UGC NET/JRF Geography Question Paper– III 2012 (Solved)

UGC-NET/JRF Examination, 2012
Geography (Paper-III) Solved Paper
(Held in June 2012)

Note: This paper contains seventy-five objective type questions of two marks each. All questions are compulsory.

( Previous Questions No. 1 - 40 )
41. Which one of the following sequences of land use in Burgess model is correct ?
(A) Central Business District, zone of workers' home, commuters' zone, zone of better residences
(B) Central Business District, zone of better residences, zone of workers' home, commuters' zone
(C) Central Business District, zone of workers' home, zone of better residences, commuters' zone
(D) Central Business District, zone of better residences, commuters' zone, zone of workers' home
Ans : (A)

42. If a circle with 1 cm radius represents one lac population, what will be the radius of the circle representing 4 lac population ?
(A) 1 cm (B) 2 cm (C) 4 cm (D) 16 cm
Ans : (B)

43. Which one of the following market locations is optimal in the given diagram of industrial landscape ?

(A) b  (B) C (C) a  (D) d
Ans : (B)

44. The essential feature of shifting cultivation is–
(A) Intensity of crops (B) Rotation of fields (C) Single cropping (D) Double cropping
Ans : (C)

45. The footloose industries are those for whom–
(A) Transportation costs are relatively unimportant
(B) Transport costs are very important
(C) Presence of raw material in the neighbourhood is necessary
(D) All of the above are necessary
Ans : (A)

46. Match List-I with List-II and select the correct answer using codes given below–
List-I
(a) Malaysia (b) Brazil (c) Cuba (d) Hawai
List-II
1. Coffee 2. Sugar 3. Pineapple 4. Rubber
Codes:
(a)  (b)  (c)  (d)
(A)  1
(B)  4
(C)  2
(D)  1
Ans : (D)

47. The three iron and steel plants at Kulti, Burnpur and Hirapur have been merged together as–
(A) Tata Iron and Steel Company (B) Indian Iron and Steel company
(C) Bengal Iron Works (D) Mysore Iron Works
Ans : (B)

48. The rice producing areas are associated with–
(A) Low density of population (B) Moderate density of population
(C) High density of population (D) None of the above
Ans : (C)

49. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below–
List-I (Stage of Urbanisation)
(a) Urbanisation (b) Suburbanisation
(c) Disurbanisation (d) Re-urbanisation
List-II (Explanation)
1. Certain settlements grow at the cost of surrounding countryside.
2. The commuter belt grows at the cost the urban core.
3. The rate of population loss of the core tapers off or the core starts regaining population.
4. The population loss of the urban core exceeds the population gain of the commuter belt.
Codes:
(a)  (b)  (c)  (d)
(A)  4
(B)  3
(C)  1
(D)  4
Ans : (A)

50. Which of the following statements about the consequences of migration is correct ?
(A) The population-resource relationship of the two areas involved in the process of migration gets modified significantly as a result of migration
(B) The people who migrate from the rural areas to the urban industrial areas suffer from the lack of open space, fresh air and good housing
(C) The dietary habits of emigrants also changes in new areas
(D) All of the above
Ans : (D)

51. The informal sector of economy refers to–
(A) Capitalist mode of economy (B) Bazaar type of economy
(C) Dynamic and stable income (D) Permanent and productive establishment
Ans : (A)

52. Which one of the following is not related with informal sector of economy ?
(A) Market type of economy (B) Unskilled/semiskilled labour force
(C) Temporary and unstable income (D) Capitalist mode of economy
Ans : (C)

53. The law of primacy in the context of urban development is most relevant to the countries which have–
(A) A relatively simple economy and spatial structure (B) Complex economy
(C) Integrated spatial structure (D) Matured economy
Ans : (C)

54. The main occupation of the Gonds is–
(A) Food gathering (B) Forestry (C) Hunting (D) Cultivation
Ans : (D)

55. Which one of the following is largest in areal extent ?
(A) Cultural realm (B) Cultural region (C) Cultural landscape (D) Cultural point
Ans : (A)

56. What among the following is the correct sequence of the three stages through which a new boundary under most conditions is determined ?
(A) Delimitation, demarcation, allocation (B) Allocation, delimitation, demarcation
(C) Demarcation, delimitation, allocation (D) Allocation, demarcation, delimitation
Ans : (B)

57. Which one of the following is not usually considered an indicator of social well being?
(A) Infant mortality (B) Female literacy (C) Availability of potable water (D) Crime
Ans : (A)

58. Who among the following was an advocate of export based model ?
(A) Alonso (B) Kuklinski (C) Perroux (D) North
Ans : (B)

59. The Vale of Kashmir is the only level strip of land in the Himalayas. Which river has laid its deposits to form this level plain?
(A) Ravi (B) Sutlej (C) Beas (D) Jhelum
Ans : (D)

60. In which of the following States of India women outnumber men?
(A) Uttar Pradesh (B) Karnataka (C) Haryana (D) Kerala
Ans : (D)

61. Which one of the following States of India records the lowest density of population according to 2011 Census ?
(A) Arunachal Pradesh (B) Meghalaya (C) Tripura (D) Manipur
Ans : (A)

62. About 85 per cent of the total iron ore production' of India is from–
(A) Jharkhand and Orissa (B) Karnataka and Orissa
(C) Bihar and Madhya Pradesh (D) Karnataka and Andhra Pradesh
Ans : (A)

63. Name the Five Year Plan (FYP) in which the 'Voluntary Sterilization Population Policy' was introduced–
(A) First Five Year Plan (B) Second Five Year Plan (C) Third Five Year Plan (D) Vth Five Year Plan
Ans : (D)

64. In the sub-continent of India, the region frequently affected by tropical cyclones is the–
(A) Gujarat coast (B) Coromandel coast (C) Konkan coast (D) Malabar coast
Ans : (B)

65. Which of the following regions/areas is not affected by the monsoon of the Arabian Sea branch ?
(A) Western Ghat (B) Deccan Plateau (C) Madhya Pradesh (D) Punjab Plain
Ans : (D)

66. The heights of individual points on topographical maps are indicated by–
(A) Spot height only (B) Benchmark only (C) Triangulation point only (D) All of the above
Ans : (A)

67. The broadest part of the Himalayas lies in–
(A) Himachal Pradesh (B) Arunachal Pradesh (C) Jammu and Kashmir (D) Nagaland
Ans : (C)

68. Which of the following regions of India is most developed economically ?
(A) North-eastern hill region (B) Eastern region (C) North-western region (D) Central region
Ans : (D)

69. If point A is at 230 m and point B at 570 m elevations from mean sea level with a horizontal equivalent of 2.0 km, which one of the following gradients is correct between these two points ?
(A) 0.7 per cent (B) 7.0 per cent (C) 17.0 per cent (D) 27.0 per cent
Ans : (C)

70. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below–
List-I (Satellite)
(a) SPOT (b) GOES (c) Meteor-3 (d) INSAT
List-II (Country)
1. India 2. France 3. Russia 4. USA
Codes:
(a)  (b)  (c)  (d)
(A)  1
(B)  3
(C)  1
(D)  3
Ans : (A)

71. Which one of the following techniques is not suitable for showing urban population on the map?
(A) Circles (B) Divided circles (C) Spheres (D) Hachures
Ans : (D)

72. Which one of the following statements is not correct ?
(A) Contour maps are isopleth maps
(B) Isopleths are lines of equal value
(C) Isopleth technique always takes administrative boundaries, into account
(D) Isopleth technique is suitable for continuous data
Ans : (C)

73. Consider the following statements and select the correct answer using the codes given below–
1. Deserts, marshes and hilly tracts are known as the negative areas of population.
2. Dot method is the best technique to show the distribution of population.
3. Dot method can be used to show age and sex composition.
4. The dot map cannot be transferred into isopleth.
Codes:
(A) Only 1 and 3 are correct (B) 1, 2 and 3 are correct
(C) 1, 2 and 4 are correct (D) 1, 2, 3 and 4 are correct
Ans : (C)

74. Which of the following is most suitable to show the unequality in the distribution ?
(A) Lorentz curve (B) Bar graph (C) Circle diagram (D) Isopleth
Ans : (D)

75. Which one of the following is the correct geometric mean of the data set: 0, 50, 100, 100, 150, 250, 450, 500 ?
(A) 125 (B) 100 (C) 200 (D) 0
Ans : (D)

Loading...

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *