General Knowledge Questions and Answers Test


General Knowledge Questions and Answers Test
1. A Society marked by secondary rather then primary group interaction, anomie and generally characterized by homogeneity with respect to life styles, is called as–
(A) Folk society (B) Peasant society
(C) Urban society (D) Mass society
Ans : (D)

2. Tarsus is categorised under–
(A) long bones (B) short bones
(C) flat bones (D) irregular bones
Ans : (B)

3. Knee joint is an example of–
(A) ball and socket joint (B) gliding joint
(C) hinge joint (D) bicondylar joint
Ans : (D)

4. A genetic disorder characterised by poor blood circulation and abnormal haemoglobin molecules is better known as–
(A) Sickle-cell anaemia (B) Haemophilia
(C) Phenylketonuria (D) Huntington’s chorea
Ans : (A)

5. The hindbrain is made up of–
(A) cerebellum and medulla oblongata (B) diencephalon
(C) cerebral cortex (D) all the above
Ans : (A)

6. Thermostat in human being is controlled by which gland?
(A) Pineal (B) Hypothalamus
(C) Thyroid (D) Pituitary
Ans : (B)

7. With the help of the following map showing annual average temperature of India (by isotherm), identify, the place where maximum solar energy will be available.
(A) Ambala (B) Jhansi
(C) Pune (D) Cuttack
Ans : (B)

8. Which of the following is incorrectly matched?
 (A) Aandhi Uttar Pradesh (B) Kalbaisakhi West Bengal
 (C) Loo North-west India (D) Mango-showers Odisha
Ans : (D)

9. Percentage of forest coverage in India is the highest in–
(A) Himalayan region (B) Peninsular hills and plateau regions
(C) Western Ghats and coastal regions (D) Eastern Ghats and coastal regions
Ans : (B)

10. Which of the following ocean currents is popularly known as ‘‘Warm Blanket’’ of Europe?
(A) Benguela current (B) Canaries current
(C) Gulf stream (D) West wind drift
Ans : (C)

11. Floods occur in a region where–
(A) large number of steams exist (B) high rainfall occurs within short time
(C) slope gradient is relatively low (D) flow of the river water is ephemeral
Ans : (D)

12. Who introduced the Mansabdari system?
(A) Ibrahim Lodhi (B) Humayun
(C) Sher Shah (D) Akbar
Ans : (D)

13. Who, among the following, conquered a large part of China?
(A) Ashoka (B) Chandragupta Vikramaditya
(C) Harsha Vardhana (D) Kanishka
Ans : (D)

14. The term Vrajapati, used in the Vedic literature, denoted–
(A) The head of the family (B) The head of the village
(C) A senior member of the Sabha (D) The head of the merchants
Ans : (A)

15. The first place among poets of Emperor Akbar’s reign, both Hindi and Persian, belongs to–
(A) Abdur Rahim Khan Khanan (B) Ras Khan
(C) Sur Das (D) Tulsi Das
Ans : (D)

16. Who was the last Mughal emperor of India?
(A) Akbar II (B) Bahadur Shah II
(C) Alamgir II (D) Shah Alam II
Ans : (B)

17. Which of the following emergencies had been declared the maximum number of times in India?
(A) Emergency under Article 352 due to external aggression
(B) Emergency under Article 352 due to internal disturbances
(C) Financial emergency under Article 360
(D) Emergency under Article 356 due to breakdown of constitutional machinery in a State
Ans : (D)

18. India is considered a ‘Republic’ mainly because–
(A) The Head of the State is elected
(B) It gained Independence on Aug. 15, 1947
(C) It has its own written Constitution
(D) It is having a parliamentary form of government
Ans : (A)

19. How many members of the State Legislative Council are elected by the Assembly?
(A) 1/6th of the members (B) 1/3rd of the members
(C) 1/12th of the members (D) 5/6th of the members
Ans : (B)

20. Which one of the following statements about Panchayati Raj is correct?
(A) Balwant Rai Mehta Committee Report recommended a two-tier set-up
(B) Elections to Panchayati Raj institutions was made compulsory under the Fundamental Rights of the Constitution of India
(C) “Empowering people for prosperity” is the guiding principle of the Seventy-third Constitution Amendment
(D) The main difficulty faced by Panchayati Raj institutions is the inadequate participation by women and weaker sections
Ans : (C)

21. In the case of a conflict between the Centre and a State in respect of a subject included in the Concurrent List in the Constitution of India–
(A) The law of the State prevails
(B) The law of the Centre prevails
(C) The matter is resolved by the Supreme Court of India
(D) The law which had been passed first would prevail
Ans : (C)

22. Who gave the concept of social capillarity?
(A) A. Bose (B) L. Wirth
(C) L. Dumont (D) R. K. Mukherjee
Ans : (C)

23. A pressure group is generally referred to as a/an–
(A) ethnic group (B) informal group
(C) special interest group (D) caste group
Ans : (C)

24. Which of the following is a weaker section of society?
(A) Teacher (B) Officer
(C) Doctor (D) Labour
Ans : (D)

25. The word ‘Dalit’ is related to–
(A) Muslims (B) Scheduled Castes
(C) Christians (D) Sikhs
Ans : (B)

Loading...

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *