SSC CPO Exam Solved Question Paper 2014

SSC CPO Exam 2014 (Held on 22-06-2014)

English Comprehension Solved Paper
Directions (Q. Nos. 1-5) Some parts of the sentences have errors and some are correct. Find out which part of a sentence has an error and blacken the oval corresponding to the appropriate letter (a, b, c). If a sentence is free from error, then you answer is (d).

1. In 1906 a earthquake (a)/ destroyed much (b)/ of San Francisco. (c)/ No error (d)
Ans : (a)

2. His parents does not (a)/ approve of (b)/ his business. (c)/ No error (d)
Ans : (a)

3. The college library is (a)/not only equipped with (b)/ very good books but also with the latest journals. (c)/ No error (d)
Ans : (b)

4. The lovers walked (a)/ beside each other (b)/ in silence. (c)/ No error (d)
Ans : (d)

5. Men are wanted (a)/ for the army (b)/ and the navy, and the air force. (c)/ No error (d)
Ans : (c)

Directions (Q. Nos. 6-10) Sentences are given with blanks to be filled in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternative out of the four.

6. China is a big country, in area it is bigger than any country ……….Russia.
(a) accept (b) except (c) expect (d) access
Ans : (b)

7. The masks worn by the men helped them ……….their identity.
(a) conceal (b) congeal (c) masquerade (d) cheat
Ans : (a)

8. On the ……….occasion of Laxmi Puja the Mathurs bought a new car.
(a) officious (b) auspicious (c) fortuitous (d) prosperous
Ans : (b)

9. Precautions are to be taken with anyone who seems……….
(a) contagious (b) infectious (c) diseased (d) defiled
Ans : (b)

10. The treasure was hidden………. a big shore.
(a) on (b) underneath (c) toward (d) off
Ans : (b)

Directions (Q. Nos. 11-15) Out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word.

11. Scorn
(a) Concise (b) Despise (c) Bias (d) Fierce
Ans : (b)

12. Catastrophe
(a) Tragedy (b) Anger (c) Violence (d) Hatred
Ans : (a)

13. Abjure
(a) Renounce (b) Announce (c) Pronounce (d) Denounce
Ans : (a)

14. Assess
(a) Overload (b) Measure (c) Permit (d) Enter
Ans : (b)

15. Elastic
(a) Free (b) Liberal (c) Flexible (d) Broad
Ans : (c)

Directions (Q. Nos. 16-20) Choose- the word opposite in meaning to the given word.

16. Safe
(a) Rash (b) Insecure (c) Beneficial (d) Harsh
Ans : (b)

17. Redundant
(a) Repentant (b) Surplus (c) Singular (d) Required
Ans : (d)

18. Fair
(a) Untrue (b) Unjust (c) Coarse (d) Harsh
Ans : (b)

19. Boisterous
(a) Serenity (b) Calm (c) Cheerful (d) Courageous
Ans : (b)

20. Substantial
(a) Flimsy (b) Hefty (c) Actual (d) Excess
Ans : (a)

Directions (Q. Nos. 21-25) Four alternatives are given for the idiom/phrase underlined in the sentence. Choose the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase.

21. We must work with all our might and main, otherwise we cannot succeed.
(a) full force (b) complete trust
(c) exceptional skill (d) full unity
Ans : (a)

22. The sailors nailed their colours to their mast.
(a) put up a colourful mast (b) refused to climb down
(c) took over the ship (d) decided to abandon the ship
Ans : (b)

23. We had (had) better batten down the hatches. The weather is unpredictable.
(a) stay in-door (b) prepare for a difficult situation
(c) go somewhere safe (d) face the obstacles
Ans : (b)

24. It is difficult to have a sensible discussion with her as she flies off at a tangent.
(a) gets carried away (b) starts discussing something irrelevant
(c) loses her temper easily (d) does not really understand anything
Ans : (b)

25. The students found it hard to go at equal speed with the professor.
(a) get away from (b) put up with
(c) keep up with (d) race against
Ans : (c)

Directions (Q. Nos. 26-30) A sentence/a part of the sentence is underlined. Below are given alternatives to the underlined part at (a), (b), (c) which may improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no improvement is needed your answer is (d).

26. He will revise it when he is comes back.
(a) when he come back (b) on coming back
(c) when he came back (d) No improvement
Ans : (b)

27. The members of the student's union did not give the examination in protest.
(a) did not write (b) did not sit far
(c) did not show up for (d) No improvement
Ans : (b)

28. She was kept from her assignment because of her loquacious room-mate.
(a) noisy (b) irritating (c) talkative (d) No improvement
Ans : (c)

29. James epitomizes everything that a leader should be.
(a) worships (b) loves (c) dares (d) No improvement
Ans : (d)

30. The businessman is respectively connected.
(a) respectfully (b) respectably (c) receptively (d) No improvement
Ans : (b)

Directions (Q. Nos. 31-35) Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences and indicate it.

31. One who offers his service of his own free will.
(a) Worker (b) Slave (c) Volunteer (d) Servant
Ans : (c)

32. One who is always doubting.
(a) Sceptic (b) Deist (c) Rationalist (d) Positivist
Ans : (a)

33. A Collection of slaves
(a) Coffle (b) Crew (c) Company (d) Cortege
Ans : (a)

34. A professional soldier hired to serve in a foreign army
(a) Mercenary (b) Liquidator (c) Venal (d) Hireling
Ans : (a)

35. Not likely to be easily pleased
(a) Fastidious (b) Infallible (c) Fatalist (d) Communist
Ans : (a)

Directions (Q. Nos. 36-40) Four words are given in each question, out of which only one word is correctly spelt. Find the correctly spelt word.

36. (a) Resillient (b) Presuade (c) Dubious (d) Depplete
Ans : (c)

37. (a) Ineffectual (b) Iniffectual (c) Inefecttual (d) Inefictual
Ans : (a)

38. (a) Massacer (b) Massecre (c) Masacre (d) Massacre
Ans : (d)

39. (a) Conciance (b) Consience (c) Conscience (d) Connscience
Ans : (c)

40. (a) Nirvana (b) Nirvena (c) Nirvanna (d) Nyrvana
Ans : (a)

Directions (Q. Nos. 41-50) You have two brief passages with five questions following each passage. Read the passages carefully and choose the best answer to each question our of the four alternatives.

Passage I
Street theatre in India is a well established ancient art form. Despite the proliferation of modern means of entertainment and communication, street theatre continues to flourish in India.
Street theatre as a channel of communication has for centuries been propagating reforms by highlighting social, economic and political issues present in the society. Unlike in the olden days, its performance is no longer restricted to villages or small localities of the city. Today small groups of performers including students, would stage performances to mobilise public opinion or to help create or raise awareness over a particular issue of public importance.
Themes on substance abuse, AIDS awareness, and domestic violence are some of the areas highlighted by contemporary street theatre troupe. Unlike in regular drama street drama employ very little props and images. The human body becomes the main tool in which choreography, mime, dialogues, songs and slogans are extensively used.
Street theatre is one of the most intimate media. Its appeal is to the emotions leading to quick psychological impact on audiences. By being local and live they also are able to establish not only direct contact with the audience but by being cost-effective and flexible they are popular among all age groups.

41. Modern means of entertainment and communication ……….street theatre.
(a) does affect (b) does not affect (c) helps popularise (d) help establish
Ans : (b)

42. In the olden days street theatre ……….to villages or small localities of the city.
(a) was restricted (b) was not restricted (c) was opened (d) was entertained
Ans : (a)

43. Street theatre usually ……….with issues of public importance.
(a) is distanced (b) is performed (c) deals (d) does not deal
Ans : (c)

44. Street theatre ……….is to stage.
(a) nothing (b) costly (c) reasonable (d) affordable
Ans : (d)

45. Street theatre creates an/a… impact on audiences.
(a) intimate (b) emotional (c) mystical (d) physical
Ans : (b)

Passage II
Self-directed learning, in its broadest meaning, describes a process in which individuals take the initiative with or without the help of others, in diagnosing their learning needs formulation learning goals, identifying resources for learning, choosing and mplementing learning strategies and evaluating learning outcomes. Thus it is important to attain new knowledge easily and skillfully for the rest of his or her life.
What is the need for self-directed learning? One reason is that there is convincing evidence that people, who take the initiative in learning, learn more things and learn better than people who sit at the feet of teachers passively waiting to be taught. The second reason is that self-directed learning is more in tune with our natural processes of psychological development; an essential aspect of maturing is developing the ability to take increasing responsibility of our own lives to become increasingly self-directed.
The third reason is that many of the new developments in education put a heavy responsibility on the learners to take a good deal of initiative in their own learning. To meet the challenges in today's instructive environment, self-directed learning is most essential.

46. In self-directed learning, an individual
(a) takes initiative with or without the help of others (b) is passive and waits for directions
(c) is helpless and dependent (d) takes initiative, without an objective
Ans : (a)

47. There is need for self-directed learning because–
(a) it is less challenging (b) it helps people to learn more things and learn better
(c) it is a more cost-effective method (d) it is a modern method of learning
Ans : (b)

48. Which word best describes self-directed learning?
(a) Active learning (b) Passive learning (c) Compulsory learning (d) Repulsive learning
Ans : (a)

49. The modern environment according to the author is–
(a) restrictive (b) instructive (c) less developed (d) impracticable
Ans : (b)

50. The synonym of the word 'diagnosing' is–
(a) searching (b) examining (c) identifying (d) complying
Ans : (c)


Comments & Contact Form


Email *

Message *