CDS Exam 2013 - General Knowledge Solved Paper

UPSC Combined Defence Services Exam, February 2013
General Knowledge Question Solved Paper

1. Outstanding historian Eric Hobsbawm who expired on 1st October, 2012, has authored a large number of books. The title of his famous autobiography is–
(a) Bandits
(b) Uncommon People : Resistance, Rebellion and Jazz
(c) The New Century : In Conversation with Antonio Polito
(d) Interesting Times : A Twentieth Century Life
Ans : (d)

2. Which of the following institutions was/were asked by the Government of India to provide official estimates of black (unaccounted) money held by Indians, both in India and abroad?
1. National Institute of Public Finance and Policy
2. National Council of Applied Economic Research
3. National Institute of Financial Management
Select the correct answer using the code given below–
(a) 1 only (b) 1 and 2 only
(c) 2 and 3 only (d) 1, 2 and 3
Ans : (d)

3. The concept which tries to ascertain the actual deficit in the revenue account after adjusting for expenditure of capital nature is termed as–
(a) revenue deficit (b) effective revenue deficit
(c) fiscal deficit (d) primary deficit
Ans : (b)

4. Which one among the following programmes has now been restructured as the National Rural Livelihood Mission?
(a) Swarna Jayanti Shahri Rozgar Yojana
(b) Swarna Jayanti Gram Swarozgar Yojana
(c) Janshree Bima Yojana
(d) Rashtriya Swasthya Bima Yojana
Ans : (b)

5. Which of the following are included in the category of Direct Tax in India?
1. Corporation Tax 2. Tax on Income 3. Wealth Tax
4. Customs Duty 5. Excise Duty
Select the correct answer using the code given below–
(a) 1, 2 and 3 (b) 1, 2, 4 and 5
(c) 2 and 3 only (d) 1, 3, 4 and 5
Ans : (a)

6. Which one among the following is a fixed cost to a manufacturing firm in the short run ?
(a) Insurance on buildings (b) Overtime payment to workers
(c) Cost of energy (d) Cost of raw materials
Ans : (a)

7. The government can influence private sector expenditure by–
1. taxation 2. subsidies
3. macroeconomic policies 4. grants
Select the correct answer using the code given below–
(a) 1, 2, 3 and 4 (b) 1, 2 and 4 only
(c) 1, 2 and 3 only (d) 3 and 4 only
Ans : (a)

8. Which of the following occupations are included under secondary sector as per the national income accounts?
1. Manufacturing 2. Construction
3. Gas and water supply 4. Mining and quarrying
Select the correct answer using the code given below–
(a) 1, 2, 3 and 4 (b) 1, 2 and 4 only
(c) 1, 2 and 3 only (d) 3 and 4 only
Ans : (c)

9. The sharp depreciation of rupee in the Forex market in the year 2011 was due to–
1. flight to safety by foreign investors
2. meltdown in European markets
3. inflation in emerging market economies
4. lag effect of monetary policy tightening
Select the correct answer using the code given below–
(a) 1, 2 and 3 only (b) 1, 2 and 4 only
(c) 3 and 4 only (d) 1, 2, 3 and 4
Ans : (a)

10. The lower growth of coal production in India during 2011-12 was primarily due to–
1. environmental restrictions
2. non-availability of forestry clearance
3. poor law and order situation in coal-producing States
4. excessive rainfall in coalmining areas
Select the correct answer using the code given below–
(a) 1, 2, 3 and 4 (b) 1, 2 and 3 only
(c) 2, 3 and 4 only (d) 1 and 4 only
Ans : (b)

11. Human Poverty Index (HPI) developed by UNDP is based on which of the following deprivations ?
1. Income deprivation 2. Literacy deprivation
3. Social services deprivation 4. Employment deprivation
Select the correct answer using the code given below–
(a) 1, 2, 3 and 4 (b) 1, 2 and 3 only
(c) 1, 3 and 4 only (d) 2 and 4 only
Ans : (b)

12. In the Gupta age, Varahamihira wrote the famous book, ‘Bribat Sambita’. It was a treatise on–
(a) Astronomy (b) Statecraft
(c) Ayurvedic system of medicine (d) Economics
Ans : (a)

13. The highly polished monolithic Ashokan Pillars were carved out of single pieces of a buff-coloured sandstone, usually mined from the quarries of–
(a) Chunar near Mirzapur (b) Lauriya in Nandangarh
(c) Sarnath near Varanasi (d) Udayagiri near Bhubaneswar
Ans : (a)

14. Which one-among the following statements with regard to the National Security Council (NSC) of India is not correct ?
(a) It is a three-tiered organisation
(b) The Deputy Chairman of the Planning Commission is its member
(c) It is the apex body looking exclusively the security concerns of the country
(d) RAW and Intelligence Bureau (India) report to NSC
Ans : (d)

15.The fortification of Calcutta by the British in 1756 was regarded by the Nawab of Bengal, Sirajud-daulah, as–
(a) growth of large-scale British trade
(b) an attack upon his sovereignty
(c) insecurity of the British in India
(d) British control aver Bengal
Ans : (b)

16. Which one among the following has been included as a parameter far the first time under the National Ambient Air Quality Standards (NAAQS) based an Central Pollution Control Board and IIT-Kanpur research, WHO guidelines and European Union limits arid practices?
(a) Sulphur dioxide (b) Oxides of nitrogen
(c) Ozone (d) Carbon monoxide
Ans : (c)

17. Fourth BRICS Summit, held in New Delhi in March 2012, deliberated an the challenges faced by India, for sustainable growth. Which one among the fallowing is not a part of the formulated challenges?
(a) Improvements required in public sector management
(b) Inclusive growth
(c) Improvements required in physical infrastructure
(d) Development in the agricultural sector
Ans : (d)

18. ONGC Videsh (the State-owned oil and gas company of India) recently (September 2012) signed a definitive agreement with–
(a) Russia (b) Azerbaijan
(c) Iran (d) South Sudan
Ans : (b)

19. Which one among the following regarding G-20 is not correct ?
(a) A group of developed countries
(b) An integral part of the United Nations
(c) Outside the World Bank and IMF
(d) An offshoot of G-7
Ans : (b)

20. Which one among the following countries initiated the process of Fourth Wave of Democratic Transition ?
(a) Libya (b) Afghanistan
(c) Tunisia (d) Morocco
Ans : (c)

21. Some atheists, skeptics and non- believers called to celebrate 'December 25' as Newtonmas Day instead of observing Christmas Day. The reason they propose that
(a) both Isaac Newton and Jesus Christ were great
(b) Isaac Newton was born on 25th December
(c) 'Skeptic Society' was founded on 25th December
(d) Isaac Newton was a deep believer of Christianity
Ans : (b)

22. European Union's Annual Sakharov Prize for Freedom of Thought for 2012 has been won by–
(a) Guillermo Farinas from Cuba
(b) Nasrin Sotoudeh and Jafar Panahi from Iran
(c) Ali Farzat from Syria and Mohamed Bouazizi from Tunisia
(d) Asmaa Mahfouz and Ahmed al-Senussi from Egypt and Libya respectively
Ans : (b)

23. The Rohingya are the minorities of–
(a) South Africa (b) Canada
(c) Myanmar (d) Bhutan
Ans : (c)

24. Consider the following statements :
During the last week of November 2012, Palestinian engineers dug up the tomb of Yasser Arafat. This was done primarily to–
1. place the remains of Yasser Arafat in a mosque compound
2. confirm the prevailing suspicion that Israel had poisoned him
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans : (b)

25. Rafael Nadal won the French Open Tennis Title, 2012. He defeated–
(a) Andy Murray (b) Roger Federer
(c) Novak Djokovic (d) David Ferrer
Ans : (c)

26. Which one among the following was added in the year 2012 in the list of World Heritage Sites of the UNESCO?
(a) Western Ghats (b) Agra Fort
(c) Ajanta Caves (d) Meenakshi Temple
Ans : (a)

27. Which one among the following is not a salient feature of the Companies Bill as amended in the year 2012 ?
(a) For spending the amount earmarked for corporate social responsibility, the company shall give preferences to local areas where it operates
(b) Punishment for falsely inducing a person to enter into an agreement with bank or financial institution with a view to obtaining credit facilities
(c) There is no limit in respect of companies in which a person may be appointed as auditor
(d) ‘Independent directors’ shall be excluded for the purpose of computing 'one-third of retiring directors'
Ans : (c)

28. FDI in Multi-Brand Retail Trade (MBRT) in all products is now permitted in India subject to–
1. a ceiling of 51%
2. minimum amount to be brought in as FDI by the foreign investor' is US $ 100 million
3. at least 50% of the procurement of manufactured/processed products should be sourced from 'small industries'
4. retail sales locations set up only in cities with a population of mote than 10 lacs
Select the correct condition/ conditions using the code given below–
(a) 1, 2, 3 and 4 (b) 1 and 4 only
(c) 2 only (d) 1, 2 and 4 only
Ans : (d)

29. Why was Kaushik Basu, the ex-economic advisor to the Prime Minister of India, in news recently ? He was appointed as–
(a) the President of the IMF
(b) the President of the World Bank
(c) the Economic Advisor of the United Nations
(d) the Chief Economist of the World Bank
Ans : (d)

30. Who among the following was selected for the prestigious Indira Gandhi Prize for Peace, Disarmament and Development, 2012 ?
(a) Ellen Johnson Sirleaf (b) Ela Bhatt
(c) Luiz Inacio Lula da Silva (d) Sheikh Hasina
Ans : (a)


Comments & Contact Form


Email *

Message *