Objective General Knowledge


Objective General Knowledge
1. Which of the following is associated with the term ‘deflation’ in economics?
(A) Decrease in the supply of coins and currency notes
(B)  Decrease in the supply of goods and services
(C)  Decrease in the import of goods and services
(D)  Decrease in the money relative to the supply of goods and services
Ans : (D)

2. Regarding asteroids, which of the following is/are correct?
1. Their distance from the sun can be anywhere between the distances of Jupiter and Mars from the sun.
2. Their surface temperatures will be the same as that of Jupiter.
3. Their surface gravity would depend on their sizes and not on the original size of the planet which has broken up.
4. The total relative mass would be between the masses of Jupiter and Mars.
(A) 1 only (B) 2 and 3
(C) 1, 2 and 3 (D) 1, 3 and 4
Ans : (D)

3. Which of the following is not correctly matched?
(A) Macmillian : Bicycle
(B) Planck : Quantum theory
(C) Volta : Paints
(D) Zeiss : Lens and camera
Ans : (C)

4. A couple with blood types A and O have three children, all with blood type O. What are the chances that a fourth child will have blood type O?
(A) 75 per cent (B) 25 per cent
(C) 50 per cent (D) 100 per cent
Ans : (A)

5. “By weaving threads of physics, chemistry and biology into a rich tapestry, this remarkable scientist provided a unifying molecular view of the world. He touted the wonderful properties of Vitamin C first as a cure of common cold and later as a preventive agent against cancer.” One of science’s major figures of all time referred to above is–
(A) G.N. Lewis (B) Linus Carl Pauling
(C) Fritz London (D) Walter Heitler
Ans : (B)

6. Who is known as the father of Ayurveda?
(A) Charaka (B) Chankya
(C) Kripalmuni (D) Ravana
Ans : (A)

7. Rice cultivation is associated with which of the following Harappan sites?
(A) Kalibangan (B) Harappa
(C) Kot Diji (D) Lothal
Ans : (D)

8. Kalibangan, a site of Indus Valley civilization is located in–
(A) Montgomery distt. of Pakistan (B) Ganganagar distt. of Rajasthan
(C) Kathiawar distt. of Gujarat (D) Kaithal distt. of Haryana
Ans : (B)

9. The Indus Valley Civilisation is associated with–
(A) Egyptians (B) Sumerians
(C) Chinese (D) Mesopotamians
Ans : (B)

10. The Indus Valley Civilisation was famous for–
(A) Well-planned cities (B) Efficient civic organisation
(C) Progress of art and architecture (D) All of the above
Ans : (D)

11. The Great Bath of the Indus Valley Civilisation was found at–
(A) Mohenjodaro (B) Harappa
(C) Lothal (D) Kalibangan
Ans : (A)

12. Swarajya Party was formed by–
(A) C.R. Das (B) Gandhiji
(C) Annei Besant (D) Jawaharlal Nehru
Ans : (A)

13. Separate State for Muslims was demanded by–
(A) Nawab Salimullah (B) Ali Brothers
(C) Jinnah (D) Netaji
Ans : (C)

14. The Prime Minister at the time of Interim Government was–
(A) Nehru (B) Rajaji
(C) Gandhiji (D) Patel
Ans : (A)

15. Quit India Movement is also called as–
(A) French Revolution (B) Home Rule Movement
(C) August Revolution (D) Swadeshi Movement
Ans : (C)

16. The Indian Territory under the French possession was–
(A) Goa (B) Andaman
(C) Chandranagore (D) Daman
Ans : (C)

17. The Emergency can be proclaimed by–
(A) The President (B) Parliament
(C) The Prime Minister (D) Law Minister
Ans : (A)

18. The Election Commission is constituted–
(A) Every five years (B) Every ten years
(C) Every six years (D) It is a permanent constitutional body
Ans : (D)

19. The Preamble of which country emphasises domestic tranquillity?
(A) India (B) Russia
(C) U.S.A. (D) France
Ans : (C)

20. Sarkaria Commission did not deal with–
(A) Formation of States (B) Article 356
(C) Anandpur Saheb Resolution (D) Centre-State Relations
Ans : (A)

21. The Chairman of the Public Accounts Committee is normally–
(A) The Prime Minister (B) The Speaker
(C) Leader of the opposition party (D) Finance Minister
Ans : (C)

22. The main function of the National Development Council in India is to–
(A)  Promote national integration (B) Review the working of the National Plan from time to time
(C)  Develop villages (D) None of the above
Ans : (B)

23. Which of the following is not viewed as national debt?
(A) Life Insurance policies (B) Long-term Government bonds
(C) National savings certificates (D) Provident Fund
Ans : (D)

24. Which of the following is used for measuring the economic growth of a country?
(A)  Gross National Product (GNP) at current prices
(B)  Per capita gross national product at current prices
(C)  Total real gross national product at current prices
(D)  Total gross national product over a period of time
Ans : (A)

25. Which of the following is at present the largest power using sector of the Indian economy?
(A)  Agriculture (B) Domestic consumers and street lighting
(C)  Industry (D) Transport and communication, including Railways
Ans : (C)

Loading...

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *