Uttarakhand B.Ed. Entrance Exam Solved Question Paper

Uttarakhand B.Ed. Entrance Test
General Knowledge Solved Paper(Held on 26-5-2013) 

1. From the area point of view, the biggest district of Uttarakhand–
(A) Uttarkashi (B) Chamoli (C) Dehradun (D) Haridwar
Ans : (B)

2. Number of districts in Uttarakhand–
(A) 12 (B) 17 (C) 13 (D) 15
Ans : (C)

3. First Governor of Uttarakhand–
(A) Surjeet Singh Barnala (B) Sudershan Agarwal (C) Aziz Qureshi (D) Margret Alva
Ans : (A)

4. Olympic-2016 will be held at–
(A) Rio-de-Ienero (B) Glassgow (C) Sochi (D) Queen'sland
Ans : (A)

5. Reserve Bank of India was established on–
(A) April 1, 1935 (B) July 1, 1935 (C) April 1, 1934 (D) July, 1936
Ans : (A)

6. The battle of Buxor took place in–
(A) 1765 (B) 1768 (C) 1764 (D) 1763
Ans : (C)

7. Gagan Narang is related to which game ?
(A) Tennis (B) Shooting (C) Golf (D) Badminton
Ans : (B)

8. Subrato Cup is related to–
(A) Football (B) Hockey (C) Badminton (D) Tennis
Ans : (A)

9. Who is known as the father of white revolution?
(A) Dr. Verghese Kurien (B) M. S. Swaminathan (C) Both (A) and (B) (D) None of the above
Ans : (A)

10. Which of the following rivers does not originate in Uttarakhand?
(A) Balganga (B) Alakhnanda (C) Bhagirathi (D) Gomati
Ans : (D)

11. The minimum age required to be the Prime Minister of India–
(A) 30 years (B) 25 years (C) 35 years (D) 40 years
Ans : (B)

12. The tenure of the members of Rajya Sabha is–
(A) 5 years (B) 6 years (C) 7 years (D) 4 years
Ans : (B)

13. The largest desert in the world is–
(A) Sahara Desert (B) Gobi Desert (C) Thar Desert (D) N one of these
Ans : (A)

14. Which planet is known as 'Red planet' ?
(A) Mars (B) Venus (C) Earth (D) Mercury
Ans : (A)

15. Human Rights' day is celebrated on–
(A) December 10 (B) January 10 (C) June 10 (D) November 10
Ans : (A)

16. Five Year Planning commenced in the year–
(A) 1951 (B) 1952 (C) 1953 (D) 1950
Ans : (A)

17. Pongal is famous festival of–
(A) Tamil Nadu (B) Karnataka (C) Kerala (D) Andhra Pradesh
Ans : (A)

18. SEBI stands for–
(A) Saving and Exchange Bank of India (B) Securities and Exchange Bank of India
(C) Survey of Essential business in India (D) Securities and Exchange Board of India
Ans : (D)

19. Which deities are worshipped in Badrinath and Kedarnath ?
(A) Vishnu and Shiva (B) Shiva and Ram (C) Krishna and Shiva (D) Krishna and Vishnu
Ans : (A)

20. Which of the following is not included in Panch Kedar?
(A) Bil Kedar (B) Tungnath (C) Rudranath (D) Kedarnath
Ans : (A)

21. National Bird of India is–
(A) Peacock (B) Koel (C) Bulbul (D) Monal
Ans : (A)

22. First pistal shooter of India, who is credited to have won Gold medal in World Cup–
(A) Anjali Bhagwat (B) Rahi Sakhtobat (C) Saina Nehwal (D) Sania Mirza
Ans : (B)

23. M. K. Narayan is a Governor of which state?
(A) West Bengal (B) Assam (C) Andhra Pradesh (D) Gujarat
Ans : (A)

24. Which of the following is mismatched?
(A) Ricky Ponting–Australia (B) Kevin Peterson–England
(C) Lasith Malinga–Sri Lanka (D) Hasim Amla–Bangladesh
Ans : (D)

25. State, Where Sanskrit is given an honourable place as second language–
(A) Uttarakhand (B) Uttar Pradesh (C) Gujarat (D) Punjab
Ans : (A)

26. Existing Chief Justice of India is–
(A) K. G. Balkrishnan (B) Y. K. Sabarwal (C) P. Sathasivam (D) V. N. Khare
Ans : (C)

27. The Constitution of India came into force on–
(A) January 26,1950 (B) December 16, 1950
(C) August 15, 1947 (D) August 26,1947
Ans : (A)

28. First match of IPL-VI was played between which two teams?
(A) Kolkata Knight Riders and Delhi Daredevils
(B) Rajasthan Royals and Deccan Chargers
(C) Mumbai Indians and Chennai Superkings
(D) Chennai Superkings and Rajasthan Royals
Ans : (A)

29. Who got Swam Mandir made?
(A) Guru Govind Singh (B) Guru Arjun Dev (C) Guru Ramdas (D) Guru Teg Bahadur
Ans : (B)

30. Who among the following is not the recipient of Jnanpeeth Award?
(A) Tarashankar Bandopadhyay (B) Firaq Gorakhpuri
(C) Ramdhari Singh Dinkar (D) Maithilisharan Gupta
Ans : (D)

31. Who is known as an/Iron-Lady' ?
(A) Indira Gandhi (B) Sarojini Naidu (C) Margrate Thacher (D) Anni Besant
Ans : (C)

32. Kathak is a folk dance form of which state?
(A) Tamil Nadu (B) Kerala (C) Uttar Pradesh (D) Assam
Ans : (A)

33. Which of the following player, has not won any medal in London Olympic ?
(A) Saina Nehwal (B) Anjali Bhagwat (C) Marykom (D) Gagan Narang
Ans : (B)

34. Who among the following is a recipient of Padma Vibhushan for 2013?
(A) Prof. Yashpal (B) Sharmila Tagore (C) Dr. Kanak Rele (D) Abdul Rashid Khan
Ans : (A)

35. Dada Saheb Phalke award for 2013 was given to–
(A) Pran (B) Vinod Khanna (C) Shyam Benegal (D) Manna Dey
Ans : (A)

36. Unique Identification Authority is headed by–
(A) Nandan Neilkani (B) Kaushik Basu (C) Parthasarthi Som (D) Dr. Rakesh Mohan
Ans : (A)

37. Sardar Patel Stadium is located at–
(A) Mumbai (B) Chennai (C) Kolkata (D) Delhi
Ans : (B)

38. USA has declared 2 October to be celebrated as–
(A) International Non-Violence Day (B) International Water Day
(C) International Nature Day (D) International Tomato Day
Ans : (A)

39. Gagnam form of dance belongs to which country?
(A) South Korea (B) Japan (C) China (D) USA
Ans : (A)

40. Which of the following industrialists, expired on 14 April, 2013 ?
(A) Dhirubhai Ambani (B) Ram Prasad Goenka (C) Jarnnalal Bajaj (D) Jahangir Ratanji Tata
Ans : (B)

41. 'Satyamev Jayate' is borrowed from–
(A) Mundak Upnishad (B) Arthshashtra (C) Ramayan (D) Mahabharat
Ans : (A)

42. Who is the last guru of Sikhs?
(A) Guru Ramdas (B) Guru Govind Singh (C) Guru Arjundev (D) Guru Teg Bahadur
Ans : (B)

43. Deficiency of vitamin 'K' causes–
(A) Scurvey (B) Non-clothing of blood (C) Night Blindness (D) Bery-Bery
Ans : (B)

44. Yuki Bhanwari is associated with which game ?
(A) Badminton (B) Tennis (C) Golf (D) Shooting
Ans : (B)

45. Badminton is a National game of which country ?
(A) Malaysia (B) India (C) China (D) Russia
Ans : (A)

46. Vikram Sarabhai Research Centre is located at–
(A) Chennai (B) Delhi (C) Thiruvananthpuram (D) Kolkata
Ans : (C)

47. Jan Lokpal Bill is related to–
(A) Corruption (B) Theft (C) Impersonation (D) Election
Ans : (A)

48. The origin of Yamuna is–
(A) Bandarpoonch (B) Gangotri (C) Gomukh (D) Uttarkashi
Ans : (A)

49. BHEL stands for–
(A) Bharat Heavy Electrical Ltd. (B) Bhabha Helium Emission Ltd.
(C) Bharat Heavy Electronics Ltd. (D) Bharat Holland Electrical Ltd.
Ans : (A)

50. Choose the mismatched–
(A) Brazil-Brazilia (B) Spain-Vienna (C) Australia-Canbera (D) China-Beijing
Ans : (B)

Loading...

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *