LIC AAO Solved English Language Question Papers 2015


LIC AAO recruitment exam of the year 2015 held on dated 22-03-2015. We are giving 30 questions of English Language (Test–V) of this exam with answers. These questions not only develop of your I.Q. but will useful for upcoming government exams also.

Also Solved Question Paper : General Awareness and Computer Knowledge

Directions (1-5) : Rearrange the given six sentences (A), (B), (C), (D), (E) and (F) in a proper sequence so as to form a meaningful paragraph and then answer the given questions.
(A) The study also shows that firms also contribute a significant amount to property taxes, sales taxes, environmental taxes and so on.
(B) In fact, a study by PWC, an accountancy firm, shows that on average companies pay more tax on labour such as employer's social' security contributions, than on profits.
(C) This widely held belief is wrong.
(D) The only tax paid by businesses is the one levied on their profits.
(E) Accordingly their analysis of data shows that the average global company pays some 43.1 percent of its commercial profits in tax, of which 16.3 percentage points is labour related, 16.1 profit related and 10.7 others.
(F) But with the challenging face of business, this traditional distribution of taxation needs a second look.

1. Which of the following should be the THIRD sentence after the rearrangement ?
(a) A (b) B (c) D (d) E (e) F (Ans : b)

2. Which of the following should be the SECOND sentence after the rearrangement?
(a) A (b) B (c) C (d) D (e) E (Ans : a)

3. Which of the following should be the FIFTH sentence after the rearrangement?
(a) A (b) C (c) D (d) E (e) F (Ans : c)

4. Which of the following should be the FIRST sentence after the rearrangement?
(a) A (b) B (c) C (d) D (e) E (Ans : e)

5. Which of the following should be the SIXTH (LAST) sentence after the rearrangement?
(a) A (b) B (c) C (d) D (e) F (Ans : e)

Directions (6-15) : Read the following passage carefully and answer the questions given below. Certain words/phrases have been given in bold to help you locate them while answering some of the questions.

Inland waterways, as quiet as a mouse, keep the nation's economy flowing as they transport $180 billion of coal, steel, chemicals and other goods each year across 38 states.  Yet, an antiquated system of locks and dams threatens the timely delivery of those goods daily.  Locks and dams raise or lower ships from one water level to the next, but breakdown of these carriers are frequent.  The outage, which began last July, and is expected to end this August, will cost the power generation company and its customers $5.5 million as the utility ferries coal and other supplies along the river for itself and other businesses.  As the economy picks up, the nation's creaking infrastructure will increasingly struggle to handle the load.  That will make products more expensive as businesses pay more for shipping or maneuver around roadblocks and it will cause the nation to lose exports to other countries- both of which are expected to hamper the recovery.

"The good news is, that the economy is turning," says Dan Murray, Vice President of the Transportation Research Institute.  "The bad news is we expect congestion to skyrocket," he added.  .
The ancient lock-and-dam system is perhaps the most egregious example of aging or congested transportation systems that are being outstripped by demand.  Fourteen locks, out of the total twenty-eight are expected to fall by 2020, costing the economy billions of ·dollars.  Meanwhile, seaports cannot accommodate larger container ships, slowing exports and imports highways are too narrow.  Bridges are overtaxed.

The shortcomings were partly masked during the recession as fewer people worked and less freight was shipped, easing traffic on transportation corridors.  But interviews with shippers and logistics companies showed that delays started lengthening along with the moderately growing economy.
Yet there is little prospect for more infrastructure investment as a divided Government battles about how to cut the $1.3 trillion deficit and State and Local Governments face their own budget shortfalls.  Government investment in highways, bridges, water systems, schools and other projects has fallen each year since 2008.  IHS Global Insight expects such outlays to drop by 4.4% this year and 3% in the next year.  According to experts, the country is spending about half of the $2.2 trillion that it should over a five-year period to repair and expand overburdened infrastructure.

6. Which of the following is TRUE in the context of the passage and according to the author?
(a) Despite being in a poor state, carrier ships rarely break down.
(b) Half the number of locks in the author's country is expected to fail in few years.
(c) Despite adequate investments in Infrastructure by Government, the economy has failed to improve.
(d) There have always been frequent power failures in the author's country.
(e) None of the given statements is true.  (Ans : c)

7. As mentioned in the passage, when the economic condition of the author's country begins to improve–
(a) an upward trend in personal savings will be observed.
(b) products' will become cheaper.
(c) imports and exports will witness a setback.
(d) everybody will be employed.
(e) start-up businesses will perish due to already established ones.  (Ans : d)

8. The author in the passage can be seen as being–
(a) Optimistic (b) Ecstatic (c) Stunned (d) Worried (e) Relieved (Ans : d)

9. Which of the following is most nearly the opposite in meaning to the word 'SKYROCKET' as used in the passage?
(a) Reduce (b) Support (c) Worse (d) Fail (e) Shoot (Ans : a)

10. Which of the following correctly explains the meaning of the phrase, 'as quiet as a mouse' as used in the passage for the inland waterways?
(a) Destroy quickly.  (b) Contribute silently (c) Move rapidly
(d) Change swiftly (e) Staying inactive (Ans : b)

11. Which of the following is the central theme of the passage with respect to the author's country?
(a) Recession and its effects on economy of a country.
(b) Why promoting trading through waterways is important.
(c) The need to preserve antiquated locks and dams.
(d) Deteriorating condition of waterways.
(e) Factors contributing to recession.  (Ans : d)

12. According to the passage, the possible unexpected benefit/s of recession is–
(A) lowered expectation of traders.  (B) people can take more credit.  (C) easing traffic congestion .
(a) Only A (b) Only B (c) Only C (d) Both A and B (e) Both Band C (Ans : e)

13. Which of the following is most nearly the same in meaning to the word 'HAMPER' as used in the passage ?
(a) continue (b) divulge (c) deport (d) shorten (e) disturb (Ans : e)

14. Which of the following is most nearly the same in meaning to the word 'FERRIES' as used in the passage?
(a) carries (b) launches (c) hurls (d) travels (e) communicates (Ans : a)

15. Which of the following is most nearly the opposite in meaning to the word 'ANTIQUATED' as used in the passage?
(a) temporary (b) authentic (c) legal (d) contemporary (e) brief (Ans : d)

Directions (16-20) : The sentence has two blanks.  Each blank indicates that something has been omitted.  Choose the words that best fit the meaning of the sentence as a whole.
16. ……….too much planning can hamper development we do need to plan our cities………. balancing environmental costs and public demand.
(a) Since, much (b) Knowing, haphazardly (c) Whereas, systematic
(d) Perhaps, organises (e) While, intelligently (Ans : a)

17. Owing to the slowdown in growth, real estate developers have………. different strategies from cutting their debts and repaying banks to………. new projects.
(a) merged, introduce (b) realised, admit (c) adopted, launching
(d) implemented, founded (e) actively, create (Ans : c)

18. Though women currently……….for 11 percent of mid to senior level management in Japan, they comprise only 1 percent of executive committee members, but these figures are gradually–
(a) tally, perfect (b) explain, expand (c) describe, strong
(d) account, improving (e) acknowledge, decline (Ans : d)

19. At present mutual funds provide ……….information to customers but if more data is provided customers will perhaps be able to make………. decisions.
(a) limited, better (b) most, any (c) primary, completely
(d) inadequate, perfectly (e) partial, worthwhile (Ans : e)

20. The working group………. that the priority sector lending target for all banks………. foreign banks should be 40 percent of Adjusted Net Bank Credit.
(a) reassess, not (b) suggests, including (c) propose, other
(d) recommends, than (e) indicate, over (Ans : b)

Directions (21-25) : In these questions, read the sentence to find out if there is any grammatical mistake/error in it.  The error, if any, will be in one part of the sentence.  Mark the part with the error as your answer.  If there is no error, mark 'No error' as your answer.  (Ignore the errors of punctuation, if any.)

21. As part of its efforts/ to strengthening its balance sheet,/the banks plans to raise/ over $ 15,000 million through a share sale.
(a) As part of its efforts (b) to strengthening its balance sheet,
(c) the banks plans to raise (d) over $ 15,000 million through a sharesale,
(e) No error (Ans : b)

22. The company will delay/ announcing its fourth quarter results/ in order to fine tune a strategy/ to revive itself fortunes.
(a) The company will delay (b) announcing its fourth quarter results
(c) in order to fine tune a strategy (d) to revive itself fortunes.
(e) No error (Ans : d)

23. Some experts have been suggested that/ mechanising farms and reforming! land leasing are the steps which have/ to be taken to increase agricultural productivity.
(a) Some experts have been suggested that
(b) mechanising farms and reforming
(c) land leasing are the steps which have
(d) to be taken to increase agricultural productivity.
(e) No error (Ans : a)

24. It is usually during significant events/ such as the collapse of a country's currency/ or the sudden hike to inflation that/ the central bank will reduce policy rates.
(a) It is usually during significant events (b) such as the collapse of a country's currency
(c) or the sudden hike to inflation that (d) the central bank will reduce policy rates.
(e) No error (Ans : c)

25. It is estimated that the government requires/ two trillion rupees over the next few year/ to fund the construction of 20,000 kilometres of road/ under the national highways development project.
(a) It is estimated that the government requires
(b) two trillion rupees over the next few year
(c) to fund the construction of 20,000 kilometres of road
(d) under the national highways development project.
(e) No error (Ans : b)

Directions (26-30) : Which of the phrases given against the sentence should replace the word/phrase given in bold in the sentence to make it grammatically correct? If the sentence is correct as it is given and no correction is required, select 'No correction required' as the answer.

26. In a breakthrough in post-harvest preservation, researchers have developed an emulsion that provides an eco-friendly shield to perishable fruits and vegetables.
(a) Breaking through (b) In breaking through (c) All break through
(d) A through break (e) No correction required (Ans : e)

27. Strength of the upper, middle and lower back is integral to one's health.
(a) is integration of (b) is integral towards (c) is an integration as
(d) integral of (e) No correction required (Ans : e)

28. Karnataka is homing to students from various countries, but in the absence of a uniform admission process, these students find it tough to switch courses or shift colleges.
(a) is home for (b) is home to (c) the home on (d) the home of (e) No correction required (Ans : b)

29. The eco-friendly packaging not increased shelf life of products by delaying the ageing process, but also increases nutrition.
(a) not only increases (b) only not increasing (c) only increases
(d) also increasing (e) No correction required (Ans : a)

30. While early mornings and late evenings are still a little chilly, it is quite warm throughout all day.
(a) through the days (b) day through (c) days through
(d) throughout the day (e) No correction required (Ans : d)

Directions (31-40) : In the following passage, there are blanks, each of which has been numbered.  Against each, five words are suggested, one of which fits the blank appropriately.  Find out the appropriate word in each case.
No one wants to admit that they could die prematurely.  But the last thing you want is not to have the proper life insurance policy in place should disaster …(151) … .
While life insurance agents aim
to guide you towards whole life insurance …(152)…  term life insurance (whole means more commission for them), term makes more …(153)… for most people.  Term coverage is the appropriate coverage for most individuals, as their ...(154)... are for a certain term of years while their assets accumulate, such as retirement ...(155)... .
People ...(156)... with their finances in today's downtrodden economy may think they can ...(157)... money by skimping on life insurance.  But for parents who still have children living at home, not having a life insurance policy could put their kids at ...(158)... if something were to happen to them.  In the event of the parents dying, a life insurance policy can provide a safety …(159)… for the children to live …(160)… .

31. (a) become (b) come (c) strike (d) happen (e) fall (Ans : c)

32. (a) besides (b) except (c) but (d) over (e) again (Ans : d)

33. (a) value (b) ideas (c) sense (d) reason (e) truth (Ans : c)

34. (a) absences (b) cash (c) lives (d) visions (e) needs (Ans : e)

35. (a) years (b) leave (c) basic (d) savings (e) tenure (Ans : d)

36. (a) struggling (b) flush (c) ignorant (d) leaving (e) accumulating (Ans : a)

37. (a) buy (b) save (c) collect (d) release (e) send (Ans : b)

38. (a) risk (b) outside (c) fear (d) mercy (e) distance (Ans : a)

39. (a) clause (b) net (c) harness (d) home (e) creation (Ans : b)

40. (a) across (b) forward (c) in (d) comfortably (e) to (Ans : b)

Also Solved Question Paper : General Awareness and Computer Knowledge

Loading...

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *