IBPS CWE Specialist Officer English Solved Papers

IBPS Bank Specialist Officers
Common Written Examination (CWE), March 2012
English Solved Paper

Directions (Qs. 1 to 10) : In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.

...(1)... over the world, rights related to information technology that are already legally recognised are daily being violated, ...(2)... in the name of economic advancement, political stability or for personal greed and interests. Violations of these rights have ...(3)... new problems in human social systems, such as the digital divide, cybercrime, digital security and privacy concerns, all of which have ...(4)... people's lives either directly or indirectly.

It is important that countries come up with the guidelines for action to ...(5)... the incidences of malicious attacks on the confidentiality, integrity and availability of electronic data and, systems, computer-related crimes, content-related offences and violations of intellectual property rights ...(6)... threats to critical infrastructure and national interests arising from the use of the internet for criminal and terrorist  activities are of growing ...(7)... .The harm incurred to businesses, governments and individuals in those countries in which the internet is used ..(8)... is gaining in ...(9)... and importance, while in other countries; cybercrime threatens the application of information and communication technology for government services, health care, trade and banking. As users start losing ...(10)... in online transactions and business, the opportunity costs may become substantial.

1. (1) Entire (2) Lot (3) Great
(4) All (5) Much
Ans : (4)

2. (1) scarcely (2) whether (3) and
(4) for (5) hardly
Ans : (2)

3. (1) created (2) bent (3) pressured
(4) risen (5) stopped
Ans : (1)

4. (1) distanced (2) affected (3) exaggerated
(4) advanced (5) cropped
Ans : (2)

5. (1) engage (2) conflict (3) war
(4) combat (5) struggle
Ans : (4)

6. (1) But (2) More (3) Addition
(4) Beside (5) Further
Ans : (1)

7. (1) concern (2) nature (3) pattern
(4) important (5) matter
Ans : (1)

8. (1) really (2) figuratively (3) widely
(4) never (5) tandem
Ans : (3)

9. (1) fear (2) days (3) positivity
(4) width (5) scope
Ans : (5)

10. (1) tracks (2) measure (3) confidence
(4) mind (5) grip
Ans : (3)

Directions (Qs. 11 to 15) ; Rearrange the following six sentences (A), (B), (C), (D), (E) and (F) in the proper sequence to form a meaningful paragraph; then answer the questions given below them. 
(A) It is no wonder that a majority of these excluded and low-achievers come from the most deprived sections of society.
(B) They are precisely those who are supposed to be empowered through education.
(C) With heightened political consciousness about the plight of these to-be-empowered people, never in the history of India has the demand for inclusive education been as fervent as today.
(D) They either never enroll or they dropout of schools at different stages during these eight years.
(E) Of the nearly 200 million children in the age group between 6 and 14 years, more than half do not complete eight years of elementary education.
(F) Of those who do complete eight years of schooling, the achievement levels of a large percentage, in language and mathematics, is unacceptably low:

11. Which of the following should be the THIRD sentence after rearrangement ?
(1) A (2) B (3) C
(4) D (5) F
Ans   : (2)

12. Which of the following should be the FIRST sentence after rearrangement ?
(1) A (2) B (3) C
(4) D (5) E
Ans   : (5)

13. Which of the following should be the SECOND sentence after rearrangement ?
(1) F (2) E (3) D
(4) C (5) B
Ans   : (1)

14. Which of the following should be the FOURTH sentence after rearrangement ?
(1) A (2) B (3) C
(4) D (5) E
Ans   : (1)

15. Which of the following should be the FIFTH sentence after rearrangement ?
(1) F (2) E (3) D
(4) B (5) A
Ans   : (3)

Directions (Qs. 16 to 20) : In each of the following sentences, an idiomatic expression or a proverb is highlighted. Select the alternative which best describes its use in the sentence.

16. Facts spoke louder than words at the Company meeting where the Director tried to paint a rosy picture of the Company's financial health.
(1) Too many facts related to the good financial health of the Company were presented during the meeting.
(2) The Company was not doing well financially despite the Director, saying otherwise.
(3) The Director was very loud while presenting the facts about the Company's financial health during the meeting.
(4) The facts stated in the meeting supported the Director's claims of good financial health of the Company.
(5) The Company was doing exceptionally well financially; despite the Director saying otherwise.
Ans   : (2)

17. By initiating the fight with Sakshi in office, Kajal had killed the goose that lays the golden egg.
(1) By initiating the fight with Sakshi in office, Kajal had left her speechless.
(2) Kajal had ruined her chances of success by picking a fight with Sakshi in office.
(3) Kajal had exacted her revenge by picking a fight with Sakshi in office.
(4) Kajal had hurt Sakshi by picking a fight with her in office.
(5) By initiating the fight with Sakshi in office, Kajal had missed getting the golden egg.
Ans   : (2)

18. I let the chips fall where they may and do not worry too much about what I want to do next.
(1) I take calculated risks.
(2) I let others do what they want and do not interfere.
(3) I am clumsy.
(4) I do not try to control my destiny.
(5) I prefer chaos to calm.
Ans   : (4)

19. After trying hard to convince Narendra to change his ways, Raman realised that a leopard cannot change its spots.
(1) Raman realised that Narendra would never change his ways.
(2) Raman realised that Narendra was helpless.
(3) Raman realised that he was not good at convincing others.
(4) Raman realised that Narendra would change his ways soon.
(5) Raman realised that someone else was forcing Narendra to act in a certain way.
Ans   : (1)

20. Before starting work on our new project, our mentor told us to not count our chickens before they hatched.
(1) Our mentor warned us against being over-confident about achieving success.
(2) Our mentor asked us to meticulously count the chicken first and then the eggs.
(3) Our mentor warned us against being over-enthusiastic in implementing the project.
(4) Our mentor warned us about all the challenges that lay ahead of us.
(5) Our mentor informed us about the prizes that we would get on succeeding.
Ans   : (3)

Directions (Qs. 21 to 25) : Read each sentence to find out whether there is any grammatical error or idiomatic error in it. The error, if any, will be in one part of the Sentence. The number of that part is the answer. If there is 'No error', the answer is (5). (Ignore errors of punctuation, if any).

21. The third season of (1) / the popular television show will ends (2) / on a grand note with (3) / celebrities dancing and having fun. (4) / No error (5)
Ans   : (2)

22. The website, which does not (1) / accept advertisements and is funded (2) / entirely by donations, describes itself (3) / as the fifth most popular website on the planet. (4) / No error (5)
Ans   : (5)

23. .As sharing crime statistics for (1) / the year 2011, the Commissioner admitted that (2) / there had been an undue delay in (3) / the setting up of an anti-narcotics cell. (4) / No error (5)
Ans   : (1)

24. The Moon may be the best place (1) / to look for aliens as their (2) / footprints on their surface would (3) / last far longer than radio signals. (4) / No error (5)
Ans   : (3)

25. The judge advised the government to (1) / have metered autorickshaws across the state while (2) / recounting his personal experience where an auto- rickshaw driver (3)/ made him to wait and also demanded Rs. 100. (4) / No error (5)
Ans   : (4)


Comments & Contact Form


Email *

Message *