Current Affairs Questions for Competitive Exams 2013

Current Affairs Questions for Competitive Exams 2013

1. In which State is the Autonomous Hill Council a dominant unit of local government?
(A) Arunachal Pradesh (B) Himachal Pradesh
(C) Jammu and Kashmir (D) West Bengal
Ans : (C)

2. Cell was discovered by–
(A) Huxley (B) Robert Hooke
(C) Darwin (D) Robert Brown
Ans : (B)

3. Nucleus was discovered by–
(A) Schleiden and Schwann (B) Robert Brown
(C) Loewy and Siekevitz (D) Singer
Ans : (B)

4. The smallest unit of living form is–
(A) Ribosomes (B) Nucleus
(C) Cell (D) Mitochondria
Ans : (C)

5. The physical basis of life is–
(A) Cytoplasm (B) Endoplasm
(C) Nucleoplasm (D) Protoplasm
Ans : (D)

6. The function of ribosomes is–
(A) Photosynthesis (B) Respiration
(C) Cell division (D) Protein Synthesis
Ans : (D)

7. Which planet is known as dry planet?
(A) Mars (B) Jupiter
(C) Venus (D) Mercury
Ans : (C)

8. A planet known as the “morning or evening star” is –
(A) Mercury (B) Venus
(C) Jupiter (D) Saturn
Ans : (B)

9. Which sphere lies between the stratosphere and thermosphere ?
(A) Troposphere (B) Mesosphere
(C) Lithosphere (D) Biosphere
Ans : (B)

10. Which of the following Indian State/States does/do not share border with Assam?
(A) Sikkim and Tripura (B) West Bengal
(C) Sikkim (D) Mizoram
Ans : (C)

11. Daily requirement of protein is about–
(A) 50-70 gm/d (B) 30-35 gm/d
(C) 70-100 gm/d (D) 100-130 gm/d
Ans : (C)

12. The Mauryan Punch-marked silver coin did not carry the symbol of–
(A) Peacock (B) Cow
(C) Hill (D) Crescent
Ans : (B)

13. With which of the following castes do we associate the Shungas?
(A) Kshatriyas (B) Brahmanas
(C) Vaishyas (D) Shudras
Ans : (B)

14. With which of the following regions can the Satavahanas be identified?
(A) Andhra (B) Kalinga
(C) Bengal (D) Bihar
Ans : (A)

15. Put the chronological order of the foreign invasions on India–
I. Bactrians II. Kushanas
III. Shakas
(A) III, II, I (B) I, III, II
(C) II, I, III (D) All simultaneously
Ans : (B)

16. The Kushanas belonged to–
(A) Scythian tribe (B) Parthia (Parsia)
(C) The Yue-Chi tribe of China (D) None of the above
Ans : (C)

17. The given map refers to the kingdom of–
(A) Akbar at the time of capture of Khandesh in 1601
(B) Akbar at the time of his death in 1605
(C) Aurangzeb at the time of capture of Hyderabad
(D) Aurangzeb at the time of his death in 1707
Ans : (D)

18. What is the meaning of Asteya in Jain religion?
(A) No violence (B) No falsehood
(C) No theft (D) Not storing wealth
Ans : (C)

19. Shore temple at Mahabalipuram was built by–
(A) Pallavas (B) Cholas
(C) Pandyas (D) Ashoka
Ans : (C)

20. What is the language of Ashoka’s inscriptions?
(A) Sanskrit (B) Pali
(C) Prakrat (D) Tamil
Ans : (C)

21. When was the Hindu College in Kolkata established?
(A) In 1817 A.D. (B) In 1810 A.D.
(C) In 1812 A.D. (D) In 1815 A.D.
Ans : (A)

22. The President of India is elected by the–
(A) members of the Lok Sabha
(B) members of both Houses of Parliament
(C) members of the State Legislatures
(D) elected members of both Houses of Parliament and State Assemblies
Ans : (D)

23. The United Nations declared 2013 as the International year of–
(A) Water Cooperation (B) World Population
(C) Communication (D) Elderly persons
Ans : (A)

24. Palau which became the 185th member of the United Nations in 1994 is in–
(A) Asia (B) Western Pacific
(C) Europe (D) South America
Ans : (B)

25. Which day is celebrated as United Nations Day every year?
(A) 7th April (B) 24th October
(C) 14th November (D) 27th December
Ans : (B)


Comments & Contact Form


Email *

Message *