Quiz General Knowledge Questions and Answers


Quiz General Knowledge Questions and Answers
1. Professional tax is levied by–
(A) Central Government (B) State Government
(C) Local Bodies (D) Foreign Government
Ans : (C)

2. Urea is widely used as a fertiliser, since it is a source of–
(A) carbohydrates (B) minerals
(C) growth hormones (D) nitrogen
Ans : (D)

3. The vector for the disease kala-azar is–
(A) female aedes mosquito (B) sand fly
(C) female anopheles mosquito (D) house fly
Ans : (B)

4. Which of the following planets and their feature is incorrectly matched?
1. Mars Olympus Mons 2. Mercury Caloris Basin
3. Venus Ishtar Terra 4. Jupiter Great Red Spot
(A) 1 only (B) 2 only
(C) 4 only (D) None
Ans : (D)

5. Which of the following statements are correct about the Milky Way galaxy?
I. It consists of two components, the disc and the spherical.
II. It is roughly 10,000 light years in diameter.
III. At the very centre is a radio source, Sagittarius A.
IV. Many astronomers believe that the central object in the Milky Way is a black hole.
(A) I and III (B) I, II and III
(C) II, III and IV (D) I, III and IV
Ans : (D)

6. Which of the following features are not applicable to Jupiter?
1. A terrestrial planet
2. Has the largest number of satellites
3. Made of the highest number of materials compared to other planets
4. Has the shortest day
(A) 1 and 3 (B) 3 and 4
(C) 1 and 2 (D) 1 and 4
Ans : (C)

7. The four-fold division of society is expressly mentioned in–
(A) Yajurveda (B) Purusasukta of Rigveda
(C) Hiranyagarbha (D) Satapatha Brahmana
Ans : (B)

8. Which one of the following pairs is not correctly matched?
(A) Anand Math Bankim Chandra Chatterjee
(B) India Wins Freedom Surendra Nath Banerjee
(C) Indian Poverty and Un-British Rule in India Dadabhai Naoroji
(D) Unhappy India Lala Lajpat Rai
Ans : (B)

9. Where did Mahavira attain the highest spiritual knowledge (Kaivalya-jnana)?
(A) Kundapura or Kundagrama (B) Vaishali
(C) Gaya (D) Trimbhikagrama
Ans : (D)

10. Shaktism centred on the worship of–
(A) Durga in one of her nine forms (B) Harappan Mother Goddess
(C) The Vedic Parvati (D) The Virgin Goddess, enshrined at Kanyakumari
Ans : (A)

11. The Indo-Greek, who called himself Param-Bhagavata and erected the Garudadhvaja, was–
(A) Antialkidas (B) Heliodorus
(C) Menander (D) Demetrius
Ans : (A)

12. Indian Constitution was established during the rule of–
(A) Atlee (B) George I
(C) Linlithgow (D) Lord Wellington
Ans : (D)

13. Civil services in India was established by
(A) Lord Cornwallis (B) Lord William Bentinck
(C) Lord Dalhousie (D) Lord Rippon
Ans : (D)

14. Who was the leader of extremist Indian National Congress?
(A) Tilak (B) Bharathiyar
(C) Gandhiji (D) Gokhale
Ans : (B)

15. Who was the first Governor of India?
(A) Sinha (B) Sarojini Naidu
(C) Rajendra Prasad (D) Maharaja of Jaipur
Ans : (A)

16. Who called Patel as Sardar Patel for the first time?
(A) Sarojini Naidu (B) Mahatma Gandhi
(C) Netaji Bose (D) Nehruji
Ans : (D)

17. Who among the following enjoys the rank of a Cabinet Minister in the Union Cabinet?
(A) Secretary to the Government of India
(B) Deputy Chairman of the Planning Commission
(C) Principal Secretary to the Prime Minister
(D) Supreme Court Judge
Ans : (B)

18. Parliament can legislate on matters listed in the State list–
(A) With the prior permission of the President
(B) Only after the Constitution is amended suitably
(C) In class of inconsistency among State legislations
(D) At the request of two or more States
Ans : (D)

19. In the Rajya Sabha, the States have been provided–
(A) Equal representation
(B) Representation on the basis of population
(C)  Representation on the basis of population and size
(D) Representation on the basis of size
Ans : (D)

20. Article 33 of the Constitution of India empowers Parliament to–
(A) Dissolve State Legislatures
(B) Restrict or abrogate Fundamental Rights in their application to armed forces or other forces charged with the maintenance of public order
(C) Recall State Governors
(D) Issue directions to State Governments
Ans : (B)

21. What is the duration of zero hour in the Lok Sabha?
(A) 15 minute (B) Half an hour
(C) One hour (D) Not specified
Ans : (D)

22. Who introduced the concept Consumer’s Surplus?
(A) Alfred Marshall (B) Duipit
(C) Joan Robinson (D) Sir Dennis Robertson
Ans : (A)

23. Personal income equals–
(A)  The household sector’s income
(B)  Private income minus saving of the corporate sector minus corporation tax
(C)  Personal disposals income plus direct taxes plus miscellaneous receipts of the government
(D)  All the above
Ans : (B)

24. A staunch advocate of free trade policy is–
(A) Alexander Hamilton (B) Frederic List
(C) Haberler (D) None of them
Ans : (B)

25. Macro Economics is a–
(A) study of aggregates (B) machine
(C) chemical analysis (D) branch in Engineering
Ans : (A)

Loading...

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *