Zoology Questions and Answers for Interview

1. Which of the following organism is iteroparous ?
(A) Pacific salmon fish
(B) Virus
(C) Bacteria
(D) Humans
Ans : (D)

2. A micromutation is—
(A) Polyploidy
(B) Addition of chromosome
(C) Deletion of chromosome
(D) Change in gene frequency
Ans : (D)

3. The limited period of sexual receptivity that occurs around the time of ovulation in all female mammals except humans is called—
(A) Menstruation
(B) Luteinization
(C) Oogenesis
(D) Estrus
Ans : (D)

4. The rate and force of the heart-beat, and the secretion of digestive glands are controlled by—
(A) Central nervous system
(B) Spinal nerves
(C) Cranial nerves
(D) Autonomic nervous system
Ans : (D)

5. Glycosidic bond is broken during digestion of—
(A) Protein
(B) Starch
(C) Lipid
(D) All the above
Ans : (B)

6. Postganglionic parasympathetic fibres are—
(A) Adrenergic
(B) Cholinergic
(C) Both (A) and (B)
(D) None of these
Ans : (B)

7. In glycosuria disorder, urine contains—
(A) Amino acid
(B) Inorganic ions
(C) Glucose
(D) Epithelial cells
Ans : (C)

8. Mammillary bodies are attached to the ventral side of—
(A) Olfactory lobe
(B) Cerebral hemisphere
(C) Diencephalon
(D) Medulla oblongata
Ans : (C)

9. Argentaffin cells are associated with—
(A) Tumour
(B) Heart muscle
(C) Pericardium
(D) Pelvis of kidney
Ans : (A)

10. Sweating on palm and sole due to psychic stimuli is called—
(A) Bradykinin
(B) Blushing
(C) Cold sweat
(D) None of these
Ans : (C)

11. Capsule of Tenon is associated with—
(A) Eyeball
(B) Brain
(C) Skin
(D) Kidney
Ans : (A)

12. Which of the following law is associated with the fact that anterior spinal nerve roots contain only motor fibres and posterior roots only sensory fibres ?
(A) Magendie’s law
(B) Bell’s law
(C) Both (A) and (B)
(D) None of these
Ans : (C)

13. In birds—
(A) Left oviduct and right aortic arch are present
(B) Left oviduct and left aortic arch are present
(C) Right oviduct, left ovary and right aortic arch are present
(D) Left oviduct, left ovary and right aortic arch are present
Ans : (B)

14. Ancestral amphibians were tetrapods that evolved during—
(A) Devonian period
(B) Carboniferous period
(C) Jurassic period
(D) Cretaceous period
Ans : (B)

15. Community health services involves—
(A) Control of communicable diseases
(B) School and health education
(C) Awareness of clean environment
(D) All the above
Ans : (D)

16. The active rolling over of endodermal and mesodermal cells from the embryo surface into the interior is defined as—
(A) Ingression
(B) Involution
(C) Epiboly
(D) Inversion
Ans : (B)

17. The wall of heart is made up of—
(A) Epicardium
(B) Myocardium
(C) Endocardium
(D) All the above
Ans : (D)

18. Genetic counsellors can identify heterozygous individuals by—
(A) Height of individual
(B) Colour of individual
(C) Screening procedures
(D) All the above
Ans : (C)

19. Which of the following enzyme is secreted by intestinal mucosa that remain closely associated with the microvilli ?
(A) Peptidase
(B) Disaccharidase
(C) Trypsin
(D) Both (A) and (B)
Ans : (D)

20. Which of the following is absorbed by intestinal mucosa by active transport ?
(A) Galactose
(B) Glucose
(C) Fructose
(D) Both (A) and (B)
Ans : (D)

Loading...

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *