IBPS CWE Specialist Officer Professional Knowledge (Solved)

Specialist Officers [IT-Officer (Scale-I)] Common Written Exam., 2012
(Held on 11-3-2012)
Professional Knowledge Solved Paper

1. A floating point is said to be normalized if the most significant digit of the mantissa is–
(A) Zero (B) Non-zero
(C) Negative (D) Positive
(E) None of the above
Ans : (B)

2. Which of the following application is suitable for FIFO Queue ?
(A) An inventory of parts is to be processed by part number
(B) A dictionary of words used by a spelling checker id to be created
(C) A program to solve a maze is to back track to an earlier position when a dead end position is reached
(D) A program to keep track of patients as the check into clinic, assigning them to doctors a first come, first served basis
(E) None of the above
Ans : (C)

3. The field that investigates the mechanics of human intelligence is–
(A) Artificial Science (B) Cognitive Science
(C) Psychology (D) Sociology
(E) None of the above
Ans : (B)

4. Which data structure is needed to convert infix notation to post-fix notation ?
(A) Branch (B) Queue
(C) Tree (D) Stack
(E) None of the above
Ans : (D)

5. Data are followed to be transmitted in only one direction in a–
(A) Simplex Channel (B) Duplex Channel
(C) Half-Duplex Channel (D) Full-Duplex Channel
(E) None of the above
Ans : (A)

6. Which of the following statement is not true regarding graph ?
(A) A graph consists of set of nodes and a set of arcs
(B) A graph is a tree (C) A tree is a graph
(D) Graphs can be directed (E) None of the above
Ans : (C)

7. Implementation of an inverted list to maintain the record list for each value for a given attribute can be done by–
(A) Sequential file (B) Direct file
(C) Indexed file (D) Indexed sequential
(E) None of the above
Ans : (A)

8. A 6-MHz channel is used by digital signaling system utilizing 4-level signals. What is maximum possible transmission rate ?
(A) 1.5 M band / sec (B) 6 M band / sec
(C) 12 M band / sec (D) 24 M band / sec
(E) None of the above
Ans : (C)

9. Which of the following is a type of ISDN (Integrated Services Digital Network) ?
(A) Narrow Band (B) Broad Band
(C) Both (A) and (B) (D) Medium Band
(E) None of the above
Ans : (C)

10. Which of the following is easiest software development process model ?
(A) Waterfall Model (B) Prototyping
(C) Interactive enhancement (D) Spiral Model
(E) None of the above
Ans : (A)

11. Which of the following feature is related to virtual circuit ?
(A) Connection Oriented
(B) Each packet sent is routed independently of its predecessors
(C) Successive packets may follow different routes
(D) Congestion control is difficult
(E) None of the above
Ans : (A)

12. Which one of the following interrupt is non-makeable ?
(A) TRAP (B) RST 7.5
(C) INTR (D) RST 6.5
(E) None of the above
Ans : (A)

13. Binding the same name to multiple operations whose signature differ in number or types of arguments ?
(A) Overloading (B) Origin class
(C) Object model (D) Package
(E) None of the above
Ans : (A)

14. The C declaration in A[3][5] of containing………….elements is itself an array containing………….integers.
(A) 3, 5 (B) 5, 3
(C) 3, 3 (D) 5, 5
(E) None of the above
Ans : (A)

15. What is the drawback of infrared and millimeter waves ?
(A) They are directional (B) They cannot pass through solid objects
(C) License is needed (D) Can be used outdoor
(E) None of the above
Ans : (B)

16. Indexes created from a sequential (or sorted) set of primary keys are refered to as–
(A) Indexed file organisation (B) Sequential file
(C) Index sequential (D) All of the above
(E) None of the above
Ans : (C)

17. A central computer surrounded by one or more satellite computers is called–
(A) Bus Network (B) Ring Network
(C) Star Network (D) All of the above
(E) None of the above
Ans : (C)

18. Which of the following is a major component of the telephone system ?
(A) Local loop (B) Trunks
(C) Switching Office (D) All of the above
(E) None of the above
Ans : (D)

19. A linear list of elements in which deletion can be done from one end and insertion can take place only at other end (rear) is known as–
(A) Queues (B) Stacks
(C) Trees (D) Branch
(E) None of the above
Ans : (A)

20. For tree, which of the following list traversing through the entire list is not necessary ? .
(A) Circular list (B) Singly linked list
(C) Doubly linked list (D) Both (B) and (C)
(E) None of the above
Ans : (A)

21. Which of the following is not included in DML (Data Manipulation Language) ?
(A) INSERT (B) UPDATE
(C) DELETE (D) CAREATE
(E) None of the above
Ans : (D)

22. Which of the following communication service provides messages preparation and transmission facilities ?
(A) Teletex (B) Teletext
(C) X 400 (D) Fax
(E) None of the above
Ans : (A)

23. Which of the following scheduler is in charge of handling the swapped out process ?
(A) Short term (B) Medium term
(C) Long term (D) Both (A) and (B)
(E) None of the above
Ans : (B)

24. Which of the following is not used as a data structure ?
(A) Arrary (B) Linked List
(C) Graph (D) Directory
(E) None of the above
Ans : (D)

25. Which of the following statement is not true in context of strings in C language ?
(A) It is array of characters
(B) Last character of character array is always '10'
(C) C inserts the null character automatically
(D) Any string in C can be read by the function get char '0'.
(E) None of the above
Ans : (D)

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *