SSC Multi-Tasking Staff Exam GK Question Paper 2013

Staff Selection Commission
Multi Tasking Staff Exam 2013
General Knowledge Solved Paper

1. Constitution of India came into force in– 
(A) 1956 (B) 1950 
(C) 1949 (D) 1951 
Ans : (B)

2. Cold War refers to– 
(A) ideological rivalry between Capitalist and Communist world (B) tension between Superpowers 
(C) tension between East and West (D) All of the above 
Ans : (D)

3. Select the High Yielding Varieties of seed-crops developed under Green Revolution in India– 
(A) Maize, Black-gram, Jowar, Coffee and Tea 
(B) Rice, Wheat, Jowar, Bajra and Maize 
(C) Wheat, Rice, Sugarcane, Pulses and Maize 
(D) Rice, Wheat, Pulses, Oil seeds and Sugarcane 
Ans : (B)

4. In which year did Amartya Kumar Sen receive the Nobel Prize in Economics? 
(A) 1995 (B) 2000 
(C) 1990 (D) 1998 
Ans : (D)

5. The worldwide Great Depression took place in– 
(A) 1929 (B) 1928 
(C) 1930 (D) 1936 
Ans : (C)

6. India is the largest producer and consumer of– 
(A) Tea (B) Coffee 
(C) Sugar (D) Paddy 
Ans : (A)

7. A camera in the hands of a professional photographer is a ……….good.
(A) Intermediary (B) Consumer 
(C) Capital (D) Free 
Ans : (C)

8. Which among the following movements was not led by Mahatma Gandhi ? 
(A) Swadeshi Movement (B) Non-Cooperation Movement 
(C) Civil Disobedience Movement (D) Quit India Movement 
Ans : (A)

9. Name the Commander of the Arab army who conquered Sindh– 
(A) Qutbuddin Aibak (B) Allauddin Khilji 
(C) Muhammad bin Qasim (D) Al Hazzaz 
Ans : (C)

10. Who was the chairperson of the Chinese Communist Party at the time of liberation of China ? 
(A) Deng Xiaoping (B) Mao Zedong 
(C) Liu Shaoqi (D) Zhou En-lai 
Ans : (B)

11. Who was regarded by Gandhiji as his political Guru ? 
(A) Bipin Chandra Pal (B) Bal Gangadhar Tilak 
(C) Gopal Krishna Gokhale (D) Lala Lajpat Rai 
Ans : (C)

12. Which one of the following is not an All India Service ? 
(A) Indian Forest Service (B) Indian Administrative Service 
(C) Indian Police Service (D) Indian Foreign Service 
Ans : (D)

13. In which session of the Indian National Congress was the “Poorna Swaraj” resolution adopted ? 
(A) Belgaum Session in 1924 (B) Lahore Session in 1929 
(C) Karachi Session in 1931 (D) Lucknow Session in 1916 
Ans : (B)

14. The school of arts developed during the Kushan Period with the mixture of Indian and Greek style is known as–
(A) Persian art (B) Gandhara art 
(C) Mughal art (D) Kushan art 
Ans : (B)

15. Where was Christopher Columbus from ? 
(A) Genoa (B) Spain 
(C) Portugal (D) Venice 
Ans : (A)

16. Which of the following micro-organisms is used in milk curdling ? 
(A) Leuconostoc (B) Bacillus 
(C) Lactobacillus (D) Acetobacter 
Ans : (C)

17. Which of the following is present in Chlorophyll molecule ? 
(A) Mg (B) Fe 
(C) K (D) Mn 
Ans : (A)

18. The busiest rail section in respect to goods transportation is– 
(A) Kolkata – Chennai section (B) Delhi– Mumbai section 
(C) Mumbai – Chennai section (D) Delhi – Kolkata section 
Ans : (D)

19. The Tropic of Cancer does not pass through– 
(A) Nepal (B) Bangladesh 
(C) China (D) Myanmar 
Ans : (A)

20. The country in East Asia which is most conspicuous for its decreasing population growth since 1981 is– 
(A) Thailand (B) China 
(C) Japan (D) South Korea 
Ans : (B)

21. The Sethusamudram Ship Canal Project (SSCP) is supposed to reduce the distance between Chennai and Tuticorin by………. nautical miles.
(A) 434 (B) 243 
(C) 305 (D) 361 
Ans : (A)

22. Cities with population from one to five million are called– 
(A) Million City (B) Metropolitan 
(C) Cosmopolitan (D) Conurbation 
Ans : (B)

23. Master copy of genetic information is– 
(A) r-RNA (B) m-RNA 
(C) DNA (D) Nucleus
Ans : (C)

24. Contraceptive pills in the market contain– 
(A) Herbicides (B) Antibiotics 
(C) Steroid-hormones (D) Inorganic compounds 
Ans : (C)

25. Nematocysts are present in– 
(A) Ascaris (B) Centipede 
(C) Sea anemone (D) Starfish 
Ans : (C)

26. Which one out of the following helps in burning ? 
(A) Carbon monoxide (B) Nitrogen 
(C) Carbon dioxide (D) Oxygen 
Ans : (D)

27. In organic compounds, nitrogen is estimated by– 
(A) Vietor-Meyer’s method (B) Liebig’s method 
(C) Dumas’ method (D) Carius method 
Ans : (C)

28. When a body falls from an aeroplane, there is increase in its– 
(A) Mass (B) Acceleration 
(C) Potential energy (D) Kinetic energy 
Ans : (D)

29. What does ‘Ozone Layer’ absorb? 
(A) Ultraviolet rays (B) X-rays 
(C) y-rays (D) Infrared rays 
Ans : (A)

30. In a water lifting electric pump, we convert– 
(A) Kinetic energy into Electrical energy (B) Kinetic energy into Potential energy 
(C) Electrical energy into Kinetic energy (D) Electrical energy into Potential energy 
Ans : (C)

31. The type of mirror used in automobiles to see the traffic on the rear side is– 
(A) Plano-Convex (B) Plane 
(C) Convex (D) Concave 
Ans : (C)

32. In MS- Excel, ……….. provide a visual representation of the values in a worksheet.
(A) Formulae (B) Templates 
(C) Views (D) Charts 
Ans : (D)

33. Speed of processor chip is measured in– 
(A) MHz (B) Bits/second 
(C) Bytes/second (D) Mbps 
Ans : (A)

34. Which command is not used to switch off the computer ? 
(A) Log off (B) Shut Down 
(C) Hibernate (D) Turn off 
Ans : (A)

35. ‘Kyoto Protocol’, an agreement signed by various countries, is associated with– 
(A) Building common food stock to save human beings from any natural disaster
(B) International Trade 
(C) Deep Sea Oil and Mineral Exploration 
(D) Clean Environment and Climate Change 
Ans : (D)

36. Why was Justice Dalveer Bhandari in the news recently– 
(A) He became Secretary-General of SAARC 
(B) He became a member of U.N. Human Rights Council 
(C) He was elected to the International Court of Justice 
(D) He became Director-General of World Trade Organisation 
Ans : (C)

37. The hottest part of the gas flame is known as– 
(A) non-luminous zone (B) luminous zone 
(C) dark zone (D) blue zone 
Ans : (A)

38. Which of the following radiations has the least wavelength ? 
(A) α-rays (B) γ-rays 
(C) β-rays (D) X-rays 
Ans : (B)

39. The earth is a– 
(A) non-absorber of heat (B) good absorber and good radiator of heat 
(C) bad absorber and bad radiator of heat (D) good reflector of heat 
Ans : (C)

40. BCG vaccination is given at the age of– 
(A) 10 years (B) Newborn 
(C) Within 15 days (D) 2-3 years 
Ans : (B)

41. The International Year of Biodiversity was– 
(A) 1999(B) 2006 
(C) 2010 (D) 1996 
Ans : (C)

42. Which of the following atmospheric gases constitute greenhouse gases? 
1. Carbon dioxide 2. Nitrogen 
3. Nitrous oxide 4. Water vapour 
Select the correct answer using the codes given below– 
(A) 1 and 4 (B) 1 and 3 
(C) 1, 2 and 4 (D) 1, 3 and 4 
Ans : (D)

43. Which sportsperson announced recently that he would not contest charges of doping against US Anti-Doping Agency ? 
(A) Bradley Wiggins (B) Carl Lewis 
(C) Lance Armstrong (D) George Hincapie 
Ans : (C)

44. Who is the winner of the Rajiv Gandhi Khel Ratna Award (2011) ? 
(A) Saina Nehwal (B) Sachin Tendulkar 
(C) M. S. Dhoni (D) Gagan Narang 
Ans : (D)

45. ‘White Revolution’ is related to– 
(A) Milk production (B) Flood control 
(C) Fish production (D) Wheat production 
Ans : (A)

46. Who proposed the adage “Survival of the fittest”? 
(A) William (B) Huxley 
(C) Lamarck (D) Darwin 
Ans : (D)

47. Who is the author of the book ‘Beyond the Lines : An Autobiography’ ? 
(A) General J. J. Singh (B) Kuldip Nayar 
(C) Ray Bradbury (D) Khushwant Singh
Ans : (B)

48. Which of the following Indian States has the largest concentration of Scheduled Tribes population ? 
(A) Assam (B) Bihar 
(C) Odisha (D) Madhya Pradesh 
Ans : (D)

49. Sanjukta Panigrahi was famous for the dance–
(A) Kathak (B) Manipuri 
(C) Odissi (D) Bharatnatyam 
Ans : (C)

50. Which Indian batsman announced his retirement from International Cricket on August 18, 2012 ? 
(A) Saurav Ganguly (B) Sachin Tendulkar 
(C) V.V.S. Laxman (D) Virat Kohli
Ans : (C)

Loading...

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *