UGC NET / JRF Home Science Solved Paper 2012

UGC-NET/JRF Examination, 2012
Home Science (Paper-II)
(Held on June 2012)

Directions– This paper contains fifty objective type questions, each question carrying two marks. All questions are compulsory.

1. From which plant source gluten is derived?
(A) Soya (B) Rice (C) Corn (D) Wheat
Ans : (D)

2. HDL is synthesized and secreted from–
(A) Pancreas (B) Liver (C) Kidneys (D) Muscles
Ans : (B)

3. Which food service system produces food at a central unit and distributes processed food to other smaller units?
(A) Conventional (B) Assembly line (C) Commissary (D) Cook and Chill
Ans : (C)

4. Which of the following governs the selection of needle?
(A) Type of thread (B) Type of fabric (C) Stitch length (D) Tension of thread
Ans : (B)

5. Which of the following is not a design repeat?
(A) Drop (B) Mirror (C) Rotary (D) Satin
Ans : (C)

6. The term 'Therbligs' was given by–
(A) Prang (B) Gilbreth (C) Denmann w. Ross (D) Mundell
Ans : (B)

7. Releasing pent up emotional energy is–
(A) Body control (B) Emotional Catharsis (C) Mental Balance (D) Emotional Security
Ans : (B)

8. Deliberate manipulation of people's beliefs, values and behaviour through words, gestures, images is known as–
(A) Publicity (B) Propaganda (C) Persuasion (D) Perception
Ans : (B)

9. Triggering the mind of participants to finding out solutions for a problem is called as–
(A) Colloquism (B) Symposium (C) Debate (D) Brain Storming
Ans : (D)

10. Chi-square test is used–
(A) When there are only two groups for comparison
(B) When the data is in frequencies
(C) To check accuracy of data
(D) When there are three or more groups for comparison
Ans : (B)

11. Which of the following foods are produced by involving lactic acid fermentation ?
(a) Beer (b) Yogurt (c) Cheese (d) Vinegar
(A) (a) and (b) (B) (b) and (c)
(C) (c) and (d) (D) (d) and (a)
Ans : (B)

12. Which of the following foods do not contain gluten and is acceptable for patients with celiac disease to consume?
(a) Wheat flour (b) Rice flour (c) Gram flour (d) Corn flour
(A) (b), (c), (d) are correct
(B) (a), (b), (c) are correct
(C) (c), (d), (a) are correct
(D) (d), (a), (b) are correct
Ans : (A)

13. The tool of Management that does not deal with personnel–
(a) Organization chart (b) Production schedule (c) Job description
(d) Job specification (e) Budget (f) Communication
Codes:
(A) (a) and (b) (B) (b) and (e)
(C) (e) and (c) (D) (f) and (b )
Ans : (B)

14. In a pattern, darts can be replaced by–
(i) Tucks (ii) Gather (iii) Style line (iv) Control seam
(A) (i) and (ii) are correct (B) (ii) and (iii) are correct
(C) (ii) and (iv) are correct (D) (iii) and (iv) are correct
Ans : (C)

15. Which of the following methods of printing are currently practised largely in the Indian textile industry?
(i) Screen Printing (ii) Digital (iii) Roller Printing (iv) Block Printing
Codes:
(A) (ii), (iii) and (iv) are correct
(B) (i), (ii) and (iii) are correct
(C) (i), (iii) and (iv) are correct
(D) (i), (ii) and (iv) are correct
Ans : (C)

16. Which among the following are neutral colours?
I. Black II. Red III. Green IV. White
(A) I, II and III are correct
(B) I and II are correct
(C) I and III are correct
(D) I and IV are correct
Ans : (D)

17. Development is a product of–
(i) Heredity and Environment (ii) Learning and Maturation
(iii) Learning and Training (iv) Learning through observation
(A) (i), (ii) and (iii) are correct
(B) (i) and (ii) are correct
(C) (ii), (iii) and (iv) are correct
(D) (i) and (iv) are correct
Ans : (B)

18. Non-formal education is–
(i) An organized (ii) Systematic (iii) Highly institutionalized (iv) An educational activity
Codes:
(A) (i), (ii) and (iv) are correct
(B) (i) and (ii) are correct
(C) (i), (ii) and (iii) are correct
(D) (ii), (iii) and (iv) are correct
Ans : (A)

19. Which of the following are visual aids ?
(i) Black Board (ii) Posters (iii) Public address system (iv) Flash cards
(A) (i), (iii) and (iv) are correct
(B) (i), (ii) and (iv) are correct
(C) (ii) and (iv) are correct
(D) (i), (ii) and (iii) are correct
Ans : (B)

20. The most appropriate statistical test for analysing qualitative data is–
(i) Pearson's r (ii) Sign test
(iii) Kruskal-Wallis test (iv) F-test
(A) Both (i) and (ii) are correct
(B) Both (iii) and (iv) are correct
(C) Both (i) and (iii) are correct
(D) Both (ii) and (iii) are correct
Ans : (D)

21. Assertion (A) : Browning in condensed milk occurs due to Millard reaction.
Reason (R) : It is due to reaction between reducing Sugar and fat.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) Both (A) and (R) are false.
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Ans : (C)

22. Assertion (A) : Energy requirements during lactation is higher than during pregnancy.
Reason (R) : As the turn over of iron is greater during lactation because of milk secretion.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true
(B) Both (A) and (R) are false
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans : (C)

23. Assertion (A) : Large food service institutions use formal competitive bid buying.
Reason (R) : Here the purchaser goes to the whole sale market and bids the price.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true
(B) Both (A) and (R) are false
(C) (A) is true, but. (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans : (C)

24. Assertion (A) : Break point of the collar is marked on the placket extension.
Reason (R) : Roll line turns back from the centre front line.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are false
(B) Both (A) and (R) are true
(C) (A) is correct, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is correct
Ans : (C)

25. Assertion (A) : Brocade, Huckaback, Jacquard and tapestry can be classified under same category.
Reason (R) : All can be made on the Jacquard loom.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are false
(B) Both (A) and (R) are correct.
(C) (A) is correct, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is correct
Ans : (A)

26. Assertion (A) : Home Management is not an all encompassing concept compared to decision making or problem solving.
Reason (R) : Home Management does not consider the totality of managerial functioning.
Codes:
(A) (A) is false, but (R) is true.
(B) (A) is true and (R) is false.
(C) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the complete explanation.
(D) Both (A) and (R) are false.
Ans : (D)

27. Assertion (A) : Ego deals with the real world. It is based on reality principle.
Reason (R) : Ego searches for real objects to satisfy the need. The hungry person must get real food to satisfy the hunger.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true, (R) is the correct explanation
(B) Both (A) and (R) are true, (R) is not correct explanation
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans : (A)

28. Assertion (A) : Confidentiality is an essential quality of the counsellor.
Reason (R) : Counselling relationship will be effective only if the counsellor maintain confidentiality .
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true (B) Both (A) and (R) are false
(C) (A) is true, but (R) is false (D) (A) is false, but (R) is true
Ans : (A)

29. Assertion (A) : All individuals in a social system do not adopt an innovation at the same time.
Reason (R) : But they adopt innovation in an ordered time sequence.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true (B) Both (A) and (R) are false
(C) (A) is true, but (R) is false (D) (A) is false, but (R) is true
Ans : (A)

30. Assertion (A) : A non-symmetric distribution is also described as skewed distribution.
Reason (R) : In a skewed distribution the length of one of the tails, relative to the central section is disproportionate to the other .
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation
(B) Both (A) and (R) are true
(C) (A) is false, but (R) is true
(D) (A) is true, but (R) is false
Ans : (A)

31. Arrange the right sequence in decreasing order of protein content in food.
(i) Bread (ii) Cheese (iii) Butter (iv) Boiled egg
Codes:
(A) (i), (ii), (iii), (iv)
(B) (ii), (iii), (iv), (i)
(C) (iii), (i), (ii), (iv)
(D) (iv), (ii), (i), (iii)
Ans : (D)

32. Give the sequential involvement of enzymes for the digestion of food in the GIT.
(a) Iso maltase (b) Pepsin (c) Ptylin (d) Amylase
Codes:
(A) (a) (b) (d) (c)
(B) (c) (b) (d) (a)
(C) (d) (a) (b) (c)
(D) (b) (a) (c) (d)
Ans : (B)

33. Give the sequence in which a purchase officer places a purchase order ?
(a) Develops order form (b) Identifies the vendor (c) Writes specification
(d) Identifies need (e) Selects method of purchase
Codes:
(A) (a) (b) (c) (e) (d)
(B) (d) (c) (a) (e) (b)
(C) (b) (c) (e) (a) (d)
(D) (c) (a) (e) (b) (d)
Ans : (B)

34. Give the correct sequence in the production of garments–
(a) labelling (b) assembling (c) cutting (d) bundling
Codes:
(A) (d) (b) (a) (c)
(B) (a) (c) (b) (d)
(C) (c) (a) (d) (b)
(D) (b) (d) (c) (a)
Ans : (C)

35. Give the correct sequence of producing synthetic fibres.
(a) Treatment with finishing chemicals (b) Extrusion
(c) Polymerization (d) Dissolving in solution
Codes:
(A) (b) (a) (d) (c)
(B) (d) (c) (a) (b)
(C) (a) (b) (c) (d)
(D) (c) (d) (b) (a)
Ans : (D)

36. Indicate the correct sequence of activities in the Home Management process.
(A) Planning, organisation, feed- back, implementation
(B) Planning, organisation, implementation, feedback
(C) Planning, implementation, organisation, feedback
(D) Planning, feedback, organisation, implementation
Ans : (B)

37. Arrange the stages of Psycho-Social development in correct sequence–
(i) Generativity Vs. Stagnation (ii) Identity Vs. Role confusion
(iii) Ego Integrity Vs. Despair (iv) Initiative Vs. Guilt
Codes:
(A) (i), (ii), (iii) and (iv)
(B) (iv), (ii), (i) and (iii)
(C) (iii), (ii), (iv) and (i)
(D) (ii), (iv), (i) and (iii)
Ans : (B)

38. Steps to be followed in applying Participatory Rural Appraisal (PRA) techniques–
(i) Build up personal rapport with villagers.
(ii) Identify villagers who are willing to share their experiences.
(iii) Setting the climate for discussion.
(iv) Meet the villagers
(v) Select suitable place for interview.
(vi) Show full interest and enthusiasm.
Codes:
(A) (i), (iv), (ii), (v), (iii), (vi)
(B) (iv), (v), (iii), (i), (vi), (ii)
(C) (iv), (i), (ii), (vi), (iii), (v)
(D) (v), (vi), (i), (iv), (iii), (ii)
Ans : (C)

39. Arrange the stages of the adoption process in correct sequence.
(i) Interest (ii) Awareness (iii) Evaluation (iv) Adoption (v) Trial
Codes:
(A) (i), (ii), (iii), (v), (iv)
(B) (v), (i), (ii), (iv), (iii)
(C) (ii), (i), (iii), (v), (iv)
(D) (iii), (v), (ii), (i), (iv)
Ans : (C)

40. Sequence the following scales of measurement from the lowest to the highest–
(i) Interval scale (ii) Ordinal scale (iii) Nominal scale (iv) Ratio scale
(A) (ii), (iii), (i), (iv)
(B) (iv), (i), (ii), (iii)
(C) (iii), (ii), (i), (iv)
(D) (iii), (ii), (iv), (i)
Ans : (C)

41. Match the foods in List-I to it's pigments in List-II.
List-I (Food)
(a) Beet root (b) Carrot (c) Onions (d) Spinach
List-II (Pigments)
1. Flavones 2. Betalin 3. Chlorophyll 4. Carotenoids
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4
(B) 2 4 1 3
(C) 3 2 4 1
(D) 4 3 1 2
Ans : (B)

42. Match the glands with their respective hormones–
(a) α cells pancreas (b) Adrenal cortex (c) β cells pancrease (d) Pituitary
1. Adrenal corticoid steroid 2. Insulin 3. Prolactin 4. Glucagon
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 4 1 2 3
(B) 1 2 3 4
(C) 4 3 1 2
(D) 2 1 3 4
Ans : (A)

43. Match the catering unit with the right type of method of service.
Catering Unit
(a) Cafeteria (b) Hospital (c) Railways (d) Conference Hall
Method of Service
1. Centralized 2. Scramble 3. Buffet 4. Plated service
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4
(B) 2 1 4 3
(C) 3 4 1 2
(D) 4 3 2 1
Ans : (B)

44. Match the fashion terms given in List-I with their meanings given in List-II.
List-I
(a) Classic (b) Fad (c) Hautecouture (d) Pret-a-porter
List-II
1. Exclusive custom fitted clothing 2. Ready to wear
3. Last through ages 4. Short lived craze
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4
(B) 3 4 1 2
(C) 2 3 4 1
(D) 4 1 2 3
Ans : (B)

45. Match List-I with List-II. 
List-I
(a) Cotton (b) Pineapple (c) Flax (d) Coir
List-II
1. Plant stem 2. Seed hair 3. Plant leaf 4. Fruit husk
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 3 1 4
(B) 1 2 4 3
(C) 3 4 2 1
(D) 4 1 3 2
Ans : (A)

46. Match the following in List-I with List-II.
List-I
(a) Human Resources (b) Resources (c) Routine decisions (d) Proportion
List-II
1. Interrelated 2. Recurring 3. Golden oblong 4. Intangible
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 4 1 2 3
(B) 4 1 3 2
(C) 1 2 3 4
(D) 2 4 1 3
Ans : (A)

47. Match the items in List-I with List-II.
List-I
(a) Clay Modelling (b) Pre basic education
(c) International Women's Day (d) Beneficiaries of Supplementary nutrition in ICDS
List-II
1. M. K. Gandhi 2. 6 months-72 months children 3. Imagination and creativity 
4. 8th March 5. 8th July
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 2 5 1
(B) 2 5 4 2
(C) 3 1 4 2
(D) 1 3 2 4
Ans : (C)

48. Match the following in List-I with List-II.
List-I
(a) Change in knowledge (b) Change in attitude (c) Change in confidence (d) Change in skill
List-II
1. self reliance 2. Doing things 3. What people know 4. Reaction towards certain things
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 4 3 1
(B) 3 1 2 4
(C) 3 4 1 2
(D) 4 1 2 3
Ans : (C)

49. Match the traditional methods of communication with the State in India-
List-I (Traditional Method)
(a) Odissi (Odishi) (b) Oyil Attam (c) Kathakali (d) Yakshgana
List-II (Name of the State)
1. Kerala 2. Kamataka 3. Tamil Nadu 4. Orissa (Odisha)
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 4 3 1 2
(B) 2 1 4 3
(C) 4 2 1 3
(D) 3 4 2 1
Ans : (A)

50. Match the symbols in List-I with words in List-II.
List-I – List-II
(a) md – 1. Chi-square
(b) Σ – 2. Mean
(c) X2 – 3. Sum of
(d) – 4. Median
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 1 3 4
(B) 4 3 1 2
(C) 1 2 4 3
(D) 4 3 2 1
Ans : (B)

Loading...

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *