UPPSC Upper Subordinate (Main) Exam 2012 - Solved Paper

Uttar Pradesh P.C.S. Upper Subordinate (Mains) Exam., 2012 
(Held on 21-12-2012)
General Studies (Paper-I)

1. The first Battle of Panipat was fought between–
(A) Babur and Ibrahim Lodi
(B) Babur and Rana Sanga
(C) Sher Shah Suri and Akbar
(D) Humayun and Ibrahim Lodi
Ans : (A)

2. Todar Mal was associated to–
(A) Law (B) Land Revenue Reforms
(C) Literature (D) Music
Ans : (B)

3. Who among the following gave up the title of 'Sir' in protest against the Jallianwala Bagh incident ?
(A) Mahatma Gandhi (B) Jawaharlal Nehru
(C) Rabindranath Tagore (D) Tej Bahadur Sapru
Ans : (C)

4. Which of the following Mauryan officers was in-charge of weights and measures ?
(A) Pautavadhyaksha (B) Panyadhyaksha
(C) Sitadhyaksha (D) Sunadhyaksha
Ans : (A)

5. In the third Battle of Panipat Marathas were defeated by–
(A) Mughals (B) Afghans
(C) Britishers (D) Rohillas
Ans : (B)

6. The Harappan city represented by the archaeological site of Lothal was situated on the river–
(A) Narmada (B) Mahi
(C) Bhogava (D) Bhima
Ans : (C)

7. Match List-I with List-II and select the correct answer from the code given below the lists–
(a) Battle of Haldighati (b) Battle of Bilgram
(c) Revolt of Khusro (d) Battle of Kanwah
1. Babur 2. Akbar
3. Humayun 4. Jahangir
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 3 4 1 (B) 1 3 2 4
(C) 3 2 4 1 (D) 2 4 1 3
Ans : (A)

8. Who among the following was the 1st Law Minister of India ?
(A) Jawahar Lal Nehru (B) Dr. B. R. Ambedkar
(C) Maulana Abul Kalam Azad (D) T. T. Krishnamachari
Ans : (B)

9. Bal Gangadhar Tilak was given the epithet Lokmanya during–
(A) Swadeshi Movement (B) Revolutionary Movement
(C) Home Rule Movement (D) Quit India Movement
Ans : (C)

10. In which order did the following dynasties rule Delhi ? Select the correct answer from the code given below–
1. Khalji 2. Lodi
3. Sayyid 4. Slave
(A) 1, 2, 4, 3  (B) 1, 2, 3, 4
(C) 2, 3, 4, 1  (D) 4, 1, 3, 2
Ans : (D)

11. Which one of the following is considered to be the most significant battle in the establishment of British Supremacy in India ?
(A) Buxar (B) Plassey
(C) Seringapattam (D) Wandiwash
Ans : (A)

12. When did Gandhiji give the slogan of 'Swaraj in a year' ?
(A) During Dandi March
(B) During Non-Cooperation Movement
(C) During Civil Disobedience Movement
(D) During Round Table Conference
Ans : (B)

13. Court Language during Mughal period was–
(A) Arabic (B) Turki
(C) Persian (D) Urdu
Ans : (C)

14. The Arthashastra of Kautilya is a–
(A) Play about Chandragupta Maurya
(B) Biography
(C) History of Chandragupta Maurya
(D) Book on Principles of Government
Ans : (D)

15. Who succeeded Aurangzeb after his death in 1707 A.D. ?
(A) Bahadur Shah I (B) Jahandar Shah
(C) Mohammad Shah (D) Akbar II
Ans : (A)

16. In whose reign-period the Chinese Traveller Hiuen-Tsang visited lndia ?
(A) Chandragupta-II (B) Harsh
(C) Dhandey (D) Skandgupta
Ans : (B)

17. Which of the following temples is an example of rock cut architecture ?
(A) Shore temple, Mamalla puram
(B) Rajarajeswara temple, Thanjavur
(C) Kailash temple, Ellora
(D) Jagannath temple, Puri
Ans : (C)

18. Aurobindo Ghosh was brilliantly defended in the Alipur cons-piracy case by–
(A) Chitta Ranjan Das (B) W. C. Bannerjee
(C) Motilal Nehru (D) Tej Bahadur Sapru
Ans : (A)

19. Between whom was the 'Treaty of Bassein' signed in 1802 ?
(A) English and Bajirao–I
(C) English and Bajirao–II
(C) French and Bajirao–I
(D) Dutch and Bajirao–II
Ans : (B)

20. The most learned ruler of the Delhi Sultanate who was well versed in various branches of learning including Astronomy, Mathematics and Medicines was–
(A) Iltutmish (B) Alauddin Khalji
(C) Muhammad-bin-Tughlaq (D) Sikandar Lodi
Ans : (C)

21. The conquest of Sindh by British was completed during the period of–
(A) Lord Ellenborough (B) Lord Hardinge
(C) Lord Aukland (D) Lord Arnherst
Ans : (A)

22. Who compared Curzon's administration in India to that of Aurangzeb–
(A) B. G. Tilak (B) G. K. Gokhale
(C) Dadabhai Naoroji (D) Annie Besant
Ans : (A)

23. Who among the following estabhshed Delhi as the Capital of Sultanate ?
(A) Muizzuddin Muhammad Gori (B) Qutubuddin Aibak
(C) Iltutmish (D) Aram Shah
Ans : (C)

24. Where did the Indian Congress got divided into two wings–moderates and extremists ?
(A) Surat Session 1907 (B) Lahore Session 1909
(C) Calcutta Session 1911 (D) Karachi Session 1913
Ans : (A)

25. Which important event immediately preceded Jallianwala Bagh massacre ?
(A) Non-Cooperation Movement
(B) Enactment of Rowlett Act
(C) Communal Award
(D) Arrival of Simon Commission
Ans : (B)

26. What is the correct sequence of the following movements ?
1. Civil Disobedience Movement 2. Khilafat Movement
3. Home-Rule Movement 4. Quit India Movement
Select your answer from the code given below–
(A) 1, 4, 3, 2  (B) 4, 1, 2, 3
(C) 3, 2, 1, 4  (D) 2, 4, 1, 3
Ans : (C)

27. The date April 6, 1930 is known in Indian history for–
(A) First Round Table Conference in London
(B) Non-Cooperation Movement
(C) Gandhi-Irwin Pact
(D) Mahatma Gandhi's breaking law by making salt during Salt Satyagrah
Ans : (D)

28. Mausoleum (Dargah) of which Chisti Saint was most visited by Akbar ?
(A) Moinuddin Chisti
(B) Sheikh Nasimuddin Chirag Dehalvi
(C) Qutubuddin Bakhtiyar Qaki
(D) Sheikh Farid Sanj-ai-Shakar
Ans : (A)

29. Which one, of the following parties was in power in U. K. when India got independence ?
(A) Conservative Party (B) Labour Party
(C) Liberal Party (D) Socialist Party
Ans : (B)

30. Who was the first Lady President of the Indian National Congress ?
(A) Nalini Sen Gupta (B) Sarojini Naidu
(C) Annie Besant (D) Kadambini Bose
Ans : (C)

31. The Muslim Leagues Annual Session which gave effect to Jinnah's Two Nation Theory was held in–
(A) Lahore (B) Karachi
(C) Bombay (D) Lucknow
Ans : (A)

32. Who among the following Sufis regarded Krishna among the Auliya?
(A) Shah Abdul Azeez (B) Shah Waliullah
(C) Shah Kalimullah (D) Muhammad Ghaus
Ans : (D)

33. The Muslim league demanded separate Pakistan for the first time in the year–
(A) 1939 (B) 1940
(C) 1941 (D) 1942
Ans : (B)

34. Mahodaya in an old name of–
(A) Allahabad (B) Khajuraho
(C) Kannauj (D) Patna
Ans : (C)

35. Mughal Style of painting was started by–
(A) Jahangir (B) Akbar
(C) Shahjahan (D) Humayun
Ans : (D)

36. Who among the following is known as the 'Father of Hindi Khadi Boli ?
(A) Amir Khusrau (B) Malik Muhammad Jaisi
(C) Kabir (D) Abdul Rahim-Khan-i-Khanan
Ans : (A)

37. Who among the following prominently fought for and got widow remarriage legalised ?
(A) Annie Besant (B) Ishwar Chandra Vidyasagar
(C) M. G. Ranade (D) Raja Ram Mohan Roy
Ans : (B)

38. The Indian National Congress was formed during Governor Generalship of–
(A) Lord Ripon (B) Lord William Bentinck
(C) Lord Dafferin (D) Lord Curzon
Ans : (C)

39. Gandhiji's Champaran Movement was for–
(A) The Security of the rights of Harijans
(B) Civil Disobedience Movement
(C) Maintaining of unity of Hindu Society
(D) Solving the problems of Indigo worker
Ans : (D)

40. When Gandhiji was arrested in Salt Satyagrah, who took his place as leader of the movement ?
(A) Abbas Tyabji (B) Abul Kalam Azad
(C) Jawahar Lal Nehru (D) Sardar Patel
Ans : (A)

41. The educational centre at Delhi called Madrasah-i-Begam was established by–
(A) Gulbadan Begam (B) Maham Anaga
(C) Zia-un-nisa (D) Zinat-un-nisa
Ans : (B)

42. Sati system was abolished by–
(A) Lord Warren Hastings (B) Lord Wellesley
(C) Lord William Bentinck (D) Lord Ripon
Ans : (C)

43. Where was Mahatma Gandhi arrested in connection with Quit India Movement ?
(A) Bombay (B) Madras
(C) Calcutta (D) New Delhi
Ans : (A)

44. When 1857 Revolt broke out, Governor-General was–
(A) Dalhousie (B) Canning
(C) Lawerence (D) Curzon
Ans : (B)

45. The English Newspaper 'Independent' was associated to–
(A) Mahatma Gandhi (B) C. R. Das
(C) Jawahar Lal Nehru (D) Moti Lal Nehru
Ans : (D)

46. Which of the following States of India does not have common border with Myanmar ?
(A) Assam (B) Nagaland
(C) Arunachal Pradesh (D) Mizoram
Ans : (A)

47. Which of the following is correctly matched ?
(A) Eskimo – Amazon Basin
(B) Pigmy – Irawadi Basin
(C) Bundu – Sahara
(D) Bushman – Kalahari
Ans : (D)

48. Afghanistan does not have common border with–
(A) Uzbekistan (B) Tajikistan
(C) Russia (D) Turkmenistan
Ans : (C)

49. Which one of the following statements is correct ?
(A) Greenland is the second largest (area) island in the world
(B) Nuuk is a small town of Greenland
(C) The height of Nuuk above the sea level is 3 metre
(D) Greenland belongs to U.S.A.
Ans : (D)

50. Which one of the following pairs is correctly matched ?
Country — City
(A) Venezuela — Bogota
(B) New Zealand — Caracas
(C) Colombia — Wellington
(D) Cyprus — Nicosia
Ans : (D)


Comments & Contact Form


Email *

Message *