Prepositions in English Grammar Exercises

Prepositions in English Grammar Exercises

Direction : Fill in the blanks with appropriate Prepositions choosing one from the five alternatives given below each sentences.

1. He has been afflicted..........rheumatism and has almost been confined..........bed..........last two months.
(A) with; to; for (B) with; on; for (C) for; on; for
(D) with; for; to (E) None of these
Ans : (A)  

2. He apologized..........his misbehaviour.
(A) for (B) to (C) about
(D) in (E) None of these
Ans : (A)

3. They listened..........the music.
(A) to (B) at (C) from
(D) with (E) None of these
Ans : (A)

4. The postscript..........the letter says that he will be on leave from tomorrow.
(A) of (B) to (C) in
(D) through (E) None of these
Ans : (B)

5. Perseverance is key..........success.
(A) of (B) about (C) to
(D) with (E) None of these
Ans : (C)

6. In the morning, I am often short..........time and so I have a glance..........the newspaper headlines.
(A) at; of (B) of; of (C) of; at
(D) of; about (E) None of these
Ans : (C)

7. My friend has been suffering.......... fever..........last Monday.
(A) from; for (B) from; since (C) with; since
(D) with; for (E) None of these
Ans : (B)

8. We are committed..........maintain peaceful relations..........our neighbours.
(A) to; with (B) with; to (C) to; against
(D) with; about (E) None of these
Ans : (A)

9. They quarrelled..........us..........a trifle.
(A) with; for (B) with; over (C) to; for
(D) with; about (E) None of these
Ans : (B)

10. A driver rescued him..........drowning.
(A) for (B) through (C) about
(D) from (E) None of these
Ans : (D)

11. The hunter aimed..........the bird.
(A) at (B) on (C) from
(D) of (E) None of these
Ans : (A)

12. When Dev was..........London, he stayed..........the Cumberland Hotel.
(A) in; at (B) at; in (C) at; about
(D) into; near (E) None of these
Ans : (A)

13. She hides her cunningness..........the mask..........innocence.
(A) under; of (B) of; under (C) in; for
(D) at; of (E) None of these
Ans : (A)

14. My sister lives..........a large house..........a village a few miles away from Jaipur.
(A) at; in (B) in; at (C) in; of
(D) in; about (E) None of these
Ans : (B)

15. This project will be finished..........two years.
(A) about (B) in (C) within
(D) by (E) None of these
Ans : (C)

16. Roger was infatuated..........a young widow whom he met..........the court.
(A) in; with (B) with; at (C) with; on
(D) with; in (E) None of these
Ans : (D)

17. He was deprived..........his ancestral property.
(A) about (B) of (C) for
(D) with (E) None of these
Ans : (B)

18. The Romantic poets were endowed..........an amazing power..........imagination.
(A) with; of (B) of; with (C) with; for
(D) to; of (E) None of these
Ans : (A)

19. The lives of great men inspire us..........hopes of bright future.
(A) to (B) with (C) of
(D) for (E) None of these
Ans : (B)

20. The habit of telling a lie is quite natural..........man.
(A) in (B) about (C) to
(D) for (E) None of these
Ans : (C)

21. Good health is necessary..........longevity.
(A) for (B) to (C) in
(D) about (E) None of these
Ans : (B)

22. This man is very respectful..........his superiors.
(A) of (B) for (C) to
(D) about (E) None of these
Ans : (B)

23. I shall be able to finish this work latest..........next Monday.
(A) in (B) by (C) within
(D) during (E) None of these
Ans : (B)

24. She is good..........Mathematics.
(A) at (B) in (C) for
(D) about (E) None of these
Ans : (A)

25. My mother is an ardent devotee..........Lord Shiva.
(A) of (B) to (C) for
(D) about (E None of these
Ans : (A)

Loading...

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *