UPSC NDA Exam General Knowledge Solved Questions Paper 2012

Union Public Service Commission
National Defence Academy and Naval Academy Exam 2012
General Knowledge Solved Paper

1. The Jury Act of 1827 was opposed by many Indians. One of the grounds for opposing it was that it denied both to the Hindus and Mohammedans the honour of a seat on the Grand Jury. Which among the following was known for his opposition to the Jury Act?
(A) Gopal Krishna Gokhale (B) Lord Sinha
(C) Sir Syed Ahmed Khan (D) Raja Rammohan Roy
Ans : (D)

2. Plan Balkan was–
(A) a plan devised by Mountbatten to transfer power to separate provinces or confederation of provinces, with the Bengal and Punjab Assemblies being given the options to vote for partition of their provinces
(B) The plan devised by Pethick Lawrence to give autonomy to Indian princes and provinces
(C) A plan devised by the Muslim League and the Congress to provide autonomy to Indian provinces to form confederations
(D) A plan devised by Mountbatten to allow Indian princes the freedom to either be independent or to join either India or Pakistan
Ans : (D)

3. Which one among the following prominently rose in revolt against the British in 1857?
(A) Punjab Army (B) Madras Regiment
(C) Bengal Army (D) Awadh Regiment
Ans : (C)

4. The first Prime Minister of India in 1947 was appointed by–
(A) the Governor-General (B) the President of India
(C) Mahatma Gandhi (D) a committee headed by Dr. Rajendra Prasad
Ans : (B)

5. Which one among the following statements is correct?
The press in democracy must–
(A) be free and impartial
(B) be committed to the policies of the government
(C) highlight the achievement of the government without criticising its policies
(D) criticise the policies of the government
Ans : (A)

6. Telescopes are placed in space to view distant galaxies primarily to–
(A) get closer to the observed objects
(B) avoid the absorption of light or other radiations in the atmosphere of the earth
(C) avoid light pollution from the earth’s populated areas
(D) avoid steering the telescope against the earth’s motion
Ans : (B)

7. SONAR is mostly used by–
(A) Doctors (B) Engineers
(C) Astronauts (D) Navigators
Ans : (D)

8. A bucket full of water is kept in a room and it cools from 75°C to 70°C in time T1 minutes, from 70°C to 65°C in time T2 minutes, and from 65°C to 60°C in time T3 minutes, then–
(A) T1 = T2 = T3 (B) T1 < T2 < T3
(C) T1 > T2 > T3 (D) T1 < T3 < T2
Ans : (B)

9. For a simple pendulum, the graph between T2 and L (where T is the time period and L is the length) is–
(A) straight line passing through origin (B) parabolic
(C) circle (D) None of the above
Ans : (A)

10. When an electrical safety fuse is rated (marked) as 16 A, it means it–
(A) will not work if current is less than 16 A
(B) has a resistance of 16 Ω
(C) will work if the temperature is more than 16°C
(D) will be blown (break) if current exceeds 16 A
Ans : (D)

11. Who among the following was recently (May 2012) elected as Chair of the Asian Development Bank’s Board of Governors ?
(A) Pranab Mukherjee (B) Montek Singh Ahluwalia
(C) Duvvuri Subbarao (D) Aditya Puri
Ans : (A)

12. Consider the following statements–
1. Justice Dalveer Bhandari was recently elected as the President of International Court of Justice.
2. Justice Bhandari was a senior Judge of the Supreme Court of India.
Which of the statements given above is/are correct?
(A) 1 only (B) 2 only
(C) Both 1 and 2 (D) Neither 1 nor 2
Ans : (C)

13. Consider the following names in the field of Indian cinema–
Vidya Balan, Sournitra Chatterjee, Tapan Sinha, VK Murthy
Which of the following statements is/are correct?
1. All of them are winners of Dadasaheb Phalke Award.
2. While Tapan Sinha is a film director, VK Murthy is known for cinematography.
3. Soumitra Chatterjee was the last to get the Dadasaheb Phalke Award.
Select the correct answer using the code given below–
(A) 1, 2 and 3 (B) 2 and 3 only
(C) 3 only (D) 1 and 2 only
Ans : (B)

14. Who among the following was awarded the first Tagore Award for Cultural Harmony for the year 2012?
(A) Jasraj (B) Ravi Shankar
(C) Nikhil Banerjee (D) Bhimsen Joshi
Ans : (B)

15. Consider the following about the budget proposals for the year 2012-2013–
1. Service tax rate raised and covers all services including those in the negative list.
2. Increase in defence allocation over the previous year.
Which of the statements given above is/are correct ?
(A) 1 only (B) 2 only
(C) Both 1 and 2 (D) Neither 1 nor 2
Ans : (B)

16. Suppose, the Naxalites have kidnapped a Deputy Commissioner from Baster region in Chhattisgarh and taken him to the Abujmad area. In return for his release, the Naxals demand that all Naxal prisoners must be released from jails across India. In such a situation which among the following may be the best conflict resolution mechanism?
1. The paramilitary and local police attack the Naxalites and attempt to release the kidnapped.
2. The state forces offer huge sums of money to the Naxals as ransom and release all Naxal prisoners.
3. The state forces engaged the Naxals in a dialogue while simul- taneously sending in a commando force to release the prisoners.
4. The state forces utilise local mediators to engage with the Naxals to work out a resolution process for release of the kidnapped.
Select the correct answer using the code given below–
(A) 1, 3 and 4 (B) 2 and 3
(C) 3 and 4 only (D) 4 only
Ans : (C)

17. A high level committee set up by the Ministry of Housing and Urban Poverty Alleviation conducted a survey of the slum populations in India’s states. Which one among the following states was identified as being the one with highest slum population ?
(A) Andhra Pradesh (B) Madhya Pradesh
(C) Maharashtra (D) Tamil Nadu
Ans : (C)

18. The UN has recently passed a resolution against human right violation in a South Asian country. Which of the following was the country?
(A) Nepal (B) India
(C) Pakistan (D) Sri Lanka
Ans : (D)

19. Prof. Vijay Raghavan, an Indian scientist, who has been elected Fellow of Royal Society in the year 2012, is a renowned–
(A) Biotechnologist (B) Chemist
(C) Agricultural scientist (D) Missile engineer
Ans : (A)

20. ‘Operation Cactus’ is the name given to Indian Military intervention in–
(A) Maldives (B) Sri Lanka
(C) Bangladesh (D) Bhutan
Ans : (A)

21. Air is–
(A) always a compound (B) always a mixture
(C) a compound in pollution free zones
(D) a mixture in industrial zones
Ans : (B)

22. Consider the following figure–

Which of the following labelled points in the figure given above indicate unstable state of an object ?
(A) Point A only (B) Point B only
(C) Points A and C (D) Points B and D
Ans : (C)

23. Which one among the following is an electrochemical cell that cannot be charged?
(A) Electrolytic cell (B) Storage cell
(C) Primary cell (D) Fuel cell
Ans : (C)

24. Which one among the following is the correct order of power consumption for light of equal intensity ?
(A) CFL tube < Fluorescent tube < Incandescent bulb < Light emitting diode
(B) Light emitting diode < CFL tube < Fluorescent tube < Incandescent bulb
(C) CFL tube < Fluorescent tube < Light emitting diode < Incandescent bulb
(D) Incandescent bulb < Light emitting diode < Fluorescent tube < CFL tube
Ans : (B)

25. One feels heavier in a lift when the lift–
(A) is going down steadily (B) just begins to go up
(C) is moving up steadily (D) descends freely
Ans : (B)

26. A swinging pendulum has its maximum acceleration at–
(A) the bottom of the swing (B) the two extremities of the swing
(C) every point on the swing (D) no particular portion of the pendulum
Ans : (B)

27. Which one among the following statements about thermal conductivity is correct?
(A) Steel > Wood > Water (B) Steel > Water > Wood
(C) Water > Steel > Wood (D) Water > Wood > Steel
Ans : (B)

28. The process of nuclear fusion in the sun requires–
(A) very high temperature and very high pressure (B) low temperature and high pressure
(C) high temperature and low pressure (D) very high temperature and no pressure
Ans : (A)

29. Which one among the following is the true representation of (i) variable DC potential, (ii) rheostat and (iii) AC ammeter respectively ?

Ans : (C)

30. In India, distribution of electricity for domestic purpose is done in the form of–
(A) 220 V; 50 Hz (B) 110 V; 60 Hz
(C) 220 V; 60 Hz (D) 110 V; 50 Hz
Ans : (A)

31. The earth’s magnetic field is approximately–
(A) 1 Tesla (B) 2 Gauss
(C) 104 Tesla (D) 1 Gauss
Ans : (D)

32. Yellow colour light is used as fog light because yellow colour–
(A) light is most scattered by fog
(B) has the longest wavelength among all colours
(C) has the longest wavelength among all colours except red and orange but the red colour is already used for brake light and stop light whereas orange colour is avoided due to its similarity with red
(D) has the shortest wavelength among all colours not already reserved for other purpose
Ans : (C)

33. A hot object loses heat to its surroundings in the form of heatradiation. The rate of loss of heat depends on the–
(A) temperature of the object (B) temperature of the surroundings
(C) temperature difference between the object and its surroundings
(D) average temperature of the object and its surroundings
Ans : (D)

34. The mirror used for the headlight of a car is–
(A) spherical concave (B) plane
(C) cylindrical (D) parabolic concave
Ans : (D)

35. An iron ball and a wooden ball of the same radius are released from a height ‘H’ in vacuum. The time taken to reach the ground will be–
(A) more for the iron ball (B) more for the wooden ball
(C) equal for both (D) in the ratio of their weights
Ans : (C)

Directions (Qs. 36 and 37) : These items consist of two statements, statement I and statement II. You are to examine these two statements carefully and select the answers to these items using the code given below–
(A) Both the statements are individually true and statement II is the correct explanation of statement I
(B) Both the statements are individually true but statement II is not the correct explanation of statement I
(C) Statement I is true but statement II is false
(D) Statement I is false but statement II is true

36. Statement I :
Red brood cells burst when placed in water.
Statement II :
Due to the phenomenon of osmosis water enters into red blood cells.
Ans : (A)

37. Statement I :
Indigo formed the basis of a flourishing sector of commercial agriculture by the beginning of the 19th century.
Statement II :
The Indigo Commission was set up to enquire into the grievances of the indigo cultivators in 1860.
Ans : (B)

38. Which one among the following waterborne diseases is not caused by a bacteria?
(A) Cholera (B) Typhoid
(C) Bacillary dysentery (D) Hepatitis A
Ans : (D)

39. The process of conventional earlobe piercing does not lead to bleeding. This is because the–
(A) heart does not supply blood to earlobes
(B) cartilage found in earlobe has lesser blood supply unlike other body parts
(C) earlobes consist of dead non dividing tissue
(D) needle used for ear piercing is sterilised
Ans : (B)

40. After entering the human body through mosquito bite, the malarial parasite (plasmodium) shows initial multiplication in–
(A) Spinal chord (B) Blood
(C) Liver (D) Spleen
Ans : (C)

41. Which one among the following parts of blood carries out the function of body defence ?
(A) Platelets (B) White Blood Cells
(C) Haemoglobin (D) Red Blood Cells
Ans : (B)

42. Which one among the following is not included in the major clinical sign as a case definition of AIDS in children andlt; 12 years of age?
(A) Persistent cough for more than 1 month (B) Loss of weight
(C) Chronic diarrhoea (D) Prolonged fever
Ans : (A)

43. Polio disease is caused by–
(A) Bacteria (B) Fungi
(C) Virus (D) Worm
Ans : (C)

44. Which one among the following is the hardest part of our body?
(A) Skull bones of head (B) Thumb nails
(C) Enamel of teeth (D) Spinal vertebra
Ans : (C)

45. Which of the following group is present in animal cells?
(A) Mitochondria, Cell membrane, Cell wall, Cytoplasm
(B) Chloroplasts, Cytoplasm, Vacuole, Nucleus
(C) Nucleus, Cell membrane, Mitochondria, Cytoplasm
(D) Vacuole, Cell membrane, Nucleus, Mitochondria
Ans : (C)

46. Which one among the following statements is correct?
In digestive system of living organisms–
(A) glucose is broken down into glycerol
(B) glucose is converted into glycogen
(C) glucose is broken down into carbon dioxide and water
(D) proteins are broken down into amino acids
Ans : (D)

47. Which one among the following rocks does not belong to the same group?
(A) Shale (B) Limestone
(C) Slate (D) Sandstone
Ans : (C)

48. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the Lists–
List I (World Heritage Site)
A. Brihadisvara Temple B. Ellora Caves C. Hampi D. Mahabodhi Temple
List II (State)
1. Maharashtra 2. Karnataka 3. Tamil Nadu 4. Bihar
(A) 4 1 2 3
(B) 4 2 1 3
(C) 3 2 1 4
(D) 3 1 2 4
Ans : (D)

49. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the Lists–
List I (Himalayan Peak)
A. K2 B. Nanda Devi C. Tara Pahar D. Kanchenjunga
List II (State)
1. Uttarakhand 2. Jammu and Kashmir 3. Sikkim 3. Himachal Pradesh
(A) 2 4 1 3
(B) 2 1 4 3
(C) 3 1 4 2
(D) 3 4 1 2
Ans : (B)

50. The Deccan Trap Formation was caused by–
(A) Shield eruption (B) Composite eruption
(C) Caldera eruption (D) Flood basalt eruption
Ans : (D)


Comments & Contact Form


Email *

Message *