MPPSC General Studies Previous Papers with Solved Papers

Madhya Pradesh P.S.C (Pre.) Exam., 2012
General Studies (Paper-I) Solved Paper
(Held on 24-2-2013)

( Question No. 1-50 )
51. In which district of M.P. is the Industry of Traction Alternators for diesel engines proposed in the rail budget of 2012-13 ?
(A) Satna  (B) Gwalior
(C) Vidisha  (D) Bhopal
Ans : (C)

52. In which district of M.P. Mandideep Industrial Cluster is situated ?
(A) Vidisha  (B) Bhopal
(C) Sehore  (D) Raisen
Ans : (D)

53. In which district of M.P. is railway sleeper manufacturing factory situated ?
(A) Sehore (B) Bhopal
(C) Hoshangabad (D) Betul
Ans : (A)

54. Who was the first woman Chief Minister of Madhya Pradesh ?
(A) Vimla Sharma (B) Vijaya Raje Scindia
(C) Nirmala Yadav (D) Uma Bharti
Ans : (D)

55. Jaldeep Yojana was initially started by M.P. Government from which reservoir ?
(A) Indira Sagar (B) Gandhi Sagar
(C) Baan Sagar (D) Yeshwant Sagar
Ans : (A)

56. At present, who is the Speaker of Madhya Pradesh Assembly ?
(A) Ishwardas Rohani (B) Mukuhd Nevalkar
(C) Shreenivas Tewari (D) None of the above
Ans : (A)

57. Who was the Chief Minister of M.P. on 1-11-2000 at the time of division of State ?
(A) Arjun Singh (B) Digvijay Singh
(C) sundarlal Patwa (D) Virendra Kumarsaklecha
Ans : (B)

58. From where the Reliance Industries got the coal bed Methane reserve in M.P. ?
(A) Suhagpur  (B) Guna
(C) Balaghat  (D) Rewa
Ans : (A)

59. Where is Dushyant Kumar Manuscript Museum situated ?
(A) Bhopal  (B) Jabalpur
(C) Ujjain  (D) Balaghat
Ans : (A)

60. Who constructed the Sanchi Stupa ?
(A) Chandragupta (B) Gautarn Buddha
(C) Mahavira (D) Ashoka
Ans : (D)

61. Which of the following protocol may be used for accessing world wide web ?
(A) HTTP (B) SMTP
(C) SLIP (D) None of the above
Ans : (A)

62. Which of the following is a valid domain name extension ?
(A) .com (B) .gov
(C) .net (D) All of the above
Ans : (D)

63. URL stands for-
(A) Unique Resource Locator (B) Universal Resource Locator
(C) Uniform Resource Locator (D) United Resource Locator
Ans : (C)

64. e-Mail stands for-
(A) Electrical Mail (B) Electronic Mail
(C) Elastic Mail (D) None of the above
Ans : (B)

65. Which of the following is free e-mail service provider ?
(A) Hotmail (B) Rediffmail
(C) Yahoo (D) All of the above
Ans : (D)

66. HTML stands for-
(A) Hybrid Text Markup Language
(B) Hypertext Markup Language
(C) Higher Text Markup Language
(D) None of the above
Ans : (B)

67. A computer virus is-
(A) A computer program that can replicate itself
(B) A virus that affects health of human being
(C) Both of the above
(D) None of the above
Ans : (A)

68. A computer hacker is-
(A) a person who maintains computer security
(B) a person who violates computer security with malicious intention for personal gain
(C) a person responsible for safe computer operation
(D) a person who repairs computer
Ans : (B)

69. Video conferencing is-
(A) Conduct of video calls using telecom technology
(B) Conduct of telephone calls
(C) Conduct of video conference using a set of telescopic technology
(D) None of the above
Ans : (A)

70. Cyber crime is-
(A) Hacking (B) Stalking
(C) Denial of service attacks (D) All of the above
Ans : (D)

71. Which of the following musicians was selected in 2012 for "Life-time Achievement Grammy Award" ?
(A) Pandit Girijashankar (B) Jakir Hussen
(C) A. R. Rehman (D) Pandit Ravishankar
Ans : (D)

72. M. P. Accountant General's Office is situated in which of the following cities ?
(A) Bhopal  (B) Gwalior
(C) Jabalpur  (D) Rewa
Ans : (B)

73. In which city is R.C.V.P. Noronha Administrative Academy situated ?
(A) Jabalpur  (B) Mussoorie
(C) Mumbai  (D) Bhopal
Ans : (D)

74. All offences punishable under the Protection of Civil Rights Act, 1955 are-
(A) Cognizable and non-bailable
(B) Cognizable and Try summarily
(C) Non-cognizable and bailable
(D) Non-cognizable and compoundable
Ans : (B)

75. An offence arising out of 'untouchability' would not made out where-
(A) the act of accused with regard to the enjoyment of benefit under a charitable trust created for the benefit of any section of the general public
(B) the act of accused is with regard to the use of finery
(C) as accused is not being competent to commit an offence
(D) the accused and complainant victim belong to the same social group
Ans : (B)


Loading...

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *