Political Science Multiple Choice Questions and Answers

Political Science Multiple Choice Questions and Answers

1. ‘Latin American Politics is something of a ‘lining museum’. The analysis is made by—
(A) Karl Lowenstein (B) Anderson
(C) Zolberg (D) None of these
Ans: (B)

2. The Swaraj of today is within the Empire and not independent of it. Who declared this ?
(A) Mahatma Gandhi (B) Jawaharlal Nehru
(C) Tilak (D) Lala Lajpat Rai
Ans: (C)

3. Right to Form Association is a—
(A) Civil Right (B) Legal Right
(C) Political Right (D) Natural Right
Ans: (A)

4. Proportional Representation may take form of—
(A) Single Transferable Vote System or List System
(B) Cumulative Voter System
(C) Separate Electorate System
(D) Alternative Vote System
Ans: (A)

5. Which one of the following is not a demerit of Proportional Representation System ?
(A) A complex system (B) Leading to Bi-Party System
(C) Leads to Multi Party System (D) Leads to Coalition Govt.
Ans: (B)

6. Under proportional representation system—
(A) The Minorities get representation in proportion to their strength
(B) Representation is given to minor voters also
(C) Representation is given to minorities people
(D) Minorities are given more votes than that of other people
Ans: (A)

7. Decisions on defections about disqualification of the members of the Lok Sabha are made by the—
(A) Speaker (B) Prime Minister
(C) President in accordance with the opinion of the Election Commission (D) Secretary to the Parliament
Ans: (C)

8. “Swaraj is my birth right and I shall have it”. This is attributed to—
(A) Tilak (B) M. L. Nehru
(C) Vivekanand (D) Gadar Party
Ans: (A)

9. Who said : “Right is a reasonable claim recognised by society and enforced by the State” ?
(A) Laski (B) Bosanquet
(C) Green (D) Marx
Ans: (B)

10. The concept of Rights, Property, Liberty, Equality and Justice are related to—
(A) Dictatorship (B) Aristocracy
(C) Democracy (D) Oligarchy
Ans: (C)

11. Who said, “The God, who gave us life, gave us liberty at the same time ?
(A) Adam Smith (B) Mahatma Gandhi
(C) Jefferson (D) T. H. Green
Ans: (C)

12. The legal theory of Rights believes that—
(A) The rights are created by the state (B) The rights are created by the nature
(C) The rights are created by the society (D) The rights are eternal
Ans: (A)

13. Civil rights are given to the individuals by—
(A) The State (B) The People
(C) Nature (D) Society
Ans: (A)

14. Who said, “Liberty is the opposite of Over Government ?
(A) Locke (B) Laski
(C) Hobbes (D) Seeley
Ans: (D)

15. Who first gave the Concept of ‘Distributive Justice’?
(A) Plato (B) Aristotle
(C) Machiavelli (D) Locke
Ans: (B)

16. Rights are, “embodiment of ethical ideas”, is attributed to—
(A) Bosanquet (B) Hegel
(C) T. H. Green (D) J. S. Mill
Ans: (A)

17. Customary rights are supported by—
(A) Cicero (B) Laski
(C) Ritchie (D) J. S. Mill
Ans: (C)

18. The book “State against Democracy”
(1988) is written by—
(A) Kesselman (B) Hoffman
(C) Heller (D) Kothari
Ans: (D)

19. The reasons for the recovery of Civil Society are—
(A) Cultural (B) Social
(C) Political (D) None of these
Ans: (C)

20. ‘Polyarchy’ means—
(A) People act both through the electoral system and the group process
(B) It takes individual as the basic unit of democratic model
(C) It reduces the multitudinous differences of opinon to relatively simple alternatives
(D) People can participate through their representations
Ans: (A)


Loading...

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *