SSC Sub Inspector (SI) Exam General Awareness Solved Question Paper

Staff Selection Commission

Sub-Inspectors in CAPFs, ASI in CISF Exam 2012
General Awareness Solved Paper


1. Which of the following statements is correct ?
(A) A commodity will have value if it is wanted by somebody.
(B) A commodity will have value if it is scarce relative, to demand.
(C) The value of a commodity depends upon its price.
(D) The value of a commodity is entirely dependent upon the substitutes.
Ans : (B)

2. Which of the following formulae could be used for calculating the per capita income of a country?
(A) Total family income / Number of family members
(B) National income / Total population
(C) Total income of various industries / Total Numbers of industrial workers
(D) Total Government Revenue / Total population
Ans : (B)

3. For controlling inflation, the central bank should–
(A) sell Government securities in the open market (B) lower the bank rate
(C) purchase Government securities in the open market (D) lower the reserve ratio of the banks
Ans : (C)

4. There is no selling cost under–
(A) Perfect competition (B) Monopolistic competition
(C) Oligopoly (D) Duopoly
Ans : (B)

5. Which of the following is not a function of the Exim Bank of India?
(A) Financing of export and import of goods and services
(B) Inspection of exported goods for quality assurance
(C) Financing of joint ventures in foreign countries
(D) Loans to Indian parties for contributing to share capital of joint ventures abroad
Ans : (D)

6. Which of the following systems in independent India goes against the very basis of democracy?
(A) Caste system (B) Economic system
(C) Party system (D) Parliamentary system
Ans : (A)

7. According to Karl Marx, the change in economic system results in inevitable changes in–
(A) political system only (B) social system only
(C) the entire systems (D) religious system only
Ans : (C)

8. The model code of conduct for political parties and candidates to be followed during the elections is–
(A) laid down in the Constitution of India
(B) specified in the Representation of the People Act, 1951
(C) enjoined by the Supreme Court
(D) agreed through a voluntary agreement among the recognised political parties
Ans : (D)

9. A citizen can directly move the Supreme Court for any violation of Fundamental Rights under–
(A) Article 31 (B) Article 32
(C) Article 33 (D) Article 34
Ans : (B)

10. Which one of the following sitting Vice-Presidents of India contested for the post of President and lost the election?
(A) S. Radhakrishnan (B) V. V. Giri
(C) Bhairon Singh Shekhawat (D) Both (B) and (C)
Ans : (C)

11. The French challenge to British in India came to an end with–
(A) Battle of Wandiwash (B) Battle of Srirangapattinam
(C) Battle of Plassey (D) Battle of Buxar
Ans : (A)

12. Identify the medical trio of ancient India from the following names–
(A) Charaka, Susruta and Vagbhata (B) Charaka, Vatsyayana and Vagbhata
(C) Charaka, Susruta and Bharata (D) Charaka, Susruta and Patanjali
Ans : (A)

13. Match the medieval travellers with their countries–
(a) Marco Polo (b) Ibn Battuta
(c) Antonio Monserrate (d) Mahmud Wali Balkhi
(1) Spain (2) Balkh
(3) Italy (4) Morocco
(a) (b) (c) (d)
(A) 4 3 1 2
(B) 3 1 4 2
(C) 3 4 1 2
(D) 1 3 2 4
Ans : (C)

14. Rana Kumbha constructed the Tower of Victory at Chittor to mark his victory over–
(A) Ahmad Shah of Gujarat (B) Mahmud Khalji of Malwa
(C) The Khan of Nagaur (D) Rao Jodha of Marwar
Ans : (B)

15. Match the following–
(a) Sarojini Naidu (b) M. A. Jinnah (c) Sir Tej Bahadur Sapru (d) V. D. Savarkar
(1) Muslim League (2) Indian National Congress (3) Hindu Mahasabha (4) Liberal Party
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 1 4 3
(B) 2 1 3 4
(C) 2 4 1 3
(D) 4 1 3 2
Ans : (A)

16. The Social Forestry Scheme was introduced during–
(A) Fourth Five-Year Plan (B) Eighth Five-Year Plan
(C) Second Five-Year Plan (D) Sixth Five Year Plan
Ans : (D)

17. The project similar to T.V.A. (Tennessee Valley Authority) of U.S.A. in India is–
(A) Damodar Valley Project (B) Mahanadi Delta Project
(C) Ramganga Multipurpose Project (D) Idukki Project
Ans : (A)

18. Petrology is the study of–
(A) rocks (B) soils
(C) earth (D) minerals
Ans : (A)

19. Match the following–
(a) Rosewood (b) Bushes (c) Birch(d) Sundari tree
(1) Mangrove forests (2) Alpine forests (3) Deciduous forests (4) Dry forests
(a) (b) (c) (d)
(A) 4 3 2 1
(B) 3 4 2 1
(C) 1 2 3 4
(D) 2 3 4 1
Ans : (B)

20. During the period of South-West monsoon, Tamil Nadu remains dry because–
(A) the winds do not reach this area (B) there are no mountains in this area
(C) it lies in the rain-shadow area (D) the temperature is too high to let the winds cool down
Ans : (C)

21. The red colour of ripe tomatoes is due to the presence of–
(A) Hormones (B) Vitamins
(C) Chlorophyll (D) Carotenoids
Ans : (D)

22. Anticoagulants are not present in–
(A) Mosquito (B) Bed bug
(C) Leech (D) Wasp
Ans : (D)

23. Vegetation is effective in absorbing–
(A) Pollutant gases (B) Polluted water
(C) High frequency sound (D) Pollutant metals
Ans : (C)

24. When a person cries, there is a watery discharge from the nose due to activation of–
(A) Salivary gland (B) Lachrymal gland
(C) Thyroid gland (D) Endocrine gland
Ans : (B)

25. The fundamental role of root hairs in plants is–
(A) to protect the young root from damage by coarse soil particles
(B) to protect the root from soil microbes
(C) to absorb water and mineral salts from the soil
(D) to bind soil particles to the root for firm fixation of the plant
Ans : (C)

26. Catch crops are–
(A) crops planted to attract certain insect pests to be destroyed
(B) crops planted to attract certain useful insects to be used for biological control of pests
(C) crops to be cut and fed green to the cattle
(D) substitute crops planted after the regular crop has failed
Ans : (C)

27. Which one of the following acts as a mediator between the user's program and the hardware ?
(A) Compiler (B) Editor
(C) Operating System (D) Browser
Ans : (C)

28. If you use a font that is not supported by a browser, then the text–
(A) will be displayed in the default font
(B) will not be displayed
(C) will be displayed using 'ARIAL' font only
(D) will be displayed with a particular background
Ans : (A)

29. The pigment that protects plants from UV damage is–
(A) Chlorophyll (B) Xanthophyll
(C) Phycocyanin (D) Carotenoids
Ans : (D)

30. United Nations Conference on Environment and Development is called–
(A) Earth Summit (B) Water Summit
(C) Air Summit (D) Resource Summit
Ans : (A)

31. A bioenergy source obtained by fermentation to supplement fossil fuel petrol is–
(A) Kerosene (B) Ethanol
(C) Diesel (D) Methane
Ans : (B)

32. The substance that causes the worst air pollution is–
(A) Smoke (B) Sulphur dioxide
(C) Carbon dioxide (D) Carbon monoxide
Ans : (B)

33. A liquid is said to boil when its–
(A) vapour pressure equals the surrounding pressure
(B) vapour pressure vanishes to zero
(C) vapour pressure is greater than the surrounding pressure
(D) vapour pressure is less than the surrounding pressure
Ans : (A)

34. Which is not correct regarding covalent compounds ?
(A) The reaction is slow (B) The reaction is fast
(C) Compounds are usually liquids and gases (D) Boiling points and melting points are low
Ans : (B)

35. Choose the correct statement–
(A) The components of a mixture cannot be separated
(B) The properties of a mixture are the same as those of its components
(C) Mixtures are homogeneous
(D) In a mixture the components are present in a fixed ratio
Ans : (B)

36. PVC is obtained by the polymerisation of–
(A) Propene (B) Vinyl chloride
(C) Styrene (D) Acetylene
Ans : (B)

37. To eliminate the glare of headlights in motor cars–
(A) polaroids are used (B) glass prisms are used
(C) thin films are used (D) filters are used
Ans : (A)

38. The substances which have infinite electrical resistance are called–
(A) insulators (B) condensers
(C) conductors (D) resistors
Ans : (A)

39. The headquarters of International Atomic Energy Agency is located at–
(A) Geneva (B) Washington
(C) Vienna (D) Sydney
Ans : (C)

40. Stainless steel is an alloy of–
(A) iron, chromium and nickel (B) iron, chromium and carbon
(C) iron, carbon and zinc (D) iron, zinc and manganese
Ans : (A)

41. Enriched uranium used in a nuclear reactor is–
(A) uranium free of all impurities (B) uranium treated with radiation
(C) uranium alloyed with aluminium (D) uranium with a high percentage of a particular isotope
Ans : (D)

42. In a refrigerator; cooling is produced by–
(A) the ice which deposits in the freezer (B) the sudden expansion of a compressed gas
(C) the evaporation of a volatile liquid (D) None of these
Ans : (C)

43. The first woman to conquer Mount Everest twice is–
(A) Surja Lata Devi (B) Jyoti Randhawa
(C) Santosh Yadav (D) Suma Shirur
Ans : (C)

44. Which one of the following iron and steel works in India is not under public sector ?
(A) Bokaro (B) Jamshedpur
(C) Bhilai (D) Durgapur
Ans : (B)

45. Which Indian hockey player has a road named after him in Germany ?
(A) Dhyan Chand (B) Zafar Iqbal
(C) Roop Singh (D) Dhanraj Pillai
Ans : (C)

46. What is the name of the first research station established by India in the Antarctica–
(A) Dakshin Gangotri (B) Maitri
(C) Agnihotri (D) Aryabhatta
Ans : (A)

47. Who among the following was awarded Padma Vibhushan in 2011 for his exceptional and distinguished service in the field of trade and industry?
(A) Azim Premji (B) Ratan Tata
(C) S. Gopalakrishnan (D) Mecca Rafeeque Ahmed
Ans : (A)

48. The five permanent members of the U.N. Security Council are–
(A) China, France, Russia, UK and U.S.A.
(B) China, Canada, France, US.A. and Germany
(C) China, Germany, Russia, UK and U.S.A.
(D) China, Germany, U.S.A., UK and Canada
Ans : (A)

49. Which of the following is not correctly paired ?
(A) Jwala Gutta – Tennis
(B) Virat Kohli – Cricket
(C) Harbhajan Singh – Kabaddi
(D) Saina Nehwal – Badminton
Ans : (C)

50. Which of the following States has the largest gap in male and female literacy as per 2011 Census (provisional data)?
(A) Uttar Pradesh (B) Madhya Pradesh
(C) Rajasthan (D) Kerala
Ans : (C)

Loading...

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *