General Knowledge 2012-2013, GK Questions Answers

General Knowledge 2012-2013, GK Questions Answers

1. Which one of the following is correctly matched?
(A) Public Issue of Shares - Companies
(B) Issue of Currencies - Indian Overseas Bank
(C) Rights issue - Debenture holder
(D) Offer for sale - Partnership
Ans : (A)

2. The Hubble Law is chiefly associated with–
(A) red shifts (B) sun
(C) eclipses (D) magnetosphere
Ans : (A)

3. Nova is–
(A) a new star (B) an eruption of an old star
(C) a pulsar (D) none of these
Ans : (B)

4. The apparent path of the sun around the sky is called –
(A) revolution (B) parallax
(C) ecliptic (D) precession
Ans : (C)

5. Which is the smallest planet of the solar system?
(A) Mars (B) Mercury
(C) Earth (D) Pluto
Ans : (B)

6. What term is used to describe the position of a planet in its orbit?
(A) Cosmology (B) Anomaly
(C) Astronautics (D) Selenology
Ans : (B)

7. What was the capital of Kushanas under Kanishka?
(A) Mathura (B) Peshawar
(C) Kashmir (Kanishkpura) (D) both (A) and (B)
Ans : (D)

8. The first ever long inscription in Sanskrit was issued by–
(A) Menander (B) Gautamiputra Satakarni
(C) Rudradaman (D) Kanishka
Ans : (C)

9. Which one of the following scholars has described Samudragupta as the Indian Napoleon?
(A) R. C. Majumdar (B) H. C. Ray Chaudhary
(C) Prof. Dadwell (D) V. A. Smith
Ans : (D)

10. Buddha was born in–
(A) Lumbini (B) Kapilvastu
(C) Vaishali (D) Kosala
Ans : (A)

11. At which place did Gautam Buddha deliver his first lecture–
(A) Sarnath (B) Lumbini
(C) Bodh Gaya (D) Vaishali
Ans : (A)

12. Which party was in power in England when India got Independence?
(A) Conservative (B) Labour
(C) Liberal-Democratic (D) None of these
Ans : (B)

13. The Swadeshi Movement means–
(A) Shouting Anti-British slogans (B) Wearing a khadi cap
(C) Boycotting the foreign goods and the use of Indian goods (D) None of the above
Ans : (C)

14. The upheaval of 1857 was first described as the war of independence by–
(A) Jawaharlal Nehru (B) Bal Gangadhar Tilak
(C) V.D. Savarkar (D) Lala Lajpat Rai
Ans : (C)

15. The first weekly paper published by the Indian National Congress (in 1889) was–
(A) Independent (B) Voice of India
(C) India (D) Young India
Ans : (C)

16. Which of the following dynasties did not rule Vijayanagar?
(A) Saluva (B) Tuluva
(C) Hoysala (D) Aravidu
Ans : (C)

17. When was the constitution of India first amended after adoption?
(A) 1954 (B) 1959
(C) 1950 (D) 1951
Ans : (D)

18. The Supreme Commander of the Armed Forces is–
(A) Field Marshall (B) Chief of the Army Staff
(C) The President (D) The Prime Minister
Ans : (C)

19. The methods of Pressure Groups do not include–
(A) strikes (B) collective bargaining
(C) behind the screen methods (D) contesting elections
Ans : (D)

20. The amendment regarding the procedure of the election of the President must be passed by–
(A) Both the Houses (B) Only Lok Sabha
(C) Only Rajya Sabha (D) Both the Houses and by not less than half of the State Legislatures
Ans : (D)

21. The Constitution of India was amended for the first time in–
(A) January, 1951(B) June, 1951
(C) June, 1952 (D) July, 1952
Ans : (B)

22. What is the system under which possession of goods alone is transferred?
(A) Mail order system (B) Hire purchase system
(C) Instalment system (D) None of these
Ans : (B)

23. The per capita income is–
(A) National Income times population (B) Population over National Income
(C) National Income over Population (D) None of these
Ans : (C)

24. ‘Octroi’ refers to–
(A) Tax (B) Agriculture
(C) Industry (D) None of these
Ans : (A)

25. In inaccessible areas of the country a large part of the local needs are met by–
(A) imports from towns (B) migrant shop keepers
(C) religious fairs (D) rural cottage industry
Ans : (D)


Comments & Contact Form


Email *

Message *