General Knowledge Questions and Answers for Competitive Exams


General Knowledge Questions and Answers
for Competitive Exams
1. Social control can be made more effective when–
(A) value consensus is high (B) value conflict is high
(C) size of the group is large (D) group communication becomes formal
Ans : (A)

2. What is the normal level of haemoglobin present in the blood?
(A) 5.0-9.0 g/dl (B) 10-14.5 g/dl
(C) 12-19.5 g/dl (D) 13-18.5 g/dl
Ans : (B)

3. Which blood group is a universal donor?
(A) A (B) B
(C) AB (D) O
Ans : (D)

4. Excessive rapidity in the activity of heart is–
(A) Cardioplegia (B) Hypotension
(C) Hypertension (D) Bradycardia
Ans : (C)

5. The main mass of a tooth consists of a substance called –
(A) crown (B) dentin
(C) enamel (D) pulp cavity
Ans : (B)

6. The total number of bones in a human skeleton is–
(A) 416 (B) 206
(C) 346 (D) 512
Ans : (B)

7. Cash crops of India include–
(A) paddy and jawar (B) maize, jawar and paddy
(C) cotton and sugarcane (D) bajra and paddy
Ans : (C)

8. In the given map, the shaded areas show the distribution of–
(A) Bajra (B) Cotton
(C) Maize (D) Ragi
Ans : (B)

9. Which one of the following is the largest canal?
(A) Sharda Canal (B) Lower Ganga Canal
(C) Upper Ganga Canal (D) Yamuna Canal (West)
Ans : (D)

10. The number of states bordering the state of Jharkhand is–
(A) Six (B) Five
(C) Four (D) Three
Ans : (B)

11. Peaty soil is found in–
(A) Kerala (B) Kashmir
(C) Asom (D) Gujarat
Ans : (A)

12. Token currency was introduced for the first time in India by–
(A) Ala-ud-din Khilji (B) Firuz Shah Tughluq
(C) Ghiyas-ud-din Tughluq (D) Muhammed-bin Tughluq
Ans : (D)

13. Rig Veda is believed by historians to have been written when–
(A) It was Stone Age (B) It was Copper age
(C) It was Bronze Age (D) The Iron Age had already commenced
Ans : (D)

14. Harshavardhana was defeated by–
(A) Kirtivarman (B) Narasimhavarman
(C) Pulakesin I (D) Pulakesin II
Ans : (D)

15. Who was the first ruler of annex any part of the Deccan to the Mughal empire?
(A) Aurangzeb (B) Akbar
(C) Humayun (D) Jahangir
Ans : (B)

16. Buland Darwaza at Fatehpur Sikri was built by Akbar to commemorate–
(A) The birth of his son, Salim (B) His conquest of Gujarat
(C) His own coronation (D) His conquest of Deccan
Ans : (B)

17. Who was the President of the Constituent Assembly of India?
(A) Dr. B. R. Ambedkar (B) G. V. Mavalankar
(C) Dr. S. Radhakrishnan (D) Dr. Rajendra Prasad
Ans : (D)

18. What is contained in the Eleventh Schedule of the Constitution?
(A) Forms of oath or affirmation
(B) Provisions regarding disqualification on grounds of defection
(C) Items on which Panchayats shall have powers and authority to function as institutions of self-government
(D) Items on which Municipalities shall have powers and authority to function as institutions of self-government
Ans : (C)

19. Fundamental Duties were introduced in the Constitution by the–
(A) 40th Amendment (B) 42nd Amendment
(C) 43rd Amendment (D) 44th Amendment
Ans : (B)

20. Which of the following Fundamental Rights is also available to a foreigner on the soil of India?
(A) Equality of opportunity in the matter of public employment
(B) Freedom of movement, residence and profession
(C) Protection from discrimination on grounds only of religion, race, caste or sex (D) Protection of life and personal liberty against action without authority of law
Ans : (D)

21. The Constitution empowers the President to nominate upto two members to the Lok Sabha from among the–
(A) Anglo-Indians (B) Buddhists
(C) Indian Christians (D) Parsees
Ans : (C)

22. The broad meaning of sanskritization is–
(A) Horizontal mobility (B) Cultural upward mobility
(C) Structural mobility (D) Parochialisation
Ans : (B)

23. ‘Celebrity status’ is high status that accrues from–
(A) High family background (B) High income
(C) High achievement (D) High occupational background
Ans : (C)

24. Social stratum refers to a number of individuals having a relatively similar–
(A) Status, role or other culturally relevant set of characteristics
(B) Role, position or other economically relevant set of characteristics
(C) Position, status or other politically relevant set of characterisitcs
(D) Status, rank or other socially relevant set of characteristics
Ans : (C)

25. In his book ‘Social Change in Modern India’, M. N. Srinivas has presented the view that–
(A) Caste is absolutely closed (B) Caste is absolutely open
(C) There is scope for mobility in caste (D) Caste is just like class
Ans : (C)

Loading...

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *