Political Science Exam Questions

Political Science Exam Questions
1. In what respect the Behavioural Approach differs from the Traditional Approach ?
(A) It believes in interdisciplinary approach
(B) It lays greater emphasis on empirical research
(C) The ethical orientation of the traditional approach is missing in behavioural approach
(D) All the above
Ans: (D)

2. The Legal Approach for study of Politics gained popularity in—
(A) The 17th century (B) The 19th century
(C) The 20th century (D) The 16th century
Ans: (B)

3. The Legal Approach for study of Politics is defective because—
(A) It mainly concentrates on the study of Western Political Systems
(B) It is descriptive rather than analytical
(C) It attaches too much importance to the study of formal institutional law a n d Constitutions
(D) All the above
Ans: (D)

4. Which one of the following approaches is highly abstract and tries to comprehend reality
hidden behind the apparent reality ?
(A) Institutional approach (B) Historical approach
(C) Philosophical approach (D) None of the above
Ans: (C)

5. Which one of the following did not adopt ethical approach ?
(A) Plato (B) Aristotle
(C) Thomas Moore (D) Rousseau
Ans: (B)

6. Which one of the following is the oldest approach for the study of politics ?
(A) Philosophical approach (B) Legal approach
(C) Historical approach (D) None of the above
Ans: (A)

7. Which one of the following approaches for the study of politics has been criticised as
‘speculative and abstract’ ?
(A) Structural Functional approach (B) Philosophical approach
(C) Behavioural approach (D) Historical approach
Ans: (B)

8. The Directive Principles of State Policy are contained in which part of the Indian Constitution?
(A) Part – III (B) Part – IX
(C) Part – IV (D) Part – I
Ans: (B)

9. Art 17 of the Indian Constitution provides for the—
(A) Abolition of Untouchability (B) Equality before Law
(C) Rights against Self-Discrimination (D) None of these
Ans: (A)

10. “Right to Education” has been placed in the Indian Constitution under—
(A) 86th Amendment Act (B) 81st Amendment Act
(C) 73rd Amendment Act (D) 85th Amendment Act
Ans: (A)

11. Regarding the Australian Federal System, it would not be true to say that—
(A) the residuary powers lies in the States
(B) the constitution specifies the areas of action for the States
(C) the constitution is the supreme law of the land
(D) the states enjoy the power to amend their own constitutions
Ans: (B)

12. After the unification of the two Germanys—
(A) a new constitution was made
(B) the country continued to be governed by the same basic law of the Federal Republic of Germany
(C) the laws of both lands were enforced
(D) there is no constitution in force.
Ans: (B)

13. Which one of the following combinations defines the scope of Political Science?
(A) State, government, laws customs and culture
(B) Sovereignty, government, market, political parties and social classes
(C) State, government, laws, civil society and political parties
(D) State values, government, decision making and political parties
Ans: (C)

14. Behaviouralism was a tendency in Political Science because it—
(A) reflects Political Science on human nature
(B) attempt to convert Political Science into a natural science
(C) rejects the concept of power for the concept of process
(D) replaces explanation for norms
Ans: (B)

15. Which one of the following is NOT a traditional approach to the study of Political Science?
(A) Comparison (B) Historiography
(C) Simulation (D) Legal institutionalism
Ans: (C)

16. Civil Society is NOT a central concept in the political thought of—
(A) F.W.G. Hegel (B) J. Bentham
(C) A. Gramsci (D) V.I. Lenin
Ans: (D)

17. Which one of the following does not confer legitimacy on the ruler’s power?
(A) Charisma (B) Customs and traditions
(C) Wealth (D) Reason and deliberation
Ans: (C)

18. Which one of the following Concepts distinguishes Citizenship from statehood?
(A) Duties (B) Obedience
(C) Rights (D) Patriotism
Ans: (C)

19. Benedict Anderson has characterized the nation as—
(A) A daily plebiscite (B) An imagined community
(C) The illusion of our epoch (D) A social contract
Ans: (B)

20. The basis for acquiring citizenship through naturalization is—
(A) Birth (B) Choice
(C) Coercion (D) Descent
Ans: (B)


Comments & Contact Form


Email *

Message *