Computer Awareness Objective Questions

Computer Awareness Objective Questions
1. The following device allows the user to add external components to a computer system?
(A) storage devices (B) keyboards
(C) ports/system boards (D) diskettes
Ans : (C)

2. Software that manages data in more than one file at a time and these files are treated as tables with rows and columns rather than as lists of records is—
(A) Relational Data Base Management Package
(B) Data Base Management Package
(C) Documentation package
(D) None of these
Ans : (A)

3. A program that remains in the memory while other programs are executing—
(A) Resident Program (B) Non-Resident Program
(C) Permanent program (D) None of these
Ans : (A)

4. The total time elapsed between submission of command and data to a computer and getting the result of computation is the—
(A) Access time (B) Response time
(C) Entrance time (D) None of these
Ans : (B)

5. An automatic machine that is made to routine human tasks is—
(A) Computer (B) Robot
(C) Tanker (D) None of these
Ans : (B)

6. Storing programs on disk and then transferring these programs into main storage as and when they are needed. The technique is used to process large programs or several programs with limited memory is called—
(A) Swapping (B) Spooling
(C) Paging (D) Segmentation
Ans : (A)

7. Terminals is—
(A) An input device which allows a user to communicate directly with a computer system.
(B) An output device which allows a user to communicate directly with a computer system.
(C) Both A & B
(D) None of these
Ans : (C)

8. A symbol to indicate beginning (START), ending (STOP) and pauses (HALT) in program logic flow are referred as—
(A) Terminal symbol (B) Decision symbol
(C) Processing symbol (D) None of these
Ans : (A)

9. Portability is program ability to run on—
(A) dissimilar machines with minimum modification
(B) similar machines with maximum modification
(C) dissimilar machines with maximum modification
(D) similar machines with maximum modification
Ans : (A)

10. A protocol that specifies how a personal computer can connect to a mail server on the Internet and download E-mail is known as—
(A) Post office protocol (B) System protocol
(C) Network protocol (D) None of these
Ans : (A)

11. Which of the following was (were) not used in first-generation computers?
(A) vacuum tubes (B) punch cards
(C) magnetic core (D) all of the above
Ans : (C)

12. Following is not true for Backup files—
(A) These are the files which are generated automatically in when one saves a document.
(B) These files help in protecting the document due to out of order of the computer or power failure.
(C) These files delete as soon as computer is turned off
(D) None of these
Ans : (C)

13. An algebra that deals with logical propositions which are either true or false is referred as—
(A) Boolean algebra (B) Modern Algebra
(C) Abstract Algebra (D) None of these
Ans : (A)

14. Bandwidth is—
(A) The range of frequencies available for data transmission
(B) Data transmission rate
(C) Alternate for rubber band
(D) None is true
Ans : (A)

15. A coding structure in which characters are represented by means of a series of parallel bars is—
(A) Bar Code (B) Menu bar
(C) Numeric bar (D) None of these
Ans : (A)

16. An advantage of the laser printer respect to impact printer is—
(A) it is quieter/ faster (B) output is of a high quality
(C) support wide range of type fonts (D) all the above
Ans : (D)

17. Data entry can be performed with all of the following except—
(A) OCR / OMR (B) COM
(C) Voice-recognition systems (D) MICR
Ans : (B)

18. Magnetic tape can serve as—
(A) input media (B) output media
(C) secondary-storage media (D) all the above
Ans : (D)

19. The advantages of COM are its……………and…………….
(A) compact size; readability (B) compact size; speed
(C) readability; speed (D) compact size; low cost
Ans : (B)

20. Elementary data item are—
(A) data item which is not broken down into smaller units
(B) data item that can be broken down into smaller units
(C) data item which is not decomposed into smaller units
(D) none of these
Ans : (A)

Loading...

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *