Computer Awareness Objective Questions


Computer Awareness Objective Questions
1. An adder which adds three binary digits and outputs a result bit and a carry bit is referred as—
(A) Half adder (B) Quarter adder
(C) Full adder (D) None of these
Ans : (C)

2. Emulator is a program that—
(A) Permits one computer to execute the machine-language instructions of another computer of a different make
(B) which is not broken down into smaller units
(C) Permits one computer to execute the machine-language instructions of another computer of same make.
(D) None of these
Ans : (A)

3. Emulator is a program that—
(A) Permits one computer to execute the machine-language instructions of another computer of a different make
(B) Which is not broken down into smaller units
(C) Permits one computer to execute the machine-language instructions of another computer of same make.
(D) None of these
Ans : (A)

4. EDP is referred to—
(A) Electronic Data Processing
(B) Data processing through equipment that is predominantly electronic such as digital computer
(C) Both A & B
(D) None of these
Ans : (C)

5. Internet banking is an example of—
(A) Electronic funds transfer (EFT) (B) EDP (Electronic Data Processing)
(C) EBCDIC (D) ASCII
Ans : (A)

6. A number system with a base of two is referred as—
(A) Unary number system (B) Binary number system
(C) Octal number system (D) None of these
Ans : (B)

7. In the IBM PC’s, the CPU, the device drives, memory, expansion slots and active components are mounted on a single board referred as—
(A) Motherboard (B) Breadboard
(C) Daughter board (D) Father board.
Ans : (A)

8. Instead of buying new computer, productivity of old one can be economically enhanced with the help of?
(A) Motherboard (B) Breadboard
(C) Daughter board (D) Grandmother board
Ans : (C)

9. Following communications lines, best suites to interactive processing applications?
(A) narrowband channels (B) simplex lines
(C) full-duplex lines (D) mixed-band channels
Ans : (C)

10. Advantage of a multiprogramming system is?
(A) simultaneous execution of program instructions from two applications
(B) concurrent processing of two or more programs
(C) Single processing at a time
(D) None of these
Ans : (B)

11. Transmission of data in one direction is called—
(A) Simplex (B) Duplex
(C) Triplex (D) None of these
Ans : (A)

12. SNOBOL is—
(A) string oriented symbolic language (B) high-level language
(C) both A & B (D) None of these
Ans : (C)

13. Speech recognition is—
(A) Ability to input data directly into a computer system by speaking to it
(B) Ability to output data directly from a computer system by speaking.
(C) Processing of voice in computer systems
(D) None of these
Ans : (A)

14. Speech synthesis is—
(A) The ability to input data directly into a computer system by speaking to it
(B) The ability to output data directly from a computer system in spoken words
(C) Processing of voice in computer systems
(D) None of these.
Ans : (B)

15. A technique used to reduce the speed mismatch between slow speed I/O devices and fast CPU is called—
(A) Spooling (B) Paging
(C) Segmentation (D) None of these
Ans : (A)

16. Disk operating system is referred for—
(A) DOS
(B) Operating system which contains the disk-oriented commands and uses disk devices for permanent storage
(C) Both A & B
(D) None of these
Ans : (C)

17. Document reader is—
(A) An optical input device used to read documents
(B) A device that arrange the documents
(C) A device that is used to edit document
(D) None of these
Ans : (A)

18. One or more identifying lines printed at the bottom of a page are referred as—
(A) Header (B) Footer
(C) Index (D) None of these
Ans : (B)

19. FORTRAN is—
(A) Formula Translation
(B) A high-level mathematically oriented programming language
(C) Both A&B
(D) None of these
Ans : (C)

20. A CPU designed specifically to handle the communications processing task with main purpose is to off-load communications processing task from the host computer so that the host computer can be dedicated for applications and data processing jobs.
(A) Backend processor (B) Front-end processor
(C) Node processor (D) None of these
Ans : (B)


Loading...

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *