused without warrant? (M.P.A.P.O.)
(a) Section 37 (b) Section 40 (c) Section 42 (d) Section 41 (Ans : d)

6. Point out the incorrect statement– (U.P.P.C.S.J.)
(a) In a cognizable offence any police officer may without any order from a Magistrate and without a warrant arrest any person
(b) A private person may arrest or cause to be arrested any person committing a cognizable offence
(c) An Executive Magistrate may arrest offender when any offence is committed in his presence and within his jurisdiction
(d) None of the above is correct (Ans : d)

7. In proceeding under section 107 of the Code of Criminal Procedure an Executive Magistrate may require to execute a bond for keeping peace for such period not exceeding…as Magistrate thinks fit. (M.P.C.J.)
(a) One year (b) Two years (c) Three years (d) Six months (Ans : a)

8. Under section 106 of the code of Criminal Procedure, Code which of the following Courts has power to release offender on security for keeping peace and good behaviour– (M.P.A.P.O.)
(a) The Sessions Court (b) Magistrate Ist class (c) Appellate or Revisional Court (d) All of the above (Ans : d)

9. Any dispute relating to possession of immovable property is decided by– (Utch. C.J. Exam)
(a) Judicial Magistrate (b) Executive Magistrate
(c) Either by Judicial or Executive Magistrate (d) Neither by Judicial or Executive Magistrate (Ans : b)

10. A conditional order for removal of public nuisance under section 133 Cr. P.C. may be passed by– (Utch. C.J. Exam)
(a) The District Magistrate only (b) The Sub-Divisional Magistrate only
(c) The Executive Magistrate only (d) Any of above Magistrates (Ans : d)

11. In reference of information relating to commission of cognizable offence which of following statement is not correct? (M.P.C.J.)
(a) It may be given orally to officer incharge of police station
(b) It is reduced to writing by or under direction of officer incharge of police station
(c) Information reduced to writing is to be signed by person giving it
(d) Copy of information cannot be given free of cost to informant (Ans : d)

12. In a first information an offence is cognizable and other is non-cognizable, whole case shall be deemed to be– (M.P.C.J.)
(a) Cognizable (b) Non-cognizable (c) It is to be seen whether (d) None of these (Ans : a)

13. Procedure for summary trail is provided in which section of Cr. P.C.? (Utch. C.J.)
(a) Section 251 to Section 260  (b) Section 238 to Section 250
(c) Section 260 to Section 265 (d) Section 255 to Section 265 (Ans : c)

14. Which section of the Code of Criminal Procedure provide for trial before a Court of Session? (U.P.A.P.O.)
(a) Section 225 to Section 237 (b) Section 238 to Section 243
(c) Section 251 to Section 259 (d) Section 260 to Section 265 (Ans : a)

15. Under which Section of Cr. P.C. an accused person can himself be a competent witness? (Utch. C.J.)
(a) Section 315 (b) Section 300 (c) Section 313 (d) Section 317 (Ans : a)

16. When accused does not have sufficient means to engage pleader, the Session Court may assign pleader for defence at expense of the state, it is insured by which section of Cr. P.C.?  (U.P.A.P.O.)
(a) Section 301 (b) Section 304 (c) Section 306 (d) Section 305 (Ans : b)

17. Which section of the Code of Criminal Procedure provides that public prosecutor inchagre of a case may with consent of court at any time before judgment is pronounced withdraw from prosecution of any person in respect of any offence for which he is tried? (U.P.P.C.J.)
(a) Section 304 (b) Section 306 (c) Section 321 (d) Section 313 (Ans : c)

18. When a person who would otherwise be competent, to compound an offence under section 320 of Cr. P.C. is dead, then? (U.P.P.C.S.J.)
(a) Offence cannot be compounded (b) Offence can be compounded by an eye witness
(c) Offence can be compounded by legal representative of such person without consent of the Court
(d) Legal representative of such person can compound offence with consent of the Court (Ans : d)

19. Three years period of limitation is prescribed for taking cognizance of offence punishable with imprisonment for a term not exceeding– (Chatt.J.S.)
(a) One year (b) Three years (c) Five years (d) Seven years (Ans : b)
20. When can a trial court release an accused on bail under section 389(3) of Cr. P.C. after conviction? (M.P.C.J.)
(a) Where accused is on bail, and imprisonment is not exceeding 3 years
(b) Where accused is on bail, and imprisonment is not exceeding 5 years
(c) Where accused is on bail, and imprisonment is not exceeding 7 years
(d) Where offence is exclusively bailable whether accused is on bail or not  (Ans : a)

Loading...

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *