Combined Defence Services (CDS) Exam GK Paper Fully Solved

Union Public Service Commission  
Combined Defence Services Exam, 2011
(Held on September 2011)
General Knowledge : Fully Solved

1. Sodium thiosulfate (Na2S2O3) solution is used in photography to –
(A) remove reduced silver
(B) reduce silver bromide (AgBr) grain to silver
(C) remove undecomposed AgBr as a soluble silver thiosulfate complex
(D) convert the metallic silver to silver salt
Ans : (C)

2. Fire fly gives us cold light by virtue of the phenomenon of –
(A) Fluorescence (B) Phosphorescence
(C) Chemiluminescence (D) Effervescence
Ans : (C)

3. The Iron Pillar near Qutub Minar draws attention of scientists due to its –
(A) Antiquity (B) Glitter
(C) Hardness (D) Rustlessness
Ans : (D)

4. Sacrificial anode protects iron of ships, underground pipelines, etc. from rusting, a process known as cathodic protection. Which one of the following metals cannot be used as a sacrificial anode ?
(A) Tin (B) Zinc
(C) Magnesium (D) Aluminium
Ans : (A)

5. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the Lists :
List I (Acid)
A. Lactic acid B. Tartaric acid
C. Oxalic acid D. Citric acid
List II (Source)
1. Tamarind 2. Orange
3. Tomato 4. Sour curd
Code :
AB C D
(A) 2 3 1 4 (B) 2 1 3 4
(C) 4 3 1 2 (D) 4 1 3 2
Ans : (D)

6. Which one among the following will be absorbed fastest through the wall of digestive system ?
(A) Black coffee as a hot beverage
(B) DDT taken as a poison
(C) Raw alcohol taken as a drink
(D) Ice cream as a dessert
Ans : (C)

7. One of the occupational health hazards commonly faced by the workers of ceramics, pottery and glass industry is –
(A) stone formation in gall bladder (B) melanoma
(C) silicosis (D) stone formation in kidney
Ans : (C)

8. It has been observed that astronauts lose substantial quantity of calcium through urine during space flight. This is due to –
(A) hypergravity
(B) microgravity
(C) intake of dehydrated food tablet
(D) low temperature in cosmos
Ans : (B)

9. If we sprinkle common salt on an earthworm, it dies due to –
(A) osmotic shock (B) respiratory failure
(C) toxic effect of salt (D) closure of pores of skin
Ans : (A)

10. Cutting and peeling of onions brings tears to the eyes because of the presence of –
(A) sulphur in the cell (B) carbon in the cell
(C) fat in the cell (D) aminoacid in the cell
Ans : (A)

11. The anti-malarial drug Quinine is made from a plant. The plant is –
(A) Neem (B) Eucalyptus
(C) Cinnamon (D) Cinchona
Ans : (D)

12. Endosulfon, which has been in news these days, is –
(A) a pesticide (B) a fertiliser
(C) a sulfa drug (D) an antibiotic
Ans : (A)

13. The cat can survive fall from a height much more than human or any other animal. It is because the cat –
(A) can immediately adjust itself to land on all four paws and bend the legs to absorb the impact of falling
(B) has elastic bones
(C) has thick and elastic skin
(D) also gets injury equally with other animals but has tremendous endurance, body resistance and speedy recovery
Ans : (A)

14. Development of Goitre (enlarged thyroid gland) is mainly due to deficiency of –
(A) Sodium (B) Iodine
(C) Calcium (D) Iron
Ans : (B)

15. To suspect HIV / AIDS in a young individual, which one among the following symptoms is mostly associated with ?
(A) Long standing jaundice and chronic liver disease
(B) Severe anaemia
(C) Chronic diarrhoea
(D) Severe persistent headache
Ans : (D)

16. The purpose of Directive Principles of State Policy is to –
(A) lay down positive instructions which would guide State Policy at all levels
(B) implement Gandhiji's idea for a decentralised state
(C) check the use of arbitrary powers by the government
(D) promote welfare of the backward sections of the society
Ans : (A)

17. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the Lists :
List I (Five-Year Plan)
A. First B. Second
C. Fifth D. Ninth
List II (Emphasis)
1. Food security and women empowerment
2. Heavy industries
3. Agriculture and community development
4. Removal of poverty
Code :
ABC D
(A) 1 2 4 3 (B) 1 4 2 3
(C) 3 2 4 1 (D) 3 4 2 1
Ans : (C)

18. Consider the following statements about Sinking Fund –
1. It is a method of repayment of public debt.
2. It is created by the government out of budgetary revenues every year.
Which of the statements given above is/are correct?
(A) 1 only (B) 2 only
(C) Both 1 and 2 (D) Neither 1 nor 2
Ans : (C)

19. When you pull out the plug connected to an electrical appliance, you often observe a spark. To which property of the appliance is this related?
(A) Resistance (B) Inductance
(C) Capacitance (D) Wattage
Ans : (C)

20. The focal length of a convex lens is –
(A) the same for all colours
(B) shorter for blue light than for red
(C) shorter for red light than for blue
(D) maximum for yellow light
Ans : (B)

21. If the door of a running refrigerator in a closed room is kept open, what will be the net effect of the room?
(A) It will cool the room
(B) It will heat the room
(C) It will make no difference on the average
(D) It will make the temperature go up and down
Ans : (B)

22. When a ball drops on to the floor it bounces. Why does it bounce ?
(A) Newton's third law implies that for every action (drop) there is a reaction (bounce)
(B) File floor exerts a force on the ball during the impact
(C) The floor is perfectly rigid
(D) The floor heats up on impact
Ans : (A)

23. Renewable energy can be obtained from –
(A) Fossils (B) Radioactive elements
(C) Biomass (D) Natural gas
Ans : (C)

24. A body has a mass of 6 kg on the Earth; when measured on the Moon, its mass would be –
(A) neatly 1 kg (B) less than 1 kg
(C) less than 6 kg (D) 6 kg
Ans : (D)

25. Which one among the following is not included in the basic functions of operating system ?
(A) Job control (B) Job scheduling
(C) Memory management (D) Data management
Ans : (A)

26. Transformer is a kind of appliance that can
1. increase power 2. increase voltage
3. decrease voltage 4. measure current and voltage
Select the correct answer using the code given below –
(A) 1 and 4 (B) 4 only
(C) 2 and 3 only (D) 2, 3 and 4
Ans : (C)

27. What is the main constituent of a Pearl?
(A) Calcium carbonate and magnesium carbonate
(B) Calcium sulphate only
(C) Calcium oxide and calcium sulphate
(D) Calcium carbonate only
Ans : (A)

28. From Which one among the following water sources, the water is likely to be contaminated with fluoride?
(A) Ground water (B) River water
(C) Pond Water (D) Rain water
Ans : (A)

29. Which one among the following will you put into pure water in order to pass electric current through it?
(A) Kerosene (B) Mustard oil
(C) Lemon juice (D) Sugar
Ans : (C)

30. Gypsum (CaSO42H20) is added to clinker during cement manufacturing to –
(A) decrease the rate of setting of cement
(b ) bind the particles of calcium silicate
(C) facilitate the formation of colloidal gel
(D) impart strength to cement
Ans : (A)

31. Which of the following statements are correct?
1. The global economy relied on oil for much of the 20th century as a portable and indispensable fuel.
2. The immense wealth associated with oil generates political struggles to control it.
3. History of petroleum is also the history of war and struggle.
4. Nowhere is this more obviously the case of war and struggle than in West Asia and Central America.
Select the correct answer using the code given below –
(A) 1, 2, 3 and 4 (b) 2 and 4 only
(C) 1 and 3 only (D) 1, 2 and 3 only
Ans : (A)

32. Which one among the following is not guaranteed by the Constitution of India?
(A) Freedom to move freely throughout the country
(B) Freedom to assemble peacefully without arms
(C) Freedom to own, acquire and dispose of property anywhere in the country
(D) Freedom to practise any trade or profession
Ans : (C)

33. Which of the following statements is/are correct?
Under the provisions of Article 200 of the Constitution of India, the Governor of a state may:
1. withhold his assent to a Bill passed by the state legislature.
2. reserve the Bill passed by the state lcgislature for consideration of the President.
3. return the Bill, other than a money Bill, for reconsideration of the legislature.
Select the correct answer using the code given below –
(A) 1 only (B) 1 and 2 only
(C) 2 and 3 only (D) 1, 2 and 3
Ans : (D)

34. Which of the following are envisaged as being part of the 'Right against Exploitation' in the Constitution of India?
1. Prohibition of traffic in human beings and forced labour.
2. Abolition of untouchability.
3. Protection of the interests of the minorities.
4. Prohibition of employment of children in factories and mines.
Select the correct answer using the code given below –
(A) 1 and 2 (B) 1 and 3
(C) 1 and 4 (D) 2, 3 and 4
Ans : (C)

35. In which one of the following cases the Supreme Court of India gave verdicts which have a direct bearing on the Centre-State relations?
(A) Keshavananda Bharati case (B) Vishakha case
(C) S. R. Bommai case (D) Indira Sawhney case
Ans : (C)

36. Consider the following statements about the powers of the President of India
1. The President can direct that any matter on which decision has been taken by a Minister should be placed before the Council of Ministers.
2. The President can call all information relating to proposals for legislation.
3. The President has the right to address and send messages to either House of the Parliament.
4. All decisions of the Council of Ministers relating to the administration of the Union must be communicated to the President.
Which of the statements given above are correct –
(A) 1, 2 and 3 only (B) 1 and 3 only
(C) 2 and 4 only (D) 1, 2, 3 and 4
Ans : (D)

37. With reference to the conduct of government business in the Parliament of India, the term 'closure' refers to –
(A) suspension of debate at the termination of a day's sitting of the Parliament
(B) a rule of legislative procedure under which further debate on a motion can be halted
(C) the termination of a parliamentary session
(D) refusal on the part of the government to have the opposition look at important documents
Ans : (B)

38. India's market regulator SEBI is on course to relax investment norms for sovereign wealth funds, the investment vehicles which are directly controlled by the government of a country. The main reason behind this move is –
(A) the desire of the government of India to attract more foreign investment
(B) pressure by foreign governments on India to execute specific mutual agreements on financial services
(C) SEBI'S desire to create a more level playing field for foreign investors
(D) RBI's relevant directives to SEBI
Ans : (B)

39. A recent survey (by Bloomberg) shows that the USA, has fallen behind emerging markets in Brazil, China and India as the preferred place to invest. Why is it so ?
1. Unstable economic situation of the USA, which the global investors feel not likely to improve in the near future.
2. Global investors are finding Brazil, China and India to be actually more amenable to foreign investment.
Select the correct answer using the code given below –
(A) 1 only (B) 2 only
(C) Both 1 and 2 (D) Neither 1 nor 2
Ans : (C)

40. According to the Administrative Tribunal Act 1985, the Central Administrative Tribunal adjudicates disputes and complaints with respect to the service of persons who are –
(A) appointed to public services and posts in connection with the affairs of the Union except members of the defence forces
(B) official and servants of the Supreme Court or any High Courts
(C) members of the Secretarial staff of the Parliament or any state legislatures
(D) members of the defence forces
Ans : (A)



Loading...

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *