Sentence Arrangement Questions

Sentence Arrangement Questions
Directions : In each of the following questions some parts of the sentences have been jumbled up. You are required to rearrange these parts which are labelled P, Q, R and S to produce the correct sentence. Choose the proper sequence.

1. The only time (P) when this dynamic cricketer (Q) was on the 1979 tour of England (R) failed with the bat (S) the tag of an all-rounder did not fit him :
(A) S P R Q (B) P R S Q (C) S R P Q
(D) S Q P R (E) None of these
Ans : (D)

2. Kapil (P) left in an aeroplane (Q) after reading a sailing magazine (R) had decided (S) to build his own boat nine years earlier :
(A) P R Q S (B) R S Q P (C) R Q P S
(D) P S R Q (E) None of these
Ans : (B)

3. When (P) it becomes an honour of a lifetime (Q) in recognition of their great performance (R) illustrious personalities (S) win an award:
(A) R P Q S (B) P Q R S (C) Q R S P
(D) R S Q P (E) None of these
Ans : (D)

4. The newspaper reported that (P) according to one estimate (Q) and many of them assume epidemic proportions (R) most illnesses in India (S) are related to water-borne diseases :
(A) P R Q S (B) P R S Q (C) R Q S P
(D) R Q P S (E) None of these
Ans : (B)

5. The zoologist says that (P) having been bitten by them once (Q) trembled to make a second attempt at catching (R) the snakes (S) the snake charmers :
(A) P R Q S (B) S Q P R (C) R P Q S
(D) P S Q R (E) None of these
Ans : (D)

6. If you had told me (P) I would not have given it to you (Q) that you had already (R) bought this book (S) as a birthday present :
(A) Q R P S  (B) P Q R S (C) S P Q R
(D) S R Q P (E) None of these
Ans : (A)

7. All precautionary measures were taken (P) to prevent the capture of booths (Q) during the election (R) by the Government (S), by the terrorists :
(A) S P R Q (B) Q S P R (C) R P S Q
(D) R Q S P (E) None of these
Ans : (C)

8. The Government has assured the people that (P) in the Kargil operation (Q) who have sacrificed their lives (R) will be properly looked after (S) the families of all those soldiers :
(A) P S R Q (B) S Q P R (C) S R Q P
(D) S P R Q (E) None of these
Ans : (B)

9. All though (P) collecting and storing up food (Q) the long warm summer days (R) an ant was very busy (S) for the winter:
(A) S R Q P (B) Q P S R (C) Q R P S
(D) R S Q P (E) None of these
Ans : (C)

10. (P) Standing carelessly with his sword, (Q) the fat major (R) held horizontally behind him and with his legs far apart (S) looked after the receding horseman and laughed :
(A) P Q S R (B) Q P R S (C) P Q R S
(D) P R S Q (E) None of these
Ans : (B)

11. (P) the Indian software industry (Q) both in volume and international acceptance (R) has grown (S) over the years :
(A) S Q P R (B) S P R Q (C) S R P Q
(D) S P Q R (E) None of these
Ans : (B)

12. (P) due to disuse (Q) the linguistic space is shrinking (R) in India and language resources might dry up (S) he feels that:
(A) S Q R P (B) S R Q P (C) S P Q R
(D) S R P Q (E) None of these
Ans : (A)

13. (P) one is sure the samaroh will provide (Q) going by the festival's earlier editions (R) to the listener and performer (S) a moment of salvation :
(A) R Q S P (B) Q R S P (C) Q S P R
(D) Q P S R (E) None of these
Ans : (D)

14. (P) A policy holder (Q) anyone as the beneficialy (R) of his policy (S) can just about nominate :
(A) Q R S P (B) P Q S R (C) P S Q R
(D) P Q R S (E) None of these
Ans : (C)

15. (P) However desirable (Q) they are not desirable at any price (R) one must be cautious that (S) be the results on investment :
(A) Q P S R (B) R S Q P (C) R Q S P
(D) R P S Q (E) None of these
Ans : (D)

16. People (P) at his dispensary (Q) went to him (R) of all professions (S) for medicine and treatment :
(A) Q P R S  (B) R P Q S (C) R Q S P
(D) Q R S P (E) None of these
Ans : (C)

17. If you need help (P) promptly and politely (Q) ask for attendants (R) to help our customers (S) who have instructions :
(A) Q S R P (B) P Q R S (C) P R Q S
(D) Q P R S (E) None of these
Ans : (A)

18. Every afternoon (P) the children used to go (Q) from school (R) and play in the Giant's garden (S) as they were coming:
(A) P Q R S (B) S P R Q (C) P S R Q
(D) S Q P R (E) None of these
Ans : (D)

19. Fool-proof security arrangements were made (P) to prevent the sabotage (Q) by the terrorists (R) of the railway track (S) by the police :
(A) P S R Q (B) S P R Q (C) R S P Q
(D) S R P Q (E) None of these
Ans : (B)

20. One day when I was busy working in my office (P) dressed as a monkey (Q) I was started (R) to find a man (S) sitting opposite my table :
(A) Q R P S (B) Q S R P (C) S Q R P
(D) P S Q R (E) None of these
Ans : (A)

21. Long years ago, (P) we betrayed our pledge (Q) and when the time came (R) we made a tryst with destiny (S) not wholly or in full measure but very substantially :
(A) P S R Q  (B) Q P R S (C) R S Q P
(D) R S P Q (E) None of these
Ans : (D)

22. A diet (P) shows a study of more than 3,000 people (Q) to breathe properly (R) rich in fruit and vegetables (S) can improve the lungs and the ability :
(A) R Q P S (B) R S Q P (C) S P Q R
(D) S R Q P (E) None of these
Ans : (B)

23. Employees (P) were expected to continuously excel in that (Q) in an organisation (R) on the basis of whatever little they knew (S) were put together :
(A) S Q R P (B) S P R Q (C) R P Q S
(D) S R P Q (E) None of these
Ans : (A)

24. In fact (P) only recently I discovered (Q) my school fantasy (R) which is truly the living embodiment of (S) a site :
(A) P Q S R (B) P R Q S (C) P S R Q
(D) S P Q R (E) None of these
Ans : (C)

25. Most people in India enjoy (P) paid holidays, sick leave (Q) a guaranteed wage every month (R) and a pension on retirement (S) a high level of job security:
(A) S R Q P (B) R P S Q (C) Q P R S
(D) S Q P R (E) None of these
Ans : (D)

Loading...

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *