Political Science Objective Questions and Answers

Political Science Objective Questions and Answers
1. India has adopted Rule of Law on the pattern of—
(A) Japan (B) USA
(C) Britain (D) Britain with certain modifications
Ans: (D)

2. Civil society exercises—
(A) Force (B) Legal Pressure
(C) Political Pressure (D) Social Pressure
Ans: (D)

3. Who sponsored the spirit of Swaraj?
(A) Lala Lajpat Rai (B) Motilal Nehru
(C) Maulana Azad (D) B. G. Tilak, B. C. Pal & Lala Lajpat Rai
Ans: (D)

4. Who said, “Revolution is a sweeping fundamental change in the predominant myth of a social order” ?
(A) Huntington (B) Neumann
(C) H. Arendt (D) G. S. Peter
Ans: (B)

5. Participation is an important element of every—
(A) Monarchial System (B) Aristocratic System
(C) Democratic System (D) Oligarchical System
Ans: (C)

6. In Switzerland, the minimum age for voting is—
(A) 21 years (B) 20 years
(C) 18 years (D) 25 years
Ans: (B)

7. The Chief defect in Universal Adult Franchise is that—
(A) it leads to rule by ignorants
(B) It lays emphasis on the principle of equality
(C) It protects the rights of individuals
(D) It gives a chance to a common man to be associated with the decisions of the government and take part in it
Ans: (A)

8. Multi member Constituency means—
(A) from where several people contest
(B) when several members are elected from the same constituency
(C) constituency from where a number of candidates contest but only two of them are finally elected
(D) constituency from where a number of candidates contest but only one of them is finally elected
Ans: (B)

9. Block Voting was first introduced in—
(A) The USA (B) Britain
(C) France (D) Switzerland
Ans: (B)

10. Limited Vote plan is a scheme of—
(A) free and fair elections (B) majority rule
(C) proportional representation (D) minority representation
Ans: (D)

11. The Realist Theory of Democracy as a critique of the classical democracy was formulated by—
(A) Earnest Barker (B) Harold Laski
(C) Schumpeter (D) Hannah Arendt
Ans: (C)

12. “Liberalism is the expression less of a creed than of a temperament”. This statement is  attributed to—
(A) Hobhouse (B) Sabine
(C) Laski (D) None of these
Ans: (C)

13. Fabianism appeared in—
(A) India (B) Germany
(C) England (D) Russia
Ans: (C)

14. Fabian Socialists were—
(A) In favour of using the profits for social welfare
(B) In favour of profits being used for the welfare of the weaker sections for the society only
(C) In favour of profits going to the persons who made it
(D) Opposed to all profits
Ans: (A)

15. ‘‘The 20th century totalitarianism represents an onion like structure”. This statement is attributed to—
(A) Karl Popper (B) Raymond Aron
(C) Hannah Arendt (D) Michael Oakeshott
Ans: (B)

16. Stasiology means—
(A) Study of Voting Behaviour (B) Study of Interest Groups
(C) Study of Political Participation (D) Study of Political Parties
Ans: (D)

17. In a Parliamentary Government, Ministers perform double function—
(A) One as a party man, other as a member of the Legislature
(B) One as the member of legislature, other as a Minister
(C) One as a man, other as a Minister
(D) One as a politician, other as a Minister
Ans: (B)

18. Parliamentary form of government first evolved in—
(A) Rome (B) The United States
(C) The United Kingdom (D) Greece
Ans: (C)

19. Who said that Bureaucracy is “a regulated administrative system organized as a series of interrelated offices”?
(A) Gladden (B) F. M. Marx
(C) John. A. Vieg (D) Max Weber
Ans: (A)

20. Who described bureaucracy as ‘a continental nuisance’ ?
(A) R. K. Merton (B) Max Weber
(C) Thomas Carlyle (D) M. Crozier
Ans: (C)


Comments & Contact Form


Email *

Message *