General Knowledge Questions and Answers 2013


General Knowledge Questions and Answers 2013
1. Which one of the following is not covered under the “Element of Social Structure”?
(A) Deviation (B) Observance
(C) Sanction (D) Group action
Ans : (D)

2. The act of emptying the bladder or passing urine is termed as–
(A) urination (B) excretion
(C) micturition (D) none of these
Ans : (C)

3. Which one among the following provides the highest amount, per unit mass of roughage to our diet?
(A) Cabbage (B) Eggs
(C) Grapes (D) Tomato
Ans : (A)

4. Which one of the following chemicals is not used as a food preservative?
(A) Benzoic acid (B) Citric acid
(C) Ethylene dichloride (D) Sodium chloride
Ans : (C)

5. Iron is stored in the tissues as–
(A) ferrous (B) ferric
(C) ferritin (D) haem
Ans : (C)

6. The erythrocytes maturing factor is–
(A) vitamin  (B) iron
(C) plasma (D) vitamin K
Ans : (A)

7. The river marked ‘A’ in the figure given below whose tributaries are shown is–
(A) Godavari (B) Krishna
(C) Mahanadi (D) Cauvery
Ans : (B)

8. On the basis of the process of their formation, which of the following soils is formed differently from the other three?
(A) Khadar (B) Bangar
(C) Bhabar (D) Regur
Ans : (D)

9. Temperate cyclones originate due to–
(A) convergence of warm and cold air currents
(B) divergence of air currents from high pressure belts
(C) crowding of different air currents against high pressure  belts
(D) crowding of similar air currents against high pressure belts
Ans : (C)

10. Basalt is a typical example of–
(A) extrusive non-crystalline rock (B) intrusive non-crystalline rock
(C) plutonic crystalline rock (D) plutonic non-crystalline rock
Ans : (C)

11. Chemical weathering is at its maximum in–
(A) hot and dry regions (B) cold and humid regions
(C) hot and humid regions (D) cold and dry regions
Ans : (C)

12. The Saka era commenced in–
(A) 50 BC (B) 28 AD
(C) 78 AD (D) 129 AD
Ans : (C)

13. The Gupta empire declined in the fifth century AD as a result of the invasion of–
(A) Chalukyas (B) Greeks
(C) Pallavas (D) Huns
Ans : (D)

14. Taxila was the famous site of–
(A) Early Vedic art (B) Gandhara art
(C) Gupta art (D) Mauryan art
Ans : (B)

15. The Kalinga war was fought in–
(A) 321 BC (B) 301 BC
(C) 261 BC (D) 241 BC
Ans : (C)

16. Razia Sultan was a ruler in the–
(A) Second half of the 11th century (B) First half of the 12th century
(C) First half of the 13th century (D) First half of the 14th century
Ans : (C)

17. The parliamentary systems of India and of Britain differ on the account of–
(A) Bicameral legislature
(B) System of collective responsibility
(C) The system of judicial review
(D) The Prime Minister is separately elected by people
Ans : (C)

18. Which one of the following is not explicitly stated in the Constitution of India but followed as a convention?
(A) The Finance Minister is to be a member of the Lower House
(B) The Prime Minister has to resign if he loses majority in the Lower House
(C) All the parts of India are to be represented in the Council of Ministers
(D) In the event of both the President and the Vice President demitting office simultaneously before the end of their tenure, the Speaker of the Lower House of Parliament will officiate as the President
Ans : (B)

19. According to the Constitution of India, the term ‘district judge’ shall not include–
(A) Chief Presidency Magistrate
(B) Sessions Judge
(C) Tribunal Judge
(D) Chief Judge of small court
Ans : (C)

20. Who was the Chairman of the Drafting Committee that drafted the Constitution?
(A) Dr. B. R. Ambedkar (B) Jawaharlal Nehru
(C) Dr. Rajendra Prasad (D) Dr. S. Radhakrishnan
Ans : (A)

21. The Constitution of India was passed by the Constituent Assembly on–
(A) 17th October, 1949 (B) 14th November, 1949
(C) 26th November, 1949 (D) 26th January, 1950
Ans : (C)

22. What are social norms?
(A) Rules whose observance is expected in a society
(B) Laws whose violation invariably leads to punishment
(C) Principles accepted as normal by sociology
(D) Codes which are prescribed in sacred texts
Ans : (A)

23. Who among the following authors developed the social distance scale?
(A) L. Guttman (B) Paulin Young
(C) W. J. Goode and P. K. Hatt (D) E. S. Bogardus
Ans : (D)

24. To which of the following patterns of social change, can the process of Sanskritization in India be compared?
(A) Anomie (B) Horizontal mobility
(C) Evolutionary process model (D) Reference group
Ans : (D)

25. Which of the following is not a criterion of caste?
(A) Hereditary occupation (B) Endogamy
(C) Exogamy (D) Hierarchy
Ans : (C)

Loading...

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *