Navodaya Vidyalaya PGT English Solved Question Paper

Navodaya Vidyalaya Samiti P.G.T. Exam of the year 2014 held on dated 1 June, 2014. We are giving 80 questions of English of this exam with answers.

1. Who wrote Old Possum’s Book of Practical Cats’ ?
(A) T. S. Eliot (B) Sylvia Plath
(C) Wallace Stevens (D) W. H. Auden (Ans : A)

2. The name of mathematician and philosopher who won the Nobel Prize for Literature is-
(A) Siv Winston Churchill (B) Bertrand Russel
(C) V. S. Naipaul (D) W. B. Yeats
(Ans : B)

3. The fictional era createdby Aldous Huxley in his epoch-making novel-Brave New World-
(A) After Darwin (B) After Marx
(C) After Ford (D) After Armageddon
(Ans : C)

4. The theatre which Yeats launched in 1904 with his associate J. M. Synge-
(A) Drury Lane Theatre (B) Royal Court Theatre
(C) The Rose (D) Abbey Theatre (Ans : D)

5. Newspeak is an artificial language–” designed to diminish the range of thought”. In which book can you read about it ?
(A) 1984 (B) Brave New World
(C) The Cancer Ward (D) Animal Farm (Ans : A)

6. Which of the following novels takes its title from a work by John Bunyan ?
(A) Dombey and Son (B) Vanity Fair
(C) Lord Jim (D) Jane Eyre (Ans : B)

7. The struggle for radical social reform in the 19th Century forms the background of-
(A) Cranford (B) A Tale of Two Cities
(C) Felix Holt (D) Pride and Prejudice (Ans : C)

8. ‘In Memorium’ was written in memory of-
(A) Keats (B) Thomas Arnold
(C) P. B. Shelley (D) A. H. Hallam (Ans : D)

9. Sissy Jupe is a character in-
(A) Hard Times (B) Middlemarch
(C) Jude the Obscure (D) David Copperfield (Ans : A)

10. The writer who wrote a poem in memory of Yeats is-
(A) Eliot (B) Auden (C) C. Day Lewis (D) Edith Sitwell (Ans : B)

11. With which of the following political movements was G. B. Shaw associated-
(A) The Fourth International (B) The New Left
(C) Fabian Society (D) Labour Party (Ans : C)

12. The character whose nickname is Rabbit (an ordinary middle-class man lost in the sterility of the modern world) is featured in the works of-
(A) Saul Bellow (B) Simclair Lewis (C) Huxley (D) Updike (Ans : D)

13. Sea of Poppies is written by-
(A) Amitav Ghosh (B) Vikram Seth (C) Arvind Adiga (D) Raja Rao (Ans : A)

14. ‘Anxiety of Influence’ –the term has been coined by-
(A) Lionel Trilling (B) Harold Bloom (C) Cleanth Brooks (D) Derrida (Ans : B)

15. Which of the following is a formalistic critic ?
(A) Arnold (B) Northrop Frye (C) Empson (D) Ezra Pound (Ans : C)

16. Of the four seminal feminist texts, which one is written by a man?
(A) A Vindication of the Rights of Woman (B) The Second Sex
(C) A Room of One’s Own (D) An Essay an the Subjection of Women (Ans : D)

17. ‘Paradox’ and ‘Tension’ are critical terms promoted by-
(A) Tate and Brooks (B) Wordsworth and Coleridge
(C) Pound and Eliot (D) Johnson and Pater (Ans : A)

18. According to Coleridge, what it is dissolves, diffuses, dissipates, in order to recreate and to unify-
(A) Fancy (B) Secondary imagination
(C) Epiphany (D) Sensibility (Ans : B)

19. The Long Revolution (1961) is written by-
(A) David Daiches (B) Terry Eagleton
(C) Raymond Williams (D) Jonathan Culler (Ans : C)

20. ‘Difference’ is a critical concept introduced by-
(A) Foucault (B) Lacan (C) Edward Said (D) Derrida (Ans : D)

21. Which device has been used in the lines “Success is counted sweetest/By those who never succeed” ?
(A) Hyperbole (B) Ambiguity (C) Conceit (D) Paradox (Ans : D)

22. ‘Darkness visible’ and ‘Fearful joy’ are example of-
(A) Oxymoron (B) Antithesis (C) Anti-climax (D) Simile (Ans : A)

23. Who, of the following, is supposed to be the exponent of the theory of dhvani (suggestion)-
(A) Bharatamuni (B) Anandavardhana
(C) Abhinavagupta (D) Kuntaka (Ans : B)

24. Which of the following is not a dramatic monologoue ?
(A) Ulysses (Thennyson) (B) Fra Lippa Lippi (Browning)
(C) On his Blindness (Milton) (D) The Love Song of J. Alfred Prufrock (Eliot) (Ans : C)

25. “The pen is mightier than the sword” -this is an example of-
(A) pathetic fallacy (B) synecdoche
(C) transferred epithet (D) metonymy (Ans : D)

26. Who, of the following, did coin the word-’Yahoo’ ?
(A) Swift (B) Twain (C) Wodehouse (D) Orewell (Ans : A)

27. The Prime of Miss Jean Brodie was written by-
(A) Iris Murdoch (B) Muriel Spark
(C) Virginia Woolf (D) G. B. Shaw (Ans : B)

28. Which of the following was the first novel in English written by an Indian writer?
(A) Kanthapura (B) Untouchable
(C) Rajmohan’s Wife (D) Murugan, The Tiller (Ans : C)

29. Which of the following is written by Sri Aurobindo ?
(A) The Religion of Man (B) The Mark of Vishnu
(C) Delhi : A Novel (D) The Future Poetry (Ans : D)

30. Which of the following is written by Raja Rao?
(A) The Meaning of India (B) Two Lives
(C) The Death of Vishnu (D) The English Teacher (Ans : A)

31. The 2013 Nobel Prize for Literature was awarded to-
(A) Chinua Achebe (B) Alice Munro
(C) Margaret Atwood (D) Wole Soyinka (Ans : B)

32. Which of the following Indian writers was given the Sahitya Academy Award for English in 2013 ?
(A) Allan Sealy (B) Vikram Seth
(C) Ternsula Ao (D) Anjum Hasan (Ans : C)

33. The central character in Rushdie’s Midnight’s Children is-
(A) Padma (B) Dr. Narlikar (C) Shiva (D) Saleem Sinai (Ans : D)

34. The Gunny Sack is written by-
(A) M. G. Vassanji (B) Nadine Gordimer
(C) Wole Soyinka (D) Alan Paton (Ans : A)

35. Which of the following novels is written by Margaret Atwood?
(A) Cry, the Beloved Country (B) Foe
(C) The Handmaid’s Tale (D) A Man of the People (Ans : C)

36. Which of the following novels is the sequel to Chinua Achebe’s first novel-Things Fall Apart (1958) ?
(A) Arrow of God (B) A Man of the People
(C) Anthills of the Savannah (D) No Longer of Ease (Ans : D)

37. July’s People is a novel written by-
(A) Nadine Gordimer (B) Coetzee
(C) Alan Paton (D) Wole Soyinka (Ans : A)

38. Who of the following writers, is credited with having coined the term, cyberspace’?
(A) Bruce Sterling (B) Rudy Rucker
(C) William Gibson (D) Neal Stephenson (Ans : C)

39. The Playboy of the Western’ World is a play by-
(A) Bertolt Bercht (B) G. B. Shaw
(C) J. M. Synge (D) Inoesco (Ans : C)

40. The Time Machine is a novel written by-
(A) Erelyn Waugh (B) Aldous Huxley
(C) George Orwell (D) H. G. Wells (Ans : D)

41. Roland Barthes is the author of one of the following texts-
(A) “The Death of Tragedy” (B) “The Death of the Author”
(C) “The Death of Literature” (D) “The Death of a Hero” (Ans : B)

42. The Brothers Karamazov, the famous novel was written by-
(A) Leo Tolstoy (B) Chekhov (C) Dostoevsky (D) Pushkin (Ans : C)

43. The Waste Land, the famous poem by T. S. Eliot is divided into-
(A) Three parts (B) Four parts (C) Six parts (D) Five parts (Ans : B)

44. Who, of the following, said that ‘Milton belongs to the Devil’s party without knowing it’ ?
(A) William Blake (B) William Empson (C) C. S. Lewis (D) Frank Kermode (Ans : A)

45. Strophe, antistrophe and epode form a three part structure in-
(A) a Greek ode (B) a Classic ode (C) a Medieval ode (D) a Petrarchan sonnet Ans : (B)

46. The Well-Wrought Urn is written by-
(A) Rene Wellek (B) Winsatt (C) Cleanth Brooks (D) Terry Eagleton (Ans : C)

47. The soul of tragedy, according to Aristotle is-
(A) Character (B) Thought (C) Spectacle (D) Plot (Ans : D)

48. The author of The Hungry Tide is-
(A) Amitav Ghosh (B) Vikram Seth (C) Shobha De (D) Upamanyu Chatterjee (Ans : A)

49. The woman character who is an artist by prfession in Virginia Woolf’s To The Lighthouse is-
(A) Mrs. Ramsay (B) Lily Briscoe (C) Mrs. Dalloway (D) Miriam (Ans : B)

50. The poet who described poetry as ‘inspired mathematics’ is-
(A) T. S. Eliot (B) G. M. Hopkins (C) Ezra Pound (D) Yeats (Ans : C)

51. The posthumously published novel of Jane Austen is-
(A) Sense and Sensibility (B) Mansfield Park
(C) Emma (D) Northanger Abbey (Ans : D)

52. Carlyle’s Sartor Resartus means-
(A) The tailor retalaired (B) I know not where
(C) Satan’s Story Retold (D) A set of elegant clothes (Ans : A)

53. The theatre of cruelty is associated with-
(A) Grotovsky (B) Antonin Artaud (C) Brecht (D) Ionesco (Ans : B)

54. Using the expression– ‘crown’ for the monarchy is an example of-
(A) Hyperbole (B) Personification (C) Metonymy (D) Synecdoche (Ans : C)

55. The concept of ‘arche writing’ is developed by-
(A) Foucault (B) Barthes (C) G. C. Spivak (D) Derrida (Ans : D)

56. Table Talk is a collection of essays by–
(A) Hazlitt (B) Lamb (C) Hunt (D) Addison (Ans : A)

57. Dr. Johnson’s A Dictionary of the English Language was published in the year-
(A) 1757 (B) 1756 (C) 1755 (D) 1758 (Ans : C)

58. Willy Loman is a character in-
(A) A Doll’s House (B) The Cherry Orchard
(C) Waiting for Godot (D) Death of a Salesman (Ans : D)

59. Which of the following plays was written by Samuel Beckett ?
(A) Endgame (B) A Doll’s House
(C) Volpone (D) Mother Courage and Her Children (Ans : A)

60. Who wrote “A tiger does not proclaim its tigertude” ?
(A) Ngugi (B) Wole Soyinka (C) Achebe (D) Derek Walcott (Ans : B)

61. “Did He who made the Lamb made thee” –appears in the poem-
(A) “Chimney Sweeper” (B) “London”
(C) “The Tyger” (D) “Introduction” (Ans : C)

62. In his “Foreword” to Kanthapura, Raja Rao describes Kanthapura as a-
(A) historical novel (B) political novel
(C) work of magic realism (D) sthalapurana (legend of a place) (Ans : D)

63. Who among the following was not a member of the group, ‘The University wits’ ?
(A) Ben Jonson (B) Thomas Nashe
(C) Christopher Marlowe (D) George Peele (Ans : A)

64. The Great Gatsby is written by-
(A) Saul Bellow (B) F. Scott Fitzgerald
(C) John Updike (D) D. H. Lawrence (Ans : B)

65. Who among the following has translated Beowulf ?
(A) Thom Gunn (B) Edward Thomas
(C) Seamus Heaney (D) Alan Lewis (Ans : C)

66. Which of the following feminist critics used the term–’Gyno- criticism’ for the first time?
(A) Kate Millet (B) Simone de Beauvoir
(C) Mary Ellmann (D) Elaine Showalter (Ans : D)

67. ‘Anagnorisis’ is a term used by Aristotle in order to describe-
(A) the moment of discovery by the protagonist
(B) the reversal of fortune
(C) the happy resolution of the plot
(D) the convergence of the main plot and the sub-plot (Ans : A)

68. ‘Only connect’ is the epigraph to a novel by-
(A) D. H. Lawrence (B) E. M. Forster
(C) Virginia Woolf (D) Joseph Conrad (Ans : B)

69. Which of the following novels makes intertextual references to Jane Eyre?
(A) No Telephone to Heaven (B) Crick Crack Monkey
(C) Wide Sargasso Sea (D) Between Two Worlds (Ans : C)

70. J. M. Coetzee’s Foe is a postmodern retelling of-
(A) Ivanhoe (B) Evelina
(C) The Moonstone (D) Robinson Crusoe (Ans : D)

71. The Apprentice is written by-
(A) Arun Joshi (B) G. Y. Desani
(C) Bhabhani Bhattarcharya (D) Nayantara Sahgal (Ans : A)

72. Sheridan’s first play was-
(A) St. Patrick’s Day (B) The Rivals
(C) A Trip to Scarborugh (D) School for Scandal (Ans : B)

73. The term “Campus novel” is associated with-
(A) Graham Greene (B) William Golding
(C) Margaret Drabble (D) Kingsley Amis (Ans : D)

74. The line– “I am no Prince Hamlet nor was meant to be ……….” appears in T. S. Eliot’s.
(A) “The Love Song of J. Alfred Prufrock” (B) “Four Quartets”
(C) “Gerontion” (D) “The Waste Land” (Ans : A)

75. Bosola is a character in a play by-
(A) Ben Jonson (B) Webster
(C) Marlowe (D) Thomas Mddleton (Ans : B)

76. The play–” A Dance of the Forests” is written by-
(A) Margaret Atwood (B) Nadine Gordimer
(C) Wole Soyinka (D) Ngugi (Ans : C)

77. Who among the following popularized the expression– ‘The
Two Cultures’ ?
(A) T. S. Eliot (B) Matthew Arnold
(C) Raymond Williams (D) C. P. Snow (Ans : D)

78. “Bliss was it in that dawn to be alive, but to be young was very heaven” –this occurs in a poem by-
(A) William Wordsworth (B) S. T. Coleridge
(C) Byron (D) Shelley (Ans : A)

79. In The Waste Land, Eliot uses the expression– “il miglior fabbro” to refer to-
(A) W. B. Yeats (B) Ezra Pound
(C) Sylvia Plath (D) W. H. Auden (Ans : B)

80. The term “a stream of consciousness” is derived from the writing of-
(A) Mary Sinclair (B) Dorothy Richardson
(C) William James (D) James Joyce (Ans : C)


Comments & Contact Form


Email *

Message *