SSC Combined Graduate Level Exam, 2012 GK Solved Paper 2012

S.S.C. Combined Graduate Level [Tier-I (2nd Shift)] Exam., 2012
(Held on 1-7-2012)
General Awareness Solved Paper

1. Who decides the disputes regarding election of President ?
(A) The Supreme Court (B) The Election Commission
(C) The Parliament (D) Both Supreme Court and High Courts
Ans : (A)

2. An apparatus used for locating submerged objects is known as–
(A) radar (B) sonar
(C) quasar (D) pulsar
Ans : (B)

3. Near which one of the following cities, the Palitana Temples are situated ?
(A) Bhav Nagar (B) Mount Abu
(C) Mearke (D) Ujjain
Ans : (A)

4. Main cause for agitations for separate states in India is–
(A) regionalism (B) growing regional imbalances
(C) people's political consciousness (D) Social inequalities
Ans : (B)

5. Law of 'Use and disuse' was proposed by–
(A) Hugo De Vries (B) Lederberg
(C) Lamarck (D) Darwin
Ans : (C)

6. Which revenue earned by Union Government is not distributed among State Governments ?
(A) Excise duty (B) Income Tax
(C) Customs duty (D) None of these
Ans : (C)

7. The substance that causes the worst air pollution is–
(A) smoke (B) sulphur dioxide
(C) carbon dioxide (D) carbon monoxide
Ans : (A)

8. Two bodies of the same mass are thrown with equal speed from the top of a tower simultaneously. One body (x) is thrown vertically downwards. The other (y) is thrown horizontally-
(A) Both x and y reaches ground simultaneously
(B) Both reaches ground with same kinetic energy
(C) x reaches ground with greater kinetic energy
(D) y reaches ground with greater kinetic energy
Ans : (A)

9. The rocket which gives us information about Mars is–
(A) Cassinie (B) Discovery
(C) Insat 4 (D) Atlas 5
Ans : (D)

10. JDBC stands for–
(A) Java Data Base Conductivity
(B) Java Developer Connectivity
(C) Java Database Connectivity
(D) Java Developing Connectivity
Ans : (C)

11. Choose the correct one from among the following–
(A) Siksha – astrology
(B) nirukta – metre
(C) jyotisha – phonetics
(D) vyakarana – grammar
Ans : (D)

12. The famous book “A Better India, A Better world” has been written by–
(A) Rajiv Sikri (B) Azim Prem Ji
(C) N. R. Narayana Murthy (D) Praveen Mahapatra
Ans : (C)

13. The world's fastest growing water plant is–
(A) Water Chestnut (B) Amazon water lily
(C) Water hyacinth (D) Utricularia
Ans : (C)

14. The International agreement to reduce green-house gases between 2008-2012 is known as–
(A) Agenda 21 (B) Rule of 70
(C) Rio Protocol (D) Kyoto Protocol
Ans : (D)

15. Which of the following has recently produced the first cloned camel ?
(A) U.S.A. (B) Dubai
(C) Iran (D) Syria
Ans : (B)

16. The Newzealander's are also known as–
(A) Sams (B) Kiwis
(C) Arabs (D) Orientals
Ans : (B)

17. Find the odd one out–
(A) EXIM Bank – Financial assistance to exporters and importers
(B) IDBI – Financial assistance to large industries
(C) SIDBI – Financial assistance to small industries
(D) FCI – Financial assistance to food-grains merchants
Ans : (D)

18. Who is the first Law Officer of the Government of India ?
(A) The Chief Justice of India (B) Law Secretary
(C) Union Law Minister (D) Attorney-General of India
Ans : (D)

19. 'Milk of magnesia' is a suspension of–
(A) Magnesium sulphate (B) Magnesium carbonate
(C) Magnesium hydroxide (D) Magnesium chloride
Ans : (C)

20. If all the plants of the world dies, all the animals would also die due to shortage of–
(A) Shelter (B) Cold air
(C) Food (D) Oxygen
Ans : (D)

21. A person opens his mouth on hearing a thunder in order to–
(A) overcome fear
(B) equalise pressure of air on both sides of the ear drum
(C) receive more sound
(D) allow air to come out of the mouth
Ans : (B)

22. 'El Nino effect' is closely associated with–
(A) Gulf current (B) Humboldt current
(C) Equatorial counter current (D) Canaries current
Ans : (C)

23. If a bacterium cell divides in every 20 minutes, how many bacteria will be formed in two hours ?
(A) 4 (B) 16
(C) 8 (D) 64
Ans : (D)

24. The state of Jhansi was made a part of the British empire in India through the–
(A) Doctrine of Lapse
(B) Policy of Subsidiary alliance
(C) War against Rani Lakshmi Bai
(D) None of these
Ans : (A)

25. Pila globosa is used as biofilter in cleaning pollution of water by–
(A) Algal blooms (B) Mercury
(C) Arsenic (D) Cadmium
Ans : (A)

26. As per 2011 census, in India the number of females per thousand males is–
(A) 972 (B) 940
(C) 934 (D) 933
Ans : (B)

27. Chemical name of Plaster of Paris is–
(A) Calcium sulphate (B) Hydrated calcium carbonate
(C) Calcium hydrate (D) Calcium sulphate hemihydrate
Ans : (A)

28. Who was the first envoy of the East India Company to meet Jahangir in 1608 A.D. ?
(A) William Hawkins (B) William Edwards
(C) Sir Thomas Roe (D) Edward Terry
Ans : (A)

29. Carbohydrates are compounds of–
(A) Carbon and hydrogen
(B) Carbon, oxygen and hydrogen
(C) Carbon, nitrogen and hydrogen
(D) Carbon and nitrogen
Ans : (B)

30. The growth of bacteria is measured by–
(A) auxanometer (B) hemacytometer
(C) spectrophotometer (D) calorimeter
Ans : (B)

31. A government is classified as federal or unitary on the basis of–
(A) Relations between the centre and states
(B) Relations between the executive and the legislature
(C) Relations between three organs of government
(D) None of the above
Ans : (A)

32. 'EVM' stands–
(A) Electric Vending Machine
(B) Electronic Vending Machine
(C) Electronic Voting Machine
(D) None of the above
Ans : (C)

33. When ice is heated from 0° to 10°C, the volume of water–
(A) Increases steadily (B) Decreases steadily
(C) First increases then decreases (D) First decreases then increases
Ans : (D)

34. Mammals form urea in the–
(A) Liver (B) Kidney
(C) Spleen (D) Bladder
Ans : (B)

35. Wanchoo Committee dealt with–
(A) Agricultural Prices (B) Agricultural Taxation
(C) Direct Taxes (D) Monopolies and Trade Practices
Ans : (C)

36. Which of the following are wrongly matched ?
(i) Tropic of Cancer -23½° N latitude
(ii) Tropic of Capricorn -66½° N latitude
(iii) International Date line -0° longitude
(iv) Antarctic Circle -66½° S latitude
(A) (i)
(B) (ii) and (iii)
(C) (i), (ii) and (iv)
(D) None of these
Ans : (B)

37. The tributary of River lndus which flows through Himachal Pradesh is–
(A) Hunza (B) Sutlej
(C) Beas (D) Ravi
Ans : (D)

38. Which one of the following is an essential ingredient of parliamentary government ?
(A) A written constitution (B) A rigid constitution
(C) Political parties (D) An Independent judiciary
Ans : (C)

39. Through which states does then river Chambal flows ?
(A) U.P., M.P., Rajasthan (B) M.P., Gujarat, U.P.
(C) Rajasthan, M.P., Bihar (D) Gujarat, M.P., Chhattisgarh
Ans : (A)

40. The contents of memory will not be lost, when the power goes off in–
(A) ROM (B) EPROM
(C) EEPROM (D) All the above
Ans : (A)

41. Simple Goitre is a disease affecting–
(A) Gums (B) Tear glands
(C) Liver (D) Thyroid glands
Ans : (D)

42. The word 'Secular' is a part of the Preamble of the Constitution of India–
(A) after the 42nd amendment
(B) after the 44th amendment
(C) after the 73rd amendment
(D) from the date of implementation
Ans : (A)

43. The Programme which is being implemented in all the districts of the country is–
(A) Navoday Vidyalaya
(B) Rajiv Gandhi Gramin Vidyutikaran Yojna
(C) Sarva Shiksha Abhiyan
(D) M.G.N.R.E.G. Programme
Ans : (D)

44. Which one of the following Cricketers has been declared by the ICC as ‘Cricketer of the Twentieth Century’ ?
(A) Anil Kumble (B) Sachin Tendulkar
(C) Kapil Dev (D) Rahul Dravid
Ans : (C)

45. As per the 2011 population census, the most populous state in the country is–
(A) Rajasthan (B) Madhya Pradesh
(C) Uttar Pradesh (D) West Bengal
Ans : (C)

46. Which one of the following is not an internal factor for industrial sickness ?
(A) Mismanagement (B) Diversion of funds
(C) Technological Obsolescence (D) Wrong dividend policy
Ans : (B)

47. Vikramshila University was founded by–
(A) Chandra Gupta Maurya (B) Kanishka
(C) Dharampala (D) Pulakesin II
Ans : (C)

48. Acidity of rain is measured by –
(A) Barometer (B) Hygrometer
(C) Ammeter (D) pH-meter
Ans : (D)

49. For which one of the following, are honey bees used ?
(A) Sericulture (B) Apiculture
(C) Horticulture (D) Pisciculture
Ans : (B)

50. Chlorination is–
(A) a process of converting chlorides into chlorine
(B) adding small amounts of chloride to contaminated water
(C) a chemical reaction in which chlorine is formed
(D) the formation of a salt containing chlorine
Ans : (B)

Loading...

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *